• No results found

Het ANB als organisatie

In document Ondernemingsplan 2017 (pagina 6-9)

Natuurinspectie, Scheldeprogramma, IHD-programma (NISIP)

De afdeling NISIP zorgt voor het aansturen (doelstellingen toewijzen) van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD’s) of de Europese natuurdoelen in het kader van het Natura 2000-programma en het opmaken van de managementplannen en de soortenbeschermingsplannen. Het Vlaams Natura 2000-programma wordt door NISIP gecoördineerd. Een andere kernopdracht van het ANB heeft betrekking tot de handhaving, een taak die wordt opgenomen door de cel Natuurinspectie. Natuurinspecteurs kijken erop toe dat de natuurwetgeving en -reglementering wordt nageleefd. Zowel het toezicht als de actieve opsporing maken deel uit van de handhaving.

Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen uit de Schelde en haar zijrivieren is het uitgangspunt van het Sigmaplan. Tegelijk wordt ook de prachtige Scheldenatuur in ere hersteld.

Het Sigmaplan heeft ook oog voor de economische rol van de Schelde, als een van de drukst bevaarde rivieren van Europa.

Strategisch Beleid & Projecten

Het ANB wil zich positioneren als een innoverende arbeidsorganisatie. Daarom is er een strategisch team dat beleidsthema’s opvolgt en voorstellen formuleert voor langetermijn-uitdagingen. Strategisch Beleid & Projecten zet heldere beleidslijnen uit voor de domeinen Mens, Natuur en Waarde (People, Planet, Profit). Dat doen ze niet alleen, maar samen met de andere entiteiten/afdelingen van het agentschap en de belanghebbenden.

Audit

De interne Audit, in een onafhankelijke en objectieve functie, adviseert en verschaft zekerheid aan de organisatie over de effectiviteit van het risicomanagement van het ANB en Natuurinvest.

Ze gaat na of de risico’s voldoende afgedekt zijn zodat processen efficiënt, effectief, rechtmatig en integer verlopen om zo de doelstellingen van de organisatie te bereiken.

Terreinbeheer Koepel

Terreinbeheer Koepel staat in voor de realisatieprogramma’s rond beleving, natuur en valorisatie (people, planet, profit) op de terreinen die het agentschap in beheer heeft. Terreinbeheer Koepel ondersteunt ook de terreindiensten, coördineert de beheermonitoring, de evaluatie en de bijsturing van de beheerpraktijken. Ook de ecosysteemdiensten worden door Terreinbeheer Koepel geoperationaliseerd.

Operationeel Terreinbeheer

Het Operationeel Terreinbeheer doet het eigenlijke terreinwerk. 15 beheerregio's - 6 in West en 9 in Oost - zijn het zenuwcentrum van terreinbeheer. De regiobeheerder is de manager van een beheerregio en werkt samen met de boswachters, ploegbazen en groenarbeiders. Een team medewerkers ondersteunt de beheerregio’s op zowel technisch vlak (overheidsopdrachten, beheerplannen, veiligheidsbeleid…) als met regiocoördinatie (werkplanning, patrimonium, administratie…). Operationeel Terreinbeheer is te beschouwen als een hedendaags groenbedrijf met hoogstaande expertise en oog voor technische en technologische vernieuwingen.

4

Gebiedsgerichte werking

De entiteit Gebiedsgerichte Werking (GGW) is verantwoordelijk voor de planmatige implementatie van de Instandhoudingsdoelen en Soortbeschermingsprogramma’s. GGW neemt hiertoe het initiatief voor de uitwerking van een meerjarenplan dat garant staat voor een optimale inzet van de beschikbare menskracht en middelen. Op lokaal niveau staat de entiteit in voor het overleg en het faciliteren van samenwerking en projectontwikkeling. Deze zijn nodig om partners en doelgroepen te betrekken bij de concrete realisatie van de gebiedsgerichte doelen. Dit gebeurt op SBZ-niveau en voor de implementatie van soortbeschermingsprogramma’s ook op projectmatige basis daarbuiten. De focus op natuur wordt daarbij gericht gekaderd binnen een integrale aanpak, waarbij GGW via lokale samenwerking ook inzet op beleving en valorisatie van natuur. De actieve bijdrage in de organisatie en ontwikkeling van strategische projectgebieden zoals het Zwin, Bosland, Nationaal Park Hoge Kempen, Duinengordel, Drielandenpark en grenspark Kalmthoutse heide zijn daarvan concrete voorbeelden. De coördinatie en opvolging van lopende en nieuw op te starten Natuurinrichtingsprojecten, Life-projecten en InterregLife-projecten behoort eveneens tot de opdracht van GGW en levert een directe bijdrage aan de implementatie van IHD en SBP-doelen.

Adviezen, Vergunningen, Erkenningen en Subsidies (AVES) & Relatiebeheer

AVES heeft een duidelijke ambitie: dé compagnon zijn voor alle adviezen en vergunningen die het agentschap verleent. De collega's van AVES bouwen noodzakelijke voorzorgsmaatregelen in in een project, plan of programma. Ze doen dat op zo’n manier dat de intenties van de initiatiefnemer van het project overeind blijven zonder de natuur betekenisvol te schaden. AVES doet meer dan voorwaarden opleggen. Met subsidies dragen ze ook actief bij aan meer en betere natuur in Vlaanderen. Subsidies voor bebossing, herbebossing en ecologische bosfunctie maar eveneens subsidies voor de aankoop en het beheer van natuurterreinen. Ook voor projecten hanteren ze die aanpak met onder andere de Investeringssubsidies Natuur, Projectoproep Harmonisch Park- en Groenbeheer en Projectoproep aankoop van gronden voor bebossing met middelen uit het bossencompensatiefonds. Ze volgen de uitvoering van gesubsidieerde projecten op met als doel de subsidies correct en tijdig uit te betalen. Concreet: met enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar ondersteunen ze resoluut de natuur en al wie zich inzet voor de natuur in Vlaanderen. Ook de programmatische aanpak rond stikstof (PAS) wordt binnen deze afdeling ontwikkeld.

Het team zet ook 100% in op relatiebeheer, net om de doelen van het agentschap én van de verschillende lokale en Vlaamse partners maximaal af te stemmen op mekaar. De relatiebeheerders zoeken intensief naar manieren om de ambities van partners mee mogelijk te maken. Proactief informeren ze partners over het aanbod van het agentschap, zoals subsidies en expertise.

Staf en Ondersteunende Diensten

Deze afdeling ondersteunt het agentschap op het vlak van ICT, personeelsmanagement, boekhouding en begroting, logistiek en juridische zaken. Verder is dit team ook verantwoordelijk voor organisatiebrede veranderingstrajecten, organisatieontwikkeling, organisatiebeheersing en de sturende processen binnen het agentschap.

5

Communicatie

Het communicatieteam stippelt de communicatiestrategie uit en implementeert die. Het vervult de rol van een communicatiebureau, dat in de eerste plaats interne klanten ondersteunt (de verschillende entiteiten binnen het agentschap), maar ook voor externe klanten projecten uitrolt.

Ook hier wordt innovatie hoog in het vaandel gedragen. De communicatiedienst van het ANB pioniert bijvoorbeeld al jarenlang rond sociale media en andere vernieuwende communicatietools, zoals het Twitterproject met boswachters.

Natuurinvest

Natuurinvest organiseert de openbare houtverkoop van het ANB en investeert de opbrengsten ervan opnieuw in de natuur. Natuurinvest investeert ook in de kennis van mensen (via inverde en het online kennisplatform ecopedia) en in een grotere natuurbeleving. Dat laatste doen ze door bijzondere gebouwen en locaties van het ANB ter beschikking te stellen voor concessies, zaalverhuur en filmopnames. De inkomsten uit die activiteiten investeert Natuurinvest opnieuw in projecten die de beleving van de natuur vergroten. Zo is Natuurinvest de zakenpartner voor iedereen die wil investeren in de natuur.

Foto ANB

6

2. Strategische doelstellingen 2014-2019 en de

In document Ondernemingsplan 2017 (pagina 6-9)