• No results found

Op dit moment is er een verschil tussen de denkwijze van startups en CBRE, waarbij startups niet altijd het belang van hun huisvesting zien en waarbij CBRE op een zeer professionele manier omgaat met huisvesting. Om als organisatie te kunnen veranderen en het imago aan te passen is het allereerst van belang om de denkwijze binnen de organisatie te veranderen, zodat het onprofessionele beeld niet meer van toepassing is. Hierdoor zal er een minder groot verschil in denkwijze zijn, waardoor startups zich beter begrepen voelen.

Het doel is dat CBRE startups in laat zien wat het strategisch belang van de huisvesting van startups. Dit kan bereikt worden door kennis te delen op het online platform. Een evenement voor startups kan startups en CBRE dichter bij elkaar brengen, doordat ze elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren op dit evenement. Wegens het Corona virus is het niet mogelijk om het dit jaar te organiseren, dus er wordt geadviseerd om dit in 2021 te organiseren.

Randvoorwaarden voor dit evenement zijn dat de achterliggende gedachte van dit evenement is om dichter bij elkaar te komen en elkaar beter te begrijpen. CBRE zal hierin moeten laten zien wat zij kunnen betekenen voor startups, omdat CBRE een onderdeel kan zijn bij de professionaliseringsslag van startups.

Tot slot kan de denkwijze van CBRE worden veranderd door niet naar de korte termijn en targets te kijken, maar juist te willen investeren in de toekomst.

2. Integraal team

Als de medewerkers bewustwording en draagvlak hebben gecreëerd, kunnen er procesmatige aanpassingen plaatsvinden. Als CBRE bereid is om te investeren in de toekomst en meer opdrachten met kleinere startups zal doen, is het van belang dat CBRE de prijzen laag houdt en kijkt naar wat een startup te besteden heeft. De database vanuit Dealroom kan hierbij ondersteunen, omdat het inzichtelijk maakt in welke investeringsfase/levensfase startups zich bevinden. Het doel is meer maatwerk voor startups.

Dit kan bereikt worden door een nieuw integraal team op te zetten voor startups, waarin mensen werken die kennis over de werkwijze en strategisch vastgoed hebben. Binnen CBRE zijn mensen werkzaam die ervaring hebben op dit vlak en kunnen geschikt zijn binnen het nieuwe integrale team. Het zal tijd kosten om dit integrale team op te zetten. Idealiter is de businessunit gevormd voordat

het startupevenement plaatsvindt, omdat het voor het nieuwe integrale team de uitgelezen kans is om kennis te maken met startups.

Een randvoorwaarde van het nieuwe integrale team is dat startups het gevoel krijgen dat ze echt worden begrepen door CBRE zonder dat zij overrompeld worden door de professionele houding van CBRE. Echter is het van belang dat CBRE een bijdrage levert aan de professionaliseringsslag van startups op huisvestingsgebied.

3. Verandering traditionele werkwijze

Bij het opzetten van een nieuw integraal team zal er een andere werkwijze worden gehanteerd. Randvoorwaarde is dat de relatie centraal staat binnen het nieuwe team, zodat het vertrouwen kan groeien en er een langdurige cliëntrelatie kan worden opgebouwd. Dit kan gerealiseerd worden door bewustwording en draagvlak te creëren zoals bij aanbeveling 1. Daarnaast dient er een nieuw handboek geschreven te worden waarin wordt geformuleerd wat de nieuwe werkstandaard is. Startups wensen een-op-een contact en er zal daarom één vast aanspreekpunt voor de relaties zijn. Gericht op het proces wordt maatwerk voor de startups de nieuwe standaard. Daarbij wordt een oplossingsgerichte dienst aangeboden waarbij het niet om het product draait, maar om de oplossing. Concreet gezegd, zal er niet meer op productbasis gewerkt worden, maar oplossingsgericht.

4. Passende honorering

Bij maatwerk hoort tevens een prijs op maat. In het verleden zijn startups afgeschrikt voor de prijs die werd gerekend. Dit zal worden voorkomen door voorafgaand een samenwerking de kredietwaardigheid van de startups in te schatten. Hiervoor wordt er naar historische groeicijfers gekeken in de database van Dealroom, zodat deze kan worden. Op basis van deze inschatting zal er beoordeeld worden wat de groeipotentie van de startup is.

5. Externe zichtbaarheid & online platform

Startups zijn opzoek naar flexibiliteit in hun huisvesting, omdat ze binnen een korte periode snel kunnen schalen. CBRE kan inspelen op deze vraag door een online platform op te zetten dat gericht is op startups die opzoek zijn naar flexibiliteit in hun huisvesting. Verwacht wordt door de onderzoeker dat er na de Coronacrisis meer leegstand zal zijn doordat bedrijven zijn gekrompen. Deze bedrijven zullen overbodige ruimte binnen hun kantoor hebben dat ze kunnen onderverhuren aan startups die opzoek zijn naar kortlopende huurovereenkomsten. Dit zal zich resulteren in een win-winsituatie, omdat bedrijven met leegstand op een flexibele manier hun lege ruimte kunnen vullen in ruil voor huuropbrengsten en startups kunnen gemakkelijk voor een korte termijn een huurovereenkomst aangaan.

CBRE kan hierbij optreden als bemiddelaar en kennis delen op het platform zoals is beschreven in 9.1. Middels het delen van kennis op het platform kan er door CBRE inzicht worden geboden over het belang van de huisvesting, waardoor er vragen gewekt worden bij startups. Het nieuwe integrale team, zoals omschreven bij aanbeveling 5 zal verantwoordelijk zijn voor het online platform. Tevens het opzetten van het platform kan binnen een jaar worden gerealiseerd.

Ten behoeve van bovenstaande punten is er een visueel overzicht gemaakt van de acties die ondernomen dienen te worden ter implementatie. Daarbij zijn deadlines gesteld, zoals zichtbaar is in de onderstaande twee tabellen. Onderstaande tabellen is een globale jaarplanning vanaf 6 juli 2020 tot 30 juli 2021.

Tabel 7 Implementatieplanning 2020 (eigen werk)

In document De huisvestingsbehoeften van startups (pagina 58-61)