• No results found

Financiële positie

In document JAARVERSLAGGEVING 2020 (pagina 23-0)

4.   Verantwoording van de financiën

3.3   Financiële positie

Kengetallen

Kengetal Realisatie

2019

Realisatie 2020

2021 2022 2023 Signalering6

Solvabiliteit 0,73 0,71 0,74 0,70 0,69 0,3 < Solv. < 0,8

weerstandsvermogen 48,33% 37,82% 27,74% 28,45% 30,51% 26,5 %

Liquiditeit 9,28 6,84 6,88 7,40 7,75 > 1

Rentabiliteit 1,55% -3,21% -2,66% -2,44% -1,63% Afhankelijk van

reservepositie

Reservespositie € 480.800 € 452.800 449.000 427.000 412.300 Signaleringswaarde in 2020 € 514.000

Het bestuur ziet dat de reservespositie van de school onder het niveau ligt van de signaleringsgrens. Deze grens is door de onderwijsinspectie gesteld. De komende jaren willen we het eigen vermogen van de school beleidsmatig verder afbouwen door het geld in te zetten voor het onderwijs. Dit geld zal voornamelijk ingezet worden op de personele lasten. De reden hiervoor is, dat de school naast publieke- ook private middelen heeft, zoals te zien op de balans. De komende jaren wordt er bewust negatief begroot, om uiteindelijk toe te werken naar een sluitende begrotingen. Vanzelfsprekend zullen we de financiële positie van de school steeds weer nauwlettend in de gaten houden.

6Zie voor de definities van de financiële kengetallen https://www.poraad.nl/themas/financien/uitgaven-en-verantwoording

21

Bijlage 1

Verslag Intern Toezicht

Bestuur

Het toezichthoudend bestuur (TB) heeft in 2020 vier maal vergaderd. De samenstelling van het TB is ongewijzigd gebleven. Voor de samenstelling van het TB per 31 december 2020 wordt verwezen naar hoofdstuk 1 van het bestuursverslag. Het TB is formeel bevoegd gezag, maar heeft haar bestuurlijke taak volledig gemandateerd aan de algemeen directeur en schooldirecteur die als uitvoerend bestuur fungeren. Uitzondering op dit mandaat zijn identitaire zaken en daarom ook de eerste benoeming van nieuw personeel.

Het TB is onbezoldigd en werkt op vrijwillige basis. Het TB heeft een voorzitter, secretaris en penningmeester benoemd. Voor vermelding van de nevenfuncties: zie hoofdstuk 1 van het bestuursverslag.

Vanuit het TB is om identiteitsredenen een personeelscommissie gevormd. Deze commissie bereidt de benoemingen van het personeel voor nadat het uitvoerend bestuur een voordracht heeft gedaan. Dit is ook de werkgeverscommissie voor de schooldirecteur. Als (gedeelde) werkgever van het uitvoerend bestuur is er in het afgelopen jaar op toegezien dat het uitvoerend bestuur niet hoger is bezoldigd dan in de WNT is weergegeven.

In 2020 is besloten dat de schooldirecteur per 1 augustus 2020 is overgegaan van schaal DB naar D12.

Het toezichthoudend bestuur volgt de Code Goed Bestuur van de PO-raad. Op een aantal punten wijken we af van deze code. Deze punten zijn genoemd in hoofdstuk 1 van het bestuursverslag.

De belangrijkste betrokkenen bij de school zijn de ouders. Zij worden door het uitvoerend bestuur c.q. de directie op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen in de school. Het TB communiceert vooral via de ledenvergadering / ouderavond, via een bijdrage in elke schoolkrant en via dit bestuursverslag.

Algemeen toezicht

Het TB houdt toezicht op het functioneren van het bestuur. Dit doet zij vooral door het vaststellen van meerjarige richtinggevende (strategische) uitspraken, die leiden tot bestuurlijke interpretatie in de vier beleidsplannen van de school. In 2020 is het Huisvestingsbeleidsplan vernieuwd en voor de komende vier jaren door het TB goedgekeurd.

De uitvoering van de plannen wordt door het uitvoerend bestuur vastgelegd in twee bestuursrapportages (buraps), een over het eerst halfjaar en een over het tweede halfjaar. Daarin verantwoordt het bestuur zich naar de toezichthouders. Uit de buraps zijn geen buitengewone risico’s naar voren gekomen en ook uit andere externe bronnen blijken geen extra risico’s. Er heeft het afgelopen jaar geen bezoek van de Inspectie van het Onderwijs plaatsgevonden. Naast de interne en externe informatie die het TB tot zich neemt, heeft het TB ook schoolbezoeken afgelegd. In een frequentie van twee maal per jaar bezoeken toezichthouders de klassen. Diverse groepen worden bezocht en er vindt een kort gesprek plaats met de leerkrachten, waarin het TB toetst of de identiteit van de school voldoende gestalte krijgt in de lessen en of de informatie van het bestuur consistent is met die van de medewerkers. Vanuit deze bezoeken is geconstateerd dat de identiteit voldoende doorwerkt in de lessen en dat het bestuur een getrouwe weergave heeft gegeven van de ontwikkelingen binnen de school.

Daarnaast is in het afgelopen jaar de begroting 2021 goedgekeurd, evenals de jaarrekening 2019 inclusief het bestuursverslag. Daarbij is specifiek de rechtmatigheid en doelmatigheid vastgesteld, met in achtneming van de informatie uit het accountantsrapport. De accountant is in oktober 2020 voor vier jaar benoemd door het toezichthoudend bestuur. Voor zover mogelijk is nagegaan of wettelijke veranderingen in de school zijn geïmplementeerd.

22

Specifiek toezicht

Het toezichthoudend bestuur heeft zich het afgelopen jaar naast haar algemene toezicht vooral gericht op de ontwikkelingen rondom de coronacrisis. De voortgang van het onderwijs vroeg de nodige aandacht. Gelukkig mocht alles z’n voortgang hebben en mochten we in het verslagjaar ook allemaal gespaard blijven.

Het TB heeft in haar vergaderingen met (een afvaardiging van) het uitvoerend bestuur diverse malen als klankbord gefunctioneerd. Daarbij is ondersteuning gegeven aan het uitvoerend bestuur en zijn beleidsadviezen meegegeven.

Als werkgever van de schooldirecteur zal het toezichthoudend bestuur vanaf het schooljaar 2020-2021 jaarlijks een functionerings- of beoordelingsgesprek voeren. Ook de algemeen directeur zal hierbij aanwezig zijn.

Alle informatie overziende concludeert het TB over 2020 dat het uitvoerend bestuur zich houdt aan de richting die aangegeven is door de toezichthouders in de Bestuurlijke Beleidsdocumenten en dat de baten daartoe rechtmatig zijn verworven en de lasten rechtmatig en doelmatig zijn besteed.

Bestuursevaluatie

Het TB heeft in 2020 geen evaluatie gehouden met het uitvoerend bestuur, omdat de toetreding tot de coöperatie de nodige aandacht vroeg. Vanaf heden zal het bestuur meegaan in de stroom van de coöperatie op het gebied van de evaluaties.

Toegankelijkheid en toelatingsbeleid

De school heeft een gesloten toelatingsbeleid. Dat betekent dat alleen die ouders hun kind aan mogen melden, die de grondslag van de school van harte onderschrijven en naleven.

Ouders kunnen hun kinderen aanmelden bij de school. Bij het eerste kind ontvangen de ouders bezoek van de schooldirecteur. Bij twijfelgevallen zal de directeur de aanmelding bespreken met het toezichthoudend bestuur.

De ouders tekenen daarna de identiteitsdocumenten. Dit geldt niet voor de kinderen van het gezin die daarna op school komen. In 2020 zijn 11 gezinnen toegelaten tot de school.

Besluit

Ondanks de bijzondere omstandigheden waarin het uitvoerende bestuur met zijn team de taken uit moest voeren, stellen wij als TB vast dat alles naar wens en volle tevredenheid is verlopen.

Namens het toezichthoudend bestuur,

Voorzitter, Secretaris,

J.A. de Meyer L.W. van Duuren

23

Bijlage 2

Verslag Medezeggenschap

De oudergeleding van de medezeggenschapsraad bestond in 2020 uit Hans Bogert en Dirk Bolier. Laatstgenoemde is in het najaar van 2020 opgevolgd door Wilbert van der Male.

Van de personeelsgeleding van de MR maakten ditzelfde jaar Annemieke Harmsen en Marco de Groen deel uit.

Eind 2020 heeft de MR zich laten voorlichten door Mr. J.G.N. Schreuders van de Reformatorische Maatschappelijke Unie. Hij heeft hierbij gewezen op de rechten en plichten van een MR. Daarnaast zijn we ingegaan op de plaatselijke situatie van (samen)werken zoals die vanuit de geschiedenis is ontstaan en de consequenties hiervan.

Onder andere naar aanleiding hiervan is de wens om het regelement en de statuten van de MR in 2021 te actualiseren en taken te herverdelen.

Er is in 2020 steeds meer structuur gekomen in de verantwoording vanuit het uitvoerend bestuur. Dit mede omdat er toegegroeid is naar de vergader en verslag-structuur zoals die bij het Coöperatief Verband van Christelijke scholen op gereformeerde grondslag zuid west Nederland, waarbij wij als school zijn aangesloten, in gebruik is.

In januari, maart, mei, oktober en december hebben we als MR een deel van een vergadering van het toezichthoudend bestuur en het dagelijks bestuur samengewoond. Waarnaast we als MR een aantal keren met elkaar gesproken hebben. We vinden het fijn dat we op deze avonden contact hebben met het toezichthoudend bestuur en zo hun betrokkenheid en openheid ervaren om over onze belangen te spreken.

We dachten en spraken mee over zeer diverse onderwerpen. Soms werd ons advies gevraagd, in andere gevallen instemming. Ter tafel kwam onder andere de evaluatie van de keus om over te gaan naar het Coöperatief verband, het eindrapport van de risico en evaluatie inventarisatie 2019, de jaarverslaggeving 2019, het accountantsverslag 2019, het formatieplan en werkverdelingsplan 2021, het Integraal Huisvestings Plan onderwijs Tholen 2020-2070, het profiel intern en extern vertrouwenspersoon, de bestuurs- en management rapportage tweede helft van 2019 en die van de eerste helft 2020, de nieuwe CAO Reformatorisch primair onderwijs, het protocol basisonderwijs in verband met de maatregelen rond Covid-19, de begroting voor 2021, de werkkostenregeling en de meerjarenplannen voor het schoolgebouw.

Als MR hebben we onder andere ongevraagd advies gegeven over het wervings- en aannamebeleid van personeel.

Ook hebben we gewezen op de juiste verwoording bij communicatie van het plaatsvinden van gesprekken tussen toezichthouders en bestuurder en diverse betrokkenen.

Bij het voorstel om over te gaan tot wijziging van schooltijden was ons advies om, als wijzigen nodig en wenselijk is, het in één keer goed te doen en hierover middels een enquête de ouders te bevragen. Om daarna een weloverwogen besluit te kunnen nemen en hiermee al dan niet in te stemmen.

Namens de medezeggenschapsraad,

Voorzitter, Secretaris,

W. van der Male M. de Groen

24

ACTIVA Vaste activa

Materiële vaste activa 215.290 175.189

215.290

175.189 Vlottende activa

Vorderingen 52.994 41.816

Liquide middelen 475.386 545.370

528.380

587.186

Totaal 743.670 762.375

PASSIVA

Eigen vermogen 521.997 556.533

Voorzieningen 144.495 142.576

Kortlopende schulden 77.178 63.265

Totaal 743.670 762.375

GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM

2019 2020

Er hebben zich na balansdatum geen gebeurtenissen voorgedaan die melding hiervan noodzakelijk maken.

25

Baten

Rijksbijdragen 830.529 803.071 789.053

Overheidsbijdragen

en -subsidies overige overheden 9.646 9.700 10.714

Overige baten 5.611 11.700 41.555

Totaal baten 845.786 824.471 841.322

Lasten

Personeelslasten 696.573 687.158 677.074

Afschrijvingen 31.633 30.209 30.974

Huisvestingslasten 78.733 53.540 53.978

Overige lasten 73.383 72.150 66.278

Totaal lasten 880.322 843.057 828.303

Saldo baten en lasten 34.536- 18.586- 13.019

Financiële baten en lasten - - 10

RESULTAAT BOEKJAAR 34.536- 18.586- 13.029

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

Het bestuur stelt voor om het resultaat over 2020 ad € -34536 als volgt te verdelen:

Algemene reserve

9.864-Bestemmingsreserves publiek

25.523-Bestemmingsreserves privaat 850

Totaal

34.536-Dit voorstel is reeds verwerkt in de jaarrekening.

2020 Begroting 2020 2019

26

Kasstroom uit operationele activiteiten

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening 34.536- 13.019

Aanpassingen voor aansluiting bedrijfsresultaat:

- Aanpassingen voor afschrijvingen 31.633 30.974

- Mutaties van voorzieningen 1.918 4.946

33.551

35.920

Veranderingen in werkkapitaal:

- Mutaties vorderingen 11.178-

2.733-- Mutaties kortlopende schulden 13.913 2.602

2.735

131-Totaal kasstroom uit bedrijfsoperaties 1.750 48.808

Ontvangen interest - 10

Totaal - 10

Totaal kasstroom uit operationele activiteiten 1.750 48.818 Kasstroom uit investeringsactiviteiten

(des) Investeringen in materiële vaste activa 71.734-

19.096-Totaal kasstroom uit investeringsactiviteiten 71.734-

19.096-Mutatie van liquide middelen 69.984- 29.722

2020 2019

27

De datum van opmaak van deze jaarrekening is:

Grondslagen voor de jaarrekening

De jaarrekening is opgesteld volgens de Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs. Op grond daarvan zijn de inrichtingseisen van boek 2, titel 9 van het Burgerlijk Wetboek en de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving toegepast.

De in de jaarrekening opgenomen bedragen luiden in euro's.

Belangrijkste activiteiten van de rechtspersoon

Grondslagen voor waardering van activa en passiva Waardering van activa en passiva

De activa en passiva worden gewaardeerd tegen nominale waarde, tenzij anders vermeld.

Materiële vaste activa

De materiële vaste activa zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs onder aftrek van de reeds verstreken afschrijvingstermijnen. Gebouwen en terreinen worden slechts opgenomen voor zover deze economisch eigendom zijn van het bevoegd gezag.

Aanschaffingen worden slechts gewaardeerd indien zij een waarde hebben van € 500 of meer per stuk, dan wel per groep indien deze bij elkaar horen en ineens worden aangeschaft, b.v. lesmethoden.

Investeringsbijdragen van derden worden in mindering gebracht op het investeringsbedrag.

Afschrijvingen vinden plaats volgens de lineaire methode.

Per categorie is naar aanleiding van de gebruiksduur de afschrijvingstermijn vastgesteld.

Voor de verschillende categorieën, worden de volgende afschrijvingstermijnen toegepast:

Jaren Jaren

Gebouwen en terreinen Audiovisuele hulpmiddelen 10

Permanente gebouwen 40 Inrichting speellokaal 20

Noodlokalen 15 Vloerbedekking 20

Houten berging 15 Overige inrichting 20

Dienstwoning 40 ICT 5

Terreinen 0 Bekabeling 20

Inventaris en apparatuur Onderwijsleerpakket

Leerlingensets 20 Leermethoden 8

Docentenset 10 Software bij methoden 8

Bureaustoelen 10 Overige materiële vaste activa

Schoolborden (krijt/white) 20 Vervoermiddelen 8

Kasten 20 Buitenspeeltoestellen en Rubber tegels 15

Overig 20 Betegeling schoolplein 15

Keukenapparatuur 10 Overige materiële vaste activa 15

Digitale schoolborden 8 Zonnepanelen 15

Vlottende activa

Vlottende vorderingen

De verstrekte leningen en overige vorderingen die geen onderdeel zijn van de handelsportefeuille, worden bij eerste verwerking opgenomen tegen de reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs minus benodigde voorziening voor oninbaarheid.

Ministerie van OCW

Onder deze post is het verschil opgenomen tussen het deel van de toegekende rijksbijdragen over het schooljaar 2020-2021 dat betrekking heeft op 2020 en de in 2020 ontvangen bedragen.

De activiteiten van de instelling bestaan voornamelijk uit dienstverlening op het gebied van onderwijs.

17 mei 2021

28

De algemene reserve bevat de exploitatie-overschotten. Deze reserve heeft geen specifieke bestemming.

Bestemmingsreserves privaat

Hieronder worden de reserves opgenomen die gevormd zijn uit exploitatie-overschotten van private geldstromen.

Voorzieningen

Voorziening groot onderhoud

Voor toekomstige uitgaven inzake groot onderhoud die voor rekening van de stichting komen, wordt een voorziening groot onderhoud gevormd ter egalisatie van de meerjarige onderhoudskosten. Op basis van een meerjarenonderhoudsplan wordt jaarlijks een bedrag aan deze voorziening gedoteerd. Uitgaven ten behoeve van groot onderhoud worden direct ten laste van deze voorziening gebracht.

Voorziening jubileumuitkeringen

In de jaarrekening is een voorziening gevormd voor jubileumgratificaties. Deze voorziening is bestemd om toekomstige uitkeringen i.v.m. jubilea van 25 en 40 dienstjaren te kunnen bekostigen. Werknemers hebben op grond van de CAO RPO hier recht op. De uitkering bedraagt bij 25 dienstjaren een half maandsalaris en bij 40 dienstjaren een heel maandsalaris. In beide gevallen wordt dit vermeerderd met 8% vakantietoeslag.

De voorziening is gebaseerd op algemene ervaringscijfers en schattingen.

Op grond van algemene ervaringscijfers is hiervoor een bedrag opgenomen van € 750 per FTE.

Kortlopende schulden

Vlottende schulden

De overige kortlopende schulden worden na de eerste waardering gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs volgens de effectieve-rentemethode.

Bij de eerste opname van kortlopende schulden worden deze opgenomen tegen reële waarde verminderd met (in geval van een financiële verplichting die niet tegen reële waarde, met verwerking van

waarde-veranderingen in de staat van baten en lasten, is opgenomen) de direct daaraan toe te rekenen transactiekosten.

Overlopende passiva

De overlopende post te betalen vakantiegeld over de maanden juni t/m december is opgenomen voor de opgebouwde vakantierechten van personeel dat per balansdatum in dienst is, vermeerderd met een opslag

Grondslagen voor bepaling van het resultaat

Algemeen

De baten en lasten worden toegerekend aan het verslagjaar waarop deze betrekking hebben. Lasten en verplichtingen die hun oorsprong vinden vóór het einde van het verslagjaar en die vóór het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden, worden opgenomen in de jaarrekening.

Personele lasten

De personele lasten zijn onderverdeeld in de categorieën: lonen en salarissen, sociale lasten, pensioenen en overige personele lasten. Onder de categorie lonen en salarissen zijn ook de onkostenvergoedingen (zoals verhuiskosten, reiskosten, telefoonkosten etc.) opgenomen.

De kosten van opname van ouderschapsverlof komen ten laste van de staat van baten en lasten.

De kosten van opname van BAPO komen ten laste van de staat van baten en lasten.

In afwijking van hoofdstuk 212 Materiële vaste activa, paragraaf 4, alinea 451, van de richtlijnen is het voor

onderwijsinstellingen voor de boekjaren 2018, 2019 en 2020 toegestaan de jaarlijkse toevoegingen aan de voorziening groot onderhoud te bepalen op basis van het voorgenomen groot onderhoud gedurende de gehele planperiode van het groot onderhoud op het niveau van het onderwijspand gedeeld door het aantal jaren waaruit deze planperiode bestaat, voor zover deze methode reeds in 2017 werd toegepast en indien is gewaarborgd dat de voorziening groot onderhoud gedurende de planperiode niet op enig moment negatief wordt. Dit wordt ook voor deze onderwijsinstelling gevolgd.

29

toekomstige premies bij een tekort van ABP. De pensioenpremies die betrekking hebben op het boekjaar zijn als last in de staat van baten en lasten verantwoord.

Kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode.

Financiële kengetallen

De solvabiliteit geeft de mate aan waarin de instelling in staat is op langere termijn aan haar verplichtingen te voldoen. De solvabiliteitspositie geeft de toestand op 31 december weer. Er is dus sprake van een

momentopname.

Solvabiliteit 1: eigen vermogen / balanstotaal

Solvabiliteit 2: eigen vermogen + voorzieningen / balanstotaal

De liquiditeit geeft de mate aan waarin de instelling in staat is op korte termijn aan haar verplichtingen te

voldoen. De liquiditeitspositie geeft de toestand op 31 december weer. Er is dus sprake van een momentopname.

Liquiditeit (current ratio): vlottende activa / kortlopende schulden

Liquiditeit (quick ratio): vlottende activa - voorraden / kortlopende schulden (indien geen voorraad op de balans is gewaardeerd, is dit kengetal gelijk aan de current ratio)

De rentabiliteit is berekend door het exploitatieresultaat te delen op het totaal baten.

De kapitalisatiefactor is als volgt berekend:

(totaal kapitaal -/- gebouwen en terreinen ) / (totale baten + financiële baten) Het weerstandsvermogen is als volgt berekend:

(eigen vermogen -/- materiële vaste activa) / rijksbijdragen

KENGETALLEN FINANCIËLE POSITIE

Solvabiliteit 1 Solvabiliteit 2

Liquiditeit (current ratio) Liquiditeit (quick ratio) Rentabiliteit

Kapitalisatiefactor (incl. privaat)

Weerstandsvermogen (-/- MVA) 36,93%

6,85 6,85 -4,08%

0,73 0,92 9,28 9,28 1,55%

2020

0,70 0,90

2019

86,29%

48,33%

83,77%

30

Aanschafprijs

Cum.

Afschrijving

Boekwaarde

1-1-2020 Investeringen

Des-investeringen Afschrijvingen

Boekwaarde

31-12-2020 Aanschafprijs

Cum.

Afschrijving

Gebouwen en terreinen 53.416 16.990 36.426 - - 1.249 35.177 53.416 18.239

Inventaris en apparatuur 200.795 147.985 52.811 67.355 - 17.690 102.476 254.151 151.675

Andere vaste

bedrijfsmiddelen 132.424 46.471 85.953 4.379 - 12.695 77.637 136.803 59.166

Totaal 386.635 211.446 175.189 71.734 - 31.633 215.290 444.370 229.080

Desinvesteringen

Aanschafprijs Afschrijvingen Desinvestering

Inventaris en apparatuur 14.000 14.000

-Totaal 14.000 14.000

-Vorderingen

Debiteuren 383 2.784

OCW/EZ 37.319 35.754

Gemeenten en GR's 8.921

-Overlopende activa

Vooruitbetaalde kosten 6.369 2.730

Overige overlopende activa 2 547

Overlopende activa 6.371 3.278

Totaal 52.994 41.816

Liquide middelen

Tegoeden op bank- en girorekeningen 475.386 545.370

Totaal 475.386 545.370

Toelichting liquide middelen Materiële vaste activa

2020 2019

2020 2019

De liquide middelen zijn direct opneembaar.

31

Algemene reserve

De bestemmingsreserve incidentele loonkosten 2020 is gevormd voor het bedrag van de totale kosten van de incidentele salarisbetaling in februari 2020, waarvoor in 2019 financiering door het ministerie van OC&W is verstrekt, welke onder de baten 2019 zijn verantwoord.

2020 2019

32

De prestatie is ultimo verslagjaar conform de subsidiebeschikking

G2. Verantwoording van subsidies met verrekeningsclausule G2.A. Aflopend per ultimo verslagjaar

-G2.B. Doorlopend tot in een volgend verslagjaar

Omschrijving Jaar Kenmerk

Geheel uitgevoerd en afgerond Nog niet geheel afgerond aankruisen wat van toepassing is

Toewijzing Toewijzing

33

Rijksbijdragen

Rijksbijdrage OCW 737.457 712.385 702.996

Overige subsidies OCW

Niet-geoormerkte OCW-subsidies 55.454 51.517 46.544 55.454

51.517 46.544

Ontvangen doorbetalingen rijksbijdrage SWV 37.617 39.169 39.513

Totaal 830.529 803.071 789.053

Overheidsbijdragen en -subsidies overige overheden Overige gemeentelijke en GRbijdragen en

-subsidies

Overig 9.646 9.700 10.714

9.646

9.700 10.714

Totaal 9.646 9.700 10.714

Overige baten

Ouderbijdragen - 1.000 539

Overige

Bestuursbaten 1.000 1.000 1.000

Passend Onderwijs overige instellingen - - 2.625

Detachering - - 10.179

Overige baten personeel 4.196 7.000 24.119

Overige 415 2.700 3.093

5.611

10.700 41.016

Totaal 5.611 11.700 41.555

Personeelslasten

Lonen, salarissen, sociale lasten en pensioenlasten

Lonen en salarissen 506.778 461.059 464.073

Sociale lasten 70.474 84.844 81.442

Premies Participatiefonds 446 2.273 1.984

Premies VFGS 17.955 15.151 16.007

Pensioenlasten 75.449 70.072 68.843

671.103

633.399 632.350

Overige personele lasten

Dotaties personele voorzieningen 24.195- - 7.903

Personeel niet in loondienst 27.780 19.000 21.030

Overige

2020 Begroting 2020 2019

34

Kosten werving personeel 55 4.042

Het aantal personeelsleden over 2020 bedroeg gemiddeld 10 FTE. (2019 10) Voor toelichting op de WNT zie bijlage WNT.

Afschrijvingen op materiële vaste activa

Abonnementen 663 1.000 804

Verzekeringen 1.383 250 674

Medezeggenschapsraad 824 500 225

Overige 3.007 6.000 7.170

9.271

10.750 13.409

Totaal 73.383 72.150 66.278

Specificatie honorarium

Onderzoek jaarrekening 2.934 2.600 2.844

Accountantslasten 2.934 2.600 2.844

Financiële baten en lasten

Rentebaten - - 10

Totaal - - 10

36

onderwijs onderzoek zaken

31-12-2020 2020 ja/nee percentage ja/nee

niet van toepassing

Verbonden partij, minderheidsdeelneming

Nr Statutaire naam Juridische vorm Statutaire zetel

Contract-onderwijs Contract-onderzoek

Onroerende

zaken Overige

Deelname-percentage

1. Berséba Vereniging Utrecht nee nee nee n.v.t.

2. Coöperatie ZWN Coöperatief verband Andel nee nee nee n.v.t.

3. Colon Vereniging Middelburg nee nee nee n.v.t.

Verbonden partij met belang in bevoegd gezag

Nr Statutaire naam Juridische vorm Statutaire zetel

Contract-onderwijs Contract-onderzoek

Onroerende

zaken Overige

Deelname-percentage

niet van toepassing

37

Deze klassenindeling is gebaseerd op de uitkomsten van de complexiteitsvragen die als volgt zijn vastgesteld:

Gemiddelde totale baten 2

Gemiddeld aantal studenten 1

Gewogen aantal onderwijssoorten 1

Totaal aantal complexiteitspunten 4

Bedragen x € 1

Gegevens 2020

Functiegegevens Directeur Bovenschools

directeur Aanvang en einde functievervulling in 2020 01/01 - 31/12 01/08 - 31/12 Omvang dienstverband (in fte) 0,6 0,11

Dienstbetrekking (ja/nee) ja nee

Bezoldiging

Beloning plus belastbare onkostenvergoedingen € 36.924 € 4.737

Beloningen betaalbaar op termijn € 5.942 € 806

Subtotaal € 42.866 € 5.543

Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum € 65.450 € 5.637 -/- Onverschuldigd betaald en nog niet

terugontvangen bedrag N.v.t. N.v.t.

Bezoldiging € 42.866 € 5.543

Gegevens 2019

Functiegegevens Directeur n.v.t.

Aanvang en einde functievervulling in 2019 01/01 - 31/12 Omvang dienstverband (fte) 0,6

Dienstbetrekking (ja/nee) ja

Bezoldiging

Beloning plus belastbare onkostenvergoedingen € 32.703

Beloningen betaalbaar op termijn € 5.453

Subtotaal € 38.156

Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum € 63.250

Bezoldiging € 38.156

Het bezoldigingsmaximum in 2020 voor Stichting voor basisonderwijs op Gereformeerde Grondslag is berekend conform de WNT klassenindeling. Op grond van de criteria valt deze rechtspersoon in klasse A, daarmee bedraagt het bezoldigingsmaximum € 119000.

Het bezoldigingsmaximum in 2020 voor Stichting voor basisonderwijs op Gereformeerde Grondslag is berekend conform de WNT klassenindeling. Op grond van de criteria valt deze rechtspersoon in klasse A, daarmee bedraagt het bezoldigingsmaximum € 119000.

In document JAARVERSLAGGEVING 2020 (pagina 23-0)