• No results found

- Research Goals

o Methodology to identify PK and CD and the underlying causes. o Over verschillende plants de overeenkomsten achterhalen om zo een

catagorisatie te ontwikkelen waarbij de rede voor het onstaan van een performance killer of een cost driver duidelijk te zien is, en of hier iets aan gedaan kan worden.

- Introduction questions

o Kan je in het kort uitleggen wat jou functie is binnen het bedrijf en welke werkzaamheden jij je mee bezig houd.

o Voor welke plant(s) werk je.

 Indien meerdere, zie je verschillen tussen de manier waarop werk wordt gedefineerd.

o Betrokkenheid tot het optimalizatie process. - Definition Performance Killer

o Wat voor definitie heb jij van een performance killer.

o Wat zie jij als de grootste performance killers binnen de werkzaamheden die jij uitvoerd? En waarom?

- Definition Cost drivers

o Wat voor definitie heb jij voor een cost driver.

o Wat zie jij als de grootste cost driver binnen de werkzaamheden die je uitvoerd? En waarom.

- General questions.

o Op wat voor punt binnen het thema van bad actors staan jullie op dit moment. o Waar zouden jullie heen willen met dit thema

o En hoe zouden jullie daar willen komen.

o Wat wordt er op dit moment aan dit onderwerp gedaan binnen het bedrijf. o Welke obstakels zie jij binnen dit thema die opgelost moeten worden. - Process of identifying Maintenance needs

o Hoe bepaal jij welk werk er uitgevoerd moet worden.

o Welke technieken gebruik je om te achterhalen hoe dit moet worden aangepakt.

o Pareto analysis, hoe weet je precies waar je moet zoeken tijdens het uitvoeren van zoon analyse.

o Wat is de doelstelling (goals) en hoe bepaal je of kosten die gemaakt worden, of profit die verloren gaat beargumenteerd kan worden.

o Hoe achterhaal je de rede dat bepaalde kosten buiten de normale afwijking komen te liggen.

43 Master Thesis: Performance in maintenance; Methodological approach to deal with the Performance Killers and Cost Drivers.

- Data gathering

o Wat zijn voor jou de belangrijke data punten waarbij je kan kijken naar de verschillende aspecten. E.g. wat voor data gebruik je bij het uitvoeren van jou werkzaamheden.

o Bied het Huidige SAP programma alle mogelijkheden die je hier in zou willen vinden?

o Wat voor data onderdelen mis je nog in dit geheel, en zou dit binnen SAP ingevoerd kunnen worden?

o Wordt deze data ook voldoende bijgehouden binnen het systeem of mist er een vorm van consistentie?

o Binnen het SAP systeem heb ik al meegekregen dat verschillende aspecten van SAP buiten de toegankelijkheid van sommige mensen ligt. Loop je bij jou werkzaamheden wel eens tegen dingen aan waar je niet bij kan.

 Of data waarvan je denk dat het handig kan zijn, maar blijft dat dit niet beschikbaar is.

o Is jou toegangkelijkheid tot bepaalde plants gelimiteerd.

o Wordt er gebruikt gemaakt van benchmarking tussen de verschillende plants. i.e. als er iets fout gaat bij Plant A, of een activiteit met enige regelmaat wordt uitgevoerd, wordt er hier dan ook naar gekeken bij soortgelijke plants.

 Zo ja, wordt dit gedaan via het SAP systeem of wordt dit dan via een informeel kanaal gedaan?

o Wordt de informatie over diverse oorzaken voor derving gedeeld tussen de verschillende plants?

- Performance aspects

o Binnen de data die ik tot nu toe heb gezien valt mij op dat het merendeel van de kosten zich vind in de correctieve maintenance kant. Uit de literatuur blijkt dat de kosten voor CM bijna altijd hoger zijn dan de kosten voor PM. Is er een rede voor dat er zoveel correctieve maintenance activiteiten worden

uitgevoerd.

 Voornaamst gegeven rede voor hogere kosten van CM is door het niet direct kunnen indentificeren van het probleem. In het geval van tonnen die je mis loopt als de plant stil moet worden gelegd, kan dit per uur dramatisch toenemen.

o Hoe kijk je naar het bijhouden van de performance binnen een plant. o Er zijn binnen performance 2 aspecten waar je naar kan kijken. De

performance van een plant, en de performance van maintenance. Voor zover ik nu weet, wordt er naar maximale utilizatie van een plant gestreeft. Maar aan de kant van performance van de uit te voeren activiteiten t.b.v. maintenance, kijk jij dan ook naar de performance hier?

 Wordt of kan dit bijgehouden worden.  Hoe?

o Het KPI dashbord dat op dit moment in de ontwikkeling is, is deze ook voornamelijk gefocused op performance van de plant of performance van de maintenance activities.

44 Master Thesis: Performance in maintenance; Methodological approach to deal with the Performance Killers and Cost Drivers.

- Cost aspects

o In de huidige vorm van analyses, e.g. pareto, hoe worden de kosten toegekend aan een plant. Is dit per onderdeel, locatie, machine, asset, deel etc.

o Wordt hier ook onderscheid tussen gemaakt bij de verschillende plants. o Wordt dit overal op dezelfde methode uitgevoerd of zit hier een grote gap

tussen.

o Hoe achterhaal je de oorzaak van een bepaalde kosten post?

 Wat voor informatie zou dit makkelijker maken om te doen?  Is er enige vorm van consistentie die mist?

o Wie (welk orgaan) is verantwoordelijk voor het toekennen van een bepaalde kosten post aan een bepaalde activiteit.

- Planning Process (optioneel indien tijd over, anders roel vragen).

o Het planningsprocess binnen het bedrijf kan ook van invloed zijn op de totale performance van een plant aangezien er gerekend wordt met utilization van een plant, waarbij deze zo maximaal mogelijk gebruikt moet worden.

o Worden de activiteiten die niet kritiek genoeg zijn ophoopt omdat de

utilization van de plant niet beinvloed wordt, of kan worden in verband met het streven naar de maximale utilization

 Bij lean, en vooral omtrede het onstaan van deze management technieken, werd een plant vaak stil juist stilgelegt om process

verbeteringen toe te passen. Nu kan ik me voor stellen dat dat hier niet wenzelijk is, maar het idee erachter kan wel van invloed zijn waardoor er misschien een hogere of beter performance gehaald kan worden. - Catagoriseren Data

o Zoals ik aan het begin al zei, zou het mooi zijn om een soort catogorien groep te maken om de verschillende werkzaamheden onder te delen maar ook om oorzaken van PK’s en CD’s te kunnen vergelijken. Heb jij enig idee op wat voor manier dit zou kunnen worden ingedeeld.

 E.g. alles zou kunnen worden ingedeeld naar de verschllende

o Welke aandachtspunten zijn volgens jou nog benodigd om iets aan de diverse performance killers en cost drivers te doen.

45 Master Thesis: Performance in maintenance; Methodological approach to deal with the Performance Killers and Cost Drivers.

GERELATEERDE DOCUMENTEN