• No results found

Informatievoorziening aan bedrijven

In document Stand van de uitvoering. Rapport 2021 (pagina 55-58)

Signalen bedrijven

4.3 Informatievoorziening aan bedrijven

Fouten bij uitbetalen uitkering door werkgever

Als een werknemer op grond van een werknemersverzekering recht heeft op een uitkering28, kan zijn/haar werkgever die uitbetalen in plaats van het UWV. Medewerkers van de Belastingdienst zien in deze gevallen dat bedrijven vaak fouten maken bij de berekeningen en het toepassen van de arbeidskorting. De oorzaak hiervan is dat bedrijven vaak onbekend zijn met de complexe en soms onduidelijke regelgeving op dit gebied. Wat vaak gebeurt is dat loon en uitkering voor de arbeidskorting samengevoegd worden onder ‘loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.’ Dit klopt niet volgens de regelgeving. Vervolgens werken deze fouten door naar UWV, omdat die afhankelijk is van de loonadministratie van deze bedrijven voor het berekenen van deze tegemoetkomingen.

In samenwerking met de relevante beleidsdepartementen wordt er gewerkt aan een oplossing.

Proceskosten uitbetalen

Als de Belastingdienst na het voeren van procedures proceskosten en/of andere bedragen aan een bedrijf verschuldigd is, zijn de omschrijvingen die dan op de bankafschriften terechtkomen niet duidelijk. Hierdoor weet een bedrijf niet meer om welke kwestie het ging. Ook duurt het uitbetalen soms erg lang, in sommige gevallen langer dan een jaar. De Belastingdienst heeft het proces nu zo aangepast dat het zaaknummer altijd vermeld wordt op het bankafschrift. Er wordt nog verder gewerkt aan de doorlooptijd van de uitbetalingen.

Eerste keer omzetbelasting betalen

Voor nieuwe ondernemers is het niet altijd even duidelijk wat er van hen verwacht wordt als ze de eerste keer omzetbelasting betalen. De Belastingdienst stuurt een brief met algemene informatie, de betaaldata en het rekeningnummer. Er staat alleen niet dat het bedrijf zelf de overboeking moet doen. Ook op de website benadrukt de Belastingdienst om op tijd te betalen, maar de informatie hóe dat te doen ontbreekt, zodat voor de ondernemer niet helemaal duidelijk is wat er van hem verwacht wordt. Daarom heeft de Belastingdienst nu vermeld hoe de ondernemer moet betalen.

FDA-verklaring

Door de Belastingdienst worden verklaringen voor de FDA (Food and Drug Administration) afgegeven. Hierover stond geen informatie op de website van de Belastingdienst. Hoewel deze situatie weinig voorkomt, is het gevolg dat bedrijven hiervoor op een andere manier contact moesten zoeken met de Belastingdienst. Dat vraagt meer inspanning van zowel de aanvrager als de Belastingdienst. Om hieraan tegemoet te komen is een informatiepagina op de website gecreëerd.29

Innovatie dienstverlening voor bedrijven

Binnen de Belastingdienst richt de InteractieWerf (een samenwerking van collega’s uit verschillende onderdelen en directies) zich op innovatieve dienstverlening voor bedrijven. De InteractieWerf acteert tussen de Belastingdienst, bedrijven en de maatschappij/technologie. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van nieuwe projecten van de interactiewerf is co-creatie, samen met bedrijven en technologische organisaties. De InteractieWerf zal in 2021 onder meer een bijdrage leveren aan de Automatische Winstaangifte, zonnepanelen voor particulieren, de aangiftechecker voor stichtingen en verenigingen en het borgen van leerpunten van de coronacrisis.

28 Vooral uitkeringen op grond van de Wet arbeid en zorg (Wazo) en Ziektewet (ZW) en WW-uitkeringen bij buitengewone natuurlijke omstandigheden (‘vorstwerkloosheid’) en werktijdverkorting (WTV) worden in de vorm van een

werkgeversbetaling verstrekt.

29 Zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/vermogen/

foreign_small_business_verklaring_voor_de_fda/

56

4.4 Processen en ICT

De ICT-systemen en het ICT-landschap leveren uitdagende casuïstiek om de dienstverlening te kunnen verbeteren.

Beslisregels dynamisch monitoren

Burgers en bedrijven die onbetaalde belastingschulden uit hebben staan, worden gemonitord met gebruikmaking van het zogeheten ‘Dynamisch Monitoren’, een proces waarbij op basis van een aantal vooraf vastgestelde beslisregels behandeladviezen worden gegeven.

Dergelijke behandeladviezen, die bijvoorbeeld kunnen strekken van het versturen van brieven en aanmaningen tot het leggen van beslagen en het gebruikmaken van een deurwaarder, worden dan in de invorderingspraktijk opgevolgd. Een belangrijke beslisregel is kostenefficiëntie, maar het is denkbaar dat een maatregel die weliswaar goedkoper is en (daarom) als behandelingsadvies uit het systeem komt, niet noodzakelijkerwijs de snelste methode is om te komen tot een bevredigende schuldafwikkeling. De focus op maatwerk is dan ook een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de belastingschuldige niet uit het oog verloren raakt. Medewerkers willen meer gewicht aan de beslisregels die zorgen voor een snelle afhandeling.

ICT-voorziening Kleine ondernemingsregeling

Ondernemers die minder omzet hebben dan € 20.000 per kalenderjaar, kunnen gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Zij brengen dan geen btw in rekening aan hun klanten.

Dat scheelt veel administratie van onder andere betaalde, ontvangen en afgedragen btw en bijbehorende btw-aangiften. Voor kleine starters is het een aantrekkelijke regeling. De starter kan echter met praktische complicaties te maken hebben. Wettelijk is het mogelijk om vier weken voordat de ondernemersactiviteiten beginnen een aanmelding te doen voor de KOR. Alleen in de praktijk werkt dit moeilijk omdat de ICT-voorziening van de Belastingdienst vraagt om een btw-nummer. Deze is pas verkrijgbaar nadat de onderneming zichtbaar is in het register van de Kamer van Koophandel, iets dat de Kamer van Koophandel pas rond de daadwerkelijke aanvang van de ondernemersactiviteiten verwerkt.

Wet ketenaansprakelijkheid-verklaring

Voor het verkrijgen van opdrachten of aanbestedingen hebben ondernemers soms een verklaring nodig in het kader van de Wet ketenaansprakelijkheid (Wka). Die gaat over het betalingsgedrag en mogelijke ketenaansprakelijkheid. Deze verklaring kan alleen schriftelijk aangevraagd worden via een formulier, terwijl dit digitaal makkelijker zou zijn. In het proces ontvangen de ondernemers geen verzendbewijs. Meestal ontvangen ze de verklaring na 10 werkdagen. Ondernemers geven aan dat dit erg lang duurt en dat zij hierdoor soms contracten of aanbestedingen mislopen.

Ondernemers bellen de BelastingTelefoon met vragen of een verzoek is ontvangen en wanneer zij die verklaring kunnen verwachten. Omdat de status van de aanvraag ook niet (digitaal) te volgen is, blijven deze vragen onbeantwoord.

MijnBelastingdienst-Zakelijk toont geen rekeningnummers

Het is op dit moment niet mogelijk voor een ondernemer om via MijnBelastingdienst-Zakelijk in te zien welke rekeningnummers van hem of haar bekend zijn bij de Belastingdienst. Voor de inkomstenbelasting is dat wel mogelijk via MijnBelastingdienst (niet zakelijk).

5 Signalen

medewerkers

58

Algemene procedures Processen en ICT

Werken bij de Belastingdienst

Signalen

In document Stand van de uitvoering. Rapport 2021 (pagina 55-58)