• No results found

Informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt en career support

4. Resultaten

4.3 Informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt en career support

Geconcludeerd kan worden dat, ter bevordering van binding met de arbeidsmarkt, het bij het

opbouwen van een sociaal en zakelijk netwerk door internationale studenten en spouses belangrijk is om een grotendeels Nederlands netwerk op te bouwen en kijkend naar het zakelijke aspect is het van belang dat er een zakelijk netwerk wordt opgebouwd met mensen die werkzaam zijn in specifieke sectoren, de sectoren waarin internationale studenten en spouses actief zijn.

Om het sociale aspect te stimuleren is het raadzaam dat internationale studenten en Nederlandse studenten zoveel mogelijk gemengd worden binnen studies en bijbehorende studieverenigingen en dat spouses via het expatcentrum in Noord-Nederland de mogelijkheid krijgen om een buddy te nemen. Daarnaast kunnen gemeenten en het expatcenter in gesprek gaan met sportclubs om deze opener te maken voor internationale mensen.

Kijkend naar het zakelijke aspect is het voor internationale studenten en spouses waardevol om respectievelijk een stage in Nederland of vrijwilligerswerk te doen en kunnen er daarnaast meer online middelen worden ingezet, zoals een forum voor expats in een specifieke sector, om op die manier zakelijke connecties op te doen.

4.3 Informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt en career support

Ondersteuning aan internationale studenten en spouses op het gebied van het verkrijgen van informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt en career support is ook een factor die van belang kan zijn bij binding met de arbeidsmarkt. Dit komt zowel voort uit het theoretisch kader als de

afgenomen diepte-interviews.

Met informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt wordt gedoeld op informatie met betrekking tot solliciteren in Nederland, het vinden van vacatures, het opbouwen en het belang van een netwerk en de Nederlandse werkcultuur. Door career support kunnen internationale studenten en spouses worden ondersteund die hier problemen mee ondervinden. Onderstaand citaat van een spouse geeft een voorbeeld weer waaruit blijkt dat er behoefte kan zijn ondersteuning op het gebied van het omgaan met een andere werkcultuur.

S1: ‘’Yes because I don’t know how the Dutch people are. And when you go to work to an office, what is it like.. how do you chat to other people. I feel a bit insecure about that. But I will like to see how it goes, yeah.’’

Om meer en betere informatie te leveren aan internationale studenten en spouses kunnen er verschillende middelen worden ingezet.

Zowel de internationale studenten als spouses gaven aan dat het lastig is dat er in Noord-Nederland nauwelijks vacatures in het Engels beschikbaar zijn, eigenlijk alleen via Linkedin. Er is ook aan een aantal respondenten gevraagd hoe nuttig het zou zijn als er meer vacatures in het Engels zouden zijn. De antwoorden kwamen meestal op hetzelfde neer: het kan wel nuttig zijn, maar uiteindelijk is het spreken van de Nederlandse taal toch belangrijker en kan het internationals een verkeerd beeld geven dat ze geen Nederlands hoeven te leren. Hieronder zijn twee korte citaten te zien die dit weergeven.

S1: ‘’Yes, it will be helpful for me, of course. And also the Outpush gave me a booklet about where is the website that you can find a job, but maybe there are just 5 of them, and just one in English. And also that one in English if you are looking for a job you are required to know Dutch and English, not only English.’’

42

S2: It would help, but it would give the wrong impression to newcomers that they don’t have to learn Dutch.

In sectoren die erg internationaal georiënteerd zijn en waarbij weinig banen door netwerken worden vervuld, zouden Engelstalige vacaturesites echter wel een goede optie kunnen zijn.

De basis van het opdoen van informatie over solliciteren en de werkcultuur in Nederland wordt voor internationale studenten al tijdens hun studie gelegd. Stagelopen, career services en sociale

netwerken kunnen alle drie op verschillende manieren hieraan bijdragen.

Door het doen van een stage kan er praktijkervaring worden opgedaan met de Nederlandse

werkcultuur en over het functioneren van een internationale student op de werkvloer. Onderstaand citaat geeft hiervan een voorbeeld.

I: ‘’And did the internship helped you to be a little bit more familiar with the Dutch labour market and how things are going on the work floor?

G1: Yes Yes, I had Dutch advisors and supervisors and they are relatively direct so say it just like it is so it was refreshing on a certain point of view, so.. yes.. it helped me’’.

Los van het opdoen van praktijkervaring, worden ook career services en Nederlandse studievrienden als goede manieren ervaren om kennis op te doen over de verschillende aspecten van de

Nederlandse arbeidsmarkt. Door middel van career services kan er informatie worden ingewonnen door internationale studenten en daarnaast is er ook de mogelijkheid om career support te krijgen bij het voorbereiden op een sollicitatie en het maken van een goed CV. Nederlandse studievrienden kunnen informatie overbrengen aan internationale studenten en daarnaast ook hulp bieden bij bijvoorbeeld het voorbereiden van een sollicitatie. Onderstaande twee citaten van afgestudeerde internationale studenten illustreren de rol van career services en sociale netwerken. De rol van Linkedin werd hierbij ook genoemd.

G3: In my university we had a course called Career Training Development. This course aimed on helping students to prepare for interviews, build a good CV and also handle difficulties we could potentially face at work. So that was useful.

I: Yes probably the culture on work and the way of applying are really different from China. Do you think there is enough information available about this?

G2: I think I find most information on the Linkedin and also I have some Dutch friends and they want to help me with this.

Uit bovenstaande informatie blijkt dat er dus een belangrijke link is met het hebben van een goed netwerk. Stagelopen, Linkedin en een studievrienden groep zijn in het hoofdstuk over het opbouwen van een netwerk ook al uitgebreid aan bod gekomen. Stagelopen en het opbouwen van een netwerk kunnen ook wat betreft dit onderwerp als erg belangrijk worden beschouwd, zeker gezien de

constatering in het theoretisch kader dat de meeste onderwijsinstellingen in Noord-Nederland geen career services beschikbaar stellen aan internationale studenten.

43 Voor spouses en afgestudeerde internationale studenten die tijdens hun studie weinig info hebben verkregen, lijkt het expatcenter in Groningen de belangrijkste bron om informatie over de

arbeidsmarkt te verzamelen. Het organiseren van een event door het expatcenter waarbij er informatie wordt gepresenteerd over de Nederlandse arbeidsmarkt, werd door spouses en een internationale student als erg waardevol ervaren. Onderstaand citaat geeft een voorbeeld weer van kennis die is opgedaan via zo’n event.

I: And what about information about jobs, finding jobs, probably applying is little different from America. How do you deal with that?

G1: Eh the networking event, I met you at, was the last week and they mentioned like 80 percent of the jobs are through networking so it’s like getting myself out and..

Los van event, heeft het expat center online informatie beschikbaar over de arbeidsmarkt in Noord-Nederland. Eén van de afgestudeerde internationale studenten was voor het interview niet bekend met het expatcenter en heeft na het interview informatie verkregen via het expatcenter. Als aanvulling op het interview is gevraagd wat de waarde van de informatie van het expatcenter was voor deze afgestudeerde internationale student. Dit citaat is hieronder te lezen.

G2: ‘’I am very grateful for their kindness. They really wanted to help me and tried to offer me as much information as they can. The website of IWCN contains many job searching related materials, such as CV and motivation letter guidance as well as the dates & places of job events. This gives me more chances to meet recruiters from different companies.’’

Naast het opdoen van informatie via het expatcenter, kan ook het doen van vrijwilligerswerk voor spouses een belangrijk middel zijn om meer ervaring op te doen met arbeidscultuur in Noord-Nederland. Dit was in het theoretisch kader niet besproken, maar kwam wel naar voren uit de afgenomen interviews.

Meer informatie over het vinden van vrijwilligerswerk zou dus erg waardevol kunnen zijn en hierbij is het aan te bevelen om deze informatie ook in het Engels aan te bieden, aangezien de meeste

spouses bij het zoeken naar vrijwilligerswerk nog niet voldoende in staat zijn om Nederlands te begrijpen. Beheersing van de Nederlandse taal zou dan tijdens het vrijwilligerswerk getraind kunnen worden. Het oprichten van een gecentraliseerd punt met informatie over vrijwilligerswerk in Noord-Nederland is hierbij dan ook aan te raden.

Voor afgestudeerde internationale studenten is er op het gebied van career support het Talent & Career Center, dat in het theoretisch kader ook al kort is genoemd. Ook voor spouses lijkt er

behoefte een center dat zich puur richt op het geven van career support aan internationals. Op deze manier kunnen spouses begeleiding krijgen bij het omgaan met de Nederlandse arbeidsmarktcultuur en daarnaast zou er career support kunnen worden geboden bij het vinden van vrijwilligerswerk. Tenslotte zou ook een loopbaancoach spouses en afgestudeerde internationale studenten kunnen coachen vanuit een career support center, hier wordt in het volgende hoofdstuk dieper op ingegaan. De betrokken overheden en het expatcenter zouden gezamenlijk kunnen proberen om zo’n career support center op te richten.