• No results found

Hoe ziet Nederland eruit?

In document Om het wel te vinden en zijn te zien (pagina 60-62)

Geloof Waarden

Bijlage 11: Hoe ziet Nederland eruit?

Bron : “De Nederlandse Consumententypes” –

Cendris (2008 www.hoezietnederlandereruit.nl) Toelichting:

“Cendris kent iedereen. Wij weten wat zich achter iedere huisdeur afspeelt: hoeveel mensen er wonen, hoe oud ze zijn, wat ze doen in hun vrije tijd en waar ze op vakantie gaan. Wij weten wat ze lezen en waar men naar kijkt op televisie. Wij weten waar ze naar luisteren op de radio, of ze een computer hebben en waar ze die voor gebruiken. Belangrijke informatie voor het vinden van nieuwe klanten, het bepalen van uw marktpotentieel of het segmenteren van uw huidige klanten. Cendris helpt u daarbij. Cendris weet uw klanten te bereiken.”

De Nederlandse Consumententypes

Type Labelkenmerk Beschrijving citaat

1 Volop in beweging Intellectuele doorgroeiers

Hoogopgeleiden tussen 35 en 60 jaar. Wel- standige, sportieve en DINKies, wonend in het centrum van grote steden. Interesse in kunst en cultuur, koken en woning-inrichting. Hun vrije tijd besteden ze divers; cafés, concerten en musea worden regelmatig bezocht. Ook lezen ze graag literaire romans.

‘Haal jij de kaartjes dan reserveer ik het

eten”

2. Vrijheid blijheid Hoogopgeleide singles en studenten

Studenten en alleenstaanden tot 35 jaar die (nog) niet veel te besteden hebben. Wonend in een huurwoning in (grote) steden. Houden van muziek, film en uitgaan. Internet wordt gebruikt voor het zoeken naar vacatures, chatten en netwerken. Tijdens hun vakanties aanbidden ze de zon op de camping of maken ze een rondreis.

‘Dan bll we ff als we er zijn’

3. Uit alle windstreken Multiculturele binnenstadbewoners

Multiculturele alleenstaanden tussen 35 en 54 jaar. Wonend in een huurwoning in zeer stedelijk gebied. Ze hebben een laag bestedingsbedrag, doen hun inkopen in de goedkopere winkels en toko’s. In hun vrije tijd kijken ze graag films. Ze volgen de actualiteit middels het lezen van dagbladen en spelen mee met loterijen.

‘Wat we overhouden gaat naar de familie’

4. Met hart en ziel Betrokken senioren

Alleenstaande van 60 jaar of ouder vaak met kleinkinderen. Wonend in goedkope huurwonin- gen, service flats of bejaardenwoningen. Ze genieten van hun kleine pensioen of werken om andere redenen niet. Ze houden van spelletjes en

quizzen, handwerken, kerkbezoek en

kruiswoordraadsels. Ze beproeven hun geluk in kansspelen en loterijen.

‘Ik doe al 40 jaar op dinsdag de buitenboel’

5. Jong van geest Ondernemende ouderen

Ondernemende paren en alleenstaanden van 60 jaar of ouder. Wonend in een flat/appartement. Zijn met pensioen of werken om andere redenen niet. Ze hebben verschillende interesses, zoals kunst, cultuur, natuur en antiek. In hun vrije tijd zijn ze actief in de kerk en doen ze aan bridge, puzzelen en vrijwilligerswerk.

‘Wij maken ieder jaar een paar culturele

De Nederlandse Consumententypes

Type Labelkenmerk Beschrijving citaat

6. Recht voor zijn raap Eerlijke buurtbewoners

Huishouden met een modaal inkomen. De kost- winner is tussen 35-54 jaar. Wonen in rijtjes- huizen in (klein) steden, vaak een huurhuis. Doen veel aan chatten en gamen. Ze zijn prijsbewust en postordergevoelig. Ze kijken graag naar soaps, reality TV en zijn geïnteresseerd in erotiek en kansspelen.

‘Niks boven een potje bier en een lekker

balletje’

7. Oost west, thuis best Gesettelde

streekgezinnen

Grote gezinnen met oudere thuis- of uitwonende kinderen. Kostwinner is tussen 45 en 69 jaar. Wonend in een vrijstaand huis of boerderij in (hele) kleine dorpen. Ze houden van tuinieren en klussen. Zijn gelovig en doneren veel aan organisaties gericht op missie / zending en gezondheid. Ze lezen regionale kranten en luisteren regionale radiozenders.

‘Opgebrand daor doon wie hier nich aan’

8. Samen uit, samen thuis Provinciale gezinnen met kinderen

Tweeverdieners tussen de 30 en 54 jaar met kinderen en huisdier, wonend in een koopwoning in landelijk gelegen (kleine) dorpen. Ze hebben een gemiddeld tot hoog bestedingsbedrag. In hun vrije tijd doen ze veel aan sport, houden van tuinieren, klussen en rijden motor. In de vakantie blijven ze in de Benelux.

‘Als de kids het maar naar hun zin hebben’

9. Bezige bij

Sociaal middelbaar gezin

Modale gezinnen met thuis- of uitwonende kinderen. De kostwinner is tussen de 45 en 74 jaar. Ze wonen in een koopwoning in weinig tot matig stedelijk gebied, in een 2-onder-1-kap-, hoek- of rijtjeshuis. Ze gaan naar de kerk en doen aan vrijwilligerswerk. Doneren aan organisaties gericht op missie/ zending, gezondheid, rampen en andere goede doelen.

‘We helpen elkaar hier graag een handje’

10. De wind in de zeilen Welgestelde gezinnen en exmptynesters

Zeer welgestelde gezinnen met oudere of uitwonende kinderen. Wonen in een koophuis, vaak een vrijstaande huis of 2-onder-1-kap. Kostwinner is tussen 45 en 69 jaar. In hun vrije tijd doen ze aan tennis en golf en gaan ze op wintersport. Verder houden ze zich bezig met beleggen en zijn ze geïnteresseerd in cultuur, kunst en wijnen.

‘Wij golfen, onze vrienden spelen polo’

11. Race naar de top Modern welstandig gezin met kids

Fulltime werkende tweeverdieners, vaak met jonge kinderen. Ze hebben een hoog inkomen en wonen veelal in een koopwoningen in een dorp(je) dichtbij de stad. Ze zijn geïnteresseerd in woninginrichting, koken en beleggen. Ze zijn zeer actief op internet en bezitten de modernste elektronica.

‘Zullen we een date maken voor een borrel

In document Om het wel te vinden en zijn te zien (pagina 60-62)