• No results found

GEZELLIG UIT ETEN AAN DEMOCRATISCHE PRIJZEN

Bij de lokale dienstencentra (adressen zie p. 18), enkele sociale restaurants en het seniorenrestaurant “De gestoofde peer” kan je voor een democratische prijs gezellig samen met anderen uit eten.

Reserveren op voorhand is noodzakelijk.

Seniorenrestaurant

“De gestoofde peer”

Rootjesnsweg 77 9200 Grembergen 052 21 09 91

zorgsaam@stantonius .zkj.be

www.wzsint-antonius.be

Sociaal restaurant

“TVORK”

Vijfde januaristraat 19 9200 Dendermonde 052 20 02 41

tvork@ocmw.dendermonde .be

www.dendermonde.be/dien st/2738/sociaal-restaurant-tvork

Sociaal restaurant

“Den Lossen Babbel”

Woonzorghuis Molenkouter Dreefstraat 11A 9260 Wichelen 052 43 24 69 thuiszorg@ocmw-wichelen.be

www.wichelen.be/ocmw/do rpsrestaurant-den-lossen-babbel

Adressen boodschappendienst:

OCMW Waasmunster Molenstraat 41 Waasmunster 052 25 13 00

Lokale dienstencentra Dendermonde Sint Gillis (Zonnebloem) 052 25 19 30

Baasrode (’t Plein) 052 25 70 90

Centrum (het Zilverpand) 052 25 17 33

Samana Boodschappenlijn 0800 95 001

Adressen boodschappendienst: Zie ook diensten gezinszorg

Misschien heb je af en toe hulp nodig bij vervoer:

Bond Moyson B-Mobiel

Liftbus – Sociaal Huis

Solidariteit voor het gezin

Sommige van deze diensten zijn specifiek om patiënten te vervoeren van en naar medische consultaties. Andere diensten zoals de mindermobielencentrale en handicardiensten kan je ook inschakelen voor persoonlijk vervoer zoals familiebezoeken of uitstapjes.

Ria is blij met de extra hulp. Het was wel even wennen. Haar vader wilde absoluut niet dat er vreemden in zijn huis kwamen. Of zij moest hem helpen, of hij kon alles zelf doen. Ria heeft, ondanks haar schuldgevoelens, toch stand gehouden. Ze weet dat ze de zorg alleen niet kan volhouden. Haar eigen gezin is zeer begripvol. Maar Ria weet dat dit gezin ook verwachtingen heeft. De kinderen vragen aandacht, haar man helpt waar mogelijk, maar wil ook een volwaardige relatie. Na een paar weken is vader gewoon aan de hulp die hij nu krijgt. Hij vindt het zelfs prettig dat zoveel “schoon volk” voor hem klaar staat.

Als de vakantieperiode voor de deur staat, wordt Ria ongerust. De kinderen en haar man willen plannen maken: waar zullen we deze zomer naar toe gaan?

Ria voelt dat een reis van twee weken in het buitenland niet te verantwoorden is voor haar vader. Ondanks de thuishulp is twee weken afwezigheid ondenkbaar. Ze zou trouwens niet genieten van een vakantie met een voortdurende bezorgdheid voor Theo.

Bij de Dienst Maatschappelijk Werk adviseert men haar een tijdelijke opname van vader in een centrum voor kortverblijf. Ria beseft dat dit onmogelijk is. Vader heeft altijd gezegd dat opname in een rusthuis voor hem onbespreekbaar is. Dit zal hij nooit aanvaarden, hij zal het als verraad beschouwen. Weken gaan voorbij. Ria voelt zich heen en weer geslingerd tussen de verwachtingen van haar gezin en wat zij aanvoelt als haar plicht. Ze praat erover met Betty van de familiegroep, ze vraagt advies in het expertisecentrum, ze zoekt ook op het internet naar mogelijkheden van kortverblijf.

Iedereen die ze raadpleegt, heeft zo wat zijn idee over zorg voor personen met

dementie. Maar iedereen is het wel eens met de gedachte: “Je kan maar goed zorgen voor een ander, als je ook goed zorgt voor jezelf”.

Ria weet dat ze deze vakantie verdiend heeft, dat zijzelf en haar gezin er nood aan hebben om de batterijen weer op te laden. Onder impuls van Betty

bespreekt ze dit punt met haar vader. Theo ziet geen probleem. “Gaan jullie maar gerust op vakantie, ik trek wel mijn plan”, zo luidt het. Theo heeft geen zicht meer op zijn eigen problemen. Hij beseft wel dat het leven hem stilaan door de vingers glijdt, maar kan niet inschatten dat twee weken alleen thuis niet mogelijk zijn. Ria moet nu volhouden. Ze bespreekt al haar twijfels met Theo, ze vertelt over haar bezorgdheid voor hem, maar ook over haar eigen noden en de noden van haar man en kinderen. Ze maakte voordien reeds een afspraak in een paar centra voor

kortverblijf en stelt Theo voor om deze samen te gaan bezoeken. Theo vindt dit niet prettig. Hij treurt. Hij beseft dat dit niet goed is. Hij wil zelf beslissen over zijn doen en laten. Maar hij voelt ook dat hij meer en meer afhankelijk wordt van de hulp van anderen. Met pijn in het hart moet hij toch toegeven. Hij wil dit niet, maar ergens in het diepste van zijn ziel weet

hij dat zijn dochter van hem houdt. En dat de beslissingen die ze neemt de

juiste zijn. Hij zal twee weken naar een instelling voor kortverblijf gaan. De klein- kinderen zeggen: “Opa gaat ook twee weken op vakantie”.

Hij weet wel beter.

In de regio Dendermonde zijn er verschillende woonzorgcentra waar mensen gedurende een korte periode kunnen opgenomen worden. Niet alle beschikbare plaatsen zijn geschikt voor mensen met dementie.

We geven je hier de adressen van de woonzorgcentra waar kortverblijf mogelijk is. Sommige mensen met

dementie lopen vaak verloren of gaan ook

’s nachts dolen. Het kan voor hun

veiligheid en uw gemoedsrust belangrijk zijn dat ze worden opgenomen op een afdeling waar ze niet zomaar binnen en buiten kunnen.

Als je gebruik wil maken van deze mogelijkheden wacht je best niet te lang om de dienst te contacteren. Het aantal plaatsen is beperkt.

Elk ziekenfonds geeft een tussenkomst in de kosten voor kortverblijf in een erkend centrum voor kortverblijf.

BUGGENHOUT