• No results found

Groepsindeling

In document Locatieplan Beek en Donk (pagina 5-8)

Er is een mogelijkheid tot maximaal 40 kinderen op Sportstuifdagen. Sportstuif biedt opvang aan voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar. De binnenruimtes, waar de kinderen verblijven gedurende de tijd dat zij worden opgevangen, zijn veilig, toegankelijk en passend ingericht met het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen. De buitenruimte beschikt minimaal over 3 m² per aanwezig kind en is bij de Sportstuiflocaties aangrenzend aan het kind centrum.

Mocht het kind aantal op een dag boven de 20 uit komen, maken we er een verdeling tussen in twee basisgroepen. Het aantal kinderen per basisgroep hangt af van de leeftijd van de kinderen. Zie tabel 1. Het aantal kinderen en beroepskrachten per basisgroep is hierin af te lezen.

Tabel 1. Berekening van het minimaal aantal in te zetten beroepskrachten en de maximale groepsgrootte bij groepen in de buitenschoolse opvang. Overgenomen van:

https://wetten.overheid.nl/BWBR0039936/2019-01-01#Bijlage1 Basisgroepen

Bij een groep van 20 kinderen of meer worden er basisgroepen gemaakt op basis van leeftijd, interesses/vriendschappen en op welke school ze zitten (ook i.v.m. het ophaalschema). Zie tabel 1 voor het maximaal aantal kinderen per basisgroep. Volgens deze richtlijnen worden de basisgroepen gemaakt. Indien er twee basisgroepen zijn, worden de ouders van de desbetreffende kinderen hiervan op de hoogte gesteld. De ouders tekenen hier een formulier voor waarbij ze akkoord gaan met de groep waarin het kind zit. Ook worden de ouders op de hoogte gesteld van de mentor van de basisgroep. De mentor is voor zowel het kind als de ouders het eerste aanspreekpunt.

6

De verdeling van de basisgroepen is structureel en wordt door de medewerkers gemaakt op basis van leeftijd en interesses. Er staan vaste medewerkers op de groepen, in de aanwezigheidslijst staat welke medewerker op welke groep werkt. De beroepskracht-kind ratio wordt beschreven in het volgende hoofdstuk.

Er wordt op de volgende drie momenten afgeweken van de twee basisgroepen:

- Incidenteel opvangen van een kind/kinderen in een andere groep bij calamiteiten

(bijvoorbeeld bij ziekte van een beroepskracht, eenmalige extra opvang van een kind door de thuissituatie) is toegestaan zonder van tevoren toestemming van de ouder(s).

- Als twee groepen samenvoegen en hierbij gaat van elke groep de eigen beroepskracht mee, dan is dit ook toegestaan zonder vooraf gegeven toestemming van de ouders.

- Doorgaans zullen er op woensdag en vrijdag minder kinderen zijn dan 20, dan voegen we beide basisgroepen samen.

- In vakanties voegen we twee groepen samen als we minder dan 20 kinderen hebben. Ouders krijgen van tevoren te horen via de mail/op papier welke medewerkers er aanwezig zijn.

Een groep van 10 kinderen wordt bij ons begeleid door twee pedagogisch medewerkers.

Potentiële invulling basisgroepen

In elke basisgroep is maximaal ruimte voor 20 kinderen. De basisgroepen zijn ingedeeld op basis van interesse en leeftijd. Zoals eerder aangegeven eten de kinderen fruit en drinken ze ranja in deze basisgroep. Vervolgens kiezen kinderen bij welke activiteit ze aansluiten.

Deze twee basisgroepen hebben als basisruimte de kantine. Daarnaast kunnen zij bij het vrij spelen gebruik maken van de bestuurskamer.

Sportstuif Beek en Donk is gevestigd bij voetbalclub Sparta ’25 en maakt gebruik van haar faciliteiten.

In het bestand ‘Plattegrond binnenruimte met afmetingen’ is te zien van welke ruimtes gebruik wordt gemaakt. De bestuurskamer en de kantine zijn de hoofdruimtes waar de kinderen worden opgevangen. Daarnaast wordt dagelijks gebruik gemaakt van de velden. Hiermee voldoen de ruimtes aan art 1.50 lid 1 en 2 Wet kinderopvang en art 19 lid 1 besluit kwaliteit kinderopvang.

De ruimtes zijn passend ingericht en veilig en toegankelijk voor de aanwezige kinderen. Voor de kinderen is er de mogelijkheid om zich in een van de ruimtes terug te trekken en tot rust te komen. In de bestuurskamer wordt hier een passend hoekje voor ingericht. De praktijk wijst uit dat kinderen graag buiten spelen om te sporten of binnen met andere kinderen een spelletje gaan doen.

Daarentegen hebben kinderen altijd de mogelijkheid om aan te geven dat ze behoefte hebben aan rust waarna de ruimte passend wordt ingericht. In het pedagogisch beleidsplan wordt verder ingegaan op de indeling van de ruimte en emotionele veiligheid. Het pedagogisch beleidsplan staat vermeld op de website van Sportstuif.

Aangezien Sparta ’25 een voetbalvereniging is, zijn er in het sportseizoen dagelijks vanaf ongeveer 18.00 uur trainingen voor de jeugdteams. Deze trainingen worden gegeven op alle velden van de accommodatie. De BSO kinderen zullen voor 18.00 uur binnen zijn zodat ze niet in contact komen met betrokkenen. Vanaf 18.00 uur is er voor de BSO kinderen niet meer de mogelijkheid om op de velden te spelen en sporten. Mochten ze wel buiten willen spelen dan is er altijd een pedagogisch medewerker bij aanwezig.

Concrete invulling hoe hiermee om te gaan en de emotionele veiligheid van de kinderen te waarborgen:

7

- Vanaf het moment dat kinderen na schooltijd bij Sportstuif komen, hebben ze direct de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te spelen. Na het gezamenlijke fruitmoment om circa 15.30 uur volgt het sportprogramma waarin de kinderen minimaal 45 minuten bewegen en aan het spelen zijn. Vervolgens hebben de kinderen de keuze om zelf te bepalen wat ze gaan doen; buiten spelen, binnen spelen, knutselen, zelf een spel spelen, met een

pedagogisch medewerker sporten en spelen etc. Door een vaste invulling van de middag hebben kinderen te allen tijde voldoende mogelijkheden om te sporten en spelen.

- Als kinderen ervoor kiezen om naar buiten te gaan, gaat er altijd een pedagogisch medewerker mee om toezicht te houden en samen te spelen. Op deze manier voelen kinderen zich veilig omdat ze vertrouwd zijn met de pedagogisch medewerker.

- Daarnaast zijn de betrokkenen van Sparta ‘25 op de hoogte dat Sportstuif gevestigd is op hun accommodatie. We houden rekening met elkaar.

- De praktijk wijst uit dat betrokkenen van de voetbalclub nauwelijks tot geen contact maken met de kinderen van Sportstuif.

- De concrete invulling van Sportstuif met betrekking tot het pedagogisch doel ‘Emotionele veiligheid bieden’ staat verder beschreven in het pedagogisch plan.

8

In document Locatieplan Beek en Donk (pagina 5-8)

GERELATEERDE DOCUMENTEN