• No results found

Inschrijven van leerlingen

In document Welkom in kleuterschool De Link (pagina 52-56)

Deel 4: Onderwijsregelgeving

1 Inschrijven van leerlingen

1.1 Aanmeldsysteem gemeente Edegem

Alle informatie kan u terugvinden op de website https://edegem.aanmelden.in/ Op deze website kan je ook de brochure terugvinden ‘centraal aanmeldsysteem in Edegem’.

1.1.1 Een digitaal aanmeldingssysteem vanaf schooljaar 2019-2020

Vanaf het schooljaar 2019-2020 werken alle Edegemse kleuterscholen en lagere scholen met een centraal aanmeldsysteem. Gaat jouw kleuter volgend schooljaar voor het eerst naar school? Of maakt je kind volgend schooljaar de overstap naar een nieuwe Edegemse school? Dan laat je tussen 1 en 29 maart 2019 via deze website weten op welke school je je kind het liefst wil inschrijven.

Je kiest best meerdere scholen en zet die in volgorde van je voorkeur. Het systeem zal je een plaats toekennen op basis van de criteria afstand en schoolkeuze.

1.1.2 Wanneer meld je aan?

Kinderen die onder hetzelfde dak wonen met een bestaande leerling van de school (broers, zussen, kinderen uit nieuw samengestelde gezinnen, …) en kinderen van personeel van de school hebben wettelijk voorrang. Zij kunnen tussen 4 en 28 februari 2019 inschrijven via de school zelf.

De aanmeldingsperiode voor iedereen start op vrijdag 1 maart 2019 (9 uur) en eindigt op 29 maart 2019 (23.59 uur). Je haasten om als eerste aan te melden is niet nodig, zolang het maar voor 30 maart gebeurt. De volgorde van aanmelden heeft geen enkele invloed op de toekenning van je plaats.

1.1.3 Wanneer schrijf je je kind in?

Nadat alle aanmeldingen verwerkt zijn, ontvang je op 29 april 2019 een ticket waarmee je je kind kan inschrijven bij een school uit je voorkeurlijst.

Met dat ticket ga je tussen 6 en 24 mei naar de toegewezen school en wordt je ticket omgezet in een definitieve inschrijving.

Was je kind niet aangemeld voor 29 maart? Of er was geen plaats meer in een van je voorkeurscholen? Dan kan je vanaf 28 mei 2019 inschrijven in de Edegemse scholen waar nog plaats vrij is.

Als je niet met je ticket naar de toegewezen school gaat vóór 24 mei, vervalt je ticket. Je gereserveerde plaats komt dan weer vrij voor kinderen op de wachtlijst.

1.2 Toelatingsvoorwaarden inschrijven

Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school. Het schoolreglement wordt

schriftelijk aangeboden en de ouders moeten er zich schriftelijk akkoord mee verklaren. (Zie deel 3: Schoolreglement)

Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont (de SIS-kaart). De inschrijving van een kleuter geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school, tenzij de ouders zich met een wijziging van het schoolreglement niet akkoord verklaren.

Alle kleuters worden op de datum van de inschrijving opgenomen in het inschrijvingsregister. Zij worden slechts éénmaal ingeschreven volgens chronologie. Dat wil zeggen:

Wanneer de kleuter voldoet aan de toelatingsvoorwaarden (2,5 jaar zijn), wordt de kleuter opgenomen in het stamboekregister. Vanaf de volgende

instapdatum wordt de kleuter toegelaten in de school en wordt hij/zij opgenomen in het aanwezigheidsregister van de klas.

Kleuters vanaf 2,5 tot 3 jaar mogen in het kleuteronderwijs op school aanwezig zijn op de volgende instapdagen:

- de eerste schooldag na de zomervakantie;

- de eerste schooldag na de herfstvakantie;

- de eerste schooldag na de kerstvakantie;

- de eerste schooldag van februari;

- de eerste schooldag na de krokusvakantie;

- de eerste schooldag na de paasvakantie;

- de eerste schooldag na Hemelvaartsdag.

Een kleuter die de leeftijd van 3 jaar bereikt heeft, kan elke dag worden ingeschreven en toegelaten in de school zonder rekening te houden met de instapdagen.

Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet een leerling zes jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Als hij nog niet de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari van het lopende schooljaar, moet hij bovendien aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

- het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor

kleuteronderwijs en gedurende die periode gedurende ten minste 250 halve dagen aanwezig zijn geweest;

- toegelaten zijn door de klassenraad. De beslissing omtrent de toelating wordt aan de ouders meegedeeld uiterlijk de tiende schooldag van

september bij inschrijving voor 1 september van het lopende schooljaar, of, bij inschrijving vanaf 1 september, uiterlijk tien schooldagen na deze inschrijving. In afwachting van deze mededeling is de leerling

ingeschreven onder opschortende voorwaarde.

- bij overschrijding van de genoemde termijn is de leerling ingeschreven.

De schriftelijke mededeling aan de ouders van een negatieve beslissing bevat tevens de motivatie.

- een leerling die 5 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar kan in het lager onderwijs ingeschreven worden na advies van het CLB en na toelating door de klassenraad.

1.3 Inschrijving

Onze school werkt met voorrangsperiodes.

We hebben een voorrangsperiode voor:

 broertjes en/of zusjes van leerlingen die al op school zitten;

 kinderen van personeel.

 is uw kind ingeschreven in onze kleuterschool dan hoeft het zich niet opnieuw in te schrijven bij de overgang naar het 1ste leerjaar in De Link, Patronaatstraat 28 of Jan Verbertlei 46.

We vragen op het moment van overgang naar het 1ste leerjaar de

bovengenoemde lagere school of basisschool te contacteren en uw recht op voorrang uit te spreken en te handtekenen.

Kleuters met een beperking zijn welkom op onze school.

Als blijkt dat we de noden van het kind niet kunnen garanderen binnen de draagkracht van onze school, dan behoudt de directie het recht om, in samenspraak met het team, de begeleiding van het kind te beëindigen.

We zoeken dan samen met ouders en CLB een oplossing.

1.4 Leerplicht

Kleuters zijn vanaf 5 jaar leerplichtig voor 290 halve dagen.

In september van het kalenderjaar waarin het kind 5 jaar wordt, is het kind leerplichtig en wettelijk verplicht om les te volgen. Ook wanneer het op die leeftijd nog in het kleuteronderwijs blijft, is het dus net als elk ander

leerplichtig kind onderworpen aan de controle op het regelmatig schoolbezoek.

Een jaar langer in de kleuterschool doorbrengen of vervroegd naar de lagere school komen, kan enkel na kennisgeving van en toelichting bij het advies van de klassenraad en van het CLB. De ouders nemen de

uiteindelijke beslissing.

In document Welkom in kleuterschool De Link (pagina 52-56)