• No results found

11. Gebeden

11.2. Helos, god van de dood

Goddelijk Geschenk van Helos

De ziel van een devote priester(es) van Helos is extra beschermd. Normaal gesproken bloedt een personage dat op torso op 0 levenspunten staat, dood in 5 minuten, maar een devote volgeling van Helos pas na 10 minuten. Ook kan een devote priester(es) van Helos nooit door necromantie als ondode opgeroepen worden.

Gebeden aan Helos, basis

‘Natuurlijk ben ik niet bang voor de dood: dat is het eind doel van je leven. Zorg ervoor dat Helos trots op je kan zijn als je bij hem aan komt.’

- Yaran Gauth, Blackguard Warmaster, Voorvechter van Helos, City of Shadows.

Angst

Gebedspunten: 2 Duur: 1 minuut Afstand: 10 meter Ervaringspunten: 8 Leermeester: nee

Het slachtoffer van dit gebed zal gedurende een minuut zo bang voor de priester(es) zijn, dat men niet binnen 3 meter van hem/haar kan komen. Het liefst blijft het slachtoffer zo ver mogelijk weg.

De vaardigheid ‘Moed’ (zie vaardigheden) beschermt tegen dit effect.

Bescherming tegen ondoden

Gebedspunten: 2 Duur: concentratie Afstand: aanraking Ervaringspunten: 8 Leermeester: nee

Zolang de priester(es) een gebed opzegt (met een maximum van 10 minuten per gebed) is hij/zij met maximaal twee andere personen beschermd tegen ondoden. De ondoden zullen op afstand blijven en hen niet aanvallen. Deze personen moeten continu 1 hand op een schouder van de priester(es) houden om beschermd te blijven. Als zij het contact verbreken, zijn ze niet langer beschermd. Het gebed eindigt zodra de priester(es) stopt met bidden, als hij/zij schade krijgt of als iemand die bescherming geniet anderen schade doet. De priester(es) en haar beschermelingen kunnen zich slechts stapvoets verplaatsen, zodat de priester(es) zich kan blijven concentreren op het gebed.

Detecteer ondoden

Gebedspunten: 1 Duur: direct Afstand: persoonlijk

Ervaringspunten: 8 Leermeester: nee

De priester(es) die dit gebed doet ziet alle ondoden binnen een cirkel van 10 meter en weet wat voor ondoden zij zijn.

Om dit laatste duidelijk(er) te maken roepen de ondoden allen 1 maal wat voor type ondode zij zijn.

Bescherming van het leven, basis

Gebedspunten: 2 Duur: concentratie Afstand: aanraking Ervaringspunten: 8 Leermeester: nee

Zolang de priester(es) een lied of gebed opzegt (met een maximum van 10 minuten per gebed) en het slachtoffer vasthoudt, zal het slachtoffer niet aan zijn/haar verwondingen kunnen overlijden. Het slachtoffer kan dus wel

nieuwe wonden oplopen, maar als men op 0 levenspunten staat, bloedt men niet verder dood. Zodra het gebed voor meer dan 5 tellen onderbroken wordt of de priester(es) schade krijgt, eindigt het gebed. De priester(es) kan

maximaal 1 slachtoffer in leven houden.

Verjaag ondode

Gebedspunten: 2 Duur: 1 minuut Afstand: 10 meter Ervaringspunten: 8 Leermeester: nee

De priester(es) spreekt dit gebed uit over een zombie, skelet, spectraal of doodsridder, die dan wegvlucht uit het zicht van de priester(es). De ondode mag in de tussentijd geen andere acties uitvoeren (zoals anderen aanvallen).

Sterkere ondoden zoals vampieren, mummies en liches kunnen met dit gebed niet verjaagd worden.

Zegen graf

Gebedspunten: 1 Duur: direct Afstand: 1 meter

Ervaringspunten: 8 Leermeester: nee

De priester(es) zegent 1 graf of stoffelijk overschot, zodat de dode niet meer als ondode herrezen kan worden.

Gebeden aan Helos, gevorderd

‘Het maakt niet uit wie je bent, of je vriend of vijand was, wat je hebt geloofd of wat je hebt gedaan; in de dood is iedereen gelijk en naar Helos zal je gaan.’

- Avelaine Evania de Damhán an Oíche, hogepriesteres van Helos

Gevoelloos

Gebedspunten: 3 Duur: 60 minuten Afstand: aanraking Ervaringspunten: 12 Leermeester: nee

Voor de duur van het gebed krijgt het slachtoffer de vaardigheid ‘Hoge pijngrens’.

Lichaam van steen

Magiepunten: 4 Duur: 1 minuut Afstand: 10 meter Ervaringspunten: 12 Leermeester: nee

Een personage die dit gebed ondergaat, versteent voor 1 minuut en kan zich niet meer bewegen. Een versteend personage ziet en hoort nog gewoon. Zodra het personage schade krijgt op welke manier dan ook, eindigt het gebed.

Pijn

Gebedspunten: 3 Duur: 1 minuut Afstand: 10 meter Ervaringspunten: 12 Leermeester: nee

Onvoorstelbare pijn kwelt het slachtoffer en hij/zij kan niets anders doen dan alles laten vallen wat hij/zij vastheeft en ineenzakken op de grond. Zodra het slachtoffer schade krijgt, is het effect voorbij.

De vaardigheid ‘Hoge pijngrens’ (zie vaardigheden) beschermt tegen dit effect.

Spreken met doden

Gebedspunten: 3 Duur: direct Afstand: aanraking

Ervaringspunten: 12 Leermeester: nee

De priester(es) kan dit gebed uitspreken over een stoffelijk overschot. Deze mag niet langer dan 24 uur dood zijn.

Men mag de overledene dan 1 gesloten vraag stellen per gebed, waarop de overledene antwoord moet geven. Of de waarheid wel of niet gesproken wordt is aan het slachtoffer.

Vernietig ondode

Gebedspunten: 3 Duur: direct Afstand: 10 meter

Ervaringspunten: 12 Leermeester: nee

Met dit gebed vernietigt de priester(es) 1 skelet , 1 zombie, 1 spectraal of 1 doodsridder. Sterkere ondoden zoals vampieren, mummies en liches kunnen met dit gebed niet vernietigd worden.

Gebeden aan Helos, expert

‘Op Auros leven we als ongelijken, maar in de dood en het rijk van Helos zijn we allen hetzelfde.’

- Uriël, magisch voorvechter van Helos

Cirkel van angst

Gebedspunten: 4 Duur: 1 minuut Afstand: 10 meter & 3 meter cirkel Ervaringspunten: 18 Leermeester: ja

Binnen een cirkel van 3 meter om de plek die de priester(es) aanwijst (en hardop benoemd) zal iedereen een angsteffect over zich heen krijgen. De priester(es) is zelf immuun voor dit effect.

60 Onzichtbaarheid voor ondoden

Gebedspunten: 4 Duur: 10 minuten Afstand: aanraking Ervaringspunten: 18 Leermeester: ja

De priester(es) en maximaal 2 andere personen worden onzichtbaar voor ondoden. De anderen moeten continu 1 hand op de schouder van de priester(es) houden. Als het contact verbroken wordt, of een groepslid schade doet, eindigt het gebed voor iedereen. Onderstaand signaal geldt voor alle deelnemers.

Signaal: Onzichtbaar voor ondoden

Spectrale vorm

Gebedspunten: 6 Duur: 10 minuten Afstand: persoonlijk Ervaringspunten: 18 Leermeester: ja

De priester(es) spreekt dit gebed over zichzelf uit en zijn/haar lichaam lijkt te vervagen. De priester(es) verandert in een spectraal en geldt tijdelijk als ondode. Gebeden of spreuken die effect hebben op ondoden werken dus ook op een priester(es) in spectrale vorm. Het gebed ‘vernietig ondode’ vernietigd de priester(es) niet, maar beëindigd dit gebed.

Men kan alleen nog maar door magische wapens en/of spreuken/gebeden geraakt worden (‘no effect’ bij gewone wapens). Tevens doen eigen wapen(s) magische schade.

Signaal: Spectrale vorm

Afscheid

Gebedspunten: speciaal Duur: direct Afstand: aanraking Ervaringspunten: 18 Leermeester: ja

Na een ritueel van tenminste 10 minuten kan de priester(es) 1 andere persoon in staat stellen om alsnog afscheid te kunnen nemen van een overledene. Deze mag niet langer dan 24 uur dood zijn. De ziel van de priester(es) reist samen met de ziel van de ander naar de ziel van de overledene, die op weg is naar het rijk van Helos. Het tweetal krijgt maximaal 5 minuten om nog een laatste woord te wisselen met de overledene, mits deze daartoe bereid is.

Als er meer dan 5 minuten verstrijken is er een kans dat de zielen van het tweetal de weg terug naar hun lichamen niet meer vinden.

De priester(es) moet gedurende de hele reis de ander vasthouden. Mocht dit contact verbroken worden, dan blijft de ziel van de ander achter en reist deze door naar het rijk van Helos.

Elk ritueel moet worden beoordeeld door de spelleiding.