• No results found

VAN DE HEER IVAN VICTOR,

In document STAD OOSTENDE PERS.AP (pagina 23-27)

Aan de hoek Derbylaan/Nieuwpoortsesteenweg werd het perceel braakliggende grond gedeeltelijk afgebakend met reklameborden.

Het resterend gedeelte ligt er ongeplaveid en verwaarloosd bij.

Enerzijds levert dit bij beperkte zichtbaarheid gevaar op voor de voetgangers en anderzijds is het zeer onesthetisch.

Kan het stadsbestuur de nodige initiatieven nemen om de eigenaar te dwingen het perceel net te houden en desgevallend te plaveien.

ANTWOORD :

Omdat het bedoelde perceel er zo verwaarloosd bijlag, hebben W1) de eigenaars aangemaand het perceel op te ruimen en netjes te houden. Inmiddels werd ook de afsluiting aangepast, overeen­

komstig artikel 2 6 van de stedelijke verordening op de bouwwerken.

VRAAG NR. 207 VAN 13 OKTOBER 1992 VAN DE HEER IVAN VICTOR, GEMEENTERAADSLID

Betreft : exploitatievergunningen havenbedrijven.

Via het bulletin van vragen en antwoorden werd mij meegedeeld dat in het havengebied 43 bedrijven een exploitatievergunning hebb en verkregen.

Is het mogelijk een overzicht hiervan te geven met opgave van de klasse indien het hinderlijke inrichtingen betreft ?

ANTWOORD :

De volledige lijst van de hinderlijke inrichtingen in het havengebied die een exploitatievergunning aanvraagden en/of verkregen ligt ter inzage van het geachte raadslid en van het

hinder ingevolge exploitatie veilingen "Nieuwe

De bewoners van de Nieuwe Koerswijk ondervinden grote hinder van de exploitatie van de groente- en fruitveilingen die in deze dicht bevolkte woonwijk uitgebaat worden.

Het komt geregeld voor dat :

de volledige straten bezet worden door vrachtwagens en lichte bestelwagens (ondanks beurtelings parkeren) ; de omgeving erg bevuild wordt door verpakkingsafval ; er reeds vanaf 05hOO 's morgens grote lawaaihinder ontstaat en aldus de nachtrust verstoord wordt.

De bewoners van de wijk dringen aan op maatregelen om de bovenvermelde ongemakken tot het minimum te reduceren.

Kan het stadsbestuur de nodige initiatieven nemen om hieraan gevolg te geven ?

ANTWOORD :

De politie zal er verscherpt op toezien dat alle voorschriften van het stedelijk politiereglement ook in deze wijk nageleefd worden.

VRAAG NR. 25 VAN GEMEENTERAADSLID

28.01.1993 VAN DE HEER IVAN VICTOR,

Betreft : net houden en afbakenen braakgrond Nieuwpoortsesteenweg De strook grond gelegen tussen de huisnummers 281 en 285 langsheen de Nieuwpoortsesteenweg biedt een zeer verwaarloosde aanblik op deze belangrijke verkeersader en is bovendien niet afgebakend.

Graag had ik vernomen waarom het stadsbestuur hiertegen niet verordening op de bouwwerken.

GEMEENTERAADSLID

Betreft : renovatie Ensorgaanderij

Naar verluidt zijn er moeilijkheden gerezen i.v.m. de vloer in de pittoreske en befaamde Ensorgaanderij. Op sommige plaatsen dreigen verzakkingen en de afvoerleiding is eveneens aan een opknapbeurt toe.

Huurders wentelen hun verantwoordelijkheid af aan de eigenaars die op hun beurt de stad om tussenkomst vragen.

Vermits het om een voor het publiek toegankelijke plaats gaat, gewagen sommigen van een "erfdienstbaarheid".

Een rijverbod van (zware) wagens lijkt vandaag te handhaven, maar daarom wordt het probleem op termijn niet opgelost.

Wie is verantwoordelijk voor een eventuele nieuwe bevloering (met riolering en fundering) ? Kan de stad de werken van deze

"overdekte straat" niet subsidiëren of de noodzakelijke werken (laten) uitvoeren met mogelijkheid voor de eigenaars om desgevallend in termijnen af te betalen.

ANTWOORD :

Constructief maakt de Ensorgaanderij integrerend een gebouwencomplex, waarbij de handelspanden uitkomen.

deel uit van op de galerij

De bevloering van de galerij rust op de kelders van het complex.

Bijgevolg is de stabiliteit van de vloer in grote mate afhankelijk van de onderliggende kelderconstructies. In die optiek behoort de Ensorgaanderij dus niet tot het stadspatri­

monium, niettegenstaande de ruimte op zich dus wel vr1J toegankelijk is voor het publiek. Bijgevolg is het niet de Stad, maar zijn het wel de eigenaars die moeten opdraaien voor eventueel herstellings- en verfraaiingswerk aan de bevloering.

Het zijn dus ook diezelfde eigenaars die de nodige voorzieningen moeten treffen tegen zgn. oneigenlijk gebruik van hun eigendom.

Zo zou men (zware) voertuigen kunnen verbieden om - voor welke redenen dan ook - de galerij in te rijden. Dit zou de schade ongetwijfeld al ruimschoots kunnen beperken ..

VRAAG NR. 11 VAN 15. 01.1993 VAN DE HEER ALFONS LARIDON, GEMEENTERAADSLID

Financieminister Philippe Maystadt heeft beslist het zogenaamd globaal voorschot aan de gemeenten ten bedrage van 5 miljard terug te eisen. Dit bedrag werd in 1990 door de staatssecretaris van Financiën toegekend als voorschot op de laattijdige doorstroming van nationaal geïnde belastingsgelden.

Mag ik van het schepencollege vernemen of ook de stad Oostende­

via een mededeling op het rekeninguittreksel van het gemeentekrediet- bovenvermelde beslissing vernomen heeft en welk bedrag er zal teruggevorderd worden ? Wat de reactie hiertegenover is van het Schepencollege ?

Bij de rekeninguittreksels van 3 1. 12 . 92 voegde het Gemeentekrediet inderdaad een laconieke mededeling, dat "Het Ministerie van Financiën (Thesaurie) de storting van de gemeentelijke opcentiemes voorziet voor begin volgende week" en verder dat "op vraag van het Ministerie er tegelijkertijd een boeking zal plaatsvinden om het voorschot gestort op 08. 01.91 te recupereren".

Op 05. 01. 9 3 werd onze rekening- courant bij het Gemeentekrediet gedebiteerd voor het bedrag van 35. 095. 674 fr. en dit ambtshalve en zonder enige voorafgaande verwittiging van overheidswege.

Dit bedrag stemt overeen met dit van het zgn. voorschot ons gestort op 1991, ter compensatie van de achterstand in het doorstorten van de aanvullende personenbelastingen.

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft bij Minister Maystadt schriftelijk geprotesteerd tegen deze ingreep die, totaal onverwacht, ook het begrotingswerk 199 3 kwam bemoeilijken.

Terzelfdertijd drong het College bij de minister aan op een definitieve regeling, waarbij de raming, de inning en de doorstorting van de aan de gemeenten toekomende opcentiemes veel vlotter en regelmatiger plaatsvindt.

In document STAD OOSTENDE PERS.AP (pagina 23-27)

GERELATEERDE DOCUMENTEN