• No results found

Hydraulisch en milieutechnisch functioneren

In deze paragraaf zijn de bevindingen uit diverse onderzoeken en uitgevoerde maatregelen opgenomen met betrekking tot het hydraulisch en milieutechnisch functioneren van de rioolstelsels in de verschillende kernen van de gemeente Wijchen.

Balgoij

Optimalisatiestudie Afvalwater Systeem (OAS) april 2005

Door de injecties van drukriolering kan de overcapaciteit van de persleidingen niet worden benut en daarmee ook de overcapaciteit van RWZI Overasselt niet.

Basisrioleringsplan (BRP) mei 2009

Door de beperkte capaciteit van de riolering in de Veldsestraat wordt op verschillende plekken water op straat berekend bij de maatgevende bui. Het stelsel van Balgoij heeft te weinig bergingscapaciteit, waardoor te veel vuiluitworp optreedt.

De volgende maatregelen zijn in de afgelopen periode uitgevoerd:

- De lozing van gemaal Balgoij naar Overasselt is beëindigd en overgezet naar de kern Wijchen.

- In gemaal Balgoij is een véél grotere pompovercapaciteit geïnstalleerd (3,6 mm/h), waardoor de aanleg van een rioolberging in Balgoij niet nodig was. Er hierbij is geen compenserende rioolverruiming in de kern Wijchen doorgevoerd conform afspraken met Waterschap Rivierenland.

Balgoij voldoet hiermee aan de (eenduidige) basisinspanning.

Batenburg

Droogweer- en HemelwaterAfvoer Analyse Systematiek (DWAAS/HAAS) 4 juni 2015

De hoeveelheid rioolvreemd water is beperkt en komt vrijwel overeen met de theoretisch verwachte omvang. De hoeveelheid naar het rioolstelsel tot afstroming komende hemelwater is groter dan op grond van het

geïnventariseerde aangesloten verhard oppervlak mag worden verwacht.

42

Basisrioleringsplan (BRP) 28 maart 2016

Door de beperkte capaciteit van de riolering in de Touwslagersbaan en het relatief lage straatpeil is de Polshof gevoelig voor water op straat. Door de beperkte capaciteit van de riolering in de Kerkstraat en de Kruisstraat wordt beperkt water op straat in de Grootestraat berekend bij de maatgevende bui. Door de forse toename van het naar de riolering tot afstroming komende verharde oppervlak (o.a. in de Polshof) is de vuiluitworp hoger dan de referentie.

De volgende maatregelen zijn in de afgelopen periode uitgevoerd of zijn in voorbereiding:

- Verruimen van een aantal rioolstrengen ter verbetering van de afvoer- en bergingscapaciteit van het rioolstelsel.

- Nader onderzoek naar illegale lozingen van hemelwater op de drukriolering in het buitengebied.

- Afkoppelen van hemelwater in samenloop met weg/rioolreconstructies.

Bergharen

Basisrioleringsplan (BRP) juni 2006

Door de beperkte capaciteit van de riolering is op 22 locaties water op straat berekend bij de maatgevende bui.

Het stelsel van Bergaren heeft te weinig bergingscapaciteit, waardoor de vuiluitworp hoger is dan de referentie.

De volgende maatregelen zijn in de afgelopen periode uitgevoerd:

- Opheffen van de overstort Gaffelstraat.

- Aanleg van een randvoorziening van 320 m3 aan de Stompendijk.

- Ombouw bedrijventerrein Breekwagen I naar een verbeterd gescheiden stelsel.

- Omdat het afkoppelen van 1,8 ha verhard oppervlak niet mogelijk bleek, is plaatsvervangend het riool in de Grotestraat verruimd met 125 m3 en is in de Wijksestraat een bergingsriool van 250 m3 aangelegd.

Hernen

Droogweer- en HemelwaterAfvoer Analyse Systematiek (DWAAS/HAAS) 2017, in bewerking

De hoeveelheid rioolvreemd water is groter dan wat theoretisch verwacht mag worden. De hoeveelheid naar het rioolstelsel tot afstroming komende hemelwater is gelijk aan wat op grond van het geïnventariseerde aangesloten verhard oppervlak verwacht mag worden.

Basisrioleringsplan (BRP) 2017, in bewerking

Door de beperkte capaciteit van de riolering wordt op enkele locaties water op straat berekend bij de

maatgevende bui. Vanwege de ligging in een laagte bestaat is deze kern extra gevoeligheid voor het berekende water op straat. Het stelsel van Hernen heeft voldoende bergingscapaciteit en voldoet aan de eisen voor de vuiluitworp.

De volgende maatregelen worden uitgewerkt:

- Rioolverruiming van 600 m3 op diverse locaties of afkoppelen van 1,7 ha op diverse locaties of een combinatie van beide zodat bij bui 09 (uit de Kennisbank Stedelijk Water, voorheen Leidraad riolering van stichting Rioned) géén water op straat optreedt.

Wijchen

Basisrioleringsplan (BRP) 17 januari 2014

Door de beperkte capaciteit van de riolering is op verschillende locaties water op straat berekend bij de maatgevende bui. Het stelsel van Wijchen heeft te weinig bergingscapaciteit, waardoor te veel vuiluitworp optreedt. In werkelijkheid staat er minder water op straat en stort er minder over dan op grond van het geïnventariseerde aangesloten verhard oppervlak mag worden verwacht. Desalniettemin voldoet kern Wijchen niet aan de (eenduidige) basisinspanning.

Droogweer- en HemelwaterAfvoer Analyse Systematiek (DWAAS/HAAS) 27 januari 2016

Op sommige locaties is de hoeveelheid rioolvreemd water groter dan wat theoretisch verwacht mag worden. De hoeveelheid naar het rioolstelsel tot afstroming komende hemelwater is veelal kleiner dan op grond van het geïnventariseerde aangesloten verhard oppervlak mag worden verwacht.

Modeloptimalisatie 20 januari 2016

De geringere hoeveelheid van de naar de riolering tot afstroming komend hemelwater wordt verklaard door een ander inloopmodel dan de standaard, niet door een afwijkende hoeveelheid verhard oppervlak. In de particuliere bedrijfsriolering is waarschijnlijk veel meer berging aanwezig dan waarmee standaard wordt gerekend.

De volgende maatregelen worden uitgewerkt:

Om de (eenduidige) basisinspanning te behalen moet theoretisch 39 ha verharding worden afgekoppeld of 6.300 m3 rioolberging worden aangelegd of een combinatie van beide. Omdat deze opgave een

buitengewoon hoge investering vergt, vindt voorafgaand nader onderzoek plaats volgens het denkstappenmodel (zie bijlage B3) naar de invloed van overstortingen op de oppervlaktewaterkwaliteit en naar mogelijkheden van kosten effectievere investeringen (zie ook paragraaf 8.2).

Bijsterhuizen

Vanaf begin 90-er jaren is op de grens van de gemeenten Wijchen en Nijmegen een bedrijventerrein in ontwikkeling. De ontwikkeling vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de Gemeenschappelijke Regeling Bijsterhuizen, een bestuurlijke samenwerking tussen gemeente Wijchen en Nijmegen. Voor het gehele gebied is een globaal overkoepelend rioolplan opgesteld.

Het bedrijventerrein is/wordt in gedeelten ontwikkeld en kent 7 fases. Fase 1 ligt op het grondgebied van Nijmegen, de overige fases op dat van Wijchen. Per fase is het rioolplan verder uitgewerkt. Fase 1 t/m 4 zijn opgeleverd en in beheer van de gemeenten overgegaan. Omdat de ontwikkeling intussen ruim 20 jaar duurt, bestaat de behoefte om de oorspronkelijke rioleringsplannen te actualiseren met een doorkijk naar de voltooide situatie. In 2018 moet deze actualisatie zijn afgerond (BRP Bijsterhuizen).

8 PLANPERIODE

8.1 Inleiding

Dit hoofdstuk beschrijft welke maatregelen (planvorming, onderzoek en verbetermaatregelen) de gemeente Wijchen uitvoert in de planperiode van dit gemeentelijk rioleringsplan. De beheermaatregelen (zoals vervanging, reparatie en reiniging) zijn opgenomen in het Rioolbeheerplan 2018-2022. De kosten van de maatregelen (ook die uit het rioolbeheerplan) zijn meegenomen in het kostendekkingsplan in hoofdstuk 9 van dit GRP.