• No results found

Houding ten opzichte van gereglementeerde kampeerautoterreinen

De standplaatsen waar op een legale en gereglementeerde manier overnacht kan worden, kunnen in drie types worden onderscheiden:

1. Standplaatsen op een specifiek kampeerautoterrein

- enkel voorbehouden voor kampeerautogebruikers (min. 24 m²)

- met basisvoorzieningen (lozingspunt voor afvalwater, vers water, elektriciteit) - zonder recreatieve voorzieningen

2. Standplaatsen specifiek ingericht voor kampeerauto's op campings - kleinere standplaatsen dan gewone (min. 24 m²)

- enkel voorbehouden voor kampeerautogebruikers - met recreatieve voorzieningen

3. Gewone toeristische standplaatsen op campings

- gewone standplaatsen maar met verharding (min. 80 m²) - niet specifiek voorbehouden voor kampeerautogebruikers - met recreatieve voorzieningen

- aan het regulier tarief op de camping

Voor elk van deze drie types werd gepeild naar de bereidheid om in de toekomst tegen betaling (verder) gebruik te maken van dergelijke standplaats specifiek ingericht voor kampeerauto’s.

4.5.1 Kampeerautoterrein

Tabel 27 geeft de bereidheid weer om tegen betaling gebruik te maken van een specifieke standplaats voor kampeerauto’s op een kampeerautoterrein. 86% van de respondenten zegt hiertoe zeker en 2%

wellicht wel bereid te zijn. 8% is hiertoe eerder niet en 1% helemaal niet bereid.

Het feit dat de bereidheid om van dergelijke kampeerautoterreinen gebruik te maken iets lager ligt bij zij die legaal kamperen, wijst erop dat deze groep de extra voorzieningen die andere legale overnachtingsplaatsen (op campings) te bieden hebben, weten te appreciëren. In globo zijn de verschillen tussen beide groepen echter niet groot.

Tabel 27

Bereidheid om te betalen voor een standplaats op een specifiek kampeerautoterrein naar type kamperen, zomer 2009 (in % van de respondenten)

Bereidheid om te betalen voor een standplaats op een kampeerautoterrein

Legaal

kamperen Illegaal kamperen Totaal

Ja zeker 83,8 86,7 85,6

Onderzoek naar het profiel van de kampeerautotoerist aan de Vlaamse Kust 2009 31

Aan de respondenten die “zeker” of “wellicht wel” hebben geantwoord, werd gevraagd welke prijs men bereid is hiervoor te betalen. Er werd gevraagd naar de maximumprijs in het hoogseizoen per kampeerauto voor 2 volwassenen, inclusief basisvoorzieningen.

Gemiddeld is men bereid hiervoor 10,60 euro neer te tellen (de genoemde bedragen gaan van 2 tot 38 euro). Kampeerautogebruikers die legaal kamperen zijn bereid om hiervoor méér te betalen dan kampeerautogebruikers die illegaal kamperen (14,53 euro vs. 8,26 euro). De verschillen zijn significant.

4.5.2 Specifiek ingerichte kampeerautoplaats op camping

De bereidheid om tegen betaling gebruik te maken van een specifiek ingerichte standplaats voor kampeerauto’s op een camping wordt in tabel 28 weergegeven. Een kwart van de respondenten is zeker, en 8% is wellicht wel, bereid om van dergelijke standplaatsen gebruik te maken. De helft echter is daartoe eerder niet en 15% helemaal niet bereid.

In vergelijking met 2002 is de bereidheid om van dergelijke standplaatsen op campings gebruik te maken nauwelijks veranderd. Een derde van de respondenten had toen 'zeker' of 'wellicht wel' de intentie om van dergelijke standplaatsen gebruik te maken. Twee derde had die intentie 'wellicht niet' of 'helemaal niet'. Wanneer dezelfde categorieën worden samengenomen in het huidige onderzoek, bekomen we dezelfde verhouding.

De tabel toont opvallende (en significante) verschillen tussen legaal en illegaal kamperen. De bereidheid om van dergelijke standplaatsen gebruik te maken is opmerkelijk groter bij kampeerautotoeristen die legaal kamperen dan bij zij die illegaal kamperen. Bijna de helft geeft van de respondenten die legaal kampeert, geeft aan het gebruik van dergelijke plaatsen zeker (verder) te overwegen. Toch geeft ook nog 36% van de respondenten die legaal kamperen aan 'eerder niet' bereid te zijn om van dergelijke standplaats gebruik te maken. Nadere analyse leert dat het vooral de mensen op kampeerautoterreinen zijn die aangeven dat ze eerder niet van een standplaats op een camping gebruik zouden maken (51%). Bij de mensen op een camping geeft 'slechts' 26% aan om dit in de toekomst eerder niet (meer) te doen.

Tabel 28

Bereidheid om te betalen voor een standplaats specifiek ingericht voor kampeerauto's op campings naar type kamperen, zomer 2009 (in % van de respondenten)

Bereidheid om te betalen voor een specifiek ingerichte standplaats voor kampeerauto's op een camping

Legaal

kamperen Illegaal kamperen Totaal

Ja zeker 48,1 10,3 24,9

Onderzoek naar het profiel van de kampeerautotoerist aan de Vlaamse Kust 2009 32

Indien men dergelijke standplaats zeker of wellicht wel overweegt, bedraagt de gemiddelde prijs die men hiervoor bereid is te betalen 17,18 euro (gaande van 4 tot 45 euro). Dit is de prijs in het hoogseizoen per kampeerauto voor 2 volwassenen, inclusief voorzieningen en diensten. Zij die illegaal kamperen zijn bereid om voor dergelijke standplaats gemiddeld 13,56 euro te betalen, terwijl de kampeerautotoeristen die legaal kamperen hiervoor gemiddeld 19,51 euro willen neertellen. De verschillen in prijs zijn significant.

4.5.3 Gewone toeristische standplaats op camping

Het derde type standplaats waar de kampeerautogebruiker op een legale manier kan overnachten is de gewone toeristische standplaats met aangepaste verharding. Tabel 29 toont de bereidheid om van dergelijke standplaats (uiteraard tegen betaling) gebruik te maken.

68% van alle respondenten is eerder niet en 18% helemaal niet bereid om van dergelijke standplaatsen gebruik te maken. Slechts 7% wil er zeker en 4% wellicht wel gebruik van maken.

De verschillen tussen legaal en illegaal kamperen zijn minder opvallend dan bij het hierboven beschreven type standplaats, maar zij die illegaal kamperen tonen toch een nog lagere bereidheid om van dergelijke plaatsen gebruik te maken dan zij die legaal kamperen.

Omdat voor dergelijke plaatsen normalerwijze het reguliere tarief van een gewone toeristische standplaats betaald moet worden, werd voor dit type niet gepeild naar het bedrag dat men bereid is hiervoor te betalen.

Tabel 29

Bereidheid om te betalen voor een gewone toeristische standplaats op een camping naar type kamperen, zomer 2009 (in % van de respondenten)

Bereidheid om te betalen voor een gewone toeristische standplaats met aangepaste verharding op een camping

Legaal

kamperen Illegaal kamperen Totaal

Ja zeker 13,3 3,8 7,2

4.5.4 Appreciatie over kwantitatief aanbod van legale standplaatsen aan de Kust

In het verlengde van de bereidheid om van de drie genoemde types van standplaatsen gebruik te maken, werd ook gepeild naar de mening van de respondenten over aantal voorziene plaatsen aan de Vlaamse Kust waar op een legale manier met de kampeerauto overnacht kan worden. Tabel 30 geeft de resultaten.

88% van de respondenten is van mening dat er aan de Kust te weinig legale overnachtingsplaatsen zijn voor kampeerauto’s. Slechts 7% van de respondenten vindt dat er voldoende dergelijke plaatsen zijn.

Onderzoek naar het profiel van de kampeerautotoerist aan de Vlaamse Kust 2009 33

Bij de kampeerautogebruikers die illegaal kamperen is het aandeel dat vindt dat er te weinig legale overnachtingsplaatsen zijn (92%) significant hoger dan bij zij die legaal kamperen (80%).

Tabel 30

Appreciatie van het aantal voorziene plaatsen aan de Vlaamse Kust waar op een legale manier met de kampeerauto overnacht kan worden, naar type kamperen, zomer 2009 (in % van de respondenten)

Appreciatie Legaal

kamperen Illegaal kamperen Totaal Te weinig legale overnachtingsplaatsen voor

kampeerauto's 80,0 92,4 87,6

Voldoende legale overnachtingsplaatsen voor

kampeerauto's 11,4 4,9 7,4

Weet niet 8,6 2,7 5,0

Totaal 100,0 100,0 100,0

Aantal ongewogen cases 105 224 329

Hoewel niet de focus van dit onderzoek, werd bij de respondenten ook gepeild naar de mening over het aantal voorziene plaatsen aan de Kust waar (overdag) op een legale manier met de kampeerauto geparkeerd kan worden. Tabel 31 geeft de resultaten.

83% van de respondenten geeft aan dat er te weinig dergelijke parkeerplaatsen zijn aan de Kust. 9% is van mening dat er voldoende parkeerplaatsen voor kampeerauto’s zijn.

Bij de kampeerautogebruikers die illegaal kamperen is het aandeel dat vindt dat er te weinig legale parkeerplaatsen zijn (89%) significant hoger dan bij zij die legaal kamperen (74%). Zij zijn ook meer mobiel (zie hoger).

Tabel 31

Appreciatie van het aantal voorziene plaatsen aan de Kust waar (overdag) op een legale manier met de kampeerauto aan de Vlaamse Kust geparkeerd kan worden, naar type kamperen, zomer 2009 (in % van de respondenten)

Appreciatie Legaal kamperen Illegaal kamperen Totaal

Te weinig legale parkeerplaatsen voor kampeerauto's 74,3 88,9 83,3 Voldoende legale parkeerplaatsen voor

kampeerauto's 12,4 7,6 9,4

Weet niet 13,3 3,6 7,3

Totaal 100,0 100,0 100,0

Aantal ongewogen cases 105 225 330

Onderzoek naar het profiel van de kampeerautotoerist aan de Vlaamse Kust 2009 34

4.5.5 Appreciatie over de beschikbare informatie

Tenslotte werd ook gepeild naar de mening van de respondenten over de mate waarin informatie beschikbaar is over de bestaande mogelijkheden om met de kampeerauto aan de Kust te overnachten.

73% van de respondenten geeft aan dat er hierover te weinig informatie beschikbaar is. 22% is van mening dat er voldoende informatie beschikbaar is.

Bij de kampeerautogebruikers die illegaal kamperen is het aandeel dat vindt dat er te weinig informatie beschikbaar is over de mogelijkheden om met de kampeerauto aan de Kust te overnachten (80%) significant hoger dan bij zij die legaal kamperen (62%).

Tabel 32

Appreciatie van de mate waarin informatie beschikbaar is over de bestaande mogelijkheden om met de kampeerauto aan de Vlaamse Kust te overnachten, naar type kamperen, zomer 2009 (in % van de respondenten)

Appreciatie Legaal

kamperen Illegaal kamperen Totaal Te weinig informatie beschikbaar 62,1 79,5 72,9 Voldoende informatie beschikbaar 29,1 17,4 21,9

Weet niet 8,7 3,1 5,3

Totaal 100,0 100,0 100,0

Aantal ongewogen cases 103 224 327