• No results found

Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling Inleiding

De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV), de Financiële verordening en de nota’s activabeleid en reserves en voorzieningen gemeente Ten Boer.

Algemeen

De waardering van de activa en passiva en de bepaling van het resultaat vindt plaats op basis van historische kosten.

Materiële vaste activa

Artikel 59 BBV beschrijft het onderscheid tussen investeringen in de openbare ruimte met uitsluitend een maatschappelijk nut en investeringen met een (beperkt) economisch nut. Investeringen die kunnen leiden tot of bijdragen aan het verwerven van inkomsten zijn investeringen met economisch nut. De vraag of de investering geheel kan worden terugverdiend is niet relevant voor de classificatie. In de Nota waardering en afschrijving 2010 staan de richtlijnen “waardering & afschrijving” van de

vaste activa. De afschrijfmethodes en –termijnen, zoals vermeld in de bijlage bij de Nota waardering

en afschrijving, zijn hieronder opgenomen:

Gronden en terreinen

Grond niet

Aanleg sportvelden 40

Renovatie sportvelden 20

Bedrijfsgebouwen

Gebouwen (inclusief grond en eerste inrichting) 40

Inrichtingskosten gymnastieklokalen en sporthal 20

Gymnastiekmateriaal 10

Verbouwing en renovatie (indien levensduur verlengend) 20

Dakbedekking 15 Energiebesparende maatregelen 15 Meubilair en stoffering 15 Vervoermiddelen Brandblusvoertuigen 15 Auto’s 10

Machines apparaten en installaties

Liftinstallaties 15

Centrale verwarmingsinstallaties 15

Telefooninstallaties 10

Inventaris 10

Bluskleding / helmen brandweer 5

Overige materialen brandweer 10

Automatisering 5

Grond- weg- en waterbouwkundige werken

Aanleg straten/wegen/pleinen 25

Reconstructie, herinrichting 25

Straatverlichting 25

Kunstwerken (bruggen, viaducten e.d. ) 25

Beschoeiingen 10

Overige voorzieningen Vijvers e.d. 10

Aanleg parken, plantsoenen en tuinen (inclusief beplanting) 30

Overige voorzieningen parken, plantsoenen e.d. 10

Renovatie riolering (zie GRP) 40

Aanleg speelterreinen 20

Speelwerktuigen 10

Vorengenoemde opsomming is niet uitputtend. Voorts blijft het in incidentele gevallen, bijvoorbeeld indien de werkelijke levensduur sterk afwijkt, mogelijk af te wijken van de in deze bijlage genoemde afschrijvingstermijnen.

In overeenstemming met het activering- en afschrijvingsbeleid worden activa beneden een bedrag van € 5.000,00 niet geactiveerd.

Materiële vaste activa met een economisch nut

Investeringen met een economisch nut, waarvoor de bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven

Wanneer investeringen grotendeels of meer worden gedaan voor riolering of het inzamelen van huishoudelijk afval, dan worden deze investeringen op de balans opgenomen in een aparte categorie: de investeringen met economisch nut, waarvoor ter bestrijding van de kosten een heffing kan worden geheven.

Overige investeringen met een economisch nut

De waardering van deze materiële vaste activa is gebaseerd op de verkrijging- of vervaardigingprijs (artikel 61, lid 1 BBV), verminderd met bijdragen van derden en de afschrijvingen.

Definities:

- de verkrijgingprijs omvat de inkoopprijs en de bijkomende kosten;

- de vervaardigingprijs omvat de aanschaffingskosten van de gebruikte grond- en hulpstoffen en

de overige kosten die rechtstreeks aan de vervaardiging kunnen worden toegerekend. Tevens kan een redelijk deel van de indirecte kosten en rente over het tijdvak dat aan de vervaardiging van het actief kan worden toegerekend.

Bij investeringen met een meerjarig economisch nut geldt dat de verminderingen over de hele looptijd (lineair) gecorrigeerd worden met de berekende afschrijvingslasten.

Materiële vaste activa met een maatschappelijk nut

Activa met een maatschappelijk moeten met ingang van 2017 geactiveerd worden.

Bijdragen van derden, die in directe relatie staan met de investering en reserves moeten in mindering worden gebracht op het bedrag van de investering (artikel 62 lid 2 en 3 BBV).

160 Financiële vaste activa

De financiële activa bij de gemeente Ten Boer bestaan uit: - kapitaalverstrekkingen aan deelnemingen;

- leningen aan woningbouwcorporaties; - overige langlopende leningen.

De financiële vaste activa staan genoteerd tegen nominale waarde. De waardering is gebaseerd op de historische kostprijs c.q. aanschafprijs, verminderd met - voor wat de geldleningen betreft - de aflossingen op de geldleningen. Indien de marktwaarde duurzaam lager is dan de verkrijgingprijs wordt ze afgewaardeerd tegen marktwaarde.

Op deelnemingen en effecten wordt in principe niet afgeschreven. De werkelijke waarde kan afwijken van de nominale waarde.

Vlottende activa

Vlottende activa zijn bezittingen met een relatief snelle doorlooptijd. Dit betekent dat ze gemakkelijk in geld zijn om te zetten.

Voorraden

De nog niet in exploitatie genomen gronden worden gewaardeerd tegen verkrijgingprijs- of vervaardigingprijs, vermeerderd met de toegerekende beheerskosten en verminderd met gerealiseerde verkopen en de voorziening tekorten op exploitaties of lagere marktwaarde.

De onderhanden werken zijn opgenomen tegen de verkrijgingprijs vermeerderd met de vervaardigingkosten, inclusief de bijgeschreven rente, verminderd met de opbrengsten wegens gerealiseerde verkopen en ontvangen (rijks)subsidies en de voorziening tekorten grondexploitaties. De voorziening tekorten op exploitaties is gevormd voor de grondexploitatie Dijkshorn die naar verwachting verliesgevend zal gaan sluiten.

Overige voorraden worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs of vervaardigingsprijs of lagere marktwaarde.

Vorderingen en overlopende activa

De vorderingen zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde. Jaarlijks wordt de kwaliteit van de vorderingen beoordeeld. Zo nodig wordt er dan een voorziening voor dubieuze debiteuren getroffen die als correctie op de vorderingen wordt verwerkt.

Liquide middelen

De liquide middelen zijn tegen nominale waarde gewaardeerd. Eigen Vermogen

De reserves zijn onderverdeeld in de algemene reserve en bestemmingsreserves en het saldo van de baten en lasten.

Voorzieningen

Voorzieningen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.

De onderhoudsvoorzieningen zijn gebaseerd op een meerjarenraming van het uit te voeren onderhoud.

Langlopende schulden

Hierbij is sprake van vaste schulden met een rentetypische looptijd van een jaar of langer. De leningen worden gewaardeerd tegen de historische kostprijs, verminderd met gedane aflossingen. Vlottende passiva

De kortlopende schulden zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde. Overlopende passiva

Onder de overlopende passiva worden afzonderlijk opgenomen de van Europese en Nederlandse overheidslichamen ontvangen voorschotbedragen voor uitkeringen met een specifiek bestedingsdoel die dienen ter dekking van lasten van volgende begrotingsjaren.

De overlopende passiva zijn onder andere de nog niet bestede bijdragen van derden met een specifiek bestemmingsdoel en nog te betalen kosten (niet door een crediteur gefactureerd).

Borg- en garantstellingen

Voor zover leningen door de gemeente geborgd zijn, is buiten telling het totaalbedrag van de geborgde schuldrestanten per einde boekjaar opgenomen. Overigens is in de toelichting op de balans nadere informatie opgenomen.

Grondslagen voor resultaatbepaling

De baten en lasten zijn toegerekend aan het jaar waarin de diensten of goederen zijn geleverd. De baten en lasten waartussen een oorzakelijk verband bestaat, worden in principe in hetzelfde jaar verantwoord. Kosten die hun oorsprong vinden in de bedrijfsvoering van het betreffende jaar (of daarvoor) worden ook in de jaarrekening verwerkt.

Voor tussentijdse winstneming uit de grondexploitatie wordt de Percentage of Completion methode toegepast. Deze methode houdt in dat naar rato van de gerealiseerde opbrengsten en kosten de winst wordt berekend.

Dividendopbrengsten van deelnemingen worden als bate genomen op het moment waarop het dividend betaalbaar wordt gesteld.

Onzekerheid vennootschapsbelasting

Onderzocht is of de gemeente Ten Boer voor haar activiteiten vennootschapsbelastingplichtig is.

Uitkomst van dit onderzoek is dat voor geen enkele activiteit de gemeente

vennootschapsbelastingplichtig is. Het is nog onzeker hoe de belastingdienst om zal gaan met de uitleg wanneer iets wel of niet belastingplichtig is. Hier zit een onzekerheid voor de toekomst t.a.v. de gemeentelijke activiteiten.

Resultaatbestemming

Alle vermogensmutaties worden inzichtelijk gemaakt via het exploitatieresultaat. Hierbij wordt als principe gehanteerd dat de begroting indicatief is. Toevoegingen en onttrekkingen vinden plaats op basis van de werkelijke inkomsten en uitgaven.

162

Toelichting op de balans