• No results found

Grondslagen voor waardering van activa, passiva en resultaatbepaling

Algemeen

Activiteiten bevoegd gezag

In deze jaarrekening zijn de activiteiten van de Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden (SPPOH) verantwoord.

Grondslagen voor de jaarrekening

De jaarrekening is opgesteld met inachtneming van de bepalingen van de Regeling voor de Jaarverslaggeving Onderwijs (RJO).

Op basis van de RJO worden de bepalingen van Boek 2 Titel 9 van het Burgerlijk Wetboek toegepast (behoudens afwijkingen en aanvullingen in de RJO).

De jaarrekening is opgesteld in (hele) euro’s.

Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. Winsten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.

Voor zover noodzakelijk worden op de vorderingen voorzieningen getroffen voor verwachte oninbaarheid.

Vergelijking met voorgaand jaar

De grondslagen voor waardering van activa, passiva en van resultaatbepaling zijn ongewijzigd ten opzichte van voorgaand jaar, met uitzondering van de waardering van de voorzieningen. Hiervoor wordt verwezen naar de desbetreffende beschrijving.

Grondslagen voor waardering van activa en passiva

Materiële vaste activa

De materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en indien van toepassing de bijzondere waarde verminderingen.

De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs, rekening houdend met de eventuele restwaarde.

Onderstaand worden de afschrijvingstermijnen per categorie weergegeven. Tevens zijn de activeringsgrenzen vermeld.

Categorie

Vorderingen en overlopende activa

Vorderingen worden bij eerste verwerking gewaardeerd tegen de reële waarde van de tegenprestatie.

Na eerste verwerking worden de vorderingen gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs.

Voorzieningen wegens oninbaarheid worden in mindering gebracht op de boekwaarde van de vordering.

Liquide middelen

Liquide middelen bestaan uit (spaar)banktegoeden en evt. deposito's met een looptijd korter dan 12 maanden. Rekening-courantschulden bij banken zijn opgenomen onder schulden aan

kredietinstellingen onder kortlopende schulden. Liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.

Eigen vermogen

Het eigen vermogen bestaat uit de algemene reserve en evt. bestemmingsreserve (publiek).

De algemene reserve betreft de niet-gebonden reserve die voortkomt uit de door (semi-)overheids- instellingen gefinancierde activiteiten.De algemene reserve vormt een buffer ter waarborging van de continuïteit van SPPOH.

Voorzieningen

Algemeen

Voorzieningen worden gevormd voor in rechte afdwingbare of feitelijke verplichtingen die op de balansdatum bestaan, waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is en waarvan de omvang op betrouwbare wijze is te schatten.

De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen per balansdatum af te wikkelen. De voorzieningen worden niet tegen contante waarde gewaardeerd, omdat het effect van de tijdswaarde niet materieel is. De rente die wordt gerekend over de banktegoeden is verwaarloosbaar.

Toevoegingen aan de voorzieningen vinden plaats door dotaties ten laste van de staat van baten en

Deze zijn (meestal) gelijk aan de nominale waarde van de schuld.

Grondslagen voor bepaling van het resultaat Algemeen

Het resultaat wordt bepaald als het verschil tussen de baten en alle hiermee verbonden, aan het verslagjaar toe te rekenen lasten met inachtneming van de hiervoor reeds vermelde

waarderingsgrondslagen.

Het resultaat van de staat van baten en lasten wordt toegevoegd aan de (bestemmings)reserve(s) die door het bestuur is/zijn bepaald.

Rijksbijdragen

Rijksbijdragen worden als baten verantwoord in de staat van baten en lasten in het jaar waarop de toekenning betrekking heeft en voor zover bekend op het moment van het opmaken van de jaarrekening.

Overige overheidsbijdragen

Onder de overige overheidsbijdragen worden de vergoedingen opgenomen verstrekt door gemeentes, provincie of andere overheidsinstellingen. De overige overheidsbijdragen worden toegerekend aan het jaar waarop zij betrekking hebben.

Overige baten

Onder de overige baten worden de vergoedingen opgenomen die niet verstrekt zijn door gemeentes, provincie of andere overheidsinstellingen. De overige baten worden toegerekend aan het verslagjaar waarop zij betrekking hebben.

Personele lasten

De medewerkers zijn met ingang van 1 januari 2019 in dienst bij SPPOH, enkele projectaanstellingen worden op detacheringsbasis vervuld.

Onder personele lasten worden de lonen, salarissen en sociale lasten opgenomen van de medewerkers die in loondienst zijn bij SPPOH.

SPPOH volgt de CAO voor het Primair Onderwijs, hierin is een pensioenregeling opgenomen.

SPPOH heeft voor haar werknemers een toegezegd pensioenregeling.

Hiervoor in aanmerking komen de werknemers die op de pensioengerechtigde leeftijd recht hebben op een pensioen dat is gebaseerd op het gemiddeld verdiende loon berekend over de jaren dat de werknemer pensioen heeft opgebouwd.

De verplichtingen, welke voortvloeien uit deze rechten van haar personeel, zijn ondergebracht bij het bedrijfstakpensioenfonds ABP. Aan het ABP worden premies betaald waarvan een deel door de werkgever en een deel door de werknemer wordt betaald.

De pensioenrechten worden jaarlijks geïndexeerd, indien en voor zover de dekkingsgraad van het pensioenfonds (het vermogen van het pensioenfonds gedeeld door haar financiële verplichtingen) dit toelaat.

Per december 2020 heeft dit pensioenfonds een dekkingsgraad van 93,2 %. De pensioenverplichting wordt gewaardeerd volgens de "verplichting aan de pensioenuitvoerder benadering". In deze

benadering wordt de aan de pensioenuitvoerder te betalen premie als last in de staat van baten en lasten verantwoord. Er bestaat geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bedragen in het geval van een tekort bij het ABP, anders dan het effect van hogere premies. Daarom zijn alleen de verschuldigde premies tot en met het einde van het boekjaar verantwoord in de jaarrekening.

Behalve de kosten van de medewerkers zijn ook de kosten van gedetacheerd - en extern personeel, scholing, werving van personeel en personeelskantine opgenomen onder personele lasten.

Afschrijvingen op materiële vaste activa

Materiële vaste activa worden vanaf het moment van ingebruikneming afgeschreven over de

verwachte toekomstige gebruiksduur van het actief. Indien een schattingswijziging plaatsvindt van de economische levensduur, dan worden de toekomstige afschrijvingen aangepast. Boekwinsten en -verliezen bij verkoop van materiële vaste activa zijn begrepen onder de afschrijvingen.

Huisvestingslasten

Onder de huisvestingslasten worden de lasten met betrekking tot huisvesting opgenomen. De lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben.

Overige lasten

De overige lasten hebben betrekking op de uitgaven die voortvloeien uit de aangegane

afspraken dan wel noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de taken van SPPOH. De lasten worden toegerekend aan

het jaar waarop ze betrekking hebben.

Doorbetalingen aan schoolbesturen

De doorbetaling aan schoolbesturen is opgebouwd uit een aantal componenten: de verplichte afdrachten via DUO/OC&W voor zware ondersteuning, de doorbetaling van de wettelijke groeiregelingen SO en SBO en doorbetaling van de interne en specifieke regelingen conform de bepalingen in het Ondersteuningsplan van SPPOH.

Financiële baten en lasten

Rentebaten en rentelasten worden tijdsevenredig verwerkt, rekening houdend met de effectieve rentevoet van de betreffende activa en passiva. Bij de verwerking van de rentelasten wordt tevens rekening gehouden met de verantwoorde transactiekosten op rekeningen-courant.

Grondslagen voor het Kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. Bij de indirecte methode wordt het nettoresultaat als basis genomen en aangepast voor de posten, die invloed hebben op de cash-flow van de organisatie (niet zijnde resultaat).