• No results found

Huis 1

Put: 1

Lengte: 10,50 m Breedte: 5,50 m

Onderzoek: Het huis ligt in de noordoostel1Jke hoek van het terrein. T1Jdens het vooronderzoek 1s een van de proefsleuven dwars over het huis aangelegd, maar 1s de structuur niet herkend. De wandgreppel die dwars door de proefsleuf gelopen zou hebben, 1s niet in het vlak gezien en niet gedocumenteerd. Tijdens de vlakdekkende opgraving 1s de structuur wel gezien en meteen herkend als een hu1splattegrond. De hu1splattegrond 1s slecht bewaard gebleven, maar ligt wel volledig in het vlak. De ondiepe sporen z1Jn niet meer zichtbaar. Het huis heeft een (noord)oost-(zu1d)westel1Jke onentatie.

Constructie: Het huis meet in totaal 10,5 meter b1J 5,5 meter. Over de binnenindeling valt weinig te zeggen, maar vermoedel1Jk 1s het een dneschepig gebouw geweest. Van dne zijden 1s de wandgreppel bewaard. Aan de oostz1Jde wordt de wand verstoord door een greppel.

Wanden: Met uitzondering van de oostelijke wand, ziJn de overige wanden du1deliJk te volgen door de wandgreppels, ook al zijn deze ondiep. Slechts enkele wandst1Jlen zijn nog zichtbaar in het vlak. De wandgreppels en -stijlen z1Jn in de coupes soms nauwellJks te zien en de maximale diepte is 24 cm. Ingangen: Een duidelijke ingang 1s niet herkend in het vlak. In vergelijking met de andere huizen uit deze periode, worden de ingangen min of meer in het midden van de structuur verwacht, aan beide lange z1Jden. In dit geval is enkel een noordelijke ingang mogel!Jk te herkennen. De zuidelijke lange wandgreppel liJkt ononderbroken te ziJn.

Dakconstructie: Aangezien de grote afwezigheid van wandstijlen, kan men het daktype niet afleiden. Vondstmateriaal en datering: BIJ huis 1 z1Jn fragmenten van vier drieledige potten verzameld. Eén randscherf wordt in de Vroege 1Jzert1Jd gedateerd. Deze kent een lange hals met v1ngertopindrukken op de rand. Ook bevinden zich verticale groeven op de wand. Er zijn twee scherp geknikte wandfragmenten verzameld, een derde wandfragment heeft een flauw, afgerond profiel. Dit laatste kenmerk wordt vooral in de het begin van de Vroege IJzertijd gedateerd, terw1JI een (scherpe offlauwe) wandkn1k in de tweede helft van de Vroege 1Jzert1Jd wordt geplaatst. De 'dominantie' van drieledige vormen wiJst op de Vroege IJzertijd en niet op de M1dden-1Jzert1Jd.

Huis2

Put: 2

Lengte: 10,50 m Breedte: 5,20 m

Onderzoek: Huis 2 1s tijdens het vooronderzoek reeds herkend in het vlak. Tijdens het vooronderzoek 1s geopteerd om op deze plek een kijkvenster aan te leggen om de structuur volledig in het vlak te hebben. Tijdens het vlakdekkend onderzoek 1s het vlak op hetzelfde niveau aangelegd, maar de structuur kon iets vollediger herkend worden. De oriëntatie van de plattegrond is eveneens (noord)oost-(zuid)west en 1s gelegen op de rand van een depressie.

Constructie: De constructie van het huis bestaat uit wandgreppels aan de Zijden. Wandst1jlen zijn in het vlak niet herkend. Het huis meet 10,5 meter bij 5,2 meter. De binnenindeling is drieledig: twee rijen met telkens drie binnenstijlen verdelen de ruimte. De onderlinge afstand tussen de binnenstijlen varieert tussen 2,60 m en 3,60 m. De ruimte tussen de binnenstaanders en de wanden is evenmin gelijk. De diepte van de binnenstijlen varieert van 10 cm tot 22 cm.

Wanden: De wanden zijn duidelijk te volgen door de wandgreppels. In de coupe Zijn ze soms nauwelijks te zien en de maximale diepte van de wandgreppel is 13 cm. Er zijn geen wandstijlen, noch bu1tenst1jlen aangetroffen.

Ingangen: Het huis is voorzien van twee ingangen. De ingangen staan niet precies in het midden van de lange wanden, maar wel tegenover elkaar. Beide ingangen Zijn ongeveer 2,20 m breed.

Verbouwingen en reparaties: Palen S 57, S 59 en S 271 zijn vermoedelijk reparaties of verstevigingen. In de noordoostelijke hoek van het huis bevinden zich eveneens meerdere palen die mogelijk verschillende reparatiefasen voorstellen. De zuidoostelijke hoek is gedeeltelijk verstoord door het

proefsleuvenonderzoek.

Vondstmateriaal en datering: Vijf aardewerkfragmenten zijn hier verzameld, waaronder één gru1sfragment. Een met vingertopindrukken op de rand versierde, meerledige pot kan niet verder worden gedateerd. Een tweeledige pot bezit vingertopindrukken op de rand en kan in de tweede helft van de Vroege IJzertijd worden gedateerd.

VEC Rapport 24

Huis3

Put: 2

Lengte: 13,10 m Breedte: 5,70 m

Onderzoek: De hu1splattegrond ligt vlakb1J huis 2 en Is meteen herkend In het vlak. Het huis ligt langs de rand van een depressie en heeft een noordoost-zu1dwestel1Jke oriëntatie.

Constructie: De plattegrond wordt gekenmerkt door twee fasen. In eerste instantie was het huis groter en had het een lengte van 13,10 men een breedte van 5,70 m. Mogelijk zIJn bmnenst1Jlen S 92, S 99, S 110 en S 113 nog restanten van de binnenconstructie. Deze stiJlen staan ongeveer op één lijn en zouden het huis in v1Jf traveeën ingedeeld kunnen hebben. Het aantal beuken is niet te achterhalen, maar vermoedel1Jk was het huis drieledig, net als alle andere huizen in dit plangebied. Mogelijk Is paalkuil S 274 een overblijfsel van de tweede nJ binnenst1Jlen. Deze paalkuil wordt namelijk oversneden door de wandgreppel uit de jongere fase. De wanden bestaan uit wandgreppels, maar wandst1Jlen zIJn niet opgemerkt. In een tweede fase is het huis verkleind· het huis meet nu slechts 9 m bij 5,70 m. Vermoedelijk heeft de plattegrond eveneens een drieledige indeling gehad, maar enkel een aantal paal kuilen langs de noordelijke wandgreppel zIJn overgebleven. De maximale diepte van de paalku1len is 36 cm.

Wanden: De wanden in de oudste fase bestaan uit wandgreppels. De zuidelijke wandgreppel ontbreekt volledig; de oostelijke wandgreppel is niet erg duidelijk. De hoeken van de wandgreppels van de eerste fase zIJn erg recht. De greppel Is gemiddeld 50 cm breed en 20 cm diep. In de wandgreppels zIJn geen st1Jlen herkend. In de Jongste fase zijn opnieuw wandgreppel gebruikt. Aan alle zijden is de wandgreppel herkend in het vlak. De zuidel1Jke lange z1Jde Is echter niet volledig bewaard gebleven. Deze keer zIJn de

wandgreppels meer rond aan de hoeken en maximaal 20 cm diep. Aan de noordelijke ingang is een paalkuil, S 275, herkend als wandst1JI.

Ingangen: In de oudste plattegrond is een ingang te herkennen in de noordel1Jk lange wandgreppel. De ingang ligt niet in het midden, maar iets meer naar het westen toe. De ingang is ongeveer 1,20 m breed. Ook biJ de Jongste fase liggen de ingangen niet in het midden van de lange zijden. Ze liggen meer naar het oosten toe en delen de plattegrond in twee ruimtes van 3 men 6 m lang. Beide ingangen liggen wel recht tegenover elkaar en zijn even breed.

Verbouwingen en reparaties: Enkel bij paalkuil S 101Is een kern herkend. De vele paalku1len suggereren mogelijk meerdere reparatiefasen van palen.

Bijzondere elementen: In de zu1dwestel1Jke hoek van de plattegrond bevindt zich een grote kuil, S 151. In de kuil zijn enkele scherven aardewerk gevonden.

Vondstmateriaal en datering: Het meeste aardewerk Is verzameld binnen deze huisplattegrond: 101

potfragmenten, waarvan 43 stukjes gruis. V1Jf randfragmenten kunnen vanwege de zeer lange hals in de Vroege IJzertijd worden gedateerd. Vanwege een lichte wandknik, kan één van deze potten in de tweede helft van de Vroege IJzertijd worden geplaatst. Twee bezitten vingertopindrukken op de rand.