• No results found

Interview Outline and Summaries

Demografische gegevens: Naam: Leeftijd: Beroep: Hobby’s en interesses: Muzikale interesses: Laatste muziekaankoop: Checklist:

- Waarom heeft u deze aanschaf gedaan?

- Via welke weg heeft u uw laatste muziekaankoop gedaan? - Waarom heeft u de aanschaf online/in de winkel gedaan? - Wat ging er goed tijdens deze aanschaf?

- Wat ging er niet goed tijdens deze aanschaf?

- Wat zou u de volgende keer anders doen voor deze aanschaf?

- Wat is voor u de beste prijs voor de aankoop van een online muziekalbum? - Wat verwacht u voor deze prijs te ontvangen?

- Wat zou een leuke extra zijn bij de aankoop van een album?

- Welke muziekgerelateerde aankopen zou u tevens willen doen via een online service?

- Als u een extra artiest-gerelateerd product mocht kiezen, wat heeft uw voorkeur? - Als u een extra in een online muziekservice zou kunnen bedenken, wat zou dat

zijn?

- Zou u extra willen betalen voor een album als er iets extra’s bij zit? Zo ja, Hoeveel?

- Zou u extra willen betalen voor een album als er korting op concertkaarten bijzit? - Wat zou u ervan vinden als albums en kaarten via dezelfde service aan te kopen

Gesprekken samenvatting

Demografische gegevens:

Naam: Thomas Hartjes Leeftijd: 22

Beroep: Student

Hobby’s en interesses: Tennis Muzikale interesses: Gevarieerd

Laatste muziekaankoop: Green Day CD, Tickets musical Green Day. Tickets Pinkpop

Samenvatting van het gesprek:

Waarom deze aankopen? Green Day is speciaal, is ook te zien, Pinkpop kaartje ook oa vanwege aanwezigheid Green Day. Aankoop van album is niet online gedaan maar in de winkel. Fysieke CD wordt eigenlijk niet beluisterd, nummers staan op computer en ipod.

Waarom dan toch CD? Je hebt iets tastbaars, je kunt het in de kast zetten, ookal doe je er niks mee. Online is goedkoper, maar dat maakt niet zoveel uit, zoveel koopt hij niet iets en dan mag het wat meer zijn dan een paar MP3’s.

Stel dat je online koopt, wat wil je graag? De MP3’s vanzelfsprekend, maar de CD erbij zou leuk zijn, die mogen ze dan opsturen. In dat geval bereid de winkelprijs (15 euro) te betalen in plaats van de online prijs (10 euro). ‘Prullaria doet me niet zoveel, als ik dat wil, dan koop ik het los wel. Ik zou niet zo snel in een tshirt van Green Day gaan lopen, dat gaat me dan weer ver’

De conclusie is dat iets online kopen, van het online product (de MP3’s) gebruik maken, een fysiek product wensen (de CD), maar daar niets mee doen, toch een vreemde manier van consumeren is. Daarna is de conclusie dat het eigenlijk niet zo vreemd is. Als je muziek koopt, wat speciaal is omdat ‘illegaal’ downloaden zo makkelijk is, wil je ook iets hebben waardoor je het daadwerkelijk hebt gekocht. Een CD daarin geeft dat gevoel. Losse MP3’s niet echt, die zijn niet echt anders dan illegale MP3’s. Verder is het een stukje gemak: als je toch de CD wil hoef je niet naar de winkel en je kunt meteen luisteren.

Demografische gegevens:

Naam: Niels Nitrauw Leeftijd: 26

Beroep: Personal Banker - ING Hobby’s en interesses: Muziek

Muzikale interesses: Rock en Nederpop

Laatste muziekaankoop: Ticket Eurosonic. Ticket Wombats, Album Acda en de Munnik

Samenvatting van het gesprek:

Waarom deze aankopen? Graag ontdekken van nieuwe muziek en meemaken van live muziek. Omdat er altijd iets jongs en nieuws bij kan zitten is dat je verrast. Acda en de Munnik is dan een veilige keuze. ‘Koop ik veel van en ga ook al jaren naar de live-voorstellingen’ omdat het altijd goed is. ‘Is misschien ook meer theater dan muziek. Alhoewel dat meer voor live geldt dan de CD’s’.

Online gekocht of in de winkel? In de winkel. Omdat ik net een goede computer heb ben ik online nog niet zo met muziek bezig. Heb net een Spotify Unlimited account en dat bevalt prima. Gebruik het veel, soms tot een paar uur op een dag.

Waarom Spotify en niet het los kopen van muziek online? Je krijgt meer waar voor je geld. Voor 60 euro per jaar luister je onbeperkt muziek en het meeste staat er op. Dat je geen MP3’s op je harde schijf krijgt is geen probleem: “niet meer dan logisch, voor dat geld, die lui (spotify) draaien echt niet quitte”. Verwacht dat de prijs van Spotify Unlimited nog wel naar 15-20 euro per maand gaat en dat zou ik ook wel betalen.

Zou je dat geld (15-20 euro per maand) ook uitgeven om muziek online te kopen via bijvoorbeeld iTunes? Nee, omdat de variatie dan veel lager is. Je kunt van dat geld maar een beperkt aantal albums kopen en bij Spotify krijg je er een boel voor terug. Albums alleen kopen van ‘zekerheidjes’, artiesten waarvan je weet dat ze goed zijn en je het toch continu kunt luisteren.

Wat is leuk om extra te krijgen bij deze ‘zekerheidjes’? Wat ik bij Acda en de Munnik kreeg was erg leuk: een code waarmee ik online toegang kreeg tot live versies en beelden van de nummers die op het album staan, samen met andere informatie over Acda en de Munnik. Ook lijkt het me wel leuk om nieuwe nummers van hele nieuwe artiesten erbij te krijgen. Zo leer je ze kennen en anders koop je het toch niet.

Zou je hiervoor meer betalen? Voor de extra bandjes niet, je koopt het anders toch niet. Maar kleine bandjes kunnen zekerheidjes worden, maar dan moet je ze eerst leren kennen. Voor een toegangscode heb ik wel meer over, livebeelden kunnen erg mooi zijn. Ook is het leuk als er bij wordt gehouden wat je allemaal koopt en dat je dus online een soort eigen profiel maakt, vol met extra muziek.

Demografische gegevens:

Naam: Janet Borgesius Leeftijd: 35

Beroep: Manager

Hobby’s en interesses: Muziek, Golf

Muzikale interesses: Reggae, House, HipHop Laatste muziekaankoop: concertkaart Roger Waters

Samenvatting van het gesprek:

Waarom geen recente muziekaankopen gedaan? Luister veel vaste muziek in de auto en veel thuis via internetradio. Zo hoef je geen selectie te doen en dat is lekker makkelijk. Er zit altijd wel wat leuks bij en je kunt het de hele dag rustig doorluisteren.

Wat is leuk om extra te krijgen bij een muziekaankoop? Vroeger had je bij aankopen van tapes en CDs B-sides, dat is ook leuk om extra te doen bij online aankopen. Je krijgt meer voor hetzelfde geld. Als muziekliefhebber zie je graag extra nummers en het is ook makkelijk om te realiseren. Het zou mij niet eerder overtuigen om wel online meer muziek te kopen, vanwege eerder genoemde redenen. Ook vind ik niet dat er dan meer voor betaald moet worden. Als je al bereid bent om iets te kopen, terwijl het zo makkelijk is om illegaal te downloaden, moet je daar ook gewoon voor beloond worden zonder dat je er extra voor hoeft te betalen. Zo schrik je ook alleen maar mensen weg.

Wat zijn leuke artiest-gerelateerde extras? Zelf vind ik livemuziek ook erg leuk. Er is iets unieks aan liveopnames die leuk zijn om te beluisteren. Ook daarvoor extra betalen is niet nodig, ze mogen al blij genoeg zijn dat je ervoor betaalt.

Het valt me op dat je aan online extra’s bedenkt, en als je aan fysieke extra’s denkt?

Welke extra’s moet ik dan aan denken? Een pen met de naam van een artiest? Een onderlegger met een foto? Daar doe je toch niks mee. Lijkt me ook niets iets voor ‘mijn doelgroep’. Nee, daar heb ik totaal geen interesse in. Een LiveDVD erbij zou wel een mooie extra zijn, maar die worden denk ik niet voor niets los verkocht. Daar is opzich al genoeg aan te verdienen?

Demografische gegevens:

Naam: Naledi Geertsma Leeftijd: 22

Beroep: Student

Hobby’s en interesses: Zingen Muzikale interesses: Pop

Laatste muziekaankoop: concertkaart Blof

Samenvatting van het gesprek:

Waarom koop je geen muziek? Ik weet niet hoe het werkt online en in de winkel koop ik nooit muziek. Ik krijg mijn muziek van mijn vriend, die alles voor me op CD’s brandt. Ik zou niet weten waar ik het zelf zou moeten halen, heb er geen kennis van. (iTunes was geen bekende naam, het is niet bekend dat het een online muziekservice is)

Stel je koopt online muziek, wat verwacht je te krijgen bij zo’n transactie? Het moet goedkoop zijn en goede kwaliteit bieden en natuurlijk de juiste muziek. Je moet het juiste nummer wel kunnen vinden en kopen. ‘Maar ik zou nooit online muziek kopen verder’.

Het gaat vooral om losse nummers waar je interesse in hebt? Nee het gaat meestal per album, want dat is wel zo gemakkelijk. Er zitten altijd nummers bij die je minder leuk vindt, maar dan moet je dat eerst helemaal uitzoeken. Een heel album is gewoon makkelijker.

Waarom zou je nooit online muziek kopen? Ik zou niet weten hoe het moet, en eerlijk gezegd is het ook heel makkelijk om het gewoon gratis te krijgen. Mijn vriend downloadt het gratis van internet, die weet precies hoe het moet, en ik beluister de gebrande CD’s, hoef er zelf niets voor te doen.

Wat is leuk om extra te krijgen bij een muziekaankoop? Ikzelf kan niets bedenken wat ik graag extra zou ontvangen. Ik denk dat een lagere prijs nog het meest helpt. Als ik dan tegen een aanbieding aanloop zou ik het heel impulsief kunnen kopen. Als een cadeautje bijvoorbeeld.

Demografische gegevens:

Naam: Han Jongstra Leeftijd: 30

Beroep: ZZP ICT-er

Hobby’s en interesses: Hockey, Muziek Muzikale interesses: Gevarieerd

Laatste muziekaankoop: Single Duck Sauce, concertkaart Roger Waters

Samenvatting van het gesprek:

Waarom recentelijk geen aankopen van albums gedaan? Eerder gebruik van Spotify en nu met name internetradio vanwege de variatie in genres en muziek. Huidige

muziekbibliotheek past niet mooi binnen iTunes waardoor het een beetje een rommeltje is op de PC. Voordeel van alles meteen binnen iTunes kopen is dat het weer mooie library oplevert.

Waarom een los nummer aangeschaft? Als je een nummer leuk vindt, maar geen idee hebt van de rest van de nummers van een artiest, kun je beter voor een zekere aanschaf gaan dan een onzekere. 10 euro is een stuk meer dan 1 euro.

Wat is leuk om extra te krijgen bij een albumaankoop? Extra content via een centrale service, waarbij live muziek te horen en te zien is. Liefhebber van liveoptredens omdat ze vaak iets unieks bieden tov de studio-opnames. Vooral bij Pink Floyd levert het echt iets op, zeker als het ook gecombineerd wordt met betere geluidskwaliteit (surround). “Wel is het belangrijk dat het allemaal via 1 platform gaat zodat ik niet via allerlei sites op

verschillende plekken wat extra’s heb staan, je moet een mooi overzicht krijgen van de extras die je allemaal bij elkaar hebt, zodat het een beetje bij te houden is”. Als zo’n service dan toch bestaat moet je de mogelijkheid hebben om ook echt een soort

spaarvorm te hebben, waarbij je als trouwe fan extra wordt beloond. “Ik had best korting willen hebben op de concertkaarten van Waters” (kaarten kosten overigens 60+ euro)

Wil je ook meer betalen voor zulke extras? Het ligt er dus aan hoeveel je extra krijgt. Soms lijkt iets heel speciaal, maar blijkt het ook op YouTube te staan, dat lijkt me dan niet de bedoeling. Je moet iets kunnen zien wat anderen dan niet hebben. Ook vind ik dat je echt een keuze moet kunnen krijgen wat je extra wil, als een soort configuratie van een computer. Aanvinken wat leuk is om extra te krijgen, en dan af te rekenen. Weer via een centrale plek.

Demografische gegevens:

Naam: Joost Spanjerberg Leeftijd: 25

Beroep: Student/Muzikant Hobby’s en interesses: Muziek

Muzikale interesses: Klassiek, Singer Songwriter, Metal

Laatste muziekaankoop: Album Justin Taylor, Tickets Le Guess Who, album Tool

Samenvatting van het gesprek:

Via welke weg heb je deze aankoop gedaan? Heb de aankopen online gedaan. Ik zou niet zo snel meer in de winkel op zoek gaan naar CD’s. Online vind je alles veel makkelijker en is het veel makkelijker aankopen. Ik ben redelijk passief daarin dus online is het top.

Waarom heb je deze aankopen gedaan? Ik maak heel bewust de keuze of ik ergens voor wil betalen of niet. Is de muziek goed, zit het goed in elkaar en vind ik een aantal

nummers echt goed, dan vind ik dat een artiest het verdient om mijn geld te krijgen. Ook moet het meteen overtuigend zijn, ik moet het meteen willen kopen omdat het zo goed is, anders komt het er niet van.

Wat vind je een goede prijs voor de muziek? Tien euro is een mooie prijs voor online muziek, maar dan verwacht ik ook de CD te ontvangen, niet alleen de MP3’s. Als je alleen de MP3’s krijgt voel je toch dat je te weinig krijgt voor je geld, dan is vijf euro misschien een betere prijs. Soms bedenk ik me ook dat de CD’s nog niet zo lang geleden gewoon 20 euro kostten dus dan is 10 euro ook helemaal geen gekke prijs.

Wanneer ben je bereid iets extras te betalen? Als de artiest ook iets extra’s doet, de productie moet goed zijn en het moet foutloos zijn. Ook is het zo dat ik bij een artiest die ik goed vind eerder geneigd ben wat meer te betalen, je pikt het sneller als een bekende artiest ineens iets compleet anders doet, en daarom betaal ik voor een bekende artiest sneller meer. Toch vind ik een korting wel heel belangrijk, minder betalen is altijd beter.

Wat zijn leuke extras om te ontvangen bij de online aankoop van muziek? Een korting dus! Anders een USB-stick of CD met extra inhoud. Een USB kan bijvoorbeeld een programma of spelletje bevatten die met de artiest of het album te maken heeft, die de boodschap van de artiest versterkt. Ook kun je op een USB stick de b-kantjes zetten. Wel moet het er mooi uitzien. Een kale USB-stick is zo zakelijk, het moet bij de artiest passen, het moet creatief zijn. En je moet ergens bij kunnen waar een ander niet bij kan, je moet bijvoorbeeld toegang krijgen tot een bepaalde plek op het internet. Dan ben ik wel bereid meer te betalen.

Demografische gegevens:

Naam: Jurgen Wagenaar Leeftijd: 24

Beroep: Accountant

Hobby’s en interesses: Muziek, Film, Games, Roeien Muzikale interesses: Klassiek, Pop, Rock

Laatste muziekaankoop: Twee albums Feist, album Bruce Springsteen Samenvatting van het gesprek:

Eerder veel via iTunes gekocht, nu vooral fysiek in de winkel. iTunes biedt een goede prijs en is opzich een prima service. Het geeft een overzichtelijke muziekbibliotheek. Gestopt met iTunes vanwege gebruikersvoorwaarden: een CD op iTunes kost 10/11 euro en daarmee heb je éénmalig de MP3’s. Gaat je harde schijf kapot, dan moet je opnieuw alles kopen. Bij een CD heb je meer zekerheid, ookal kost het je een paar euro meer. Koop tegenwoordig minder dan eerst omdat de kwaliteit van muziek achteruit gaat. Er zijn maar weinig bands die een echt geweldig album maken, dat een tijdloos gevoel heeft.

Je hebt tegenwoordig de keuze tussen betalen en gratis downloaden, waarom betaal je toch? Je gunt een artiest ook wat, vooral als het een kleine band is die het kan gebruiken, en hele goede muziek maakt, vind ik dat ze het verdienen. Daarom ben ik opzich ook bereid om voor een nieuwe band meer te betalen dan voor een grote artiest, die heeft het geld toch niet meer nodig.

Wat kan iTunes beter doen zodat je weer online aankopen gaat doen? De service moet beter en uitgebreider. Je moet muziek opnieuw kunnen downloaden als je het kwijt bent op je harde schijf. Je hebt een account bij ze, ze weten precies wat je downloadt, maar toch bieden ze die service niet. Ook is het best leuk als je als vaste aankoper van bepaalde muziek (Bruce Springsteen) eens wat gratis muziek krijgt aangeboden. iTunes geeft ook suggesties voor nieuwe muziek, maar daar kun je maar 30 seconden van luisteren. Waarom geven ze mensen die veel kopen geen muziek van nieuwe artiesten. Die kunnen de extra aandacht wel gebruiken lijkt me. Ik zou zo graag muziek ontdekken en als het goed is, gun ik een nieuwe artiest ook een aankoop wel. Als dit verbetert zal ik weer via iTunes aankopen doen.

Wat is een leuke extra bij een online muziekaankoop? Bkantjes of liveversies van muziek die je via een online account kunt downloaden vind ik erg leuk om erbij te krijgen. Het gaat om de muziek en hoe meer je krijgt, hoe meer je waarde voor je geld krijgt. Als alles via iTunes gaat en het netjes in 1 account kan is dat helemaal mooi. Voor dit soort extras wil ik wel meer betalen, maar het mag niet teveel zijn. Als het tot een euro of 5 scheelt met een kaal album heb ik het er best voor over, maar als het een tientje of meer extra betalen hoeft het voor mij ook niet.

Demografische gegevens:

Naam: Geartsje Hettinga Leeftijd: 22

Beroep: Student

Hobby’s en interesses: Muziek, Gitaar Muzikale interesses: Pop, Gitaarmuziek

Laatste muziekaankoop: Album Adele, Tickets Harry Sacksioni, Album Harry Sacksioni Samenvatting van het gesprek:

Ik koop maar zelden muziek omdat het luisteren via de computer veel gemakkelijker is. Via Grooveshark of YouTube kun je heel gemakkelijk de nieuwste muziek vinden. Ik luister veel verschillende muziek door elkaar en via de computer kun je heel gemakkelijk een playlist samenstellen.

Dat kan ook met betaalde muziek online. Dat klopt, maar het is niets makkelijker om het online te kopen, je krijgt er hetzelfde voor, maar je moet er wel voor betalen. Het voelt dan logischer om er gewoon niet voor te betalen, zeker omdat ik veel verschillende muziek luister. Ik zou daarom niet snel voor online muziek betalen. Als ik voor muziek betaal wil ik de cd hebben, dan heb je er toch iets voor terug en je kunt het mooi in je kast zetten. Maximaal 20 euro zou ik er dan voor over hebben.

Wat verwacht je daarvoor te krijgen? Ze moeten wel iets speciaals doen voor een CD van 20 euro. Een simpel doosje met voor en achterkant is zo saai. Maak er iets moois van zodat je hem ook met een goed gevoel koopt en in de kast zet. Of doe er iets leuks bij, zoals bij Adele, dat je extra nummers krijgt. De akoestische versies van de nummers zijn erg mooi, of liveversies van de nummers. ‘Een dubbel-CD waarbij de tweede CD die extra nummers heeft vind ik heel vet.’

GERELATEERDE DOCUMENTEN