• No results found

Interview met Ajith Fernando

Geplande vragen en, in cursief, de antwoorden die Ajith Fernando heeft gegeven. De antwoorden zijn doorgaans een Nederlandse samenvatting van wat Fernando heeft gezegd. Op niet alle vragen wordt een antwoord gegeven, omdat niet alle vragen aan de orde zijn geweest in het korte gesprek.

Personal life and leadership

1. What was the situation in which you experienced persecution in Sri Lanka. Sri Lanka was on the world watch list until 2010. In my research I use the following definition of persecution: `persecution is the intentional hostile treat of Christians by words and deeds account of their religious beliefs’

 What is your own experience with persecution and the experience of the people you lead

 The war was very heavy in Sri Lanka for all people. What makes it heavier for Christians?

Vervolging in Sri Lanka kwam in golven. Vaak wanneer Boeddhisten of Hindoes tot Christus kwamen (vanwege de belangrijke groepscultuur staat veranderen van geloof gelijk aan afval van de groep, HvdS). Er zijn groepen die kerken aanvielen die evangelisatieactiviteiten hebben. De oorlog was veel meer etnisch. Op die manier raakte het iedereen. Eigenlijk had dat alleen maar een positief gevolg voor het Evangelie. Het maakte de mensen namelijk meer ontvankelijk voor het Evangelie. In die weg heeft het de kerk beïnvloed.

2. Do you think your leadership style is influenced by the persecution in Sri Lanka? In what way? Ja, dat is zeker zo! Op drie manieren.

1. Ik was me er erg van bewust dat onze leiders, die te maken hadden met vervolging ondersteuning nodig hadden van andere christenen. Wanneer we hoorden van vervolging verzekerden we ons ervan dat deze leiders/christenen wisten dat er andere christenen achter hen stonden. Ze moeste weten dat ze er niet alleen waren. Dit geld voor alle christenen, maar in het bijzonder voor leiders die te maken hebben met vervolging.

2. Het heeft ervoor gezorgd dat we ons ervan verzekerden dat we niet onnodig weerstand oproepen. Vijf, zes jaar geleden zonderde iemand, die tot geloof kwam (vanuit het

isoleren van de gemeenschap. Ze moeten hun familie niet afvallen, maar bedenken hoeveel ze wel kunnen participeren in bijvoorbeeld familiegebeurtenissen.

Ook was de aanbidding altijd erg hard. We hebben de gemeentes gevraagd om hun kerken beter geluidsdicht te maken. Vooral ’s nachts, we adviseren hen om bijvoorbeeld geen drums te gebruiken. De gemeentes moeten gevoelig zijn voor dit soort onderwerpen.

3. Hoeveel we ons als kerk moeten afzonderen. Wanneer nu een jongere tot geloof komt door YFC, gaan we direct naar hun ouders toe. Zodat de ouders weten wie wij zijn en weten dat hun kinderen naar een goede godsdienst gaan. Nu komen ouders soms om te vragen of we hen kunnen helpen.

3. Is persecution heavier for a leader than for other Christians?

 A leader is persecuted both from the outside and the inside. Outside, when you get the leader, you get the whole community. Inside, all community members ask you for help and look at you as their steady leader. Is that your experience?

Geen antwoord op gevonden in het interview.

Vision on leadership and persecution

1. What’s your vision about leadership and persecution?

 Is it different from leadership in a non-persecution context?

 Is that possible at all? (being leader without the experience of persecution) i. If no, what kind of persecution will leaders experience?

ii. What is suffering? (Christianity Today: It can be avoided. By stopping the relationship or moving on to something more ‘fulfilling’. But what do we lose?

Laat toewijding zien aan de mensen die je dient. De pijn van het toegewijd zijn aan mensen en hen weg zien gaan bij God. Of van jou, dat zijn dingen die erg pijnlijk zijn. Wanneer je je toewijd aan mensen kun je ervan uitgaan dat je met lijden te maken krijgt. Dat maakt dat we soms niet betrokken willen zijn bij mensen, omdat we niet verwond willen raken.

We hebben moeilijke tijden gehad bij YFC. Internet en vijanden hebben beïnvloed hoe ik over leiderschap en lijden denk.

2. What do you think is the most important difference between West and East leadership? Eén van de grote problemen in het Westen is dat het zo individualistisch is. Er is geen toewijding op lange termijn. Wanneer je toegewijd bent aan mensen en de prijs betaald van toewijding, is lijden onvermijdelijk.

Voor een grote opwekking is er altijd lijden. Het gaat om toewijding naar anderen. Dichtbij komen maakt je kwetsbaar.

3. We want to learn from you as western leaders in the church. (With leadership I mean pastors). What do you want to learn my colleague students and other pastors? Lijden is geen groot probleem, het is een deel van het leven. Zie het niet als falen, als iets

onverwachts en ongebruikelijks. Mensen leren dat het vermijden van lijden iets normaals is in het leven. Maar je bent geen deel van deze wereld, dat is onmogelijk. Lijden is normaal. Wees niet verbaasd als het komt, het hoort erbij als je christen bent.

(Komt dat door het individualisme?)Het verschil zit hem in waar je de nadruk legt. Culturen benadrukken dingen die andere culturen niet doen, maar het is aanwezig in alle samenlevingen. Wij hebben andere problemen door onze groepsgerichte structuren. Bijvoorbeeld dat mensen willen liegen om de gemeenschap te beschermen.

Vision on leadership and personal life

1. Is it possible to be a leader as a normal job? (9-5)

2. How does leadership influence the personal life of the leader.  Is that different in East and West?

 Is that different in a context of persecution?

3. Do you want to tell me something about how leadership influenced your personal life? Je moet tijd vrij maken voor je familie. Het resultaat van het scheiden van werk en privé (zoals in het westen) is een gereduceerde impact in het leven van de mensen. Leiders willen niet

persoonlijk betrokken zijn, omdat het zo pijnlijk is.

Wij zijn geroepen naar Sri Lanka. Wat er ook gebeurt, we blijven bij onze baan. Gehoorzaamheid aan onze roeping, dat betekend lijden. Het is geen groot probleem, we hadden het verwacht. Het is een belofte dat we vervolgd zullen worden.