• No results found

IG9: Beslissingsondersteuning en realtime inzichten Omschrijving. Meer gegevens en gedetailleerdere

3.4 Innoveren van het product

3.4.3 IG9: Beslissingsondersteuning en realtime inzichten Omschrijving. Meer gegevens en gedetailleerdere

analysemodellen kunnen de kwaliteit van inzicht in de situatie verbeteren in vier stadia van voordelen:

1. Beschrijvende analyse: real-time updates wat er is gebeurd;

2. Diagnostische analyse: causale verklaring waarom het is gebeurd;

3. Voorspellende analyse: voorspelling wat er zal gebeuren;

4. Prescriptieve analyse: toestand waarin inzichten zo ver gaan dat ze de juiste mitigerende acties voor wat er zal gebeuren preventief aanbevelen.

Voor het volledig benutten van de kracht van data-analyse moeten deze fasen van volwassenheid worden doorlopen. Dit is, in een notendop, het belangrijkste doel van dit IG. Het omvat alle

soorten technologie die nodig zijn voor het verzamelen en verwerken van gegevens, en het verspreiden en visualiseren van belangrijke inzichten daaruit naar de juiste belanghebbenden op het juiste moment. Veel van deze oplossingen zullen gebruik maken van de kerninfrastructuren die van moderne digitale organisaties mogen worden verwacht, zoals data cloud en datastromen, real-time analyse, natuurlijke taalverwerking, blockchains en interfacetechnologieën zoals augmented reality en interactieve datavisualisaties.

Toegevoegde waarde. Dit IG stimuleert de cognitieve paraatheid aanzienlijk. Volgens een onderzoek uit 2016 onder meer dan 2000 topmanagers hebben sterk datagedreven organisaties drie keer meer kans om significante verbeteringen in de besluitvorming door te voeren55. Ook voor beslissingen waar mensen altijd een grote rol in zullen spelen is de beschikbaarheid van meer datagestuurde inzichten op aanvraag van grote waarde. Datagestuurde inzichten kunnen in elke context worden toegepast, van gepersonaliseerde aanbevelingen tot tactische contextbewuste besluitvorming.

55 PricewaterhouseCoopers. “PwC’s Global Data and Analytics Survey 2016: Big Decisions.” PwC. Accessed October 27, 2020. https://www.pwc.com/us/en/services/consulting/analytics/big-decision-survey.html.

Kerntechnologieën:

Analytics en AI

Algoritmen en automatisering

Platforms voor cloud-samenwerking

Nieuwe gebruikersinterfaces

IoT en sensoren Convergentiegebieden:

Realtime big data-analyse

Social Media Monitoring

Interactieve datavisualisatie

Momentum in de markt. De markt voor (augmented) analytics, continue intelligentie en verklarende kunstmatige intelligentie (de belangrijkste beslissingsondersteunende technologieën) is een gebied van actieve innovatie en grote klantvraag.56

Voorbeelden. JPMorgan Chase & Co, één van de grootste financiële instellingen ter wereld, heeft een verschuiving gemaakt van IT-owned naar business owned self-service data analytics om snel te reageren op veranderingen in de industrie en iteratief te optimaliseren voor zakelijk succes.57 Daartoe is Tableau, toonaangevende data-visualisatiesoftware, uitgerold naar bijna 30.000 gebruikers in 500 teams. Dit betreft teams die zich bezighouden met het ontwerpen van websites en marketing voor consumentenbankieren en voor de naleving van de regelgeving. Ieder individu en ieder team is in staat om zijn eigen gegevens te importeren, te visualiseren en te gebruiken om dringende problemen on-demand en op schaal op te lossen. Hierdoor wordt gebruik gemaakt van de breedte en de kracht van alle medewerkers van deze firma.

3.4.4 IG10: Cyberveiligheid

Omschrijving. Naarmate organisaties verder digitaliseren wordt elke dienst, elk apparaat en elke verbinding een potentieel doelwit voor hackers. Dit risico is maatschappelijk bekend en aanzienlijk. Voor elke organisatie is cybersecurity van belang. De relevantie van cybersecurity in een moderne digitale organisatie kan niet worden overschat. Volgens het Global Risks Report 2019 van het WEF behoren cyberaanvallen tot de top vijf grootste risico’s.58 De schade door cybercriminaliteit zal naar verwachting in 2021 meer dan 6 biljoen uSD zal bedragen, waardoor het ‘winstgevender’ is dan de wereldwijde handel in drugs.

Moderne organisaties zijn afhankelijk van hun IT-infrastructuur voor de basisactiviteiten en -communicatie; het ontzeggen van die basis

56 Moore, Susan. “Gartner Identifies Top 10 Data and Analytics Technology Trends for 2019.” Gartner. Accessed October 27, 2020.

https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2019- 02-18-gartner-identifies-top-10-data-and-analytics-technolo.

57 Tableau. “JPMorgan Chase Chooses Tableau to Enable Self-Service Analytics, Keeping up with Rapid Industry Changes.” Tableau. Accessed October 27, 2020. https://www.tableau.com/solutions/customer/jpmorgan-chase-chooses-tableau-enable-self-service-analytics-keeping-rapid.

58 World Economic Forum. “The Global Risks Report 2019.” World Economic Forum, 2019. http://www3.weforum.

org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2019.pdf.

Kerntechnologieën:

Analytics en AI

Algoritmen en automatisering

Platforms voor cloud-samenwerking

Holistische cybersecurity monitoring

Veilige communicatie- en informatiesystemen

Social media monitoring

Social engineering

door hackers treft ze hard. Aanvallers zien soms meer waarde in het betreden van een netwerk en het verzamelen van vitale informatie zonder iemand te waarschuwen of systemen te saboteren, waardoor waardevolle geheimen effectief worden bespioneerd en gestolen. Ook zorgwekkend is een klasse van cyberaanvallen die niet alleen een digitale ravage aanricht, maar ook permanente schade kan toebrengen aan fysieke (vitale) infrastructuur zoals energiecentrales.

Toegevoegde waarde. Dit IG bevordert de cognitieve en fysieke paraatheid doordat het de organisatie veerkrachtiger maakt voor cyberverstoringen en dus klaar om te handelen, zelfs in ongunstige omstandigheden.

Momentum in de markt. De technieken achter cybersecurity en cyberwarfare zullen naar verwachting de komende tien jaar sterk ontwikkelen, en wel op twee fronten: de menselijke aspecten en de technologische aspecten. De menselijke aspecten omvatten concepten als het opbouwen van immuniteit voor social engineering en datahygiëne.

De technologische aspecten omvatten gebieden als kunstmatige intelligentie voor geautomatiseerde defensieve acties, real-time detectie van netwerkanomalieën, zero-trust-netwerken, geavanceerde biometrie en andere middelen voor veilig identiteitsbeheer.

Voorbeeld. Altice Europe, een grote Franse telecomaanbieder, heeft zijn cybersecuritycapaciteit uitgebreid met een oplossing voor het testen van de veiligheid van interactieve applicaties op bedrijfsniveau, die voortdurend zwakke punten in de ontwikkeling van softwareapplicaties opspoort. Deze oplossing stelt ontwikkelaars in staat om beveiligingsfouten in een vroeg stadium en vaak waar mogelijk te verhelpen, waardoor kostbare tijd, middelen en kosten worden bespaard.59

59 Security Magazine. “Eliminating Vulnerabilities Early in the SDLC for Société Française Du Radiotelephone

| 2020-08-19 | Security Magazine.” Security - solutions for enabling and assuring business. Accessed October 28, 2020. https://www.securitymagazine.com/articles/93112-eliminating-vulnerabilities-early-in-the-sdlc-for-soci%C3%A9t%C3%A9-fran%C3%A7aise-du-radiotelephone.