• No results found

6. DOORWERKING IN GEMEENTELIJK BELEID

6.3 D OORWERKING IN BELEID VAN DE GEMEENTE D UIVEN

6.3.2 Het huidige beleid van gemeente Duiven

In deze subparagraaf zullen achtereenvolgens de stappen 1,2,3, 4a, 4b en 4c van de doorwerkingstheorie worden uitgewerkt. Het gaat hierbij om het huidige beleid voor goedkope woningen op gemeentelijk niveau.

Stap 1: Analyse van het initiële beleid naar typen beleidsuitspraken. Beleidsnota Wonen/ visie wonen en werken

Sinds januari 2001 heeft Duiven de beschikking over de beleidsnota wonen, met als titel “van kwantiteit tot kwaliteit”. Het beleid bestaat uit drie elementen te weten

• zo veel mogelijk tegemoet komen aan de lokale woningbehoefte, rekening houdend met de regionale context;

• anticiperen op de toekomstige ontwikkelingen (met name voor wat betreft het aantal eenpersoonshuishoudens en een toename van het aantal ouderen); • de kwaliteit van het wonen en de woonomgeving;

De woonstichting Vivare heeft ook een belangrijke taak, deze moet zorgen voor het voorraadbeleid. Het voorraadbeleid houdt in dat de gemeente samen met Vivare de bestaande voorraad moet aanpassen aan de volkshuisvestelijke opgave. De middelen hiervoor kunnen zijn, verkopen van huurwoningen en het opplussen van de bestaande voorraad. Wel is het belangrijk voor de gemeente dat ze de kernvoorraad aan sociale huurwoningen handhaven (Gemeente Duiven, 2003, p. 21). De kernen Groessen en Loo hebben een grote hoeveelheid aan vrijstaande woningen. Het streefbeeld van de gemeente is het in standhouden van voorzieningen die van belang zijn om zorg te dragen voor de leefbaarheid en kernen aantrekkelijk te houden voor jong en oud (gemeente Duiven, 2003, p.28). Het uitgangspunt voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling voor deze twee kernen is het versterken van het dorpse karakter en een rustige sfeer. Dit kan gedaan worden door een gedifferentieerd woningbouwaanbod aan te bieden. Door de gemeente is geconstateerd dat in deze kernen de behoefte van specifieke doelgroepen zoals starters en ouderen duidelijk aanwezig is. De ruimtelijke ontwikkeling, zoals woningbouw zal plaats moeten vinden in de vastgestelde verstedelijkingscontour (gemeente Duiven, 2003, p. 20).

Structuurvisie Duiven

In het kader van de nieuwe Wro worden gemeenten verplicht een structuurvisie op te stellen. Ook de gemeente Duiven moet deze opstellen en dat is gebeurd. Hierbij kan opgemaakt worden dat de gemeente Duiven gehoor geeft aan het Rijksbeleid. Er is sprake van doorwerking. In 2009 is deze structuurvisie gereed gekomen. De gemeente Duiven heeft een groeiperiode gekend. Resultaat van deze groeiperiode is dat er een groot aandeel nieuwbouwwijken in Duiven zijn gerealiseerd. De woningvoorraad van Duiven is relatief eenzijdig, Duiven kent veel koopwoningen (70%) en relatief weinig sociale huur (ca 25%). Het merendeel

van de woningen zijn eensgezinswoningen. In de periode van de groeikerntijd is veel gebouwd voor (jonge) gezinnen. Voor starters, doorstromers en zorgbehoevenden en ouderen is het aanbod in Duiven niet toereikend (Gemeente Duiven, 2009, p.32).

De ambitie van de gemeente Duiven is dat er kwalitatief goede woningen worden gebouwd met een prettige leefomgeving. De wensen van woonconsumenten wordt belangrijk in het realiseren van woningen. Er zullen 800 tot 1200 woningen bij worden gebouwd in de periode 2010-2020.

Voor koopwoningen is het project ‘vertrouwd wonen’ gestart. Dit project zorgt voor het actief ondersteunen/ stimuleren van het langer zelfstandiger kunnen blijven wonen. In samenwerking met corporaties zullen bestaande wijken en buurten permanent op bewoonbaarheid en leefbaarheid worden getoetst (Gemeente Duiven, 2009, p.32). In Duiven, wordt gestreefd naar een evenwichtige bevolkingsopbouw met een voldoende aanbod voor starters en senioren (Gemeente Duiven, 2009, p.71). Dit is een van de doelen van Duiven net als een grote diversiteit aan kwalitatief goede woningen. Ook streeft Duiven naar een stabilisatie in het woonbeleid. Duiven heeft ongeveer 26.000 inwoners en ze wil de komende jaren voor deze inwoners blijven bouwen. Dit komt neer op zo’n 80-100 woningen per jaar (L.Velhorst, persoonlijke communicatie, 3 juni 2010). Duiven wil dus blijven bouwen voor de natuurlijke bevolkingsaanwas, dit is in één lijn met het beleid van de Nota Ruimte, ook hier is sprake van doorwerking. Voorgaand is het initiële beleid kort toegelicht, nu kan geanalyseerd worden onder welke typen beleidsuitspraken het beleid valt. Dit wordt, net zoals in hoofdstuk 4, getypeerd met de methode van De Lange.

Tabel 6.9 Inhoudelijke beleidsuitspraken op het niveau van de stadsregio

Beleid Jaar Doel/effect met betrekking tot goedkope woningen

Beleidsnota wonen/ visie

wonen en werken

2001 Het handhaven van de sociale kernvoorraad in Duiven

Structuurvisie Duiven 2009 In Duiven, wordt gestreefd naar een evenwichtige bevolkingsopbouw met een

voldoende aanbod voor starters en senioren (Gemeente Duiven, 2009, p.71). Dit is een van de doelen van de Gemeente Duiven net als een grote diversiteit aan kwalitatief goede woningen en stabiliteit van het woonbeleid

Aan de bovenstaande inhoudelijke beleidsuitspraken worden, net zoals in hoofdstuk vier, instrumentele beleidsuitspraken gekoppeld (De Lange, 1995,p.87).

Er is sprake elementen van beleid die betrekking hebben op de op te volgen procedures en afwegingskaders in de beleidsnota wonen/ visie wonen en werken. Hierin wordt gesteld dat de woonstichting Vivare het voorraadbeleid van de Gemeente Duiven op peil moet houden. Hierin moet de kernvoorraad van sociale huurwoningen gehandhaafd blijven.

Elementen van beleid die beleidsinstrumenten kunnen aansturen zijn weergegeven in de beleidsnota Wonen / visie wonen en werken. Hierin wordt weergegeven dat de bestaande voorraad van de gemeente Duiven kan worden aangepast door middel van het verkopen van huurwoningen, afspraken met woningcorporaties en projectontwikkelaars, afspraak met stadsregio Arnhem Nijmegen en het opplussen van de bestaande voorraad. Ook kan de starterslening een uitkomst bieden.

Verkopen van huurwoningen

Door huurwoningen te verkopen wordt de voorraad goedkope koopwoningen vergroot. Starters hebben meer kans om een woning te kopen omdat het aanbod wordt vergroot (L. Velhorst, persoonlijke communicatie, 3 juni 2010).

Afspraken met woningcorporaties en projectontwikkelaars

De gemeente Duiven maakt afspraken met woningcorporaties en projectontwikkelaars om informatie avonden te organiseren voor de bewoners over de plannen van Duiven. Ook wordt met de

projectontwikkelaars en woningcorporaties overlegd wat de behoefte is van Duiven, op basis van deze behoefte wordt het woonbeleid opgesteld (P.Verhoef, persoonlijke communicatie, 3 juni 2010).

Afspraak/ woonconcessie met stadsregio Arnhem Nijmegen

Duiven heeft een woonconcessie gemaakt met de stadsregio Arnhem Nijmegen, hierin staan afspraken die overeengekomen zijn tussen Duiven en de stadsregio. De stadsregio stimuleert het betaalbaar bouwen door middel van € 52 miljoen. Duiven krijgt 5000 euro per opgeleverde betaalbare woning. (L.Velhorst, persoonlijke communicatie, 3 juni2010).

Opplussen van bestaande voorraad

De bestaande voorraad is verouderd en moet opgeknapt worden door de gemeente en woningcorporaties. Door oude woningen geschikt te maken voor starters, wordt het aanbod van goedkope woningen vergroot. Hierdoor hebben starters meer kans om in Duiven te blijven wonen (L.Velhorst, persoonlijke communicatie, 3 juni 2010).

Starterslening

Sinds 2 juni 2010 is het fonds van Startersregeling Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting leeg en is dit afgeschaft. Duiven heeft nog €270.000 in dit fonds zitten. Hoe dit verder gaat is nog niet bekend. Wel was er niet zo heel veel vraag naar deze regeling. Duiven heeft ook niet veel vraag naar goedkope woningen (P. Verhoef, persoonlijke communicatie 3 juni 2010). Omdat de gemeente toch gebruik heeft gemaakt/ maakt van dit middel van het Rijk is er sprake van doorwerking.

Al deze instrumenten worden gebruikt door Duiven al dan niet in samenwerking met woningcorporaties. In de structuurvisie Duiven en in de beleidsnota wonen/ visie wonen en werken worden gebieden van beleid aangeduid. Dit is de gemeente Duiven zelf. Hierin moet een diversiteit aan kwalitatief goede woningen gerealiseerd worden.

Stap 2: Analyse van het initiële beleid naar aangesproken actoren

Tabel 6.10 Actoren van beleid

Beleid Jaar Actor(en)

Beleidsnota Wonen/ visie wonen en werken 2001 Gemeente Duiven en Woonstichting Vivare

Structuurvisie Duiven 2009 Gemeente Duiven, bewoners van Duiven en ontwikkelaars

In tabel 6.10 is de initiële beleidsmaker weergegeven, gemeente Duiven. Deze is een van de belangrijkste actoren. Ook zijn de bewoners, woningcorporaties en ontwikkelaars genoemd in tabel 6.10. Deze partijen zullen in samenwerking met de gemeente de goedkope woningen moeten realiseren.