• No results found

45 Hoofdstuk 7 – Aanbevelingen

Op basis van het onderzoek en de feiten en omstandigheden die per zaak verschillen, valt niet met 100% zekerheid te zeggen wanneer er sprake is van een rechtmatig beroep op de d- of h-grond. Wel is uit het onderzoek duidelijk naar voren gekomen welke elementen de rechter van groot belang acht om de rechtmatigheid van de d- en de h-grond aan te nemen. Om die reden kan TK wel controleren of aan alle criteria van de d- en de h-grond is voldaan. Mijn aanbevelingen zullen daarom aansluiten bij de belangrijkste overwegingen en criteria van de rechter voor het aannemen van een rechtmatige d- en h- grond. Uiteraard gelden er altijd uitzonderingen en hangt iedere situatie af van de omstandigheden van het geval.

Mijn aanbeveling aan TK is uitgewerkt in twee stroomschema’s, die zijn opgenomen in bijlage 4 en 5. Aan de hand van deze stroomschema’s kan TK de criteria langsgaan die nodig zijn voor een rechtmatig beroep op de d- of h-grond. Als uit de stroomschema’s blijkt dat er sprake is van een rechtmatig beroep op de d- of h-grond en de advocaten van TK geen afwijkingen of bijzonderheden in de casus aantreffen, dan is de kans op een rechtmatig beroep vrij aannemelijk. Met de stroomschema’s is het voor de advocaten van TK efficiënter werken omdat zij een uitkomst makkelijker kunnen voorspellen.

TK kan haar cliënten met behulp van de schema’s dus voorbereiden op de mogelijk te verwachten uitkomst van de rechter. Als uit het schema blijkt dat aan een aantal cruciale vereisten niet is voldaan, dan kan TK de cliënt deze uitkomst alvast mededelen en aangeven dat zij verwacht dat er mogelijkerwijs een billijke vergoeding betaald dient te worden. Het voordeel van de stroomschema’s is dat de cliënt ook zelf al kan controleren op welke punten de casus mogelijkerwijs onvoldoende is. TK zou de stroomschema’s als extra service aan haar cliënt (die al reeds een abonnement heeft afgesloten waarbij zij toegang heeft gekregen tot diverse documenten) kunnen aanbieden. De schema’s zorgen ervoor dat de cliënten zich beter kunnen voorbereiden ten aanzien van het dossier, alvorens zij contact opnemen met de advocaten van TK. De cliënten van TK krijgen zo al inzicht in de richting die de casus, naar alle waarschijnlijkheid, opgaat.

46

Literatuurlijst

Boeken

Toelichting:

Vanwege de corona-crisis was het niet mogelijk om de boeken zelf te raadplegen via de bibliotheek of de mediatheek. Onderstaande boeken heb ik via Legalintelligence echter wel in kunnen zien. Enkele van deze boeken kon ik vervolgens als pdf downloaden. Bij deze boeken heb ik het paginanummer van het pdf bestand aangehouden. Bij de overige boeken waar ik geen pdf bestand van kon maken, verwijs ik naar de paragraafnummer. Op deze manier zijn mijn boeken voor u te herleiden.

Asser/Maeijer, Van Solinge & Nieuwe Weme 2-II* 2009

G. van Solinge & M.P. Nieuwe Weme, Mr. C. Assers Handleiding tot de beoefening van het Nederlands burgerlijk recht. 2. Rechtspersonenrecht. Deel II*. De naamloze en besloten vennootschap, Deventer: Kluwer 2009.

Asser/Van Solinge & Nieuwe Weme 2-IIb 2019

G. van Solinge & M.P. Nieuwe Weme (m.m.v. mr. drs. R.G.J. Nowak, mr. T. Salemink), Mr. C. Assers Handleiding tot de beoefening van het Nederlands burgerlijk recht. 2. Rechtspersonenrecht. Deel IIb. NV en B.V.. Corporate Governance, Deventer: Wolters Kluwer 2019.

Asser/Rensen 2-III 2017

G.J.C. Rensen (m.m.v. J.M. Blanco Fernández), Mr. C. Assers Handleiding tot de beoefening van het Nederlands Burgerlijk Recht. 2. Rechtspersonenrecht. Deel III. Overige rechtspersonen. Vereniging, coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, stichting, kerkgenootschap en Europese rechtsvormen, Deventer: Wolters Kluwer 2017.

Bennaars 2015

J. H. Bennaars, De rechtspositie van de bestuurder. Benoeming, beloning en ontslag van de vennootschaps- bestuurder, Deventer: Wolters Kluwer 2019.

Bock (de) 2017

E.S. de Bock, ‘De bijzondere positie van de bestuurder van de nv of B.V.’, in: G.W. van der Voet en A.R. Houweling (red.), Arbeidsrechtelijke themata - Bijzondere arbeidsverhoudingen, Den Haag: Boom juridisch 2017, Houthoff.com/de-bijzondere-positie-van-de-bestuurder-van-de-NV-of-B.V., geraadpleegd op 16 maart 2020.

Bouwens 2019

W.H.A.C.M. Bouwens, M.S. Houwerzijl, W.L. Roozendaal & H.L. Bakels, Schets van het Nederlandse arbeidsrecht, Deventer: Wolters Kluwer 2019.

47

Hermans 2017

R.M. Hermans, Het onderzoek in de enquêteprocedure. Een normatieve beschrijving van de wijze waarop de onderzoekers het onderzoek moeten uitvoeren en de Ondernemingskamer het onderzoek moet aansturen, alsmede een vergelijking met het deskundigenonderzoek in de civiele procedure (Serie Van der Heijden Instituut nr. 145) (diss. Nijmegen), Deventer: Wolters Kluwer 2017.

Lokin, De bezoldiging van bestuurders van beursgenoteerde vennootschappen (IVOR nr. 113) 2018

E.C.H.J. Lokin, De bezoldiging van bestuurders van beursgenoteerde vennootschappen (Instituut voor Ondernemingsrecht nr. 113) (diss. Rotterdam), Deventer: Wolters Kluwer 2018.

Schilfgaarde (van) 2017

P. van Schilfgaarde/J.W. Winter, J.B. Wezeman & J.D.M. Schoonbrood, Van de B.V. en de NV, Deventer: Wolters Kluwer 2017.

Tijdschriften

Beltzer, O&F 2016, afl. 2

R.M. Beltzer & R.D. Rietveld, ‘De statutair bestuurder in de Wet werk en zekerheid’, O&F 2016, afl. 6, p. 4-20.

Heyman, V&O 2012-7

E.W.M. Heyman, ‘De positie van de statutair bestuurder in een notendop’, V&O 2012, afl. 7/8, nr. 7, p. 123-127.

Kruit, TvO 2018, afl. 2

P. Kruit & J. Sap, ‘De herplaatsingsplicht in de praktijk’, TvO 2018, nr. 2, p. 32-42

Muradin, TvO 2017, afl. 2

C. Muradin, ‘De h-grond voor managers en directeuren: for better or for worse?’, TvO 2017, afl. 2, p. 75-84.

Otto, TRA 2017/48

M.L.G. Otto, ‘Wet Bestuur en Toezicht en de Wwz: een arbeidsrechtelijk rentree van de bestuurder van een beursvennootschap gewenst?’, TRA 2017/83, afl. 5, p. 9-13.

Waegeningh (van), ArbeidsRecht 2018/24

S. van Waegeningh & A.M. de Jong, ‘De billijke vergoeding voor de statutair bestuurder na New Hairstyle’, ArbeidsRecht 2018/24, afl. 5, p. 12-16.

Elektronische bronnen

Dera – ten Bokum, 2018

A. Dera – ten Bokum, Hoe moet een statutair directeur worden benoemd?, 16 april 2018, Dirkzwager.nl/, geraadpleegd op 19 april 2020 (zoek op: Statutair directeur)

48