• No results found

Financiële kaders zijn er om de financiële gezondheid van LiemersNovum te bewaken. De kaders geven duide-lijkheid en bevatten de te stellen eisen aan vermogen, exploitatie, solidariteit enzovoorts. Ze geven ook aan hoe binnen een meerschoolse organisatie de middelen over de individuele scholen verdeeld worden. En bovenal dragen ze bij aan inzet die leidt tot een goed onderwijs op basis van een duidelijke en aansprekende identiteit.

Deze kaderafspraken worden jaarlijks geactualiseerd en opnieuw vastgesteld. In de werkgroep Financiën (be-staande uit (college van bestuur, schooldirectie en stafmedewerker Financiën) wordt jaarlijks het document Fi-nanciële kaderafspraken getoetst en desgewenst bijgesteld. Vervolgens wordt het document ingebracht in het directeurenoverleg, voorgelegd ter advies aan de GMR, ter goedkeuring aan de raad van toezicht en uiteindelijk vastgesteld door het college van bestuur. In deze kaders staat ook de allocatie van de middelen.

De kaderafspraken vormen een uitwerking van de onderstaande hoofddoelen:

- Realiseer dat de bekostiging zoveel mogelijk daadwerkelijk wordt ingezet voor de primaire taak: het ge-ven van goed onderwijs.

- Zorg dat de continuïteit van Liemers Novum wordt gewaarborgd door het vormen van adequate reserves en voorzieningen en het realiseren van een duurzaam sluitende exploitatie.

- Herverdeel de jaarlijkse bovenschools beschikbare middelen op een manier die getuigt van onderlinge solidariteit en die maakt dat individuele scholen niet onnodig worden getroffen door niet-verwijtbare tegenvallers en beleidskeuzes op stichtingsniveau.

- Handhaaf een zinvolle mate van financiële autonomie voor individuele scholen, biedt hen ruimte om in te gaan op de behoeften van de gemeenschap van ouders en leerlingen en stimuleer onderwijskundig ondernemerschap.

- Maak dat alle betrokkenen zicht hebben op de hoofdlijnen van onze financiële werkelijkheid en bied hen de mogelijkheid om een bij hun taken en verantwoordelijkheden passende rol te spelen bij het vormen of evalueren van de hoofdlijnen van ons financiële beleid. N.B. Directeuren hebben wat betreft de uit-werking van de financiële kaders op schoolniveau een gedetailleerd overzicht.

We stellen aan onze individuele scholen de eis dat ze tot een duurzaam sluitende exploitatie komen. Ook aan de bestuurslaag worden financiële eisen gesteld.

De kosten van gemeenschappelijk beleid en overhead worden onderstaand laat zien betaald door inhoudingen op de schoolbekostiging. Het gaat hier voor een belangrijk deel om onvermijdelijke en noodzakelijke uitgaven die anders op schoolniveau tot problemen kunnen leiden. We willen echter door de onderstaande afspraken voorkomen dat de inhoudingen een te groot beslag leggen op schoolmiddelen.

Afspraken bestuursbureau (BB)

- Het bestuursbureau draagt zorg voor toezicht, management en beheer.

- Het BB is zó ingericht dat we het noodzakelijke werk zo effectief mogelijk kunnen doen.

- De kosten van het BB worden jaarlijks transparant in beeld gebracht en verantwoord aan RvT en GMR.

- Zo voorkomen we dat de overheadkosten ongemerkt aangroeien en waardoor een overeenkomstige in-houding een te groot beslag leggen op de middelen van onze scholen.

- De kosten worden jaarlijks opgenomen in de onze zogeheten Begroting Bestuur.

Afspraken exploitatie bovenschools

Het bovenschools budget bestaat uit een groot aantal door bestuur als gemeenschappelijk beschouwde activi-teiten en uitgaven. Denk hierbij aan zaken als ARBO, gemeenschappelijke scholing, verzuimbeleid, afdekking ri-sico’s e.d.

Voor de maximale of minimale omvang van het bovenschools budget bestaan geen normen.

Wel betekent een omvangrijk bovenschools budget dat de voor individuele scholen vrij beschikbare budgettaire ruimte wordt beperkt. Vandaar dat we binnen Liemers Novum ter dekking van de kosten de inhouding voor bovenschools budget willen beperken tot de in onderstaand kader genoemde uitgaven. Deze bovengrens aan inhoudingen voorkomt dat op schoolniveau de financiële ruimte voor eigen beslissingen te sterk wordt beknot. De hoogte van de inhoudingen wordt regelmatig geanalyseerd, geëvalueerd en waar mogelijk bijgesteld, na consultatie van de directeuren en advies/ van de GMR.

Een keuze om beleid samen op te pakken en vanuit het bovenschools budget te betalen zal ook in de toekomst van tijd tot tijd discussie oproepen en weer voor herijking vatbaar zijn. In ieder geval getuigt het bovenschools oppakken van een aantal op schoolniveau moeilijk te beïnvloeden lasten nog steeds van een zinvolle financiële solidariteit.

Lumpsum Personeel 15,6% 84,4% Om het verlof duurzame inzetbaarheid te bekostigen gaat 3% naar het bovenschools budget. Van het restbedrag gaat 87% naar de scholen en 13 % naar het bestuur.

Materiële instand-houding (MI)

23% 77% Van de MI gaat €15,65 per m2 van de genormeerde groepen naar het bovenschools budget voor buitenonderhoud gebouwen. Van het restbedrag gaat 13% naar het bestuur en 87 % naar de scholen.

Personeel- en

Bestuursverslag

Verhuur lokalen 30% 70% Om het onderhoud van de verhuurde lokalen te bekostigen, wordt 30% van de huurinkomsten ingehouden.

Liemers Novum is eigen risicodrager wat betreft kosten ter vervanging van ziekte. Deze kosten zullen betaald worden uit het bovenschools budget. Om dit te kunnen bekostigen zal het bedrag dat voorheen (toen de rechtsvoorgangers van LiemersNovum nog aangesloten waren bij het vervangingsfonds) aan premie werd betaald, toegevoegd worden aan het bovenschools budget.

4.4.2 Algemeen beeld financiële positie

Uit de jaarrekening 2019 kan worden vastgesteld dat LiemersNovum een financieel gezonde organisatie is op basis van haar kengetallen en in staat is om de continuïteit van de LiemersNovum-scholen te waarborgen. Het werkelijk resultaat bedroeg € 351.032 en week in positieve zin € 929.232 van begroot negatief €578.200. Een verschillenanalyse bevindt zich in de jaarrekening.

Risicoanalyse

In juni 2019 heeft er actualisatie van de risicoanalyse plaatsgevonden. Dit risicoprofiel is met de raad van toezicht besproken. Zij heeft op dit document enkele aanbevelingen gemaakt. Naar aanleiding hiervan zal medio 2020 dit document in het directeurenberaad besproken en verrijkt worden.

4.4.3 Financiële kengetallen

Ultimo 2019 bedraagt het balanstotaal van LiemersNovum € 18.732.148. Dit is een stijging van € 1.780.320 ten opzichte van 2018. De financiële kengetallen en streefwaarden staan opgenomen in de jaarrekening.

De liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit liggen ruim boven de minimale streefwaarden en signaleringswaarden.

De huisvestingsratio ligt onder de maximale streefwaarde/signaleringswaarde. Het weerstandsvermogen ligt ruim boven de streefwaarde/signaleringswaarde.

Ook hier kan de financiële positie van LiemersNovum als goed gekwalificeerd worden. De kengetallen voldoen aan de signaleringsgrenzen en liggen allen op of boven het gemiddelde in haar scholengroep.

4.4.4 Beoordeling van voorzieningen

Naast weerstandsvermogen zijn voorzieningen noodzakelijk ter egalisatie van uitgaven in de tijd (o.a. de onderhoudsvoorziening) of ter dekking van toekomstige betalingsverplichtingen die hun oorzaak vinden in de bedrijfsvoering van het afgelopen jaar of de afgelopen jaren. De omvang van de voorzieningen wordt afgestemd op het (verwachte) uitgavenpatroon.

• Voorziening groot onderhoud op basis van meerjarenonderhoudsbegroting (zie jaarverslag Toelichting behorende tot de balans onderdeel 2.2 Voorzieningen)

• Voorziening jubilea (zie jaarverslag Toelichting behorende tot de balans onderdeel 2.2 Voorzieningen)

• Voorziening duurzame inzetbaarheid (zie jaarverslag Toelichting behorende tot de balans onderdeel 2.2 Voorzieningen)

LiemersNovum voldoet op basis van het bovenstaande aan haar doelstelling: Zorg dat de continuïteit van Liemers Novum wordt gewaarborgd door het vormen van adequate reserves en voorzieningen en het realiseren van een duurzaam sluitende exploitatie.