• No results found

Ik wil graag beginnen met het introduceren van mijzelf: - Starten met korte introductie

- Gegevens zijn anoniem, dus als ik in mijn scriptie een quote gebruik, dan zet ik er geen naam bij maar respondent #1 bijvoorbeeld

- Vind je het goed als ik het gesprek opneem?

Ik ga nu beginnen met het opnemen. Om een beeld te krijgen van degene waar ik een interview mee afneem, zou ik graag eerst wat algemene vragen willen stellen:

- Wat doe je in het dagelijks werk?

- Wat doe je met de thema’s circulaire economie, klimaatadaptatie en energie transitie? - Wat is je ervaring met het werken op beleidsniveau met deze thema’s?

86

1. Wat denk je dat er nodig is voor integratie tussen circulaire economie, energie transitie en klimaatadaptatie op beleidsniveau?

Actoren

Ik wil eerst wat vragen stellen over ieder beleidsterrein op zich

2. Wat zijn de belangrijkste actoren voor elk beleidsterrein in de regio Zuidwestelijke Delta? 3. Als je kijkt naar dit figuur, waar zou je dan betrokken actoren kunnen plaatsen voor

circulaire economie in de regio Zuidwestelijke Delta?

4. Als je kijkt naar dit figuur, waar zou je dan betrokken actoren kunnen plaatsen voor klimaatadaptatie in de regio Zuidwestelijke Delta?

5. Als je kijkt naar dit figuur, waar zou je dan betrokken actoren kunnen plaatsen voor energie transitie in de regio Zuidwestelijke Delta?

6. Hoe gaan de actoren met elkaar om binnen het beleidsterrein, is er veel samenwerking of zijn er juist meer conflicten (welke samenwerkingsverbanden)?

Nu over de mogelijke coördinatie

7. Wie zijn de belangrijkste actoren om beleid op het gebied van circulaire economie, klimaatadaptatie en energie transitie te integreren in de regio Zuidwestelijke Delta? 8. Is er al samenwerking tussen de beleidsterreinen? Of juist geen samenwerking of zelfs

conflicten?

9. Hoe is het gesteld met de machtsverhoudingen? Zijn er bepaalde dominante actoren die de leiding nemen binnen het beleidsterrein (sleutelfiguren)? Of juist niet (weinig samenhang)? Discoursen

Deze vragen gaan weer over het beleidsterrein op zich

10. Welke doelstellingen zijn er binnen een beleidsterrein (in de regio Zuidwestelijke Delta)? 11. Wat is de toegevoegde waarde van een beleidsterrein? Wat is het doel? Wat is het

grootste probleem dat een beleidsterrein kan oplossen?

12. Wat zijn ideeën/ideologieën van beleidsactoren/welke principes worden gehanteerd (zoals ‘geld voorop’/’meer innovatie’)?

13. Op welke manier wordt er naar oplossingen gezocht binnen een beleidsterrein?/ Welke beleidsprogramma’s worden er gemaakt door actoren in een beleidsterrein?

14. Hoe kun je de normen en waarden binnen een beleidsterrein omschrijven? 15. Hoe worden problemen gedefinieerd door actoren binnen een beleidsterrein?

16. Hoe kijken mensen naar problemen/ wat is hun wereldbeeld binnen een beleidsterrein? 17. Welke oplossingen worden er gevonden binnen een beleidsterrein? En welke methoden

worden daarvoor gebruikt? Vraag over mogelijke coördinatie:

18. Zijn er gedeelde ideeën tussen beleidsterreinen?

19. Welke overlap is er tussen doelstellingen/gedeelde ideeën/principes/beleidsprogramma’s tussen beleidsterreinen?

Hulpmiddelen

20. Zijn er voldoende hulpmiddelen voor handen binnen het beleidsterrein CE/KA/ET?/ Is er voldoende capaciteit binnen beleidsterrein CE/KA/ET? Bijvoorbeeld op technologisch vlak/kennis/budget/persoonlijk/gezaghebbend (apart vragen)?

21. In hoeverre zijn actoren bereid om nieuwe kennis op te doen/te leren binnen een beleidsterrein?

87

22. In hoeverre is er politieke wil om iets te bereiken binnen een beleidsterrein?

23. In hoeverre zijn beleidsactoren autonoom/zelfredzaam binnen een beleidsterrein? En zijn zij bereid dit ‘op te geven’ voor samenwerking met een ander beleidsterrein?

24. Zijn er mogelijkheden tot het ontwikkelen van meer kennis binnen beleidsterrein? 25. Wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe technologische innovaties binnen een

beleidsterrein?

26. Hoe zit het met persoonlijke capaciteiten binnen beleidsterreinen? Zijn er voldoende gezaghebbende capaciteiten aanwezig binnen een beleidsterrein?

27. Welke politieke invloed is er binnen het beleidsterrein?

28. Zijn er duidelijke gedeelde verantwoordelijkheden binnen een beleidsterrein?

Deze vraag gaat weer over mogelijke coördinatie:

29. Wat voor hulpmiddelen/capaciteiten zouden er nodig zijn voor integratie van CE/KA/ET op beleidsniveau?

30. Zijn er gedeelde verantwoordelijkheden tussen beleidsterreinen in de regio Zuidwestelijke Delta?

31. Is er momenteel gedeelde/overlappende kennis tussen beleidsterreinen of is dit juist meer gefragmenteerd?

32. Zoeken de verschillende beleidsterreinen elkaar op om kennis te delen? Op welke manier? 33. Worden er al nieuwe technologieën ‘gedeeld’ tussen de beleidsterreinen?

34. Zijn er duidelijke gedeelde verantwoordelijkheden binnen de organisatie van de Zuidwestelijke Delta?

Regels

35. Welke gemaakte afspraken zijn er binnen een beleidsterrein? Formeel (bijv. wetgeving) en informeel gezien (netwerk/participatievormen)?

36. Welke politieke cultuur heerst er binnen een beleidsterrein (bijv. Nederlandse poldermodel)? Welke politieke opvattingen zijn er binnen een beleidsterrein/manier waarop politiek bedreven wordt?

Vraag over coördinatie:

37. Welke formele en informele coalities zijn er tussen beleidsterreinen in de regio Zuidwestelijke Delta? Bijv. bepaalde participatievormen/publiek private samenwerkingen/netwerken

38. Is er overlap tussen gemaakte afspraken /manier waarop politiek bedreven wordt? Conclusie

We zijn bijna aan het einde gekomen van het interview. Ik wil graag nog wat vragen stellen om het interview af te sluiten.

39. Zijn er nog aanvullingen?

Ik stop nu met opnemen.

40. Zijn er verbeterpunten voor mijn volgende interview?

41. Zijn er nog andere collega’s waarvan je denkt dat het handig is om een interview mee af te nemen over dit onderwerp?

42. Mag ik nog contact opnemen, mochten er alsnog vragen/onduidelijkheden zijn? Bedankt!

88

GERELATEERDE DOCUMENTEN