• No results found

GOED EN GELUKKIG - VERBONDEN

In document Welkom in het Sint-Ursula-instituut (pagina 69-73)

OPVOEDINGSPROJECT

De doelstelling wat meer uitgewerkt

We willen in onze school tussen alle betrokkenen verbondenheid nastreven.

We willen onze leerlingen leren openstaan voor het schone, het goede en het religieuze, door aandacht voor schoonheidsbeleving, morele waarden en het gevoel verbonden te zijn met alles wat geschapen is.

In de geest van het evangelie voeden we ze op tot eerbied voor de schepping, d.w.z. voor alles wat de mens met zijn zintuigen kan waarnemen, met zijn verstand kan onderzoeken en voor wat hij niet kan vatten. levenswaarden zoals verdraagzaamheid, vertrouwen, rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, oprechtheid, respect, vergeving en verzoening en zo bijdragen tot het eigen geluk en dat van anderen.

De leerlingen moeten respect opbrengen voor de wijze waarop geloof beleefd en gevierd wordt en ervoor openstaan.

Hoe werken directie, betrokkenen door levenswaarden bij te brengen en voor te leven.

We hebben aandacht voor de leefwereld van de jongeren en benaderen leerlingen en collega’s op een positieve manier o.a. door gebruik te maken van verbindende taal en het bieden van nieuwe kansen.

We stimuleren een gezond zelfvertrouwen bij onze leerlingen zodat ze op basis van gelijkwaardigheid relaties kunnen opbouwen.

We wekken bij onze leerlingen verwondering voor het schone en het goede en leren de jongeren respect op te brengen voor het

We leren hen samenwerken en bieden kansen tot zelfontplooiing o.a.

via werkgroepen.

We maken gebruik van herstelmethodieken om mekaar nieuwe kansen te geven;

Christelijke levenswaarden worden voorgeleefd door leerkrachten en medeleerlingen. Gebed en bezinning, inspiratie en getuigenissen komen aan bod in godsdienstlessen, in klassen- en schoolvieringen en andere activiteiten ondersteund door het Pastoraal team.

We willen aandacht hebben voor levenswaarden zoals verdraagzaamheid, geduld, vertrouwen, rechtvaardigheid, oprechtheid, goedheid en zo bijdragen tot ons eigen geluk en dat van anderen.

We hebben respect voor de wijze waarop geloof beleefd en gevierd wordt en staan ervoor open.

SCHOOLREGLEMENT

6.1 Vieringen, projecten en acties

In de werkgroep 'Pastoraal' zorgen leraren en leerlingen samen voor vieringen en projecten.

▪ vieringen in klassenverband of in grote groep

▪ acties tijdens advent- en vastenperiode als ondersteuning van grotere projecten

▪ campagneweekend 'Vredeseilanden'

▪ viering met Allerzielen, Kerstmis en Pasen

▪ viering bij het einde van het schooljaar 6.2 Schoolklimaat

Een goede sfeer in onze school vinden we erg belangrijk. Daarom organiseren we o.a. onthaaldagen en klassendagen, zodat je snel en op een prettige wijze met je leraren en klasgenoten vertrouwd raakt.

We verwachten van jou dan ook een positieve bijdrage.

Engagementsverklaring

Deze engagementsverklaring kwam tot stand na overleg

• binnen de scholengemeenschap KOBA HeLiKs, waartoe onze school behoort;

• met de ouderraad van onze school;

• met de schoolraad van onze school.

Als katholieke school zullen wij alles in het werk stellen om uw dochter/zoon op een zo goed mogelijke manier te begeleiden doorheen haar/zijn school- en studieloopbaan. Het inschrijven van uw dochter/zoon in onze school is echter niet vrijblijvend. Wij willen werken in partnerschap en rekenen daarom ook ten volle op uw medewerking.

1 Wederzijdse afspraken m.b.t. het oudercontact

Op verschillende momenten in het schooljaar organiseert de school een individueel oudercontact.

Dit is een gelegenheid om met leerkrachten van gedachten te wisselen over de vorderingen van de leerling en belangrijke informatie aan elkaar kenbaar te maken.

De data van de oudercontacten zijn opgenomen in de schoolkalender. U kan zich hiervoor inschrijven via Smartschool.

We verwachten dat ouders die expliciet worden uitgenodigd om aanwezig te zijn op het

oudercontact, ook ingaan op deze uitnodiging. Indien de voorgestelde datum niet past, verwittigen de ouders de school. We zoeken dan graag samen naar een andere oplossing.

Mochten er buiten deze geplande overlegmomenten vragen of zorgen opduiken, dan kunnen zowel ouders als school het initiatief nemen voor een gesprek hierover.

2 Wederzijdse afspraken over de regelmatige aanwezigheid en het spijbelbeleid

2.1 Door de inschrijving van uw dochter/zoon in onze school verwachten we dat zij/hij vanaf de eerste schooldag tot en met 30 juni deelneemt aan alle lessen en activiteiten van het leerjaar dat zij/hij volgt. Bezinningsdagen, buitenschoolse activiteiten enzovoort worden als normale schooldagen beschouwd, ook als ze meerdere dagen in beslag nemen. Ze geven uw

dochter/zoon een kans om zich te verrijken en zich verder te ontwikkelen. Dit betekent dan ook dat uw dochter/zoon hieraan moet deelnemen. Verder verwachten we dat uw

dochter/zoon elke schooldag tijdig aanwezig is op school. Te laat komen kan gesanctioneerd worden met een orde- of tuchtmaatregel.

Het kan altijd gebeuren dat uw dochter/zoon om een bepaalde reden niet kan deelnemen aan alle lessen of lesvervangende activiteiten of dat zij/hij te laat komt. De concrete afspraken hierover vindt u terug in het schoolreglement onder punt 2.1.

Regelmatige onwettige afwezigheid kan leiden tot verlies van het recht op een schooltoeslag, volgens de wetgeving ter zake.

Wij verwachten dat u zich engageert om er mee op toe te zien dat uw dochter/zoon dagelijks en tijdig op school is en deelneemt aan de door de school georganiseerde activiteiten.

2.2 Zomaar wegblijven uit de school kan niet gezien de leerplicht en de toetredingsovereen-komst zoals vervat in het schoolreglement. Bij moeilijkheden wil de school, samen met het CLB, helpen deze op te lossen. De school verwacht bovendien uw actieve medewerking bij eventuele begeleidingsmaatregelen op dit vlak.

Indien u of uw dochter/zoon niet meewerkt aan onze begeleidingsinspanningen, kan de directeur beslissen om een tuchtprocedure tegen de leerling op te starten omdat hij het onderwijs- en vormingsgebeuren in gevaar brengt. Verder kan de school ook beslissen uw dochter/zoon uit te schrijven, bijvoorbeeld omdat zij/hij hardnekkig blijft spijbelen of omdat het voor de school al een hele tijd niet duidelijk is waar uw dochter/zoon verblijft.

3 Wederzijdse afspraken over vormen van individuele leerlingenbegeleiding

Sommige leerlingen zullen op bepaalde vlakken misschien extra zorg nodig hebben. De school zal, binnen het kader van de wetgeving ter zake, in overleg met de ouders zoeken naar de meest aangewezen vorm van begeleiding. We bekijken hoe ouders dit mee kunnen ondersteunen en opvolgen.

4 Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal

Om leerlingen alle kansen te geven op een succesvolle schoolloopbaan moeten zij het Nederlands voldoende beheersen. Uw keuze voor het Nederlandstalig onderwijs betekent ook dat u uw kinderen aanmoedigt om Nederlands te leren, ook buiten de school. Wanneer uw kind enkel Nederlands hoort, spreekt of leest tijdens de schooluren is het voor de school een onmogelijke opgave uw kind een behoorlijke kennis van het Nederlands bij te brengen. Wij verwachten daarnaast ook dat u instemt met bijkomende taalondersteuning als de klassenraad daartoe beslist.

Voor akkoord, op 1 september 2022 te Lier

Naam leerling: Klas:

De ouders De directie

In document Welkom in het Sint-Ursula-instituut (pagina 69-73)