• No results found

25 Groep 4: De Avonturier (gebaseerd op motief Novelty: Het verlangen om nieuwe belevenissen te

In document Never stop dreaming (pagina 32-35)

ondergaan vanuit de behoefte aan spanning, avontuur en verrassing en om verveling tegen te gaan). Naast de bovenstaande motieven zal ook aan de respondenten gevraagd welke zaken zij nog meer belangrijk vinden bij een festivalbezoek gebaseerd op de Big Five (Costa & McCrae, 1992). Hier mee kan een eerste aanzet worden gegeven om persoonskenmerken te verbinden aan de muzikale voorkeur van hardstyle.

Op basis van de antwoorden die gegeven zijn in de enquête, is per groep een infograpic gecreëerd zodat van elke groep de motieven, voorkeuren en houding duidelijk en overzichtelijk zijn weergeven (bijlage 11).

4.2.5 Opzet en uitvoering deelvraag 5: Welke rol speelt het gebruik van social media voor, tijdens en na het festival in de beleving van hardstyle festivalbezoekers?

Het is van belang om inzicht te krijgen in hoe de hardstyle festivalganger social media gebruikt (zie 3.5. de rol van sociale media in betekenis en beleving). Uit de theorie blijkt dat beleving al voor het festival een rol speelt. Dit uit zich o.a. in het gebruik van social media voor het festival. Naast het opzoeken van praktische zaken, zoals aanvangstijden, line-up, ticketprijs en dergelijke, spelen social media ook een rol in het creëren van verwachtingen. Daarnaast is het van belang inzicht te krijgen in welke sociale media wanneer gebruikt worden, zodat gekeken kan worden in hoeverre de strategie van EYE4DANCE hierop aansluit.

Operationalisatie

Als onderdeel van de enquête zijn aan de respondenten de volgende vragen voorgelegd: 5a. Voorafgaand aan het festival zoek ik de benodigde informatie op via:

-Raceboot -Instagram -Twitter -Youtube -Website -Other…

5b. Tijdens het festival maak ik gebruik van de volgende Social Media: -Facebook

-Instagram -Twitter -Youtube -Other…

5c. Na het festival ben ik van plan om via de volgende Social Media iets over het festival te plaatsen: -Facebook

-Instagram -Twitter -Youtube

4.3 Validiteit, betrouwbaarheid en ethiek van het onderzoek

Bij validiteit gaat het om de vraag of de gekozen manier van onderzoek de beste manier is om de hoofd- en deelvragen te beantwoorden. Meet het onderzoek ook echt wat de onderzoeker wil meten? Bij betrouwbaarheid gaat het om de vraag of herhaling van het onderzoek tot een zelfde resultaat zal leiden (studiemeesters, z.j.). In dit onderzoek is gekozen om gebruik te maken van concepten en enquêtevragen die eerder zijn gebruikt in een ander onderzoek, Evenementen onderzoek onder

26

Nederlandse festivals (Rovers, Boer, & Brussee, z.j.) en daardoor al eerder getoetst zijn op betrouwbaarheid en validiteit.

Verder zijn vanuit de onderzoeker zelf ook enkele acties ondernomen. Zo is het belangrijk om zo transparant mogelijk te zijn over het doel van het onderzoek en meningen niet te generaliseren. Er is benadrukt dat de interviews en enquêtes puur dienen om achterliggende gedachten, emoties en motieven te onderzoeken. Aangezien de personen die meewerken aan de interviews of enquêtes dit op vrijwillige basis doen, is de verwachting dat de vragen eerlijk beantwoord zullen worden.

Op een ethische manier onderzoek doen betekent dat enerzijds dat de onderzoeker onafhankelijk onderzoek doet en niet beïnvloed wordt door wat de opdrachtgever wil zien aan uitkomsten. Anderzijds betekent het dat zaken als privacy van de respondenten gewaarborgd wordt (Geerdink & Heerkens, 2010).

Om de privacy te waarborgen zijn de enquêtes anoniem afgenomen. Ook is er vermeld dat de resultaten die voortkomen uit de enquête enkel bedoeld zijn voor het onderzoek. Dit geldt ook voor de uitkomsten van de interviews, echter zijn deze niet anoniem afgenomen.

4.4 Risico’s en beperkingen van het onderzoek

Gedurende het onderzoek zal rekening moeten worden gehouden met beperkingen. Een mogelijke beperking van het onderzoek kan zijn dat het noodzakelijk is om genoeg respondenten te vinden die de enquête in willen vullen. Een lage respons heeft een lagere betrouwbaarheid van de antwoorden als gevolg.

Het risico van interviews in het algemeen is dat de vragen verkeerd begrepen kunnen worden of dat de antwoorden anders geïnterpreteerd worden dan dat deze bedoeld zijn. Ook kan het voorkomen dat mensen politiek correcte antwoorden geven in plaats van hun oprechte mening over het onderwerp. Om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen zal voorafgaand aan het interview worden aangegeven dat het de bedoeling is dat er eerlijk antwoord wordt gegeven. Wanneer er een vraag wordt gesteld die de geïnterviewde liever niet beantwoordt, mag dit aangegeven worden.

Een beperking van het onderzoek is dat het festival Dream Village zich richt op zoveel muziekstijlen dat het voor deze afstudeerscriptie niet mogelijk is om alle stijlen hierbij te betrekken. Aangezien de main stage van het festival het genre hardstyle heeft, is hier de focus op gelegd. Dit beeld geeft echter geen totale weergave van alle stijlen. Een aanbeveling voor verder onderzoek zou dus kunnen zijn om een soortgelijk onderzoek te herhalen binnen de andere muziekgenres.

27

Hoofdstuk 5 Resultaten

In dit hoofdstuk worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. De bevindingen zullen per deelvraag behandeld worden.

5.1 Wat is het huidige concept van Dream Village?

Om het concept van Dream Village te beschrijven, is gekozen om het begrip ‘concept’ op te delen in verschillende categorieën (zie 4.2.1), die weer onderverdeeld zijn in criteria:

1. De ligging en indeling van het terrein: dit is weer onderverdeeld in locatie, omvang, bereikbaarheid met openbaar vervoer, afstand van de camping naar het festivalterrein en het aantal podia (‘stages’). 2. Aankleding van het terrein: hierbij zal gekeken worden naar de stages (podium) en na worden gegaan of er wel of niet gebruik wordt gemaakt van een herkenbaar thema en/of een herkenbare huisstijl, het kleurgebruik, de grootte van het podium, de vormgeving van het podium en de samenhang van de aankleding van het podium met het thema/herkenbare huisstijl.

De programmering zoals Stoffers (2014) noemt is in dit onderzoek als volgt geanalyseerd:

3. Line-up: criteria hierbij zijn: is er sprake van een breed scala aan (hard)dance muziekstijlen vertegenwoordigd of wordt gekozen voor een specifiek genre. Daarnaast wordt gekeken naar de verhouding line-up en de prijs van de tickets.

Stoffers (2014) spreekt over catering, dat zal in dit onderzoek als volgt onderzocht worden: 4. De catering: hierbij gaat het om de diversiteit in het cateringaanbod.

5. Vormgeving van de website: criteria zijn gebruikersgemak (het direct kunnen doorlinken naar onderwerpen als tickets en line-up), duidelijke algemene info zoals aanvangstijden en minimumleeftijd en of de huisstijl/thema/logo/kleurgebruik herkenbaar is.

6. Social media: hierbij gaat het omde vraag welke sociale media worden gebruikt. 5.1.1 De ligging en indeling van het terrein

Locatie: Dream Village wordt georganiseerd op de Lage Aard te Bavel. Het terrein zelf heeft geen specifieke bijzonderheden zoals de heer De Vaan ook aangeeft in het interview (zie bijlage 6.1): ‘Het is eigenlijk maar gewoon een boeren grasveld, maar als je het zo inricht dat je gebruik maakt van alles dat in de buurt is dan kan je er wel iets heel tofs van maken!’

Omvang: Het festival is qua omvang middelgroot. Het wordt opgebouwd in een gebied waar normaal alleen weiland te vinden is. De precieze omvang in vierkante meter van het terrein is niet bekend. Doordat het festivalterrein een centraal punt heeft (Down Town) waar alle faciliteiten samenkomen, zijn deze gemakkelijk terug te vinden en daarnaast is alles duidelijk aangegeven door middel van bewegwijzering op het terrein zelf.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: Dream Village is niet direct bereikbaar via openbaar vervoer. Daarom worden pendelbussen in gezet die rijden vanaf station Breda. Hoewel uit het interview met de heer De Vaan (marketingcommunicatie manager) blijkt dat EYE4DANCE bereikbaarheid belangrijk vindt, is volgens hem een goede line-up belangrijker. De heer Van der Star (directeur EYE4DANCE) legt meer nadruk op het transport naar het terrein. Hij ziet dat als belangrijke basisvoorwaarde. Afstand camping – festivalterrein: De camping (Dream Resort) bevindt zich op zo’n tien minuten lopen vanaf de main stage gerekend.

Indeling: aantal main stages en stages: Dream Village heeft twee main stages en zeven overige stages. Opvallend bij editie 2016 was dat de hardstyle main stage beter werd bezocht dan de house main stage (De Vaan, 2016).

28

In document Never stop dreaming (pagina 32-35)