• No results found

2 Zichtjaar 2016 3 3 Zichtjaar 2030 6 3.1 Autonome situatie 6 3.2 Alternatieven 8

3.2.1 Variant bestemmingsplan Deelgebied Noord 8

3.2.2 Alternatief Laag 11

3.2.3 Alternatief Midden 13

3.2.4 Alternatief Hoog 14

3.3 Scenario’s 15

3.3.1 Evenementenverkeer 15

3.3.2 Ring West ongelijkvloers i.c.m. alternatief Laag 17

3.3.3 Ring West ongelijkvloers i.c.m. alternatief Hoog 18

3.3.4 Gevoeligheidsanalyse De Held III 19

4 Resumé 22

4.1 Lokale aandachtspunten 22

4.2 Adaptieve oplossingsrichtingen 24

Bijlage 1 Validatie verkeersmodel

Bijlage 2 Verkeersdruk gemiddelde werkdag

Bijlage 3 Verkeersafwikkeling spitsperioden

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 1

Aanleiding

De gemeente Groningen stelt een structuurvisie, bestemmingsplan en MER op voor de realisatie van nieuwbouw op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen. Hieronder is het plangebied en zijn directe omgeving weergegeven. De nieuwe ontwikkelingen liggen binnen het bestaand stedelijk gebied.

In het MER dient onder andere ingegaan te worden op de (toekomstige) verkeersdruk en de verkeersafwikkeling. De gemeente Groningen heeft Goudappel Coffeng BV gevraagd hieraan een invulling te geven. Het voorliggende document is een achtergronddocument bij de m.e.r.-beoordeling. Dit document beschrijft het onderzoek met het verkeersmodel van Groningen naar de gevolgen van de ontwikkeling van het Suikerfabriekterrein.

1

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 2

Verkeersmodel

Het verkeersmodel dat voor deze studie is toegepast is het model GroningenPlus Dynamisch (zie ook bijlage 1). Dit model heeft als basisjaar 2014 en als zichtjaren 2016 en 2030. Het zichtjaar 2016 is het jaar voor de start van Aanpak Ring Zuid. Het zichtjaar 2030 is representatief voor de situatie einde planperiode. Naast de geplande ontwikkelingen behorende bij het nieuwe voorontwerpbestemmingsplan Deelgebied Noord, zijn ook gevoeligheidsanalyses uitgevoerd voor aanvullende ruimtelijke en infrastructurele scenario’s. De verschillen in ruimtelijke en infrastructurele ontwikkelingen zijn per zichtjaar in de volgende hoofdstukken beschreven.

Uitgangspunten woningbouw en werkgelegenheid

Elk alternatief (laag, midden en hoog) gaat uit van een verschillende hoeveelheid te bouwen woningen en arbeidsplaatsen, verdeeld over verschillende deelgebieden. De economische scenario’s van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vertaald in een economische prognose voor de gemeente Groningen in hoog- en laagconjunctuur. Deze bandbreedte is vertaald in scenario’s van de economische ruimtevraag voor het Suikerfabriekterrein. Het volledige overzicht van de uitgangspunten voor woningbouw en werkgelegenheid is opgenomen in bijlage 4. Leeswijzer

Het onderzoek geeft inzicht in de verkeerssituatie en verkeersgevolgen voor de huidige situatie en toekomstige situaties onderverdeeld in autonome ontwikkeling,

alternatieven, varianten en scenario’s. Voor meer algemene informatie en de onderbouwing van de ontwikkelingen, wordt verwezen naar de Notitie Reikwijdte en detailniveau, het voorontwerpbestemmingsplan Deelgebied Noord en bijbehorende documenten. Gedetailleerde resultaten van berekeningen met het verkeersmodel GroningenPlus Dynamisch, zijn opgenomen in de bijlagen.

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 3

Het zichtjaar 2016 beschrijft de verkeerssituatie vóór werkzaamheden Aanpak Ring Zuid. In het zichtjaar 2016 is rekening gehouden met een verandering van activiteiten sinds 2014 in de stad Groningen en met wijzigingen in de infrastructuur. Voorbeelden daarvan zijn ontwikkelingen aan de Zonnelaan en Reitdiephaven, maar ook de omgeving Sontweg (inclusief Sontbrug), de P+R-terreinen Reitdiep en Driebond en het gereedkomen van Ring Oost.

In het plangebied zijn er activiteiten operationeel in de deelgebieden Hoendiep en het Voorterrein. Deelgebied Hoendiep is momenteel ingevuld als bedrijventerrein (Hoendiep zuidzijde). Het Voorterrein is momenteel in gebruik als creatieve broedplaats.

Het wegennet en het gebruik ervan

In ene deel van het plangebied ligt al (auto)infrastructuur dat gebruikt wordt voor de ontsluiting van de bestaande activiteiten. Op de beide uitgangen van de Energieweg (deelgebied Hoendiep) rijden respectievelijk 700 en 2.200 motorvoertuigen (mvt) per etmaal. De uitgang nabij Ring West wordt het meest gebruikt vanwege de gunstige ligging t.o.v. de hoofdinfrastructuur van Groningen.

De Suikerlaan (deelgebied Voorterrein) is in feite een private weg op eigen terrein en wordt alleen gebruikt door een beperkte hoeveelheid bestemmingsverkeer (enkele tientallen mvt/etmaal).

Rondom het plangebied liggen gebiedsontsluitingswegen die tevens de begrenzing vormen voor de toekomstige planontwikkeling. Aan de noordzijde is dat het Hoendiep, aan de westzijde de Johan van Zwedenlaan, aan de zuidzijde de Peizerweg. Op het Hoendiep varieert de verkeersdruk tussen de 7.300 en 13.000 mvt/etmaal. Nabij Ring West is de verkeersintensiteit het hoogst. Op de Johan van Zwedenlaan, varieert de verkeersdruk tussen de 5.500 en 7.900 mvt/etmaal. Nabij het Hoendiep is de

verkeersintensiteit het hoogst. Op de Peizerweg rijden 10.600 mvt/etmaal ter hoogte van de aansluiting met Ring West. Lokaal verkeer zal naar verwachting in de toekomst ook gebruik gaan maken van de Diamantlaan (noordzijde plangebied) en de Hunsingolaan (zuidzijde plangebied). De Diamantlaan wordt dagelijks gebruikt door circa 1.700 mvt. De Hunsingolaan wordt intensiever gebruikt door 5.000 mvt/etmaal.

2

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 4

Verkeersafwikkeling

De inrichting van de wegen voldoet voor de aantallen voertuigen die daar gebruik van maken. Ter hoogte van de rotonde Hoendiep- Johan van Zwedenlaan kan het in de spitsperioden voorkomen dat er filevorming ontstaat. Op het kruispunt hebben fietsers voorrang op het gemotoriseerde verkeer, wat ten koste gaat van de beschikbare capaciteit voor het gemotoriseerde verkeer.

Figuur 2.1: Rotonde Hoendiep- Johan van Zwedenlaan

Het kruispunt Diamantlaan-Hoendiep-Energieweg is voorzien van een

verkeersregelinstallatie (VRI), waar in de spitsperioden wachtrijen kunnen ontstaan. In de verkeersregeling wordt prioriteit gegeven aan het openbaar vervoer en het fietsverkeer. Als deze modaliteiten worden gedetecteerd, is er minder groentijd beschikbaar voor het gemotoriseerde verkeer.

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 5

Aandachtspunten

Het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan zijn de aangewezen routes voor de aanvoer van bieten en afvoer van suiker, pulp, betacal en bietengrond van en naar de Suikerunie Hoogkerk. Zonder alternatieve opties, blijven deze routes ook in de toekomst

operationeel als aangewezen routes. Het verkeersmodel Groningen beschrijft een jaargemiddelde werkdag. De suikerbieten worden echter in een beperkte periode van 3 tot 4 maanden in het najaar aangevoerd naar de suikerfabriek in Hoogkerk. Deze piek in vrachtverkeer is in het GroningenPlus Dynamisch-model verdisconteerd in het

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 6

Het zichtjaar 2030 is het jaar waarin onder andere de grote infrastructurele wijzigingen in het kader van Aanpak Ring Zuid gereed en in gebruik zijn. Deze en andere majeure ontwikkelingen in Groningen, vormen het kader waarbinnen de plannen voor het Suikerfabriekterrein vorm krijgen. Een mogelijk scenario is het ongelijkvloers maken van alle aansluitingen op de Ring West. Dit zou de doorstroming op het westelijk deel van de ringweg sterk bevorderen. Daarnaast is de gevoeligheid van het evenementenverkeer in beeld gebracht. Tot slot is ook een gevoeligheidsanalyse voor ontwikkeling van De Held III uitgevoerd.

3.1 Autonome situatie

Het wegennet en het gebruik ervan

In de autonome situatie is op het Suikerfabriekterrein geen nieuwe infrastructuur gerealiseerd omdat er geen ontwikkelingen in het gebied plaatsvinden. Ten opzichte van de huidige situatie is wel een autonome verkeersgroei zichtbaar op de meerderheid van de strategische meetlocaties. Ten eerste op Ring West, waar een sterke toename van verkeer zichtbaar is. Op het onderliggend wegennet valt op dat de Peizerweg vanaf de westzijde van Groningen vaker wordt gebruikt als route van en naar het centrum met een toename naar 13.500 motorvoertuigen per etmaal in 2030. In mindere mate geldt dit ook voor het Hoendiep.

Een ander belangrijk verschil tussen de autonome situatie en basisjaar 2016 is de verdere toename van verkeer op de rotonde Hoendiep-Johan van Zwedenlaan. De Johan van Zwedenlaan wordt de komende jaren steeds belangrijker als toegangsroute vanaf de A7 voor Hoogkerk en de (nieuwe) woongebieden aan de westzijde van de stad Groningen. In tabel 3.1 zijn de wijzigingen in de verkeersstromen rondom het plangebied

weergegeven.

3

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 7

Locatie Huidig Autonoom Verschil

Hoendiep-west 7.300 8.000 700

Hoendiep-oost 13.000 14.700 1.700

J van Zwedenlaan noord 7.900 8.100 200

J van Zwedenlaan zuid 5.500 4.900 -600

Peizerweg 10.600 13.500 2.900

Hunsingolaan 5.000 6.000 1.000

Diamantlaan 1.700 2.100 400

Ring West midden 34.100 51.800 17.700

Ring West zuidzijde 40.200 69.800 29.600

Tabel 3.1: Verandering verkeersstromen rondom het plangebied

Verkeersafwikkeling

In de autonome situatie raakt de rotonde Johan van Zwedenlaan ten opzichte van 2016 nog zwaarder belast in de spitsperiodes. De voorrangssituatie beperkt hier de

doorstroming van het gemotoriseerd verkeer, waardoor filevorming optreedt. Ook de VRI Diamantlaan-Hoendiep-Energieweg is in 2030 zwaarder belast, waardoor wachtrijen ontstaan. Dit is mede afhankelijk van het aanbod van fietsverkeer en openbaar vervoer. Verder komt in 2030 de verkeersafwikkeling op de rotonde Ruskenveen – Zuiderweg – Johan van Zwedenlaan (aansluiting A7 bij Hoogkerk) verder onder druk te staan. Fietsers steken op twee takken gelijkvloers over. Hoewel het gemotoriseerd verkeer voorrang heeft ten opzichte van het fietsverkeer, krijgt of neemt een deel van het fietsverkeer voorrang. Vertraging ontstaat daardoor voor zowel oprijdend verkeer als verkeer dat vanaf de rotonde komt.

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 8

De Peizerweg loopt van Hoogkerk tot aan de Paterswoldseweg en passeert daarbij het Woonforum waar vele bouwmarkten, woonwinkels en andere bedrijven zijn gevestigd. Door uitbreiding en intensivering van de activiteiten in dit gebied, ontstaat in de avondspits voor de aansluiting met Ring West enige vertraging in de afwikkeling van het verkeer.

Aandachtspunten

Op een deel van de gelijkvloerse kruispunten van Ring West wordt in 2030 de maximale capaciteit benaderd van de verkeersregelinstallaties.

3.2 Alternatieven

De planontwikkeling voor het gebied Suikerfabriekterrein is adaptief en bestrijkt een aanzienlijke planperiode van 20 tot 25 jaar. Om grip te krijgen om de mogelijk

ontwikkelrichtingen, zijn drie alternatieven ontwikkeld: laag, midden en hoog. Voor alle alternatieven (en scenario’s) is het vertrekpunt een uitgewerkte variant met daarin opgenomen het ontwikkelprogramma en de infrastructuur van de eerst 750 woningen in het plangebied (deelgebied Noord). De gevolgen van deze concrete variant worden daarom als eerste toegelicht.

3.2.1 Variant bestemmingsplan Deelgebied Noord

Het eerste formele plan voor de nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied, is een bestemmingsplan voor een deelgebied met 750 woningen en de daarbij behorende voorzieningen en functies in het noordelijk deel van het plangebied.

Het wegennet en het gebruik ervan

Doordat de 750 woningen in deze variant ten noorden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden worden gerealiseerd, vindt de ontsluiting van de woongebieden voornamelijk aan de noordzijde plaats op het Hoendiep. Dit is zichtbaar in de

toekomstige verkeersintensiteiten. Op het Hoendiep-oost vindt een toename naar 17.600 motorvoertuigen per etmaal plaats. Opvallend is dat de verkeersintensiteit op Hoendiep-west iets lager ligt dan in de autonome situatie. De hoeveelheid extra verkeer op het oostelijke deel van het Hoendiep, zorgt ervoor dat het Hoendiep minder aantrekkelijk wordt voor gebiedsvreemd verkeer naar Ring West e.v.

Ter hoogte van de Energieweg-west het verzorgt een nieuwe verbinding met een nieuwe brug over het Hoendiep, de primaire ontsluiting van het Deelgebied Noord. Deze nieuwe verbinding verzorgt tevens de ontsluiting van de bedrijven aan de zuidzijde van het Hoendiep i.p.v. de huidige Energieweg-west. Het aantal motorvoertuigen op deze toegang bedraagt 4.400 per etmaal.

Deelgebied Noord wordt aan de westzijde ontsloten op de Johan van Zwedenlaan. Deze toegang wordt voornamelijk gebruikt voor bestemmingen in de westzijde van het plangebied.

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 9

Toegangen plangebied Autonoom Bestemmingsplan Verschil

Toegang Energieweg-west 600 4.400 3.800

Toegang Energieweg-oost 2.200 2.200 0

Toegang Suikerlaan - - 0

Toegang Deelgebied Noord-west - 1.300 1300

Overige hoofdwegen Autonoom

Bestemmingsplan

Verschil

Hoendiep-west 8.000 7.300 -700

Hoendiep-oost 14.700 17.600 2.900

J van Zwedenlaan noord 8.100 7.700 -400

J van Zwedenlaan zuid 4.900 5.300 400

Peizerweg 13.500 13.600 100

Hunsingolaan 6.000 5.900 -100

Diamantlaan 2.100 2.300 200

Ring West midden 51.800 51.500 -300

Ring West zuidzijde 69.800 71.000 1.200

Tabel 3.2: Verandering in de verkeersstromen variant bestemmingsplan Deelgebied Noord

Verkeersafwikkeling

Deelgebied Noord wordt vanaf het Hoendiep ontsloten via een nieuw kruispunt bestaande uit twee T-kruisingen. De kruispunten worden voorzien van een gekoppelde verkeersregelinstallatie (VRI). Fietsers krijgen net zoals op de overige VRI-kruispunten in Groningen, tegelijk groen. Waar mogelijk krijgen fietsers twee keer per cyclus groen. Voor het busverkeer is de Diamantlaan voorzien van een busstrook. In figuur 3.2 is een indicatief ontwerp opgenomen.

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 10

Figuur 3.2: Indicatief ontwerp kruispunt Diamantlaan-Hoendiep-toegang Deelgebied Noord

In beide spitsperiode kan het verkeer prima worden afgewikkeld met een cyclustijd van maximaal 90 seconden. De toekomstige groei van het verkeer van en naar het

plangebied Suikerfabriekterrein, kan worden opvangen door fietsers 1 x per cyclus groen te geven en eventueel meer opstelstroken te realiseren.

Op de rotonde Johan van Zwedenlaan-Hoendiep blijft de verkeersafwikkeling moeizaam verlopen zowel in de ochtendspits als in de avondspits. De resultaten van een

verdiepingsslag met het dynamische model van Groningen naar de verkeersafwikkeling in de bestemmingsplanvariant, heeft de beelden in onderstaande figuur opgeleverd.

Figuur 3.3: Filevorming rotonde Johan van Zwedenlaan-Hoendiep zowel in de ochtendspits (links) als in de avondspits (rechts)

Reconstructie van de enkelstrooksrotonde Johan van Zwedenlaan-Hoendiep naar een meerstrooksrotonde is toereikend om de verkeersafwikkeling te verbeteren. Er is dan nog wel een ontwerpopgave om het fietsverkeer vlot en veilig langs de rotonde te leiden.

Het voorrangskruispunt Atoomweg- Hoendiep- Energieweg-oost kan het verkeer op de zijtakken onvoldoende verwerken. Vooral het linksafslaand verkeer (op alle takken) dat via het middeneiland wordt afgewikkeld, ondervindt veel vertraging. Een mogelijke oplossing is op de zijtakken Atoomweg en Energieweg-oost alleen rechts-in en rechts-uit bewegingen toe te staan. De linksafbewegingen kunnen dan via een nieuwe keerlus aan de westzijde en de bestaande rotonde aan de oostzijde op een vlotte en veilige manier worden afgewikkeld.

Verkenning maatregel keerlus

Het instellen van rechts in-rechts uit met een keerlus als maatregel ter hoogte van de meubelboulevard aan het Hoendiep is doorgerekend met het verkeersmodel, in combinatie met alternatief Laag. Uit deze doorrekening blijkt dat de maatregel de afwikkeling rondom aansluiting Hoendiep verbetert. In de avondspits wordt de grootste winst geboekt en stroomt de combinatie van spitsverkeer en verkeer van en naar de

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 11

meubelboulevard beter door. Hierbij moet worden opgemerkt dat nu met het alternatief Laag is gerekend en dat het oplossend vermogen van de maatregel steeds kleiner wordt naarmate meer ontwikkelingen plaatsvinden op het Suikerfabriekterrein. Ook moet de bestaande rotonde Hoendiep – Laan 1940-1945 worden gereconstrueerd.

Het instellen van verplicht rechtsaf slaan in combinatie met een keerlus is een maatregel die in een compacte vorm operationeel is op de Griffeweg in Groningen. Een langgerekte keerlus is nog niet in Groningen gerealiseerd, maar wel bijvoorbeeld in Hilversum. Hier zijn de twee tegengestelde rijstroken uitgebogen, zodat in het midden ruimte ontstaat voor een keerlus. Deze maatregel werkt optimaal als zich stroomopwaarts een VRI bevindt, waardoor regelmatig hiaten worden gecreëerd. In onderstaande figuur is een bovenaanzicht van de maatregel in Hilversum weergegeven.

Figuur 3.4: De Johannes Geradtsweg in Hilversum

Aandachtspunten

De verdiepingsslag die uitgevoerd is naar de ontsluiting van het bestemmingsplangebied Deelgebied Noord, heeft een robuuste oplossing voor de ontsluiting Diamantlaan-Hoendiep-Energieweg-west opgeleverd. Via dit kruispunt wordt het deelgebied Hoendiep zuidzijde adequaat ontsloten. Bij de alternatieven is hiermee rekening gehouden. De interne ontsluiting van Hoendiep zuidzijde dient verder te worden uitgewerkt (ontwerpopgave).

3.2.2 Alternatief Laag

Het alternatief Laag gaat uit van de realisatie van 2.500 woningen en 1.600

arbeidsplaatsen. De ontwikkelingen vinden plaats in alle deelgebieden ten noorden en ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden.

Het wegennet en het gebruik ervan

In dit alternatief vinden ook in het zuidelijk deel van het Suikerfabriekterrein (Deelgebied Zuid) ontwikkelingen plaats. Deelgebied Zuid krijgt vier toegangsroutes. Twee daarvan ontsluiten in westelijke richting op de Johan van Zwedenlaan, één ontsluit in zuidelijke richting op de Peizerweg-Hunsingolaan en één route ontsluit via de hoofdontsluiting van Deelgebied Noord op het Hoendiep.

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 12

In deze variant is op de meerderheid van de telpunten een duidelijke toename van verkeer te zien. De afname op Energieweg-oost ontstaat omdat het merendeel van het verkeer van Hoendiep zuidzijde naar de (nieuwe) Energieweg-west wordt geleid. Energieweg-west wordt daarmee de belangrijkste toegangsweg tot het plangebied vanuit noordelijke richting.

Omdat de ontwikkelingen niet alleen in het noordelijk deel maar ook in het zuidelijk deel van het plangebied plaatsvinden, stijgt het aantal motorvoertuigen per etmaal op de Peizerweg daardoor naar 15.500. Opvallend is dat de hoeveelheid verkeer op de Hunsingolaan niet toeneemt en zelfs licht daalt. Door de uitbreiding van de woongebieden in Deelgebied Zuid, is voor gebiedsvreemd verkeer de route

Hunsingolaan-Peizerweg minder aantrekkelijk geworden. Hetzelfde geldt voor de route Hoendiep-Ring West, waardoor een afname van verkeer wordt verwacht op het westelijk deel van Hoendiep.

Toegangen plangebied Autonoom Laag Verschil

Toegang Energieweg-west 600 7.100 6.500

Toegang Energieweg-oost 2.200 800 -1.400

Toegang Suikerlaan - 3.500 3.500

Toegang Deelgebied Noord-west - 2.600 2.600

Toegang Deelgebied Zuid-noordwest - 2.600 2.600

Toegang Deelgebied Zuid-zuidwest - 400 400

Toegang Deelgebied Zuid-zuid - 3.200 3.200

Overige hoofdwegen Autonoom Laag Verschil

Hoendiep-west 8.000 7.100 -900

Hoendiep-oost 14.700 18.300 3600

J van Zwedenlaan noord 8.100 9.000 900

J van Zwedenlaan zuid 4.900 7.500 2.600

Peizerweg 13.500 15.500 2.000

Hunsingolaan 6.000 5.800 -200

Diamantlaan 2.100 2.600 500

Ring West midden 51.800 52.500 700

Ring West zuidzijde 69.800 74.600 4.800

Tabel 3.3: Verandering verkeersstromen alternatief Laag

Verkeersafwikkeling

In alternatief Laag komen dezelfde kruispunten naar voren wat betreft problemen met de afwikkeling van het verkeer. De rotonde Johan van Zwedenlaan-Hoendiep is in zowel de ochtend- als de avondspits zeer zwaar belast, waardoor wachtrijvorming ontstaat. Ook zijn er wachtrijen op de rotonde Ruskenveen – Zuiderweg – Johan van Zwedenlaan. Ditzelfde geldt, daarmee samenhangend, voor de rotondes van de aansluiting Hoogkerk op de A7.

Aandachtspunten

Het voorrangskruispunt Atoomweg- Hoendiep- Energieweg-oost kan het verkeer op de zijtakken onvoldoende verwerken. Vooral het linksafslaand verkeer (op alle takken) dat

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 13

via het middeneiland wordt afgewikkeld, ondervindt te veel vertraging. Een mogelijke oplossing is op de zijtakken Atoomweg en Energieweg-oost alleen in en rechts-uitbewegingen toe te staan. De linksafbewegingen kunnen dan via een nieuwe keerlus aan de westzijde en de bestaande rotonde aan de oostzijde op een vlotte en veilige manier worden afgewikkeld. Een extra aandachtspunt wat betreft verkeersafwikkeling is de Peizerweg, ter hoogte van het Woonforum. De avondspits levert hier in combinatie met bezoekers aan de meubelboulevard stagnatie op. Het vele in- en uitrijdende verkeer zorgt voor stagnatie in de doorgaande verkeersstroom. In de autonome situatie

(avondspits) treedt deze vertraging voor het eerst op. Deze situatie vertoont qua omgeving gelijkenissen met het hiervoor genoemde aandachtspunt bij het Hoendiep. Mogelijk biedt een soortgelijke maatregel een oplossing.

3.2.3 Alternatief Midden

Het alternatief Midden gaat uit van de realisatie van 3.750 woningen en 2.100

arbeidsplaatsen. De ontwikkelingen vinden plaats in alle deelgebieden ten noorden en ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden.

Het wegennet en het gebruik ervan

De ontwikkelingen zorgen voor een forse groei van het verkeer op de wegen rondom het plangebied. Het verkeer is vooral georiënteerd op de Ring Groningen en de A7; de verdeelwegen naar de bestemmingen elders in de stad en daarbuiten. Duidelijke toenames zijn waarneembaar op Hoendiep-oost. De Johan van Zwedenlaan-zuid (nabij aansluiting Hoogkerk) krijgt in dit alternatief bijna twee keer zo veel verkeer te verwerken als in de autonome situatie.

Gebiedsvreemd verkeer lijkt ook in dit alternatief de hoofdwegen rondom het Suikerfabriekterrein te mijden, gezien de (geringe) afnames op Hoendiep-west en de Hunsigolaan.

Toegangen plangebied Autonoom Midden Verschil

Toegang Energieweg-west 600 9.900 9.300

Toegang Energieweg-oost 2.200 1.300 -900

Toegang Suikerlaan - 4.800 4.800

Toegang Deelgebied Noord-west - 3.600 3.600

Toegang Deelgebied Zuid-noordwest - 3.300 3.300

Toegang Deelgebied Zuid-zuidwest - 500 500

Toegang Deelgebied Zuid-zuid - 4.200 4.200

Overige hoofdwegen Autonoom Midden Verschil

Hoendiep-west 8.000 6.900 -1.100

Hoendiep-oost 14.700 20.400 5.700

J van Zwedenlaan noord 8.100 9.800 1.700

J van Zwedenlaan zuid 4.900 8.900 4.000

Peizerweg 13.500 16.300 2.800

Hunsingolaan 6.000 5.800 -200

Diamantlaan 2.100 2.900 800

Resultaten verkeersmodel Suikerfabriekterrein Groningen 14

Toegangen plangebied Autonoom Midden Verschil

Ring West zuidzijde 69.800 75.800 6.000

Tabel 3.4: Verandering verkeersstromen alternatief Midden

Verkeersafwikkeling

In alternatief Midden komen dezelfde kruispunten naar voren wat betreft problemen met de afwikkeling van het verkeer. De problemen worden nog meer manifest.

Aandachtspunten

Het voorrangskruispunt Atoomweg- Hoendiep- Energieweg-oost kan het verkeer op de zijtakken onvoldoende verwerken. Vooral het linksafslaand verkeer (op alle takken) dat via het middeneiland wordt afgewikkeld, ondervindt te veel vertraging.

Een mogelijke oplossing is op de zijtakken Atoomweg en Energieweg-oost alleen

GERELATEERDE DOCUMENTEN