• No results found

INFORMATIE OVER HET COMPARTIMENT NAGELMACKERS INSTITUTIONAL VARIABLE TERM

In document NAGELMACKERS INSTITUTIONAL (pagina 42-48)

Toelichting bij de financiële staten en andere gegevens3.4.7

4. INFORMATIE OVER HET COMPARTIMENT NAGELMACKERS INSTITUTIONAL VARIABLE TERM

4.1. BEHEERVERSLAG

4.1.1. Lanceringsdatum en inschrijvingsprijs van het compartiment

29/01/1993 tegen de prijs van 2.478,94 EUR per deelbewijs.

4.1.2. Beursnotering

Niet van toepassing.

4.1.3. Doel en krachtlijnen van het beleggingsbeleid

Dit compartiment is erop gericht om door middel van actief beheer een optimaal rendement te behalen. De activa van dit compartiment zullen voornamelijk worden belegd in schuldinstrumenten (obligaties en andere daarmee gelijk te stellen waardepapieren) die zijn uitgegeven door overheden, instellingen die door overheden zijn gegarandeerd, internationale of supranationale organisaties en door bedrijven. Deze zijn hoofdzakelijk uitgegeven in euro.

Voor dit compartiment wordt geen benchmark gehanteerd.

Er bestaat geen enkele kapitaalbescherming of kapitaalwaarborg noch voor dit Compartiment, noch voor zijn aandeelhouders.

Categorieën van toegelaten activa

De activa van dit compartiment zullen voornamelijk worden belegd in schuldinstrumenten (obligaties en andere daarmee gelijk te stellen waardepapieren) die zijn uitgegeven door overheden, instellingen die door overheden zijn gegarandeerd, internationale of supranationale organisaties en door bedrijven. Deze zijn hoofdzakelijk uitgegeven in euro. Het resterende deel van de activa mag worden belegd in andere effecten of geldmarktinstrumenten dan hierboven aangegeven, of in liquide middelen. De investeringen komen overeen met de regels voorzien in het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de instellingen voor collectieve belegging die voldoen aan de voorwaarden van Richtlijn 2009/65/EG. Het compartiment zal niet meer dan 10% van zijn activa in andere ICBE’s of ICB's mogen beleggen.

Toegelaten derivatentransacties

Er kan tevens gebruik gemaakt worden van derivaten binnen de door de Raad van Bestuur vastgelegde beperkingen en met naleving van de in de wet voorziene bepalingen en de van kracht zijnde regelgeving. Derivatentransacties dienen slechts ter afdekking van risico’s. Het gebruik van derivaten heeft dus geen effect op het risicoprofiel van het compartiment.

Kenmerken van de obligaties en schuldinstrumenten

De obligaties en schuldinstrumenten waarin het compartiment belegt, hebben een minimale rating van ‘investment grade’

(zijnde een rating van BBB- of hoger volgens Standard & Poors of een equivalenterating van Moody’s of Fitch) en kunnen zijn uitgegeven door alle soorten emittenten: overheden, plaatselijke openbare besturen, internationale publiekrechtelijke instellingen en particuliere vennootschappen; deze lijst is niet limitatief. De gemiddelde looptijd is minstens 12 maanden. De beheerder heeft desondanks de keuze hiervan af te wijken naargelang zijn inschatting van de toekomstige evolutie van de rentevoeten.

Uitlenen van financiële instrumenten

Het compartiment behoudt zich het recht voor om financiële instrumenten uit te lenen. In dergelijk geval zal het prospectus aangepast worden.

Beschrijving van de algemene strategie om het wisselrisico te dekken

Het compartiment kan (een deel van) zijn vermogen beleggen in financiële instrumenten die luiden in andere valuta’s dan de euro. In dat geval kan de waarde van de beleggingen ook worden beïnvloed door schommelingen in de wisselkoersen van de valuta’s waarin de beleggingen luiden. Alle niet in euro luidende posities worden echter zo goed mogelijk afgedekt naar euro. Er worden dus geen actieve valutaposities ingenomen.

Verkregen afwijking

Het compartiment heeft een afwijking gekregen om tot 100% van zijn activa te beleggen in verschillende uitgiften van effecten en geldmarktinstrumenten die worden uitgegeven of gewaarborgd door een lidstaat van de Europese Economische Ruimte,

haar plaatselijke besturen, een staat die geen lidstaat is van de Europese Economische ruimte of internationale publiekrechtelijke instellingen waarin één of meer lidstaten van de Europese Economische Ruimte deelnemen. Het compartiment zal niet meer dan 35% van zijn activa beleggen in effecten of geldmarktinstrumenten van een bepaald land.

4.1.4. Financieel portefeuillebeheer

Zie 1. Algemene informatie over de beleggingsvennootschap, 1.1. Organisatie van de beleggingsvennootschap.

4.1.5. Distributeurs

Zie 1. Algemene informatie over de beleggingsvennootschap, 1.1. Organisatie van de beleggingsvennootschap.

4.1.6. Index en benchmark

Voor dit compartiment wordt geen benchmark gehanteerd.

4.1.7. Tijdens het boekjaar gevoerd beleid

Performance

Het fonds Nagelmackers Institutional Variable Term behaalde over het tweede semester van 2020 een rendement van 1,68%. De referentie-index (IBOXX Eurozone Sovereign 1,67-3 Total Return Index) presteerde in dezelfde periode 1,67%.

Sinds het begin van het jaar heeft het fonds een performance van 1,21% behaald. De referentie-index (IBOXX Eurozone Sovereign 2,04-3 Total Return Index) presteerde in dezelfde periode 2,04%.

Terugblik

Veel landen zijn stilgevallen als gevolg van de pandemie aan het begin van het semester, wat de economische activiteit ernstig onder druk zette.

Ondanks de ups en downs, ook in de prijzen van staatsobligaties, zetten beleggers aan het begin van het semester vooral in op zekerheid vanwege de toenemende kans op een diepe wereldwijde recessie. De Amerikaanse Federal Reserve heeft haar rente in maart in twee keer verlaagd tot 0%-0,25%. Tijdens het kwartaal daalde de Amerikaanse 10-jaarsrente van 1,91% naar 0,70% en bereikte begin maart zelfs een dieptepunt van 0,50. Onder een hele reeks maatregelen ter ondersteuning van de liquiditeit en de financiering van de economie, kondigde de Fed een onbeperkte kwantitatieve versoepeling aan (aankoop van staatsobligaties en investment-grade particuliere schulden).

Waar de ECB aanvankelijk teleurstelde door haar rentetarieven niet te wijzigen, kondigde ze snel het noodaankoopprogramma aan in geval van een pandemie. Dit programma van 750 miljard euro financiert de aankoop van staatsobligaties en bedrijfsobligaties tot het einde van de gezondheidscrisis. De Duitse 10-jaarsrente daalde van -0,19% naar -0,46%, met een dieptepunt van -0,84%.

De quarantainemaatregelen die wereldwijd gedurende nagenoeg heel het tweede kwartaal van kracht waren, hebben een gigantische impact gehad op de economie. Hoewel er nog geen exacte cijfers beschikbaar zijn, mogen we uitgaan van een tweecijferige achteruitgang (tussen -20% en -30%).

Na deze grote schok is er over het algemeen sprake van herstel, waar de belangrijkste internationale instellingen al voorlopige cijfers op hebben proberen plakken. Het IMF rapporteert de gunstigste prognoses. In april gaf de instelling zelfs blijk van groot optimisme door groeiprognoses aan te kondigen tussen -3% (2020) en +5,8% (2021). In juni heeft de instelling haar prognoses echter naar beneden bijgesteld (naar -4,9% en +5,4%), hoewel ze blijft geloven in een V-vormig herstel, dat aangedreven wordt door de opkomende markten. De OESO, de ECB en de Fed zijn voorzichtiger en menen dat het wachten geblazen wordt tot 2022-2023 vooraleer de activiteit terug op het niveau van voor corona raakt. De OESO heeft zelfs twee scenario's uitgewerkt voor het geval dat een tweede golf van Covid-19 in de herfst zou toeslaan. Voor 2020 en 2021 verwacht de organisatie een groei van respectievelijk -7,6% en +2,8%.

4.1.8. Toekomstig beleid

Zowel de Fed als de ECB hebben duidelijk gemaakt dat er voorlopig geen renteverhoging op de agenda staat, en dit waarschijnlijk tot in 2022. In combinatie met de terugkoop van obligaties door centrale banken, zou dit 'in theorie' moeten zorgen voor stabiliteit op de wereldwijde obligatiemarkten.

De centrale banken, en in het bijzonder de Europese Centrale Bank, zullen blijven ingrijpen door liquiditeit in de markt te injecteren. De rentes van de ECB zullen naar verwachting nog lange tijd laag blijven.

De spreads van perifere landen (Italië, Spanje) zijn groot en kunnen investeringsmogelijkheden bieden als de schulden gedeeltelijk worden gecollectiviseerd.

De mogelijkheid op renteverlagingen is zeer beperkt (momenteel heeft kwantitatieve verruiming de voorkeur). We zijn dan ook erg voorzichtig met de duration van de portefeuille.

4.1.9. Synthetische risico- en opbrengstindicator

De risico- en opbrengstindicator wordt berekend overeenkomstig de bepalingen van Verordening 583/2010 van de Europese Commissie.

Deze risico- en opbrengstindicator geeft de historische volatiliteit weer van het fonds over een periode van 5 jaar. De schaal wordt afgebeeld als een opeenvolging van categorieën die door gehele getallen van 1 tot en met 7 in stijgende volgorde van links naar rechts worden aangegeven, waarbij de risico- en rendementinschatting van laag naar hoog wordt weergegeven.

Historische gegevens, gebruikt voor de berekening van deze synthetische indicator, zijn mogelijk geen betrouwbare indicatie voor het toekomstige risicoprofiel van het fonds. De laagste categorie (categorie 1) betekent niet dat er sprake is van een risicoloze belegging. Er kan niet worden gegarandeerd dat de risico- en opbrengstcategorie niet wijzigt. De indeling van het fonds kan in de tijd variëren.

4.2. BALANS

TOTAAL NETTO-ACTIEF 41.910.697,07 36.979.863,90

Vaste Activa

I. 926,55 1.936,71

Oprichtings- en organisatiekosten

A. 926,55 1.936,71

Effecten, geldmarktinstrumenten, ICB's en financiële derivaten

II. 40.259.523,57 36.178.703,56

Obligaties en andere schuldinstrumenten

A. a.Obligaties 40.259.523,57 36.178.703,56

Vorderingen en schulden op ten hoogste één jaar

IV. -282,09

Schulden

B. a.Te betalen bedragen (-) -282,09

Deposito's en liquide middelen

V. 1.419.251,45 585.824,25

Banktegoeden op zicht

A. 1.419.251,45 585.824,25

Overlopende rekeningen

VI. 230.995,50 213.681,47

Verkregen opbrengsten

B. 408.422,77 334.623,19

Toe te rekenen kosten (-)

C. -177.427,27 -120.941,72

TOTAAL EIGEN VERMOGEN 41.910.697,07 36.979.863,90

Kapitaal

A. 41.397.723,93 35.180.189,60

Deelneming in het resultaat

B. 15.907,99 -300,99

Resultaat van het boekjaar (halfjaar)

D. 497.065,15 1.799.975,29

AFDELING 1: BALANSSCHEMA

Op 30.06.20 (in EUR)

Op 30.06.19 (in EUR)

4.3. RESULTATENREKENING

Waardevermindering, minderwaarden en meerwaarden

I. 208.799,17 1.541.638,23

Obligaties en andere schuldinstrumenten

A. a.Obligaties 208.799,17 1.541.638,23

Opbrengsten en kosten van beleggingen

II. 448.190,93 412.056,24

Intresten

B. a.Effecten/geldmarktinstrumenten 450.522,22 413.621,65

Intresten in gevolge ontleningen (-)

C. -2.331,29 -1.565,41

Verhandelings- en leveringskosten betreffende beleggingen (-)

A. -350,20 -10,56

Vergoeding van de bewaarder (-)

C. -4.388,85 -3.405,31

Vergoeding van de beheerder (-) D. a.Financieel beheer

Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen (-)

G. -7.195,27 -7.451,95

Diensten en diverse goederen (-)

H. -6.418,29 -6.520,24

Opbrengsten en kosten van het boekjaar (halfjaar) 288.265,98 258.337,06

Subtotaal II + III + IV

Winst (verlies) uit gewone bedrijfsuitoefening vóór belasting op het resultaat

V. 497.065,15 1.799.975,29

VII. Resultaat van het boekjaar (halfjaar) 497.065,15 1.799.975,29

AFDELING 3: SCHEMA VAN DE RESULTATENREKENING

Op 30.06.20 (in EUR)

Op 30.06.19 (in EUR)

4.4. SAMENSTELLING VAN DE ACTIVA EN KERNCIJFERS

AFD 2.25 14-26 28/05A 200.000,00 EUR 114,40% 228.804,00 0,57% 0,55%

EFFECTEN EN GELDMARKTINSTRUMENTEN TOEGELATEN TOT DE VERHANDELING OP EEN GEREGLEMENTEERDE OF HIERMEE GELIJK TE STELLEN MARKT

AFL EMTN 0.375 15-22 20/03A 100.000,00 EUR 101,20% 101.204,50 0,25% 0,24%

AGENCE FRANCAISE DEV 3.125 11-24 04/01A 200.000,00 EUR 112,20% 224.395,00 0,56% 0,54%

AUSTRIA 4.15 06-37 15/03A 250.000,00 EUR 167,97% 419.923,75 1,04% 1,00%

AUSTRIA 4.85 09-26 15/03A 100.000,00 EUR 130,95% 130.949,00 0,33% 0,31%

BELGIUM 4.00 12-32 28/03A 1.350.000,00 EUR 147,35% 1.989.258,75 4,93% 4,76%

BELGIUM KINGDOM 0.1000 20-30 22/06A 200.000,00 EUR 102,31% 204.617,00 0,51% 0,49%

BON Y OBL DEL ESTADO 2.70 18-48 31/10A 400.000,00 EUR 135,13% 540.504,00 1,34% 1,29%

BPIFRANCE FIN 0.50 15-25 25/05A 100.000,00 EUR 103,59% 103.592,00 0,26% 0,25%

CITY OF PRAGUE 3.125 13-23 03/07A 100.000,00 EUR 108,93% 108.931,00 0,27% 0,26%

COMUNIDAD MADRID 4.125 14-24 21/05A 705.000,00 EUR 116,24% 819.460,27 2,04% 1,96%

CORP ANDINA FOMENTO 1.875 14-21 29/05A 100.000,00 EUR 100,99% 100.993,50 0,25% 0,24%

COUNCIL OF EUROPE 0.75 15-25 09/06A 180.000,00 EUR 105,75% 190.350,90 0,47% 0,45%

DEUTSCHE BAHN FIN 3.75 10-25 09/07A 1.000.000,00 EUR 117,80% 1.178.030,00 2,93% 2,81%

ELECT.DE FRANCE EMTN 5.625 03-33 21/02A 400.000,00 EUR 152,93% 611.702,00 1,52% 1,46%

ESM 2.125 13-23 20/11A 106.000,00 EUR 108,99% 115.529,93 0,29% 0,28%

EUROFIMA BALE 3.125 10-22 15/11A 560.000,00 EUR 108,42% 607.124,00 1,51% 1,45%

EUROPEAN UNION 3.375 12-32 04/04A 240.000,00 EUR 140,43% 337.022,40 0,84% 0,80%

EUROP.INVEST.BK 2.625 13-35 15/03A 162.000,00 EUR 139,53% 226.031,31 0,56% 0,54%

FINLAND 0.75 15-31 15/04A 660.000,00 EUR 110,14% 726.897,60 1,81% 1,73%

FINNVERA 0.625 14-21 19/11A 100.000,00 EUR 101,51% 101.511,50 0,25% 0,24%

FLEMISH COMMUNITY 1.341 15-25 12/06A 200.000,00 EUR 107,72% 215.449,00 0,54% 0,51%

FRANCE 2.25 13-24 25/05A 100.000,00 EUR 111,16% 111.158,00 0,28% 0,27%

FRANCE 2.75 12-27 25/10A 440.000,00 EUR 123,14% 541.818,20 1,35% 1,29%

FRANCE 4.00 06-38 25/10A 1.100.000,00 EUR 167,30% 1.840.283,50 4,57% 4,39%

FRANCE 6.00 94-25 25/10A 300.000,00 EUR 135,13% 405.403,50 1,01% 0,97%

GERMANY 4.00 05-37 04/01A 1.200.000,00 EUR 171,98% 2.063.814,00 5,12% 4,93%

GERMANY 4.75 98-28 04/07A 850.000,00 EUR 143,72% 1.221.658,25 3,03% 2,91%

GERMANY 6.25 00-30 04/01A 1.050.000,00 EUR 166,07% 1.743.756,00 4,33% 4,16%

HUNGARY 1.75 17-27 10/10A 300.000,00 EUR 105,31% 315.922,50 0,78% 0,75%

IBRD 0.50 02-22 20/12S 100.000,00 EUR 101,83% 101.827,50 0,25% 0,24%

IRELAND 2.00 15-45 18/02A 110.000,00 EUR 134,85% 148.333,90 0,37% 0,35%

IRELAND 2.40 14-30 15/05A 350.000,00 EUR 124,17% 434.603,75 1,08% 1,04%

IRELAND 5.40 09-25 13/03A 70.000,00 EUR 127,59% 89.314,75 0,22% 0,21%

ITALY 1.50 15-25 01/06S 1.000.000,00 EUR 104,09% 1.040.880,00 2,59% 2,48%

ITALY 2.50 14-24 01/12S 300.000,00 EUR 108,31% 324.916,50 0,81% 0,78%

ITALY 2.80 18-28 01/08S 400.000,00 EUR 113,62% 454.498,00 1,13% 1,08%

ITALY 3.00 19-29 01/02S 1.630.000,00 EUR 115,76% 1.886.904,30 4,68% 4,50%

ITALY 4.50 13-24 01/03S 1.100.000,00 EUR 114,77% 1.262.486,50 3,14% 3,01%

ITALY 4.75 13-28 01/09S 1.200.000,00 EUR 128,58% 1.542.942,00 3,83% 3,68%

ITALY BTP 1.60 16-26 01/06S 1.500.000,00 EUR 104,61% 1.569.142,50 3,90% 3,74%

ITALY BUONI POLIENNA 1.35 19-30 01/04S 1.000.000,00 EUR 101,23% 1.012.255,00 2,51% 2,42%

ITALY 1.25 16-26 01/12S 1.400.000,00 EUR 102,39% 1.433.397,00 3,56% 3,42%

JPM CHASE 0.625 16-24 25/01A 500.000,00 EUR 100,98% 504.895,00 1,25% 1,20%

LAND BADEN WUERTT 0.625 15-27 09/02A 185.000,00 EUR 106,18% 196.441,32 0,49% 0,47%

LETTONIE 1.875 19-49 19/02A 300.000,00 EUR 134,54% 403.605,00 1,00% 0,96%

LITUANIE REGS 2.125 14-26 29/10A 100.000,00 EUR 115,50% 115.500,00 0,29% 0,28%

NEDER WATERSCHAPSBK 3.25 12-27 09/03A 100.000,00 EUR 123,60% 123.603,50 0,31% 0,29%

NETHERLANDS 3.75 10-42 15/01A 80.000,00 EUR 182,06% 145.648,40 0,36% 0,35%

NORTH RHINE W 2.00 13-25 15/10A 877.000,00 EUR 112,56% 987.177,51 2,45% 2,36%

NORTH RHINE-W 1.875 14-24 15/03A 380.000,00 EUR 108,51% 412.319,00 1,02% 0,98%

POLAND 5.25 10-25 20/01A 233.000,00 EUR 124,26% 289.524,63 0,72% 0,69%

REPUBLIC OF LIT 1.6250 19-49 19/06A 400.000,00 EUR 127,70% 510.814,00 1,27% 1,22%

REPUBLIQUE SLOVAQUE 0.75 19-30 09/04A 300.000,00 EUR 107,99% 323.959,50 0,80% 0,77%

4.4.1. Samenstelling van de activa op 30.06.20

Benaming Hoeveelheid op

STOCKHOLMS LANS EMTN 0.75 15-25 26/02A 100.000,00 EUR 104,51% 104.506,50 0,26% 0,25%

89,76% 86,22%

36.135.970,92

EUR 36.135.970,92

AUSTRIA 6.50 94-24 10/01A 100.000,00 DEM 124,25% 63.529,55 0,16% 0,15%

89,92% 86,37%

SPAIN 1.50 17-27 30/04A 1.950.000,00 EUR 109,62% 2.137.677,75 5,31% 5,10%

ANDERE EFFECTEN

SPAIN 1.85 19-35 05/03A 1.670.000,00 EUR 115,11% 1.922.345,35 4,77% 4,59%

10,08% 9,69%

TOTAAL PORTEFEUILLE 40.259.523,57 100,00% 96,06%

CACEIS EUR 1.419.251,45 3,39%

Banktegoeden op zicht 1.419.251,45 3,39%

3,39%

1.419.251,45 DEPOSITO'S EN LIQUIDE MIDDELEN

0,00%

In document NAGELMACKERS INSTITUTIONAL (pagina 42-48)