• No results found

Innovatiecasus 'Zero emission and minimal impact kotter'

Verantwoording Rapport C075

Sessie 4: Innovatiecasus 'Zero emission and minimal impact kotter'

De inleiding van de sessie werd gedaan aan de hand van de bovenstaande tekening waarin ideeën voor toekomstige visserij (technieken en methoden) geschetst zijn. Een uitgebreide beschrijving van de genummerde onderdelen is terug te vinden op:

https://www.seafish.org/media/publications/NetPositiveReport_2508_v2.pdf

Sessie 1

De deelnemers werden gekenmerkt door een brede verscheidenheid, van subsidie adviseurs tot beleidsmedewerkers RVO/LNV. Geen deelnemers met technische achtergrond of visserij achtergrond.

Bevindingen

Brandstoftransitie & koeling

De deelnemers waren overtuigd dat ingezet moet worden op een kotter waarbij alle processen aangedreven worden door waterstof. Hierdoor dient een H2 motor en veilige opslag van H2 aan boord ontwikkeld te worden en het ombouwen van kotters dient gestimuleerd te worden. In Lauwersoog heeft de visserijsector de ambitie om de eerste waterstof kottervloot te worden, hier zou aansluiting bij gezocht kunnen worden. Voor het ontwerp en engineering van opslag aan boord en in de haven en distributie zou “FLUOR” een kandidaat zijn, leverancier van waterstof gegenereerd door windmolens op zee zou aan NUON gedacht kunnen worden.

Stopcontact op zee

Elektrisch varen zou eventueel een andere optie zijn, hierbij wordt aangegeven dat er meegekeken moet worden bij de huidige ontwikkelingen in de vliegtuigindustrie om deze technologieën ook in de visserij te passen. De elektriciteit wordt verkregen in een windmolenpark, waar de kotter op zee kan opladen na een periode (1 of 2 dagen) van vissen.

Optimaliseren energiebalans

Met het optimaliseren van de energiebalans wordt er gekeken hoe verschillende aspecten die nu alleen in een kotter gebundeld zitten om voor elk proces de energiebalans te optimaliseren. Het lokaliseren en detecteren van de vis wordt door autonome afstand bestuurbare onderzeeërs gedaan, een kotter kan op zee blijven en zich toespitsen op vissen vangen, gevangen vis wordt verwerkt en gekoeld op een speciaal aan een windmolenpark gekoppeld platvorm, transport van gevangen vis en crew wordt door gespecialiseerde schepen gedaan.

Multi-use schepen

Crew schepen voor onderhoudswerkzaamheden van windmolenparken liggen momenteel een deel van de dag te wachten tot de terugreis aanvaart wordt. Geopperd wordt om deze schepen te koppelen aan visserijactiviteiten met kooien en korven in windparken. Hierbij kan het schip nadat de crew afgezet is zich richten op het leeghalen van de viskooien en verwerken van de vis.

Ronde 2

De deelnemers door een brede verscheidenheid, van subsidie adviseurs tot beleidsmedewerkers RVO/LNV. Geen deelnemers met een visserij achtergrond.

Bevindingen

Brandstofbesparing

Waterstof is de komende jaren geen haalbare technologie, wel kan het ‘Dual flex fuel – RCCI

technologie’ ingezet worden aldus een onderzoeker van TNO. Deze technologie heeft nu nog ongeveer 5 jaar ontwikkelingstermijn voordat het geschikt is voor commerciële toepassing. Hiermee kan een 10% reductie van brandstofverbruik gehaald worden. Opgemerkt wordt dat pulstechniek 50% van brandstofverbruik verminderd. De oude techniek (boomkor) weer oppakken en dan met veel techniek 10% brandstof besparen wordt als water naar de zee dragen ervaren.

Benutten reststromen

Energie reststromen van de hoofdmotor van een schip hergebruiken om vis te koelen, zit zou indien toegepast 20% kunnen besparen en energiegebruik koeling van een schip.

Visherkenning

Voor visherkenning moet ingezet worden op licht en camera technologie voor soortherkenning en detectie. Ook moet er gekeken worden naar sonar en laser (flits) (LIDAR) technologische ontwikkeling. Koppelen ontwikkelingen aan laser gestuurde zalm fileer technologie (Marine Harvest) waarbij er met een laser naar visdikte, lengte ect gekeken wordt om een efficiënte fileersnede te maken.

Vistechniek

De toekomstige visserijtechniek moet zich richten op het aantrekken van vissen met bijvoorbeeld een lokvis, of aantrekken naar vistuig door gebruik te maken van feromonen / aas lokstoffen. Echter dient er veel ontwikkeling te moeten gebeuren op geurverspreiding door waterstroming of de effectiviteit van deze methode te verhogen. Een ander idee is om met gebruik geluidsgolven uit twee autonoom gestuurde submariene vis richting het pad van de kotter te jagen. Opgemerkt wordt dat de kotter zelf dan wel geluidsarm moet zijn.

Multi-use schepen

Vissen met een onderzeeër die zichzelf oplaadt op een oplaadpunt in een windpark. Vangst, vis en scheepsgegevens worden overdragen via wifi van het windpark.

Boodschappen aan het OFL-traject Noordzee akkoord

De deelnemers aan de COP-bijeenkomst werden uitgenodigd om boodschappen mee te geven aan het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving dat, onder leiding van de heer Wallage, op dit moment met alle betrokken partijen bezig is met het formuleren van een Noordzee Akkoord.

Vanuit de kenniswerksessies werden de volgende centrale boodschappen geformuleerd:

Sessie draagkracht, ronde 1: De beleidsontwikkelingen gaan nu zo snel dat ze "out of synch" zijn met de kennisbasis c.q. ontwikkeling van kennis, modellen en risicobeoordelingen die nodig zijn om de effecten van grootschalige ingrepen op het systeem te kunnen duiden c.q. goede afwegingen te kunnen maken voor medegebruik binnen de grenzen van het Noordzeesysteem.

Sessie draagkracht, ronde 2: Verbetering basisgegevens en ontsluiting: (a) verplichting om eigen gegevens uit monitoring van de offshore industrie publiek beschikbaar te maken, (b) samenwerking offshore industrie en kennisinstellingen rond monitoring; (c) Noordzeefonds inzetten voor monitoring.

De innovatiewerksessies hebben geen boodschap geformuleerd.

Bijlage 5 Financieringsmogelijkheden

De digitale versie van de originele PowerPoint is ter beschikking gesteld aan de opdrachtgever.

Bijlage 6 Kennis- en innovatievragen