• No results found

gooien Tata Steel op slot

In document Ze staan er weer…! (pagina 26-34)

Velsen - Een groep werknemers van Tata Steel heeft dinsdagoch-tend de toegangspoorten van het bedrijfsterrein geblokkeerd.

Ze deden dat uit protest tegen het vertrek van Theo Henrar, de directievoorzitter van Tata Steel Nederland.

Hoewel Tata Steel volhoudt dat Henrar vrijwillig en in goed over-leg is opgestapt, houdt het per-soneel vast aan de lezing dat de bestuurder door het concern de wacht is aangezegd. Sinds vori-ge week houdt het personeel

zo-genoemde wilde acties, waar-bij eventuele (verkeers)overlast voor de omgeving niet wordt ge-schuwd. Maandagavond weiger-de een weiger-deel van weiger-de nachtploeg om aan het werk te gaan. Direc-teur Hans van den Berg en FNV-bestuurder Roel Berghuis kwa-men toen langs voor overleg. Ook in de komende dagen worden nog acties verwacht.

Van gecoördineerde acties van-uit de vakbond is echter voorals-nog geen sprake. (Foto: Ton van Steijn)

WWW.50PLUSWIJZER.NL

WWW.50PLUSWIJZER.NL

WWW.50PLUSWIJZER.NL

WWW.LIJFENGEZONDHEID.NL

WWW.LIJFENGEZONDHEID.NL

WWW.LIJFENGEZONDHEID.NL

M A A K V A N J E H U I S J O U W D R O O M H U I S !

M A A K V A N J E H U I S J O U W D R O O M H U I S ! M A A K V A N J E H U I S

J O U W D R O O M H U I S !

4 X P E R J A A R I N

O N Z E K R A N T E N !

M A A K V A N J E H U I S J O U W D R O O M H U I S ! M A A K V A N J E H U I S

J O U W D R O O M H U I S !

WWW.50PLUSWIJZER.NL

34 28 mei 2020

IJmuiden - Hemelvaartsdag werd een drukke dag met veel dagjes-mensen, die de natuur introkken.

Té druk volgens diverse instan-ties. In IJmuiden konden natuur-liefhebbers toch nog wel rustige plekjes vinden. Door heel vroeg van huis te gaan, zoals een ge-zin met drie kinderen in de leef-tijd van 2, 4 en 6 jaar uit Breda, die vertelden dat ze al vroeg op het

IJmuider strand waren. Tegen het middaguur gingen zij weer huis-waarts. Ook een gezin met twee kleine kinderen uit Driehuis was al vroeg in Beeckestijn te vinden.

Het was heerlijk rustig. Op de foto zien wij het kleine strandje naast de Zuidpier. Ook daar bleek het nog goed mogelijk om afstand te bewaren. (Tekst en foto: Arita Im-merzeel)

Regio - Op 1 mei van dit jaar was de samenvoeging tussen Rabobank Haarlem en Rabo-bank IJmond een feit. Onder de nieuwe naam Rabobank Haar-lem-IJmond gaat de bank nu op dezelfde voet verder. Ver-binden is het sleutelwoord bin-nen het door de coöperatie-ve bank gevoerde beleid. Een term die juist in deze onzeke-re tijden misschien wel belang-rijker is geworden dan ooit. We spreken erover met Jerry No-tenboom (1969), de directie-voorzitter van Rabobank Haar-lem-IJmond.

Al meer dan een kwart eeuw is Jerry Notenboom inmiddels werkzaam voor de Rabobank. Hij had al een flinke dosis ervaring als directeur van diverse vesti-gingen elders in het land, toen hij anderhalf jaar geleden de nieu-we directievoorzitter nieu-werd van Rabobank IJmond. Nu de samen-voeging met Rabobank Haarlem voltooid is, bekleedt hij dezelf-de functie binnen dezelf-de nieuwe or-ganisatie. Het is juist de coöpera-tieve gedachte van de bank, die hem zeer aanspreekt. Het samen zoeken naar oplossingen waar ie-dereen beter van wordt, vormt de kernwaarde van het concern.

Een hele kluif in een tijd waarin het merendeel van de klanten in financieel opzicht in zwaar weer is geraakt. Jerry Notenboom: ,,Ra-bobank Haarlem-IJmond is een

solide bank die midden in de sa-menleving staat. We voeren over-leg met alle belangrijke partijen in ons werkgebied. Een deel van ons coöperatief dividend hebben we in een coronafonds gestort.

Dat is bedoeld om verenigingen en stichtingen, die bij ons bankie-ren en die het moeilijk hebben, te ondersteunen. Maar het coö-peratief dividend is er ook voor nieuwe initiatieven.’’ Als voor-beeld noemt hij de realisatie van een energiehaven in IJmuiden.

,,De Rabobank gelooft heel erg in energietransitie. De energie-haven is heel belangrijk voor de werkgelegenheid in dit gebied en voor de innovatiekracht. AYOP heeft een programma opgesteld om in te zetten op duurzame energie en wij gaan dat drie jaar lang ondersteunen. Dat doen we enerzijds door financiële midde-len beschikbaar te stelmidde-len, maar ook door verbindingen te leg-gen zodat kennis kan worden ge-deeld. We hebben een groot net-werk, dat kunnen we hiervoor ge-bruiken.’’

Vooral de kleine zelfstandigen zijn door de coronacrisis zwaar getroffen. Veel van deze bedrij-ven bankieren bij Rabobank Haarlem-IJmond. Overal worden inmiddels campagnes gevoerd om consumenten aan te sporen de lokale ondernemers te steu-nen. Dergelijke campagnes slui-ten goed aan bij het beleid dat de bank al jaren voert: ,,Wij zetten heel erg in op het thema ‘support your locals’. We hebben bijvoor-beeld een langjarige samenwer-king met Noordzee vis in IJmui-den. De vis die wij eten komt nog steeds van heel ver, zoals tilapiafi-let uit Vietnam. Dat is duizenden kilometers ver, terwijl er prachti-ge vissen hier voor de kust zwem-men. Hoe mooi zou het zijn om die verbinding te kunnen maken, zodat er meer vis uit de Noordzee wordt gegeten!’’ Op de zakelijke markt ziet Notenboom meer uit-dagingen: ,,De Waarderpolder in Haarlem is een gebied met heel veel innovatiekracht. Dat geldt ook voor het cluster langs de Noordzee in het gebied rond Ta-ta Steel en Crown Van Gelder. Het zou prachtig zijn als we de

verbin-ding kunnen maken tussen die twee gebieden.’’ Het goede be-houden en nieuwe ontwikkelin-gen aanjaontwikkelin-gen, die twee uitgangs-punten vormen de pijlers onder het beleid van de bank. Mede daarom steekt Rabobank Haar-lem-IJmond ook geld in Techport, een regionaal netwerk dat be-doeld is om jongeren te enthou-siasmeren voor een baan in de techniek en een duurzame maak- en onderhoudsinsdustrie te creë-ren.

In 2019 heeft Rabobank IJmond maar liefst 164 verenigingen en stichtingen in de regio onder-steund. Deels door sponsoring, maar ook vanuit het coöpera-tief dividend: ,,Dat valt uiteen in enerzijds sociaal-maatschappelij-ke initiatieven en anderzijds inno-vatieve initiatieven.’’ Het blijkt een zeer breed palet aan geldstro-men te zijn, variërend van een eu-ro per ingevulde enquête over de dienstverlening van de bank voor de Voedselbank tot aan het steu-nen van de harddraverijen in de regio door het instellen van de pikeurprijs. Alles bij elkaar is er een miljoen euro aan coöpera-tief dividend verdeeld. De leden-raadsleden hebben een stem in het verdelen van het geld en om het lokale karakter van de bank nog meer te benadrukken mo-gen de ledenraadsleden sinds vo-rig jaar zelf ieder een bedrag van duizend euro aan een goed doel toewijzen. Zo vloeit een deel van de winst die de bank maakt dus rechtstreeks terug naar de lokale samenleving. ,,We zijn na de sa-menvoeging gestart met 47 le-denraadsleden. We hebben uit-eindelijk het streven om op on-geveer 35 ledenraadsleden uit te komen.’’ De samenvoeging van de bank zelf verliep tamelijk geruis-loos: ,,De verschillen tussen de werkgebieden zijn niet zo groot.

Dat zagen we al snel toen de le-denraadsleden kennismaakten met elkaar. De betrokkenheid is heel groot en ze willen heel graag de bank zichtbaar in de maat-schappij terug laten komen. Als je die verbinding hebt, maak je al snel een goede start.’’

Geen

In document Ze staan er weer…! (pagina 26-34)