• No results found

Name Definition Level of

technology

1. Niche social media advertenties

De verspreiding van vacatures op niche kanalen die frequent bezocht worden door de doelgroep zoals Tinder en SnapChat.

60

2. Inclusieve job advertenties

Het gebruik van 'inclusief taalgebruik' betekent, dat u een bewuste keuze maakt om woorden te gebruiken die geen groepen mensen marginaliseren die bewust of onbewust worden gediscrimineerd vanwege hun cultuur, ras, etniciteit, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd, handicap, sociaaleconomische status, uiterlijk, of een andere factor die gewoonlijk geen rol zou moeten spelen.

42

3. Virtual Reality tour VR kan kandidaten een realistische, virtuele tour door het kantoor geven of de cultuur van het bedrijf verduidelijken.

85

4. Realistic job previews RJP's tonen accurate informatie over de positieve kenmerken en potentiële uitdagingen die deel uitmaken van een baan, maar ook duidelijke info over de prestatieverwachtingen en de prestatiemanagement processessen van het bedrijf.

54

5. Interview Chatbots Deze HR-praktijk houdt in dat een kandidaat geïnterviewd wordt door een robot die de kandidaat zal beoordelen voordat deze wordt uitgenodigd voor een persoonlijk interview. De robot stelt open vragen, neemt reacties op, bedankt de kandidaat, adviseert over de volgende stappen en beoordeelt het interview.

65

6. Situational judgment tests

Deze testvorm presenteert kandidaten met meerdere situaties die ze ook kunnen tegenkomen in hun baan, met behulp van teksten, audio en video en geven opties weer hoe om te gaan met deze situaties. De kandidaten selecteren vervolgens de meest of minst effectieve optie.

48

7. 'Low effort' computergestuurde beoordelingsmethoden

Het gebruik van nieuwe technologie en machine learning om door grote hoeveelheden ongestructureerde informatie te gaan, zoals cv's. Op basis van voorgaande onderzoeken kan op basis van reeds beschikbare resultaten van werknemers via datavalidatie kennis en vaardigheden van de beschikbare kandidaten gefilterd worden.

67

8. AI ondersteunde video interviews

Artificial Intelligence software biedt de mogelijkheid om videobeelden van een kandidaat te analyseren op basis van bijvoorbeeld de stem en andere verbale reacties, maar ook gezichtsuitdrukkingen, met als doel het meten van (softe) skills van kandidaten.

42

9. Groepsinterviews Met groepsinterviews kunnen recruiters een aantal sollicitanten met vergelijkbare skills bij elkaar brengen en hun vaardigheden en competenties "in actie" beoordelen aan de hand van tests, teamopdrachten en functiespecifieke taken.

36

10. Gamification Het gebruik van game design op alledaagse activiteiten, zoals het bevorderen van leren en ontwikkelen in een veilige digitale omgeving. Het doel is het verhogen van werkplezier en betrokkenheid door mensen te inspireren om te blijven leren.

73

11. Two-way

mentoring/teaching program

Het delen van de kennis en ervaring van de oudere werknemer en de innovatieve kijk van de jongere werknemers, waardoor de ouderen hun pensioen uitstellen en het aantrekkelijk wordt voor jongeren om bij de organisatie te blijven.

33

12. Interactive guidance methods

Na het voltooien van de interactieve training hebben medewerkers de mogelijkheid om specifieke onderdelen op te roepen of aan te vragen om bewerkingen opnieuw uit te voeren die ze nog niet voldoende beheersen binnen de beschikbare software. Deze software programma's maken gebruik van virtuele assistenten die de

medewerkers begeleiden.

58

13. 360° feedback Binnen deze methodes geven collega's elkaar feedback, met als doel inzage te krijgen in hoe jouw collega's tegen jouw functioneren aankijken.

32

14. Upward feedback Upward Feedback biedt de optie om anoniem en vertrouwelijk feedback te geven aan de directe leidinggevende.

39

15. High fives High fives kunnen gebruikt worden om waardering voor je collega's te laten zien en om de sfeer op de werkvloer te bevorderen.

22

16. Biometrische

gezondheidsscreening

Het meten van bijvoorbeeld de bloeddruk, cholesterol, suikerspiegel, slijm en urine van de huidige werknemers met als doel het identificeren van hoge risico

werknemers en het creëren van preventieve strategieën.

48

17. Gezondheidsrisico beoordelingsonderzoek

Het in kaart brengen van onder andere de demografische profielen,

gezondheidsstatus, dagelijkse gewoontes en interesses voor het verbeteren van de gezondheid van de werknemers via online of offline vragenlijsten.

41

18. Menopauze-vriendelijke werkomgeving

Een voorbeeld van een werkomgeving die vrouwen in de menopauze op hun gemak stelt, is het gebruik van een 'cafetaria strategie'. De werkgever biedt hen in dit geval secundaire arbeidsvoorwaarden aan die het werken in de menopauze aangenamer kunnen maken.

27

19. Creatieve functietitels Het geven of laten kiezen van creatieve functietitels in plaats van de bestaande traditionele titels om onder andere het delen van informatie en unieke ideeën te bevorderen.

16

20. Faciliteren van vrijwilligerswerk

Het bieden van de mogelijkheid aan werknemers om een bepaald aantal uren vrij te krijgen om vrijwilligerswerk te doen.

15

21. Ongelimiteerde vakantiedagen

Werknemers mogen zelf kiezen hoeveel dagen ze vrij nemen, niet alleen om op vakantie te gaan, maar ook voor ziekte of kort verlet.

24

Appendix 2. REI-20/REI-A

1. When it comes to trusting people, I can usually rely on my gut feelings. 2. I generally don't depend on my instincts to help me make decisions.

43

3. I don’t enjoy having to think.

4. I don’t have very strong gut instincts.

5. I enjoy solving hard problems that require lots of thinking. 6. I often go by my instincts when deciding on a course of action. 7. I have no problem thinking things through carefully.

8. I don't like to have to do a lot of thinking. 9. I tend to use my feelings to guide my actions.

10. I think it is foolish to make important decisions based on feelings. 11. I enjoy a challenge that makes me think hard.

12. I'm not that good at figuring out complicated problems. 13. I believe in trusting my instincts.

14. Reasoning things out carefully is not one of my strong points.

15. I try to avoid situations that require thinking in depth about something. 16. I don’t trust my initial feelings about people.

17. Using my gut feelings usually works well for me in figuring out problems in my life. 18. I prefer complex problems to simple problems.

19. I don't like situations in which I have to rely on my gut instincts. 20. I am not very good at solving problems that require careful thinking. SCORING: (-) = reversed scored

Rational scale: Items 3-,5,7,8-,11,12-,14-,15-,18,20-. Experiential scale: Items 1,2-,4-,6,9,10-,13,16-,17,19-.

44

GERELATEERDE DOCUMENTEN