• No results found

Instellingsregeling Commissie melden van een misstand

Begripsbepalingen

a) Commissie: de Commissie melden van een misstand;

b) Bevoegd gezag: wordt vertegenwoordigd door één of alle leden van het (college van) bestuur;

c) Betrokkene: degene die als leerling staat ingeschreven bij één van de scholen van het bevoegd gezag dan wel diens wettelijke vertegenwoordiger;

d) Stichting: de Stichting Onderwijsgeschillen, gevestigd te Utrecht;

e) VO-raad: Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs.

Instandhouding Artikel 1

De commissie draagt de naam de Commissie melden van een misstand en wordt in stand gehouden door de Stichting Onderwijsgeschillen.

Werkterrein Artikel 2

1. De commissie heeft tot taak een overeenkomstig artikel 4 lid 3 sub d - van de door het betreffende bevoegd gezag op de organisatie van toepassing

verklaarde - ‘Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een

misstand voorgelegde melding te onderzoeken en daarover het bevoegd gezag te adviseren.

2. Zij verricht haar werkzaamheden met inachtneming van het bepaalde in de ‘Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand’ zoals door de VO-raad beschikbaar is gesteld, en door het betreffende bevoegd gezag is vastgesteld.

Samenstelling Artikel 3

1. De commissie bestaat uit vier leden Uit de leden worden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter gekozen. Tijdens zitting is een tweetal leden aanwezig onder leiding van de (plaatsvervangend) voorzitter.

2. Een lid wordt benoemd door Stichting Onderwijsgeschillen, op bindende voordracht van de VO-raad.

3. De (plaatsvervangend) voorzitter en de leden mogen in ieder geval:

- geen deel uitmaken van het bevoegd gezag in het voortgezet onderwijs;

Regeling inzake het omgaan met 22 28-09-2021 een vermoeden van een misstand

- geen toezichthouder zijn bij het bevoegd gezag in het voortgezet onderwijs;

- niet werkzaam zijn voor of bij het bevoegd gezag in het voortgezet onderwijs;

- geen leerling of wettelijk vertegenwoordiger van een leerling zijn bij het bevoegd gezag.

Benoeming Artikel 4

1. De leden van de commissie worden benoemd voor een periode van 4 jaar en zijn bij aftreden herbenoembaar tot een totale benoemingsperiode van maximaal 8 jaar.

2. Voordat een lid zich beschikbaar stelt voor herbenoeming, wordt daarover binnen de commissie een interne evaluatie gehouden.

3. Het lid, dat ter vervulling van een tussentijdse vacature is benoemd, treedt af op het tijdstip, waarop degene in wiens plaats hij/zij is benoemd, zou moeten aftreden.

4. Het lidmaatschap van de commissie eindigt voorts:

a. door overlijden;

b. door opzegging door het lid;

c. door onder curatelestelling;

d. door opheffing van de commissie.

5. De commissie stelt een rooster van aftreden op dat als bijlage aan het reglement van de commissie wordt gehecht.

Voorzitter Artikel 5

De voorzitter is belast met de leiding van de vergaderingen en zittingen van de commissie. De voorzitter vertegenwoordigt de commissie.

Secretariaat Artikel 6

1. De Stichting draagt zorg voor het secretariaat van de commissie op de in de navolgende leden bepaalde wijze.

2. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris.

Regeling inzake het omgaan met 23 28-09-2021 een vermoeden van een misstand

3. De secretaris is belast met de voorbereiding van vergaderingen en zittingen van de commissie, doet voorstellen voor de leden van de commissie inzake het formuleren van de ontvankelijkheid van de melding, is belast met het opstellen van de stukken die van de commissie uitgaan, het opmaken van het verslag van vergaderingen en zittingen, het houden van een register van ingekomen stukken en behandelde meldingen, het beheer van het archief en andere voorkomende werkzaamheden en ondersteuning die de voorzitter of de commissie bij de uitvoering van de taak redelijkerwijze nodig heeft.

Geheimhouding Artikel 7

Het is de leden van de commissie en de secretaris verboden:

a. hetgeen zij als zodanig te weten zijn gekomen openbaar of aan derden bekend te maken;

b. de gevoelens bekend te maken welke in besloten vergaderingen of zittingen van de commissie over aanhangige meldingen zijn geuit;

c. over aanhangige meldingen of over meldingen die naar hun vermoeden of weten voor hen aanhangig gemaakt zullen worden, anders dan in

commissieverband, contacten met derden te hebben en/of inlichtingen in te winnen, tenzij daarvoor uitdrukkelijke toestemming is verleend door

betrokkenen.

Reglement van de commissie Artikel 8

De commissie stelt met inachtneming van de klokkenluidersregeling in het vo en de beginselen van behoorlijke procedurevoering een reglement vast waarin de rechtsgang en werkwijze voor de behandeling en de beoordeling van meldingen van misstanden is vastgelegd.

Jaarverslag Artikel 9

De commissie brengt jaarlijks verslag uit van haar werkzaamheden. De Stichting draagt zorg voor de publicatie van het verslag op de website www.onderwijsgeschillen.nl.

Regeling inzake het omgaan met 24 28-09-2021 een vermoeden van een misstand

Kostenregeling Artikel 10

De zittingskosten van de commissie worden door de Stichting in rekening gebracht van het betreffende bevoegd gezag, hetgeen losstaat van de eventuele kosten die de commissie in rekening kan brengen bij het bevoegd gezag in het kader van het

onderzoeksbevoegdheid zoals opgenomen in artikel 7 lid 5. De leden van de commissie ontvangen van de Stichting een vacatievergoeding per zittings- of onderzoeksdagdeel van maximaal 4 uur alsmede vergoeding van gemaakte reiskosten.

Onvoorziene gevallen Artikel 11

In gevallen, waarin deze instellingsregeling niet voorziet, beslist het bestuur van de Stichting Onderwijsgeschillen tezamen met de VO-raad, de voorzitter van de commissie gehoord hebbend.

Inwerkingtreding Artikel 12

Deze regeling treedt met ingang van 8 september 2017 in werking.

De instellingsregeling kan gewijzigd worden door Stichting Onderwijsgeschillen en de VO-raad tezamen nadat de commissie daarover mondeling of schriftelijk is geïnformeerd en in de gelegenheid is gesteld te reageren. De scholen worden van deze wijziging in kennis gesteld.

Citeertitel Artikel 13

Deze regeling wordt aangehaald als: Instellingsregeling Commissie melden van een misstand.

Vastgesteld door Stichting Onderwijsgeschillen en de VO-raad op 8 september 2017 te Utrecht, nadat de commissie daarover is gehoord.