• No results found

HBO- en CMD competenties

In document 31/01/ /06/2017 Stageverslag (pagina 64-70)

Demo en livegang

Doel 4 : Leren samenwerken volgens SCRUM

5.2 HBO- en CMD competenties

Een verantwoording van de HBO- en CMD competenties is iets wat niet in het reflectie hoofdstuk van dit document kan ontbreken. In dit hoofdstuk reflecteer ik op de competenties onderzoeken, conceptualiseren, concretiseren, itereren, samenwerken, organiseren, manifesteren en ontwikkelen.

Daarbij geef ik mezelf een indicatie van een cijfer van 1 tot 5, wat verbeeldt in hoeverre ik denk ge-scoord te hebben wat betreft de competentie.

Onderzoeken |

De competentie onderzoeken is naar mijn mening uitbundig aan bod gekomen wat betreft deze stage, voornamelijk wat betreft de stageopdracht. Zoals te zien in de ontwerprapportage van de stageopdracht die Thijs van de Meerendonk en ik hebben uitgevoerd voor Travel Active, hebben wij ons ongeveer acht weken bezig gehouden met een uitgebreid doelgroep onderzoek. We hebben methodisch onderzocht door een onderzoeksplan te maken en daarbij verschillende onderzoeks-methoden als interviewen, desk research en een enquête strategisch toe te passen. Daarbij zijn we experimenteel en creatief omgegaan met het verwerken van voornamelijk de resultaten die uit de interviews zijn gekomen. Echter bleken de resultaten uit de grondig doordachte enquête - waarop maar liefst bijna 300 ex-Travel Active reizigers hebben gereageerd - doorslaggevend voor de vele aannames die er tijdens het voorafgaande onderzoek zijn gemaakt. De onderzoeksresultaten zijn netjes verwerkt in een lijst aan conclusies die Travel Active maar al te graag in ontvangst heeft genomen.

Daarbij zijn de prototypes die zijn voortgekomen uit de ontwerpen van sprint 1 en sprint 2 getest bij de doelgroep aan de hand van kwalitatieve gebruikerstesten, zoals geleerd bij de module Usability van het verdiepingssemester Informatie&Interactie. Deze testen zijn vastgelegd en de resultaten er-van zijn omgezet in conclusies en aanbevelingen. Vervolgens zijn deze conclusies en aanbevelingen verwerkt in een herontwerp.

Ook wat betreft het ontwerp voor de Knowlegde and Advice Base voor Mustad is de competentie onderzoeken grondig aan bod gekomen. Drie hoefsmeden zijn meerdere malen geïnterviewd. Deze hebben vervolgens ook feedback gegeven op de (tussen) ontwerpen.

1 2 3 4

5

Conceputaliseren |

Zowel wederom de stageopdracht voor Travel Active als de Knowledge and Advice Base voor Mustad zijn de projecten binnen deze stage waarbij de competentie conceptualiseren uitgebreid aan bod is gekomen. Beiden projecten hadden een duidelijke vraagstelling. Bij de stageopdracht voor Travel Active luidde deze: Hoe kunnen we de oriënterende bezoeker koppelen aan Travel Active, en dit vasthouden? Vervolgens is er een Design Sprint Sessie georganiseerd waarbij er aan de hand van de four-step-sketch verscheidene ideeën gegenereerd zijn. Er is tijdens deze sessie rekening gehou-den met de resultaten uit het reeds afgeronde doelgroeponderzoek. Samen met de Product Owner zijn deze ideeën nader bekeken en zijn er knopen doorgehakt.

Vervolgens is er een eerste ontwerp gemaakt aan de hand van wireframes, waarna deze is omge-zet naar een design die aansluit bij de huidige stijl van Travel Active. Aan de hand van kwalitatieve gebruikerstesten, feedback en eigen bevindingen is het ontwerp steeds meer gekneed naar hoe het er nu uit ziet. Er is goed nagedacht over de gemaakte keuzes, waardoor zowel Thijs en ik niet onzeker hoeven te zijn over de verantwoording ervan.

1 2 3 4

5

Concretiseren |

Zoals al aan bod is bekomen de competentie onderzoeken, zijn er meerdere kwalitatieve gebrui-kerstesten uitgevoerd waarvan de testpersonen ook daadwerkelijk tot de doelgroep behoren. Er zijn gebruikerstesten uitgevoerd voor de stageopdracht voor Travel Active, de huidige website van Travel Active en een nieuw ontwerp voor de mobiele filterfunctie van het Chassé Theater. Elk van deze kwalitatieve gebruikerstesten zijn aangepakt zoals geleerd bij de module Usability van het verdiepingssemester Informatie&Interactie. Dit wil zeggen dat er vooraf aan de test een testplan is opgesteld waarbij concreet bepaald is wat je precies wil weten, wat de gewenste interactie is, welke data je gaat verzamelen en welke apparatuur je daarbij nodig hebt, hoe de testopstelling eruit gaat zien en tot slot hoe logistiek van de test in elkaar steekt.

De prototype’s voor deze testen zijn met zorg en oog voor perfectie gemaakt in het programma Sketch. Vervolgens zijn de ontworpen schermen klikbaar gemaakt aan de hand van de webapplica-tie ‘Invision’ of de codeer vaardigheden van mijn stage compagnon Thijs. Het testplan is vervolgens afgesloten met een lijst aan heldere en complete conclusies en aanbevelingen die in de meeste gevallen hebben geleid tot een herontwerp. Daarbij hebben Thijs en ik de klant meerdere malen voorzien van deze lijst aan conclusies en aanbevelingen.

Ondanks dat de klant niet altijd het nut van een kwalitatieve gebruikerstest heeft begrepen - aange-zien je slechts plus minus vijf personen test en de klant zeer waarschijnlijk kwantitatieve gebruiker-stesten verwacht - weten zowel Thijs en ik als onze stagebegeleiders als zeer waarschijnlijk degene die dit leest dat ook kwalitatieve gebruikerstesten tot zeer waardevolle resulataten kunnen leiden.

1 2 3 4

5

Itereren |

An sich ben ik goed in het kritich kijken naar wat ik gedaan heb, evalueren en wellicht kiezen voor een andere richting. Dit is iets wat ik naar mijn mening zeer waarschijnlijk onbewust tijdens het ontwerpproces erg veel doe. In principe ben je altijd je onderzoek, criteria, concept of ontwerp aan het evalueren om vervolgens een keuze te maken om vervolgens te itereren.

Echter merk ik aan mezelf dat ik het moeilijk vind dit iteratieproces voort te zetten op het punt dat ik vind dat het proces beindigd is. Na het moment dat ik zelf denk: zo is het goed, zo ga ik het presen-teren, komt meestal het moment dat ik om feedback vraag of feedback krijg. Feedback - oftewel de mening of expertise van een ander - is de meest nuttige informatie die je over je werk kan ont-vangen. Het wel of niet ontvangen van feedback kan je werk naar mijn mening maken of breken, vandaar dat ik er altijd voor open sta en er vaak zelfs expliciet om vraag.

Echter merk ik aan mezelf dat ik het soms lastig vind om deze feedback te verwerken in een her-ontwerp, aangezien ik zelf het moment van ‘zo is het goed, zo ga ik het inleveren’ gepasseerd heb. Ik merk op zo’n moment dat ik mezelf simpelweg moet dwingen om de feedback te verwerken in een herontwerp. Meestal ben ik achteraf, na het maken van het herontwerp, blij met het resultaat. De stap om tot het herontwerp te komen vind ik - concluderend - dus nog lastig.

Kritisch reflecteren op het ontwerpproces en resultaten is iets waar ik wel altijd al goed in ben geweest. Ik kan situaties goed op me laten inwerken waardoor ik er een mening over kan vormen.

Wat betreft deze tak van reflecteren, ben ik niet bang voor een negatieve reflectie. De momenten waarbij iets niet is gegaan zoals verwacht, gepland of gehoopt, zijn de momenten waar je uiteindelijk het meest van leert.

1 2 3

4

5

Samenwerken |

Wat betreft de competentie samenwerken die aan bod is gekomen tijdens deze stage, ben ik niet helemaal tevreden. Ik heb voornamelijk veel samengewerkt met mijn medestagiaire vanuit CMD:

Thijs van de Meerendonk. Thijs en ik zijn beiden personen die krachtig achter eigen ontwerp staan en niet bang zijn om voor onszelf op te komen. We zijn beiden overtuigd van onze expertise en daarbij ook van ons gelijk. Dit heeft met zich meegebracht dat het tijdens onze samenwerking wel eens gebotst heeft. Het is in beide richtingen moeilijk de ander te overtuigen van een keuze. Uiteindelijk zijn we in elk geval tot een consessie gekomen en trots op het resultaat.

Wel heb ik af en toe voor mijn gevoel echt moeten ‘strijden’ voor mijn deel in het geheel. Ik weet uit ervaring dat mensen mij snel zien als het kleine schattige meisje dat over zich heen laat lopen, waardoor het voor mij vaak extra moeilijk is om te laten merken dat ik niet over me heen laat lopen

1 2

3

4 5

Organiseren |

Mijn moeder zegt niet voor niets al sinds ik me kan herinneren dat ik een geboren manager zou zijn.

Ik denk dat de mensen in mijn persoonlijke kringen deze uitspraak ook niet zullen neerhalen. Aan-gezien ik van mezelf best een sloddervos ben die belangrijke aspecten kan vergeten wanneer ze niet alles op een rijtje heeft, zorg ik er sinds een aantal jaren heel structureel voor dat ik alles wel op een rijtje heb. To-do lijstjes maken, planningen maken, mijn agenda structureel bijhouden, mails meteen beantwoorden, notueleren en documenteren: dit alles pas ik toe om niet voor onaangename ver-rassingen komen te staan, ook tijdens deze stage. Ik ben dan vaak ook de steunpilaar voor personen die even geen zin hebben om de hele stagehandleiding door te nemen op deadlines en dergelijke:

‘Evie weet dat vast wel’.

Echter heb ik mijn ‘organisatie skills’ tijdens deze stage naar mijn mening teveel voor mezelf gehou-den. Zoals al eerder genoemd in dit verslag, was ik de eerste weken van deze stage erg onzeker en verliep deze tijd daardoor een beetje ruw. Ik ben van mening dat ik Netvlies niet mijn ‘echte ik’ - de pro-actieve, over gemotiveerde, initiatiefnemende en georganiseerde Evie - heb laten zien. Dit wil dan ook zeggen dat ik denk dat Netvlies eigenlijk helemaal niet weet waartoe ik in staat ben. Ik heb dan ook geen sturing gegeven aan werkzaamheen van anderen, afgezien van Thijs natuurlijk.

Wel heb ik miijn eigen proces gecontroleerd en bijgesteld waar nodig. Ook kan ik mijn proces prima verantwoorden. Ik weet de oorsprong van mijn onzekerheid en ben me hier ook geheel van bewust.

Daarbij ben ik blij dat ik me er enigzins overheen heb kunnen zetten en ik me nu ik dit type veel meer op mijn gemak voel. Daarbij heb ik mijn onzekerheid en negatieve ervaring tijdig gedeeld met mijn docentbegeleider, wat mede heeft geleid tot verbetering.

1 2 3

4

5

Daarbij zijn Thijs en ik deze stage als twee-eenheid behandeld door zowel onze stagebegeleiders als onze collega’s, ook bij individuele opdrachten. Dit heeft met zich meegebracht dat ik af en toe het gevoel heb gehad dat ik me in een wedstrijd heb bevonden: ‘Wie is de beste stagiaire?’. Op het mo-ment dat ik merk dat er door mijn ‘tegenstander’ acties worden ingezet om de ‘wedstrijd’ te winnen, die afdoen aan de sfeer en de goede samenwerking, ben ik niet tevreden over deze competentie.

Al met al is zijn de projecten waarbij ik heb samengewerkt nog steeds van hoge kwaliteit en ben ik over het algemeen tevreden over het resultaat.

Manifesteren |

Voor de competentie manifesteren geldt hetzelfde als de competentie organiseren: een compe-tentie die ik van nature bezit. Sociaal-communicatief vaardig zijn, een professionele en respectvolle houding laten zien, een eigen rol aannemen in en een eigen bijdrage leveren aan het ontwerpproces en tot slot het ontwerpproces beargumenteren en verdedigen zijn dingen waar ik altijd al in heb uitgeblinkt. Gelukkig heb ik deze competentie wel goed laten zien tijdens deze stage, in tegenstelling tot de competentie organiseren.

Ondanks dat ik de reeds besproken barrière van het ‘lieve schattige meisje dat over zich heen laat lopen’ voor mijn gevoel heb moeten doorbreken voordat ik echt aan de competentie manifesteren toe ben gekomen, ben ik blij dat ik deze vaardigheden heb kunnen laten zien.

1 2 3 4

5

Ontwikkelen |

Wat betreft mijn ontwikkeling binnen deze stage, is denk ik het in het diepe gegooid worden wat be-treft een situatie waarin ik me nog niet eerder heb bevonden hetgeen is wat er het meest uitspringt.

Zoals reeds besproken, vielen de langere werktijden, de lage werkdruk, het missende gevoel van ver-antwoordelijkheid en de hiërarchie me de eerste weken vrij zwaar. Ik kan dan ook toegeven dat deze stage niet heeft voldaan aan mijn verwachtingen, maar dat ook ik niet heb voldaan aan mijn eigen verwachtingen. Ik zie mezelf graag als een persoon die zekerheid uitstraalt en niet bang is om zich-zelf te zijn. Echter ben ik deze stage onzeker binnen gestapt en vond ik het de eerste moeilijk om me op mijn gemak voelen.

Gelukkig ben ik hier tijdens de terugkomdag van 12 april achter gekomen, toen ik alle geweldige ver-halen van mijn medestudenten te horen kreeg. Ik merkte dat ik niet in die mate van enthousiasme en tevredenheid over mijn stage kon vertellen, waardoor ik eigenlijk in heb gezien dat ik actie moest ondernemen.

Ik heb alles besproken met zowel de mensen die dichtbij me staan als mijn docentbegeleider. Het is gebleken dat alleen het vertellen erover en het accepteren dat het is hoe het is mij erg heeft geholpen. Ik ben vanaf dat moment met een beter gevoel naar stage gegaan, heb naar mijn gevoel meer mijn eigen ding gedaan en kon meer van mezelf laten zien. Nu weet ik dan ook dat de meer negatieve ervaring van de eerste weken zeer waarschijnlijk voornamelijk voort zijn gekomen uit mijn onzekerheid. Als ik vanaf het begin zeker van mezelf was geweest en mezelf durfde te zijn, had die negatieve gevoelens waarschijnlijk niet eens ervaren.

Ik denk dat deze ervaring misschien wel mijn grootste les is geweest tijdens deze stage. Ik ben dan

1 2 3 4

5

Stageverslag 31/01/2017 - 30/06/2017

6. Conclusie

In dit hoofdstuk van het verslag bespreek ik mijn persoonlijke visie en mij leerdoelen voor de toe-komst.

Zoals al eerder genoemd, is deze ervaring - full time werken in een bedrijfsomgeving - voor mij de eerste ooit geweest. Ook heb ik mijn gehele schoolloopbaan nog niet eerder full time stage gelopen.

De full time bedrijfsmentaliteit beviel me dan ook in de eerste weken erg zwaar. Na acht uur werken kwam ik vermoeid thuis en kon ik enkel nog energie opbrengen om te koken en te eten. Mijn sociale leven heeft dan ook best een beetje onder deze stage geleden. Ik was vaak gewoonweg te moe om erop uit te gaan of te feesten.

Waar ik achter ben gekomen door deze stage, is dat ik niet gemaakt ben om acht uren op een dag achter een bureau te zitten, starend naar mijn laptop. Ik kom namelijk elke dag moe thuis, zonder het gevoel te hebben daadwerkelijk iets gedaan te hebben: ik ben mentaal moe, maar fysiek nog top fit. Het ‘moe zijn’ waar ik de meeste voldoeining uit haal, is het zowel fysiek als mentaal moe zijn: het ‘s avonds op de bank kunnen ploffen en je spieren en gedachten kunnen laten rusten van de lange dag dat ze gewerkt hebben.

Echter baart deze bevinding mij al best een tijd zorgen. De banen waarvoor ik met mijn CMD diplo-ma in aamerking zou komen, zullen voor 95% kantoorbanen zijn. Mijn leven lang veertig uren in de week achter een bureau zitten en fysiek ‘niks doen’ is absoluut niet een toekomstgedachte waar ik gelukkig van word. Dit baart mij zorgen, aangezien ik altijd iemand ben geweest die precies weet wat ze wil en hoe ze het gaat doen. Deze openbaring zorgt voor een van de eerste ‘cruciale’ momen-ten in mijn leven waarin ik niet precies weet wat ik wil. Wat ik weet is dat ik van een kantoorbaan niet gelukkig word. Echter rest dan de vraag: waarvan word ik wel gelukkig? Heb ik de verkeerde op-leiding gekozen? Is er nog een uitweg? Kan ik me nog specialiseren in een richting dat meer veldwerk vereist, als - bijvoorbeeld - in de filmwereld? Waar ga ik terecht komen? Ga ik daar gelukkig zijn?

Ik probeer mezelf dan ook te vertellen dat ik nog jong ben en de wereld bij wijze van spreke nog voor mij open staat. Ik kan nog elke richting inslaan en mijn toekomst is nog niet verzegeld met een kantoorbaan.

Het liefste zou ik mijn carrière starten met het opbouwen van een netwerk, door een bedrijf te vin-den waar ik in loondienst kan werken en waarbij ik met alle plezier naar mijn werk ga.

De volgende stap ik het oprichten van een eigen freelance design-bedrijfje waarin ik als zzp’er niet alleen ontwerp voor logo’s, folders, banners, huisstijlen, illustraties, animaties e.d. maar ook frisse en vooruitstrevende concepten maak. Mijn specialiteit in deze markt zou - voor hoe het er nu uit zit - de tijd waarin ik opdrachten klaar kan hebben. Ik heb namelijk gemerkt dat ik in vergelijking met mijn collega’s en medestudenten binnen relatief korte tijd het gewenste resultatat kan leveren. Deze

‘droom’ ligt echter nog ver in de toekomst.

Mijn leerdoelen voor in de toekomst zullen zich minder richting de HBO- en CMD competenties vestigen en meer richting de persoonlijke ontwikkeling vestigen. Het klinkt misschien zweverig, maar ik moet leren te geloven in mezelf en mezelf en mijn kunnen niet naar beneden halen. Wat ik kan presteren en wat ik kan neerzetten is iets dat niet veel mensen kunnen. Dat heeft waarde en dat mag ook gezegd en beloond worden. Daarbij wil ik mijn onzekerheid in een nieuwe onbekende omgeving proberen terug te dringen. Ik moet in deze situaties ietwat grof gezegd een hoger ‘fuck-it’

gehalte ontwikkelen en niet teveel stil staan bij wat mensen van mij zouden denken. Juist omdat ik onzeker ben of ik wel aan de verwachtingen ga voldoen, voldoe ik niet aan de verwachtingen. Terwijl als ik gewoon mezelf zou zijn, ik zeer waarschijnlijk vanzelf aan de verwachtingen zou voldoen.

De competenties waar ik nog extra aan zou willen werken zijn samenwerken en itereren. Ik merk dat telkens wanneer ik een zelfreflectie schrijf aan de hand van de HBO- en CMD competenties, ik het laagst scoor op deze twee competenties. Vandaar dat ik me er bewust van ben dat deze twee competenties in het vervolg wat extra aandacht gaan krijg.

Al met al heb ik de door mijzelf gestelde doelen in mijn Persoonlijk Ontwikkelings Plan behaald en kan ik zeggen dat dit - ondanks het ruwe begin - een geslaagde stage is geweest. Wanneer ik scroll door hoofdstuk 3: ‘Eigen rol en werkzaamheden’ blijf ik verrast over alles wat ik tijdens deze stage heb neergezet binnen een relatief korte tijd.

Daarbij zou ik Freek - mijn stagebegeleider - willen bedanken voor zijn goede begeleiding en zijn bijdrage aan mijn ontwikkelingen.

In document 31/01/ /06/2017 Stageverslag (pagina 64-70)