• No results found

Hekwerk en/of boarding vormen een afbakening voor een beachveld en heeft verschillenden voordelen. Belangrijk is dat honden en katten niet in de bak komen. Verder kunnen er

sponsorborden aan het hekwerk bevestigd worden.

Afdekconstructies

Om de kwaliteit van het zand te waarborgen kun je ervoor kiezen om een afdekzeil te kopen voor de velden. Hiervoor bestaan speciale beachvolleybalzeilen. Door het zand af te dekken wanneer het niet gebruikt wordt, voorkom je dat er katten of andere dieren het zand verpesten. Ook zorgt een afdekzeil ervoor dat er geen bladeren of takjes op het veld komen wanneer het veld niet wordt gebruikt.

Faciliteiten

Horeca

Een eigen horeca voor een beachvolleybalvereniging is geen vereiste, maar wel een mooie bijkomstigheid. Bij het starten van eigen horeca moet aan verschillende zaken gedacht worden. Onderstaande punten geven een helder beeld van het starten en onderhouden van eigen horeca.

Deze Informatie is ontwikkeld in samenwerking met Breda Beach.

R. Mutsers Breda Beach: “Bij ons valt of staat het succes van de bar, en bijbehorende zaken, met de inzet van de vrijwilligers. Met een aantal zeer gedreven vrijwilligers en daar omheen een grote groep ’gewone’ vrijwilligers kom je een heel eind. Het moet leuk blijven en geen verplichting of werk worden.”

Wat zijn de belangrijkste stappen voor verenigingen

• Creëren van een nette, goed ingerichte, goed schoon te houden, werkbare bar en keuken.

• Inrichten met deugdelijke, makkelijke, apparatuur (koelingen, keukenapp., tap, muziek et cetera).

• Het werven van een enthousiaste club vrijwilligers. Vrijwilligers die

verantwoordelijkheidsgevoel hebben, dus vrijwilligers die alles netjes achterlaten, schoonmaken, vriendelijk zijn en een stapje extra willen zetten.

• Het aanvragen en krijgen van een tapvergunning, horecavergunning. Let daarbij op dat je twee soorten hebt, de ‘simpele’ en de uitgebreide vergunning. De

‘simpele’ is voor een vereniging goed te behappen, de uitgebreide niet. Voor de

‘simpele’ wordt verwacht dat je geen vers voedsel bereidt. Tevens heb je een aantal mensen nodig met het certificaat ‘Sociale Hygiëne’, deze worden ook op de vergunning vermeld.

• Het aanbieden, aan je barvrijwilligers, van een ‘Instructie Verantwoord Alcoholgebruik’. Deze is verplicht het verkrijgen van een vergunning.

• Zorg dat je brandveiligheid op orde is door hout laten impregneren, brandblussers te plaatsen, noodverlichting, nooduitgangen en rookmelders.

• Heb je dit alles, zorg dan dat de vrijwilliger zo makkelijk mogelijk zijn ‘werk’ kan doen. Maak een checklist, geef alles een vaste plek, makkelijk te vinden, geen ingewikkelde apparatuur en zorg voor een handleiding hiervan.

Mogelijke knelpunten bij het opzetten van eigen horeca

o Verkrijgen van een horecavergunning. Je moet namelijk aan een aantal eisen voldoen en een aantal zaken geregeld hebben. Horeca Nederland kan

dwarsliggen in verband met concurrentie.

o Inspectie Brandweer, zorg dat alles op orde is met betrekking tot brandveiligheid.

o Afhankelijk van de locatie, maar zorg voor goede contacten met ‘buren’.

o Regelen apparatuur kan prijzig zijn. Gebruik hiervoor je netwerk, neem ook contact op met de brouwerij, want mogelijk kunnen zij iets voor je betekenen.

o Genoeg gedreven vrijwilligers verzamelen.

Wat zijn mogelijke werkzaamheden van de een barcommissie?

o Coördineren inkoop (food, non-food en drank)

o Coördineren schoonmaak (bar, keuken, douches, toiletten, mogelijk schoongemaakt door vrijwilligers en/of schoonmaker)

o Coördineren afvoer afval

o Coördineren onderhoud (tapinstallatie, koelingen, keukenapparatuur) o Coördineren inroosteren en werven barvrijwilligers

o Coördineren werkzaamheden barvrijwilligers o Aanbieden cursus ‘Verantwoord Alcoholgebruik’

o Bewaking rechten/plichten met betrekking tot tapvergunning o Contacten onderhouden brouwerij/leveranciers

o Algehele bewaking netheid

Opslagruimte

Opslagruimte voor de materialen van een vereniging is iets om goed over na te denken. Door materialen goed op te bergen wordt de kwaliteit gewaarborgd. Opslagruimte heeft voor de meeste verenigingen hoofdzakelijk te maken met budget en locatie. Heb je een

accommodatie in de buurt van (sport)verenigingen of -gebouwen, dan kan er gekeken

worden naar mogelijkheden om een ruimte te gebruiken voor de opslag van het materiaal. Je kunt er ook voor kiezen om een bergingshok of zeecontainer te laten plaatsen. Deze kunnen naar wens ingericht worden en bij de beachvolleybalaccommodatie geplaatst.

Tip

Bij het aanleggen van een nieuwe beachvolleybalaccommodatie kan het uitgegraven zand gebruikt worden voor bijvoorbeeld de tribunes. Onder de tribune of een tribune in de vorm van een zandbult is er ruimte voor een eventuele zeecontainer die als bergingshok

functioneert. Op deze manier wordt er optimaal gebruikgemaakt van materiaal en ruimte.

Tribunes

Het is belangrijk om te bedenken hoe en waar de toeschouwers van de wedstrijden of trainingen kunnen staan of zitten. Om de capaciteit van het sportpark te vergroten kan gedacht worden aan een tribune. Bij een tribune kan gedacht worden aan sta- of zitplaatsen.

Naast de standaard stoeltjestribune, kan er ook gedacht worden aan een tribune in de vorm van een terras. Een andere optie is een mobiele tribune. Deze kan door middel van wieltjes verplaatst worden.

Sanitair

Sanitair is erg belangrijk. Zeker als er toernooien of lange wedstrijddagen zijn. Bij toernooien vanaf de derde divisie moeten er minimaal twee wc’s aanwezig zijn. Ook is het erg fijn als mensen hun handen kunnen wassen en dat spelers hun bidon kunnen vullen met schoon drinkwater. Douches zijn niet verplicht, maar wel erg fijn voor de sporters om na het beachvolleyballen te gebruiken.

Kleedruimte

Bij het kiezen voor kleedruimtes kan gekozen worden voor kleine eenpersoons kleedruimtes of grote kleedruimtes voor verschillende geslachten. Een kleedruimte is pas verplicht bij toernooien voor de Eredivisie.