• No results found

Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo

In document JAARVERSLAG 2019 & JAARREKENING 2019 (pagina 57-62)

3. Beleidsdomein: Zorg en Opvang

3.9. Samenwerkingsverbanden

3.9.4. Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo

VZW Lokaal Welzijn werd opgericht in 2010 door de OCMW's van Westerlo, Herselt en Hulshout en een private partner. Ze richten zich voornamelijk op alles wat te maken heeft met groeien, opvoeding en ontmoeting. De dienst opvoedingsondersteuning was het eerste project en is er voor alle ouders, grootouders, leerkrachten, begeleiders, babysits … van kinderen van 0 tot 12 jaar uit Westerlo, Herselt, Hulshout en de ruime regio errond die vragen hebben.

Aantal aanmeldingen in 2019

Aanmelding = een pedagogisch adviesgesprek of huisbezoek, ondersteuning oudergesprek op school, vraag per telefoon of mail.

Aantal aanmelding voor alle gemeenten tezamen.

AANTAL AANMELDINGEN

OCMW Hulshout | Beleidsdomein: Zorg en Opvang 57 De dienst opvoedingsondersteuning probeert vanaf 2017 om enkel gezinnen uit de regio te ondersteunen en niet meer als ze niet van Westerlo, Herselt of Hulshout zijn.

3.9.4.2. Ruilwinkel en peuterspeelpunten

Sinds oktober 2013 is vzw Lokaal Welzijn gestart met twee nieuwe initiatieven: de ruilwinkel MOOI en de peuterspeelpunten FIJN.

De ruilwinkel MOOI is te vinden in het Huis van het Kind te Westerlo, namelijk in Lokaal Dienstencentrum TerHarte, Verlorenkost 22 te Westerlo.

AANTAL KLANTEN 2013 (oktober, november, december) 101

2014 830

Grafiek: Klanten ruilwinkel per maand per gemeente in 2019

Naast de ruilwinkel MOOI is er ook FIJN, namelijk de peuterspeelpunten. In Hulshout wordt het peuterspeelpunt georganiseerd op dinsdagvoormiddag in de buitenschoolse

kinderopvang (BKO) van Westmeerbeek, Mgr. Raymaekersstraat 21.

AANTAL BEZOEKERS 2013 (oktober, november, december) 159

2014 523

jan/19 feb/19 mrt/19 apr/19 mei/19 jun/19 jul/19 aug/19 sep/19 okt/19 nov/19 dec/19 Klanten uit Herselt Klanten uit Hulshout Klanten uit Westerlo Klanten van elders

OCMW Hulshout | Beleidsdomein: Zorg en Opvang 58 Sinds de verhuis op 28 april 2015 van het Hulshouts peuterspeelpunt naar een nieuwe locatie, kent het een stijgend aantal kindjes. Er worden wekelijks activiteitjes gedaan door de begeleidsters. Knutselen is hier de topper, maar een Tik Tak-voorstelling of Kamishibai kwamen ook aan bod.

Grafiek: Aantal bezoekers peuterspeelpunt per gemeente in 2019

3.9.4.3. Pamperbank

In maart 2019 startte Huis van het Kind met een nieuw initiatief: De Pamperbank. In

Hulshout zijn er twee inzamelpunten voor pampers, namelijk aan het zwembad in Hulshout en aan de BKO in Westmeerbeek.

0

jan/19 feb/19 mrt/19 apr/19 mei/19 jun/19 jul/19 aug/19 sep/19 okt/19 nov/19 dec/19 FIJN Herselt FIJN Hulshout FIJN Westerlo

26

FIJN Westerlo BKO Westerlo MOOI zwembad Westerlo

zwembad Hulshout FIJN Westmeerbeek BKO's + MIXX Herselt

OCMW Hulshout | Beleidsdomein: Zorg en Opvang 59 Grafiek: Aantal uitgedeelde pamperpakketjes (=10 stuks) via doorverwijzer in 2019

3.9.4.4. Lokaal Loket Kinderopvang

Aantal unieke opvangvragen aan het lokaal loket met als startdatum van de opvang het jaar 2019

Status laatste week van februari 2020 Werkingsgebied Totaal aantal

unieke aanvaard werd door het

gezin, maar afwijkt van de oorspronkelijke vraag

3.9.4.5. Huiswerkbegeleiding aan huis

Oorspronkelijk is het project huiswerkbegeleiding gestart in Westerlo vanuit een

brugfigurenproject in samenwerking met het Rode Kruis en projecthuis De Dreef. Binnen het

0

Kind en Gezin OCMW Politie Toevlucht mama groep Huis van het Kind

OCMW Hulshout | Beleidsdomein: Zorg en Opvang 60 project gaven vrijwilligers huiswerkbegeleiding aan huis bij maatschappelijk kwetsbare kinderen in Westerlo die op hun beurt ondersteuning kregen vanuit VZW Lokaal Welzijn (de voorganger van Huis van het Kind). De vrijwilligers zijn brugfiguren tussen de school en de gezinnen.

Op 16 juni 2015 stelde VZW Lokaal Welzijn de vraag aan de OCMW’s van Herselt en Hulshout om het project uit te breiden tot de geïnteresseerde scholen van die regio en hiervoor een verantwoordelijke vanuit die gemeente aan te duiden. Vanuit OCMW Hulshout hebben de maatschappelijk werkers Cathy Aerts en Sylvie Schelles de huiswerkbegeleiding als extra taak opgenomen.

Globaal bekeken is er een samenwerking met 14 scholen uit de regio. De huiswerkbege-leiding eindigde in juni het schooljaar 2018-2019 met 21 vrijwilligers en studenten die 46 kinderen binnen de 3 gemeenten begeleiden.

In oktober 2019 werd opnieuw gestart met 14 vrijwilligers en 11 studenten binnen het project huiswerkbegeleiding. Er worden 47 kinderen begeleid. Er zijn 14 kinderen waar er geen vrijwilliger/student voor werd gevonden.

3.9.4.6. Spelotheken

De spelotheken van Herselt en Hulshout die in de bibliotheken gevestigd zijn doen het heel goed. In Westerlo gaat de spelotheek van start zodra de verbouwingen in de bibliotheek achter de rug zijn.

3.9.4.7. Mama-groep

Bereik: 10 mama’s en 26 kinderen

Thema’s die onder andere aan bod kwamen:

 Info huisdokter, huisartsenpraktijk, ziekenhuis en noodnummers

 Een gezond huis: wat zijn veilige en onveilige situaties in huis (de slaapkamer, de living, de keuken en de badkamer) o.a. over CO-vergiftiging, opbergen van schoonmaakproducten, stopcontacten, vochtigheid en schimmels in huis…

 School en zijn context o.a. over het schoolteam en het oudercomité

 Kwaliteitenspel: wat kan ik goed? Wat zijn mijn kwaliteiten?

 Samen koken: pompoensoep en pompoenwafels maken (2 lessen)

 Stress en zelfzorg

 Info over sociale en culturele participatie (2 lessen)

 Spel Huis van het Kind

 Tand- en mondzorg (3 lessen)

OCMW Hulshout | Beleidsdomein: Zorg en Opvang 61

 Gezonde (op)voeding bij kinderen, gezonde voeding bij de mama’s (3 lessen)

 Positief opvoeden (5 lessen)

 Uitstap met de mama’s

3.9.5. Collectieve schuldenregeling en consumentenkrediet via Welzijnszorg Kempen Eén van de kerntaken van een OCMW is schuldhulpverlening. Om een integrale aanpak van de schuldenproblematiek te kunnen garanderen werd een overeenkomst afgesloten met Welzijnszorg Kempen voor het luik collectieve schuldenregeling en consumentenkrediet.

Deze taken van de juriste zijn opgenomen onder punt 3.3.1.2. De juriste van de regionale dienst collectieve schuldenregeling en consumentenkrediet kan onderhandelen met schuldeisers, betwistingen voeren en beschikt over de juiste expertise rond collectieve schuldenregeling. Bij haar kan men terecht voor uitleg over collectieve schuldenregeling, de opmaak van een verzoekschrift voor de aanvraag van een collectieve schuldenregeling en voor allerhande juridische vragen over schulden. De juriste wordt ook aangesteld als collectieve schuldbemiddelaar door de arbeidsrechtbank in Turnhout.

In document JAARVERSLAG 2019 & JAARREKENING 2019 (pagina 57-62)