• No results found

Goedkeuren van de samenwerkingsovereenkomst betreffende de deelname aan de steunmaatregel van het Vlaams stimulusprogramma voor

In document Notulen en zittingsverslag (pagina 25-28)

toeristische ondernemingen in het kader van het coronavirus

De secretaris brengt een samenvattend verslag naar voor van de besprekingen gevoerd in de 3de commissie over dit agendapunt.

De voorzitter opent de bespreking.

De heer Reddy De Mey, Vlaams Belang-raadslid zal proberen in de zes stappen van die levenslijnredding te komen. De handleiding is de derde lockdown, de mensen zitten nog steeds met evenveel problemen en vragen.

Hij moet zeggen dat dit in de commissie werd besproken. Het bleek dat er voor de 150 provinciale steuntrekkers voor kleinere bedrijven er 50 al in de running waren, maandag bij informatie al 112 te wachten staan.

De mailing hieromtrent is zeker een succes. Het is meer dan terecht.

In dat verband gaat het wel over bedrijven die gezond waren in 2019 dus voor de coronacrisis. Dit is niet onbelangrijk, dit wordt onderzocht.

Hij springt meteen naar bedrijven die nu zullen indienen tegen 31 maart 2021.

Hij vraagt zich af bij de beoordeling of men kijkt naar deze situaties. Het zou kunnen dat tussen de periode van een gezond 2019 en nu de situatie helemaal anders is.

Bij de beoordeling staat hij nog even stil bij een klein detail, welke diensten die hiervoor in aanmerking komen, hij zal het niet opsommen maar alleen bij private attracties bv.

velodroom Blankenberge, slaat dit ook op eventueel dorpskermissen, foorkramers?

Nu komt hij op de datum van 1 Juli 2022. Indien iemand geweigerd wordt, en hij vindt dit ten onrechte omdat zijn concurrent dit wel krijgt, vraagt hij zich af of men dan terecht kan bij de provincie?

Als ieder burger naar de raad van state stapt, kan dat? Heeft de provincie dan nog een verhaal?

Dan de datum 1 juli 2022: tegen die tijd moet de vier punten gekend zijn. De bedragen moeten uitgegeven zijn.

Tijdens de uitgaven zullen de kleinere bedrijven beroep kunnen doen op advies, contact, controle van Westtoer zodat er minder kans bestaat dat er iets misloopt.

Er moet terugbetaald worden, er werd even gezegd dat 60% van die 2 miljoen niet kan worden terugbetaald, kan men daar nog iets aandoen?

Wat is de positie van de provincie bij faillissementen? Kan men nog iets recuperen? Het is heel mooi dat de provincie voor de toeristische provincie een bedrag naar voor schuift maar had men daar niets kunnen voorzien?

De heer Jan Vanmeirhaeghe, NV-A- fractie deelt mee dat hun fractie dit zal goedkeuren want voor een zwaar getroffen sector een bijkomend bedrag door provincie naast het bedrag van Vlaanderen is mooi. Dat toont aan dat er een goeie synergie is tussen minister van toerisme en gedeputeerde. Men kan deze positieve evolutie alleen maar toejuichen. In de vorige legislatuur was dit dikwijls anders.

Toch een aantal vragen ter verduidelijking

Enerzijds de timing, dit is nu zeer krap, de betrokken bedrijven hebben niet veel tijd om een plan van aanmaak op te maken en op te stellen. Kan er uitstel worden gegeven?

Anderszijds heeft hij een juridische vraag.

Tijdens de raad van bestuur van Westtoer heeft men vernomen dat er al een maand webinars wordt gegeven, berichten worden uitgestuurd sinds de bekendmaking in het Vlaams

parlement maar op onze raad komt dit nu pas vandaag ter stemming. Stel je voor dat dit niet goedgekeurd zou worden, hoe zit het dan? Mijn vraag is ook een stuk van de timing van de

goedkeuring. Kan dit al ingediend worden voordat het goedgekeurd werd door de raad of moeten we gewoon achteraf acteren?

Heb je al een actualisering van de cijfers?

De heer Herman Lodewyckx, Groen – Raadslid, wil een pluim geven aan Westtoer, aan iedereen die er mee betrokken is. Men is niet bij de pakken blijven zitten in deze crisisperiode. Men heeft initiatief genomen. Men heeft hoger geschakeld, zelfs Toerisme Vlaanderen heeft men mee gekregen. Dit verdient een pluim.

In de rand is er hier en daar een opmerking maar de pluim is zeker verdiend!

Men hoopt dat het mogelijk maakt dat de toeristische sector meer kan dan overleven.

De heer Anthony Dumarey, Open VLD- Raadslid, het verrast hem dat er vragen komen rond iets dat nu bijzonder noodzakelijk is.

Het is een voorbeeld van onze provincie die heel snel geschakeld heeft. Het geeft geen zin om steun te verlenen als je na de feiten aanholt. De deputatie heeft heel snel geschakeld op initiatief van Westtoer. We zijn absoluut een voortrekker geweest.

Het is zeker een pluim voor de medewerkers van Westtoer alsook voor het snelschakelen van de deputatie.

Wat dit betreft, het is een zeer goed programma. Dit is zelfs door meer dan 290 ondernemers gebruikt.

Men zet sterk in op de toeristische sector en haar ondernemers.

Mevrouw Lahaye- Battheu, gedeputeerde, bedankt iedereen voor de verschillende tussenkomsten en de steun.

Ook al hebben we enkele negatieve geluiden gehoord over de samenwerking provincie en hogere overheid, toch is dit een mooi voorbeeld van een goeie samenwerking! Het is een samenwerkingsovereenkomst van de provincie aan de ene kant en Vlaanderen aan de andere kant die we hier nu voorleggen.

Het is zo dat de overeenkomst uitgebreid werd toegelicht in de derde commissie. Ze sluit zich aan op wat de collega’s hebben gezegd nl. het fier zijn op de mensen van Westtoer is zeker terecht. Westtoer ligt aan de basis van dit steunprogramma. Dit steunprogramma, zoals gezegd, komt voor een sector die enorm getroffen is door corona, dit is broodnodig. Het is zo dat een nog nooit gezien ondersteuningspakket klaarligt, 30 miljoen euro door Vlaanderen en nog eens 2 miljoen euro vanuit onze provincie. Daarnaast zijn er ook enkele steden die aansluiten o.a. Brugge.

Ook de provincies Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen werken mee.

Wij proberen hier voor West-Vlaanderen een 100 -tal – 150 tal kleinschalige toeristische actoren een substantiele ondersteuning mee te geven.

Eens benadrukken dat Vlaanderen steunbedragen zal geven van maximum 200.000 euro per aanvraag. Voor de provincie gaat dit over 20.000 euro per aanvraag. Die bedragen kunnen gaan naar investeringen zoals daar zijn: installatie van ventilatie in de onderneming,

verbouwen van de ondernemingen zodat men de bezoekers meer kunnen spreiden.

Zodra we mogen, teruggaan naar het leven waartoe we naar snakken, en het af en toe eens weggaan, iets gaan eten en dergelijke kunnen we dat beleven. Het zal volgens andere normen moeten zijn, afstand zal in een eerste fase nog blijven, vandaar date r heel wat verbouwingen zullen moeten worden uitgevoerd.

Bedoeling is ook om investeringen te ondersteunen om vaste kosten te beperken. Dit kan door te investeren in ecologische duurzaamheid, herneembare energie, beperken van de afvalstroom enz.

De collega’s van Groen vroegen het mij ook, om in te zetten op duurzaam toerisme, dit programma is zeker een voorbeeld van duurzaam toerisme nl. door ondernemers die deze werken aanvatten om zij een stiumlans te geven vanuit dit programma.

Misschien ook nog even benadrukken dat de steun bestaat van een subsidie van 25 %, de rest is een renteloze lening van 75 %. Deze percentages zijn iets anders bij sociale en jeugdlogies daar gaat het over een subsidie van40 %en 60% renteloze lening.

Er wordt hier opgemerkt dat de steun gaat naar gezonde bedrijven.

Men zal het doen via de gezondheidscore, ook naar de coronagevoeligheid. De financiële situatie zal op vandaag ook bekeken worden.

Foorkramers komen niet in aanmerking.

Er zal kunnen beroep worden gedaan op de mensen van Westtoer voor begeleiding.

Na goedkeuring door Vlaamse regering hebben we info sessies gehouden en we zullen deze ondernemers begeleiden tot aan de uitbetaling.

Wat de terugbetaling van de renteloze lening betreft, wat zal de ratio zijn van de terugbetaling en wat met het verlies. Dit is koffiedik kijken maar in de

samenwerkingsovereenkomst tussen provincie en Westtoer zal dit verder uitgewerkt worden.

In elk geval moeten we hopen dat de meeste ondernemingen die zware crisis overleven.

De lening zal voor het grootste stuk terugbetaald worden.

Als men niet akkoord gaat met de beslissing , kan men klacht indienen bij de hogere overheid.

Ze moet de opmerking van een raadslid corrigeren wat betreft het Vlaams parlement.

Het Vlaams parlement is niet betrokken bij dit programma, het is de Vlaamse regering die op 26 februari 2021 het stimulusprogramma heeft goedgekeurd. Ze hebben de oproep

gelanceerd op 1 maart.

We zijn ons bewust dat de timing heel krap is.

Wat als men dit nu niet zou goedkeuren, dan komen de West-Vlaamse ondernemers enkel in aanmerking voor de Vlaamse steun en kan de provincie niet mee beslissen naar waar de steun gaat. Ze wil wel opmerken dat men heeft gekozen om deze overeenkomst dit willen voorleggen aan provincieraad en niet enkel beslissen in de deputatie.

Ze heeft al vernomen dat de provincieraad dit programma wel zal ondersteunen dus de opmerking hier is eigenlijk zonder voorwerp.

Er was de vraag gesteld naar het aantal aanvragen: er zijn 112 West-Vlaams, 220 voor gans Vlaanderen, de laatste update van 17 u02 komt neer op 148 dossiers. Er zullen heel wat dossiers vanuit onze provincie voorliggen.

Het is belangrijk dat wij in de jury kunnen helpen beslissen over de West-Vlaamse dossiers.

Zij dankt ook de collega’s Herman Lodewyckx en Anthony Dumarey voor hun ondersteunende tussenkomsten.

Vanaf 1 juli 2021 zullen de aanvragers ingelicht worden over de beslissing die genomen is in hun dossier. Als ze weerhouden zijn, krijgen ze de tijd tot tegen 1 juli 2022 om de

maatregelen in te voeren en de geplande kosten in te brengen.

De heer Jan Van Meirhaeghe, mijn vraag was ter verduidelijking omdat hij zich niet goed kan realiseren als men geen officiele goedkeuring of stemming geeft, wat kan er gebeuren. Zijn er daar procedures voor? Dit zou de zaak alleen maar bemoeilijken.

Laat het duidelijk zijn!

We zullen zeker niet tegenstribbelen. Dit is niet onze bedoeling. We vinden het een zeer goed initiatief en met volle goesting zullen we dit ook steunen.

De voorzitter sluit de bespreking.

De raad gaat over tot de elektronische stemming over het besluit van agendapunt 15.

Het besluit wordt aangenomen met 35 ja-stemmen tegen 0 neen-stemmen bij 0 onthoudingen.

De volgende raadsleden brengen een ja-stem uit: Dejaegher Christof , Aernoudt Wim , Bekaert Simon , Bruynooghe Arnold , Coupillie Luc, Croes Claude , de Bethune Jean, De Klerck Patrick , De Mey Reddy , De Poorter Johan , Decleer Hilde , Dejaeghere Veerle ,

Dumarey Anthony , Hollevoet Justine , Kindt Els , Lahaye-Battheu Sabien, Laridon Lies , Lodewyckx Herman , Naeyaert Bart, Pillaert Kristof , Roose Peter , Schotte Gerda , Soens Rik , Strobbe Ruben , Tavernier Maarten , Van Meirhaeghe Jan , Vanbrabant Martine ,

Vandenbrande Isabelle , Vandenbulcke Sigrid , Vandermersch Piet , Vanlerberghe Jurgen, Vannieuwenhuyze Luc , Vanryckeghem Martine , Vansteenkiste Jo , Willems Tom

Het volgende besluit wordt aangenomen:

De provincieraad van de provincie West-Vlaanderen

verwijst naar volgende rechtsbronnen en houdt rekening met volgende wettelijke bepalingen en feitelijke overwegingen:

- het provinciedecreet van 9 december 2005, inzonderheid artikel 2 (provinciaal belang omwille van bovenlokale taakbehartiging)

- het provinciaal reglement van 25 mei 2000 inzake ‘de controle op de toekenning en de aanwending van subsidies en op het toestaan van reservevorming door subsidietrekkers’

- het ‘Reglement betreffende de provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie’ goedgekeurd door de provincieraad van West-Vlaanderen op 12 mei 2005 en latere wijzigingen

- het besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2021 tot vaststelling van de regels voor de toekenning van steun van het Vlaams stimulusprogramma voor toeristische

ondernemingen in het kader van het coronavirus (het “BVR stimulusprogramma”) dat voorziet in de mogelijkheid voor toeristische ondernemingen (met focus op toeristische logies en attracties) een steunmaatregel bij Toerisme Vlaanderen aan te vragen voor de financiering van investeringsprojecten in hun attractie of logies om zo hun concurrentiepositie te verbeteren en het herstel van de toeristische sector post-corona te ondersteunen - het BVR stimulusprogramma voorziet in artikel 27 de mogelijkheid voor provinciale overheden om op vrijwillige basis aan de steunmaatregel deel te nemen door, na uitputting van het steunbudget van de Vlaamse Regering, bijkomende middelen toe te kennen voor investeringsprojecten in hun provincie die geen Vlaamse steun ontvingen. Deelnemende provinciale overheden dienen hiertoe een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Toerisme Vlaanderen waarin minstens de nominale waarde van de bijkomende middelen van de deelnemende administratieve overheid wordt gepreciseerd, en desgevallend ook de bijkomende modaliteiten verbonden aan de deelname.

- het ministerieel besluit van 26 februari 2021 tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2021 tot vaststelling van de regels voor de toekenning van steun van het Vlaams stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen in het kader van het coronavirus

- het voorstel van de deputatie BESLUIT:

Enig artikel :

De samenwerkingsovereenkomst voor de deelname aan de steunmaatregel Vlaams

stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen in het kader van het coronavirus tussen Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen, wordt goedgekeurd.

***

Agendapunt 16 Goedkeuren van de definitieve vaststelling van het PRUP Ter

In document Notulen en zittingsverslag (pagina 25-28)