• No results found

Internationalisering en beursprogramma’s

In document Jaarverslag 2014 (pagina 50-54)

De wereld van kunst, cultuur en erfgoed is internationaal. Aan de opleidingen van de AHK studeren en werken veel internationale studenten en (gast)docenten. Bijna een kwart van de studentenpopulatie van de AHK is uit het buitenland afkomstig. Het internationaliseringbeleid wordt binnen de opleidingen vormgegeven. Er zijn mogelijkheden voor zowel individuele studenten- en docentenmobiliteit, als voor meerjarige uitwisselingsprogramma’s.

Profileringsfonds niet-EER

Ter compensatie van het bovenwettelijke deel van de collegegelden kunnen talentvolle niet-EER-studenten in aanmerking komen voor een tegemoetkoming uit het profileringsfonds. Een eerste selectie op talent vindt plaats binnen de faculteit. Het CvB beslist over de uiteindelijke toedeling van de beurzen.

De tegemoetkoming wordt in beginsel toegekend voor maximaal de (resterende) nominale studieduur. De eerste toekenningen vonden in 2013 plaats. Onder de toekenningen in de kolom 2014 vallen zowel de verlengingen van in 2013 gestarte tegemoetkomingen als nieuwe toekenningen.

AHK Jaarverslag 2014 50 Aantal niet-EER studenten met een tegemoetkoming uit het profileringsfonds

2014 2013

De AHK stelt jaarlijks een budget van € 45.000 ter beschikking voor financiële ondersteuning van

studenten die tijdens hun studie een individuele buitenlandse studie- of stageperiode willen realiseren en buiten de formele voorwaarden vallen van het Erasmus mobiliteitsprogramma van de Europese

Commissie, bijvoorbeeld omdat het om een bestemming buiten de EU gaat. Ook studenten die reeds een Erasmusuitwisseling hebben genoten en voor een tweede keer een buitenlandse studie- of stageperiode willen volgen, kunnen een beroep doen op dit fonds. De ondersteuning bestaat uit een vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten met een maximum van € 175 per maand en een maximale vergoeding voor de reiskosten van € 350 binnen de EU en maximaal € 500 buiten de EU. Twee keer per jaar bestaat de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen bij dit fonds. In 2014 bestaat de beoordelingscommissie uit:

Elsbeth Falk (studieadviseur Academie van Bouwkunst), Rita Spin (coördinator internationalisering Conservatorium van Amsterdam), Maria Ines Villesmil Prieto (docent Dans, de Theaterschool), Mirjam Wijnands (stagecoördinator Reinwardt Academie), Kam Wai Kui (voorzitter, instellingscoördinator internationalisering) en Anke Yedema (secretariaat, Algemeen secretariaat Servicebureau).

De student kan één keer tijdens zijn studie aan de AHK een toekenning uit dit fonds ontvangen na een goedgekeurde aanvraag. In 2014 krijgen 50 studenten een toekenning uit dit fonds. De populairste bestemming blijft de Verenigde Staten met een kwart van de toekenningen, gevolgd door Engeland en Duitsland. Van de toegekende studie- en stageperiodes vindt 70 % plaats buiten de grenzen van de EU.

Ten behoeve van de studentenmobiliteit stelt de AHK bovendien jaarlijks een budget van € 20.000 ter beschikking voor groepsreizen. Dit budget wordt volgens een vaste verdeelsleutel toegekend aan de faculteiten voor het realiseren van jaarlijks terugkerende studiereizen voor groepen studenten voor het bezoeken van partnerinstellingen en grote festivals en/of evenementen in het buitenland.

Erasmus+ programma Uitgaande mobiliteit

In 2014 nemen 29 studenten deel aan het Europese uitwisselingsprogramma voor studie en stage binnen de Europese Unie en de EVA-landen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Turkije. Het gaat in dertien gevallen om studenten die op studieuitwisseling gaan en in 26 gevallen om studenten die op stage gaan in het buitenland. Via dit mobiliteitsprogramma voeren elf docenten van met name het Conservatorium van Amsterdam gastdocentschappen uit.

Inkomende mobiliteit

In 2014 ontvangt het Conservatorium van Amsterdam 53 exchange-studenten. De Academie van Bouwkunst volgt met twaalf studenten. De masteropleiding van de Reinwardt Academie ontvangt twee uitwisselingsstudenten. De verhouding van uitgaande/ inkomende studentenmobiliteit voor

studieuitwisselingen via het Erasmus+ programma staat daarmee op 1 op 5.

De AHK ontvangt in totaal € 44.115 aan subsidies uit het Erasmus+ mobiliteitsprogramma.

AHK Jaarverslag 2014 51 Vervolgstudies in het buitenland

Jaarlijks vertrekken tal van studenten en alumni naar het buitenland voor het volgen van een

vervolgstudie, bijvoorbeeld een volledige masteropleiding. Anderen zoeken verdieping in post-initiële opleidingen en masterclasses. Hier volgt een overzicht van bursalen bij de belangrijkste

beurzenprogramma’s.

VSBfonds Beurs

Het VSBfonds stelt jaarlijks een aantal studiebeurzen beschikbaar voor talentvolle en maatschappelijk betrokken afgestudeerden voor een vervolgstudie bij een gerenommeerde instelling in het buitenland.

Een commissie draagt de kandidaten voor na selectiegesprekken. In 2014 worden de volgende kandidaten voorgedragen voor een VSBfonds Beurs:

Alicia Berendse, Conservatorium van Amsterdam Tim Kaarsenmaker, Academie voor Beeldende Vorming Julia Weeda, Conservatorium van Amsterdam

De selectiecommissie 2014 bestaat uit Aart Oxenaar (voorzitter, directeur Academie van Bouwkunst), Bart Römer (directeur Nederlandse Filmacademie), Gwenoëlle Trapman (artistiek leider opleiding Productie podiumkunsten, de Theaterschool).

VandenEnde Foundation

De Van den Ende Foundation biedt beurzen voor jong talent in de podiumkunsten en film. In 2014 ontvangen de volgende studenten en cursisten een beurs uit dit fonds voor het volgen van masterclasses in het buitenland tijdens of vlak na hun studie aan de AHK.

Richard Chang, bachelor Piano

Aidan Mikdad, Jong Talent klassiek Piano Timothy van Poucke, Nationale Balletacademie Florian Verweij, Jong Talent klassiek Piano Alexander Warenberg, Jong Talent klassiek Cello Bram Wassink, master jazz Bassgitaar

Noa Wildschut, Jong Talent klassiek Viool Prins Bernhard Cultuurfonds

De volgende Conservatoriumstudenten ontvingen een studiebeurs:

Bas Bartels, klassiek Altviool Alicia Berendse, klassiek Viool Alex Koo Derudder, jazz Piano Marene Elgershuizen, klassiek Zang Barbara Kits, klassiek Zang

Bram Wassink, jazz Basgitaar

AHK Jaarverslag 2014 52

Instellingstarieven

De instellingstarieven zijn voor 2014-2015 verhoogd ten opzichte van het jaar ervoor met een indexatie in lijn met de jaarlijkse indexatie van het wettelijk collegegeldtarief. De overgangstarieven stijgen jaarlijks met € 500, conform een eerder vastgesteld schema. De overgangstarieven gelden voor studenten die voor of op 1 september 2010 gestart zijn met de opleiding.

2014-2015 2013-2014

reguliere bachelor- en masteropleidingen

voltijd niet-EER € 4.650 € 4.500

voltijd overgangstarief niet-EER herinschrijver n.v.t. € 4.000

voltijd 2e bachelor of master € 4.650 € 4.500

voltijd overgangstarief herinschrijver 2e bachelor € 3.750 € 3.250

voltijd overgangstarief herinschrijver 2e master n.v.t. n.v.t.

deeltijd regulier bachelor en master € 1.906 € 1.835

deeltijd niet-EER bachelor en master € 4.100 € 4.000

deeltijd niet-EER master Academie van Bouwkunst € 4.650 € 4.500

deeltijd overgangstarief niet-EER herinschrijver bachelor n.v.t. € 4.000 deeltijd 2e bachelor/docentenopleidingen € 4.100/€ 1.906 € 4.000/€ 1.835

deeltijd 2e bachelor overgangstarief herinschrijver € 3.750 € 3.250

deeltijd 2e master Academie van Bouwkunst € 4.650 € 4.500

deeltijd 2e master/Kunsteducatie € 4.100/€ 1.906 € 4.000/€ 1.835

niet-bekostigde opleiding

Master of Museology € 10.500 € 10.500

examengeld

extraneus € 900 € 900

vooropleidingen

Dans € 1.100 € 850

Muziek € 1.100 € 1.100

Jong Talent muziek € 1.100 € 1.100

AHK Jaarverslag 2014 53

In document Jaarverslag 2014 (pagina 50-54)