• No results found

Hoofdstuk 3: 0-situatie daders en zaken

3.5. HALT-afdoeningen

Uit onderstaand overzicht van de beschikbare informatie voor elke jongere die een HALT-afdoening heeft gekregen, wordt duidelijk dat deze paragraaf zich alleen op de groep 12 tot 18-jarige verdachten richt. De HALT-afdoening wordt niet aangeboden aan jongvolwassen verdachten. Verder is de groep klein, omdat het aandeel minderjarigen met een HALT-zitting aanzienlijk kleiner is dan minderjarigen met een politie- en/of OM-registratie. Als gevolg hiervan zijn er meerdere onderwerpen waar slechts globaal op ingegaan kan worden, om de privacy van de jongeren te beschermen.

Tabel 3.3. Overzicht van beschikbare informatie voor elke jongere (HALT-zittingen) 12 – 18 jaar N = 25 Geslacht 23 Leeftijd t.t.v. delict 17 Geboorteplaats 22 Woonplaats 25

Onderwijs 11 (wel of geen scholier) 3 (onderwijsniveau)

Werk 3

Huishouden 7 (samenstelling huishouden) 22 (welke ouder heeft gezag) 1 (aantal broers/zussen) Middelengebruik 6 (wel/geen middelengebruik) Delict 24 (delict)

21 (afdoening)

Aantal daders 21 (zaken waar dit bekend is) Slachtoffers 49 (aantal)

86

3.5.1. Aantal geregistreerde jongeren

Deze paragraaf richt zich op de HALT-afdoeningen, en daarmee alleen op de minderjarigen. In principe krijgen jongvolwassen verdachten geen HALT-afdoening aangeboden. Zoals aan begin van dit hoofdstuk duidelijk werd, zijn er in 2018 21 zaken afgedaan met een

HALT-zitting en bijbehorende

maatregel. Van 16 zaken is duidelijk welke instantie verwezen heeft naar

HALT. Wat betreft de overige zaken, is mogelijk dat een zaak in het JCO besproken is en dat daar besloten is de minderjarige een HALT-afdoening aan te bieden en dat dit vervolgens niet duidelijk in de registraties terug te vinden is. Zeven zaken zijn verwezen vanuit de leerplichtambtenaar en betreffen dus verzuimzaken. Er zijn twee jongeren met een HALT-afdoening die meer dan één afdoening kregen in 2018.

3.5.2. Leeftijd, geslacht, geboorteplaats en huidige woonplaats

De minderjarigen die in 2018 een HALT-zitting hebben gehad in verband met een gepleegd delict, zijn gemiddeld 16.6 jaar oud (SD=1.6). De meesten zijn 17 jaar oud. Verder zijn de meeste minderjarigen die uitgenodigd werden voor een HALT-zitting man (82.6% van 23), een aandeel dat iets lager ligt in vergelijking met de politieregistraties en OM-registraties. Net zoals bij de andere registraties, is het percentage jongens in de onderzoekspopulatie hoger dan het aandeel jongens van 12 tot 18 jaar in de gewone populatie (52.6% versus 82.6%).

Als het gaat om woonplaats, zijn bijna alle verdachten woonachtig op Bonaire (84% van 25). De overige jongeren zijn afkomstig van Sint Eustatius (16.0% van 25). De meeste jongeren zijn geboren op Bonaire of Curaçao (beiden 27.2% van 22), of Nederland of Sint Maarten (beiden 13.0% van 22). De andere verdachten zijn geboren in bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek of Venezuela.

3.5.3. Beschrijving zaken

Er zijn 24 zaken bekend die afgedaan zijn met een HALT-afdoening in 2018, waarvan 2 jongeren meer dan één delict pleegden. De meeste jongeren komen voor een HALT-zitting in verband met het rijden zonder rijbewijs (50.0% van 24), waarvan vier in combinatie met het rijden zonder verzekering. Een ander deel van de jongeren kreeg een HALT-zitting in verband met schoolverzuim (29.2% van 24). In

Minderjarigen (N = 61) Politieregistratie s OM Registraties HALT afdoening 21 delicten Leerplichtambtenaar Totaal = 7 Unieke verdachten = 7 7 2

87 slechts twee gevallen is bekend hoeveel uren de jongere verzuimd heeft, in de overige gevallen werd dat niet duidelijk uit de registraties. De overige zittingen betreffen diefstal of inbraak (20.8%), waarvan één zaak in combinatie met vernieling.

3.5.4. Afdoeningen HALT en verloop van de zaak

Alle zaken waarvan een afdoening bekend is (21 zaken), werden afgedaan met een taakstraf, in een enkel geval in combinatie met een leerstraf. In sommige gevallen was een deel van de werkstraf voorwaardelijk. De taakstraf varieerde van 4 tot 24 uur, met een gemiddelde van 12.6 uur. In een aantal gevallen werd er een HALT-zitting gepland, waar de jongere niet verscheen (8 keer), waarna de zaak werd teruggestuurd naar het OM. In twee gevallen kreeg de jongere dan alsnog een HALT-zitting aangeboden, waarna hij of zij alsnog een HALT-maatregel opgelegd kreeg. In twee gevallen is de werkstraf uiteindelijk opgelegd via een voorwaardelijk sepot. In meer dan de helft van de gevallen (60.9% van 23) werd de taakstraf succesvol afgerond. In de overige gevallen heeft de jongere de taakstraf niet afgerond. Er staan dan nog uren open (vier gevallen), of de jongere is geheel niet begonnen aan de taakstraf. De duur van pleegdatum tot datum van de afdoening bij HALT was bekend voor acht minderjarigen en varieerde van 46 dagen tot 310 dagen, met een gemiddelde van 124.4 dagen.

3.5.5. Overige delictkenmerken

De meeste zaken hadden één dader (85.7% van 21), en in enkele gevallen was er sprake van meer dan één dader. Verder hadden de meeste zaken geen slachtoffer (90.5%) en in die zaken waar er wel een slachtoffer was, was er geen relatie tussen de dader en het slachtoffer.

3.5.6. Samenstelling huishouden, ouders en broers en/of zussen

Aangaande de samenstelling van het huishouden en broers en/of zussen is er weinig informatie beschikbaar voor deze groep. Om die reden zullen er geen cijfers gegeven worden, maar zal de samenstelling meer verhalend worden beschreven. De helft van de jongeren woont met moeder in huis, en vaak met meerdere generaties. Er zijn jongeren met broers en / of zussen. In een paar gevallen is er sprake van een ondertoezichtstelling (drie gevallen). In bijna alle gevallen heeft moeder het gezag (81.8% van 22). Vader is dan wel betrokken, of heeft het kind erkend. In een enkel geval is vader onbekend en niet betrokken.

88

3.5.7. Dagbesteding: onderwijs en werk

Ook hier is de groep waar informatie over beschikbaar is, zeer klein: van slechts 11 jongeren is bekend dat ze naar school gaan, en van drie van hen is bekend dat ze een opleiding op VMBO-niveau

volgen.

Van een nog kleinere groep is bekend of zij werken, namelijk drie jongeren

.

3.5.8. Middelengebruik en welzijn

Wederom is er weinig informatie beschikbaar over het welzijn van de jongeren die een HALT-afdoening hebben gekregen. Van zes jongeren is bekend of ze wel eens middelen gebruiken, waarvan bijna allen aangeven geen alcohol of drugs te nuttigen.