• No results found

Interview Frederiek Deiman D: De onderzoeker, Daniëlle Dekker

zenden naar ZoomWorks?

Bijlage 1: Interview Frederiek Deiman D: De onderzoeker, Daniëlle Dekker

F: Frederiek Deiman

D: Wat is jouw rol binnen Blue Billywig?

F: Ik werk op de sales afdeling binnen Blue Billywig en heb de functie Customer Succes Manager. D: Ik zag dat jullie al eerder een onderzoek hebben uitgevoerd met als uitkomst dat de consument kiest voor interactieve video ten opzichte van lineaire video.

Hebben jullie meer van dit soort onderzoeken uitgevoerd om de effectiviteit van interactieve video aan te tonen?

F: Nee helaas zijn er geen andere onderzoeken uitgevoerd.

D: Kijken jullie zelf ook regelmatig naar de statistieken om een betrouwbaar beeld te kunnen vormen welke interactieve elementen goed werken?

F: We bekijken het per video en per klant wat werkt en wat niet. Als we zien dat iets niet werkt dan passen we dat aan om te zien of het voor verbetering zorgt. Er zijn wel verschillende statistieken bekend. Op de site staan verschillende klantcases met statistieken welke bijbehorend zijn aan de doelstellingen. Zo heeft een interactieve video voor vliegtickets.nl ervoor gezorgd dat er 26% minder telefoontjes binnen kwamen bij de klantenservice in vergelijking met het moment voordat de video ingezet werd. Grote bedrijven zijn vaak veel kosten kwijt aan de klantenservice. Door het inzetten van interactieve video kan er online al antwoord gegeven worden op vragen met een duidelijke uitleg of instructie. Zo zullen minder klanten contact opnemen met een medewerker van een bedrijf. Kijk zelf ook maar is op onze site, misschien vind je hier nog relevante statistieken informatie voor je onderzoek.

D: Waar ik verder niet zo heel veel informatie over kon vinden is of er verschil zit in populariteit tussen de verschillende interactieve elementen. Dus zijn er elementen die sowieso goed zijn om te verwerken in een interactieve video? Of is er juist een soort van “gouden combinatie” aan

elementen die goed zijn om te gebruiken?

F: Dit is heel erg afhankelijk van de doelstelling van de video. Als het doel is om meer conversie te creëren met de video is het belangrijk om knoppen toe te voegen naar een product, site of naar meer informatie. Deze knoppen zijn erg goed meetbaar. Het is namelijk precies te meten hoe vaak er op een knop geklikt wordt en het is zichtbaar tot welk moment in de video er gekeken wordt. Bij een “veelgestelde vragen video” is het bijvoorbeeld goed om op het eind te vragen of de kijker geholpen is, dus het vragen om feedback. Als hieruit blijkt dat de kijker niet geholpen is kan er gelijk de vraag gesteld worden wat er dan gemist wordt. Met deze informatie kan de video dan verbeterd worden. Wat wij in de praktijk vaker gezien hebben is als we de vraag stelden of de kijker nog feedback wou geven dat het antwoord dan vaak nee was. Als we de vraag anders formuleerden door te vragen of de kijker geholpen was met deze video werd er vaker ja of nee geklikt.

Kijkers zijn dan toch al aan het klikken en vinden het niet erg om dan nog een keer op ja of nee te klikken.

Maar wanneer ze zelf nog echt feedback moeten geven hebben ze hier vaak geen zin meer in. Dus het is belangrijk om eerst de doelstellingen vast te stellen, wat is het doel van de video en wat wil je er mee bereiken. Aan de hand daarvan ga je pas kijken welke interactiviteit hier goed bij past. D: Wat we bij ZoomWorks geregeld terug zien komen bij het maken van een interactieve video is dat mensen niet doorhebben dat het een interactieve video is. Hoe maken jullie het de kijkers duidelijk dat ze kunnen klikken, invullen en dergelijke zonder afbreuk te doen aan de video?

F: Mensen komen tegenwoordig steeds vaker in aanraking met interactieve video’s en zullen ook steeds vaker begrijpen dat ze kunnen klikken en kunnen invullen. Maar het kan ook zijn dat in de intro wordt uitgelegd dat het een interactieve video is en wat mensen kunnen doen.

Soms is het ook de manier hoe iets in beeld gebracht wordt. We hebben zoiets namelijk

meegemaakt met een video voor de Belastingdienst. In eerste instantie zaten er twee knoppen op het einde van de video voor “herhalen” en “afsluiten” van de video. Dit werd eerst met iconen aangegeven. We zagen in de statistieken dat er nauwelijk op deze knoppen geklikt werd. We hebben toen deze iconen vervangen voor tekst en vervolgens was duidelijk zichtbaar dat de knoppen nu vaker gebruikt werden.

D: Wat is volgens jou een voordeel van het toevoegen van interactiviteit?

F: Wat een enorm groot voordeel is is het gebruik maken van interactieve overlays over de video heen. Zo blijft de video en de voice-over hetzelfde maar pas je alleen de interactieve laag aan. Als uit de statistieken bijvoorbeeld blijkt dat een element niet vaak gebruikt wordt dan passen we deze aan. Het grote voordeel is dat alles zo goed meetbaar is hoe vaak er ergens op geklikt is en er precies te zien tot welk moment de video bekeken wordt. Blijkt iets niet te werken of er een punt in de video te zitten waar iedereen afhaakt, dan kan dit punt aangepast worden. Zo is de video steeds verder te optimaliseren om de doelstellingen te kunnen behalen.

Bijlage 2: Belangrijkste resultaten literatuuronderzoek