• No results found

Voorzieningen en maatregelen 6.8.1

De schoorsteen van de in de aanvraag beschreven nieuwe ontgeuringsinstallatie, met een emissiehoogte van ten minste 20 meter, moet zodanig zijn uitgevoerd en voorzien van meetpunten dat het meetvlak voldoet aan de eisen en aanbevelingen uit de norm en ISO 10780 en NEN-EN 15259.

Toelichting:

Het is raadzaam om ook in de toevoerleiding naar de nieuwe ontgeuringsinstallatie meetpunten overeenkomstig de norm aan te brengen om daarmee meting van het rendement van de ontgeuringsinstallatie mogelijk te maken.

6.8.2

De schoorsteen van de in de aanvraag beschreven nieuwe ontgeuringsinstallatie moet voorzien zijn van doelmatige voorzieningen, zodat veilige en betrouwbare metingen praktisch en veilig mogelijk zijn.

Toelichting:

De doelmatige voorzieningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een werkplatform (bordes) of een opstelplaats voor een hoogwerker waarmee de meetpunten eenvoudig bereikt kunnen worden.

6.8.3

Geurbronnen anders dan de in de aanvraag beschreven nieuwe ontgeuringsinstallatie of het al langer bestaande biobed die leiden tot geurhinder buiten de inrichting moeten op eerste aanwijzing van het bevoegd gezag worden geëlimineerd, bijvoorbeeld door technische maatregelen (zoals goede afdichting), voldoende schoonmaken of afvoer van dampen naar de ontgeuringsinstallatie. Eventuele werkzaamheden die leiden tot

geurhinder buiten de inrichting moeten op eerste aanwijzing van het bevoegd gezag worden gestaakt.

Emissienormen 6.8.4

Uiterlijk vijftien maanden na het onherroepelijk worden van deze vergunning mag de totale geurimmissie ten gevolge van de activiteiten van de inrichting ter plaatse van nabijgelegen bedrijfsgebouwen van derden de waarde van 2,85 Europese odourunits per kubieke meter als 98 percentiel niet overschrijden, berekend volgens het Nieuw

Nationaal Model.

6.8.5

De geuremissie uit de in de aanvraag beschreven nieuwe ontgeuringsinstallatie, met een emissiehoogte van ten minste 20 meter, mag niet meer bedragen dan 125 miljoen

Europese odourunits per uur.

6.8.6

Gedurende de periode dat nog gebruik wordt gemaakt van het al langer bestaande biobed met een emissiehoogte van circa 4,5 meter, doch uiterlijk tot vijftien maanden na het onherroepelijk worden van deze vergunning, mag de emissie uit het al langer

bestaande biobed niet meer bedragen dan 75 miljoen Europese odourunits per uur.

De gezamenlijke totale emissie van het al langer bestaande biobed en de in de aanvraag beschreven nieuwe ontgeuringsinstallatie mag daarbij niet meer bedragen dan 125 miljoen Europese odourunits per uur.

De geuremissie moet worden gemeten volgens NEN-EN 13725, waarbij een meting bestaat uit een serie van tenminste drie deelmetingen van elk minimaal 30 minuten.

Controlemeting 6.8.7

Vergunninghouder dient na realisatie van de in de aanvraag beschreven nieuwe

ontgeuringsinstallatie eenmalig een meting uit te voeren ter controle van de emissies van geur uit de schoorsteen. Deze meting moet binnen achttien maanden na het

onherroepelijk worden van deze vergunning worden uitgevoerd.

6.8.8

Geuremissiemetingen moeten worden uitgevoerd volgens de NTA 9065 en de geldende norm (NEN-EN 13725). De resultaten van de metingen en berekeningen moeten worden gerapporteerd conform de NTA 9065 in Europese odourunits. Het meetplan moet vooraf worden voorgelegd aan het bevoegd gezag.

De meting moet minimaal 5 werkdagen vooraf gemeld worden aan de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (0320-265400 of via en email aan info@ofgv.nl), zodat de toezichthouder in de gelegenheid wordt gesteld aanwezig te zijn. Het onderzoek moet onder representatieve bedrijfsomstandigheden door een geaccrediteerde meetinstantie (monstername, analyse en debietmetingen) uitgevoerd worden.

Resultaten van uitgevoerde onderzoeken moeten uiterlijk 2 maanden na uitvoering van het onderzoek aan het bevoegd gezag zijn gezonden.

6.8.9

Voorafgaande aan de uitvoering van de emissiemetingen dient een meetvlakbeoordeling uitgevoerd te worden conform de eisen uit de NEN-EN 15259.

6.8.10

De resultaten van de metingen op basis van voorschrift 6.8.7moeten binnen 4 weken na uitvoering van de meting in een deelrapport zijn vastgelegd en aan het bevoegd gezag zijn aangeboden. De rapportage dient te voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de NEN-EN 15259 / NPR-CNEN-EN/TS 15675 t.a.v. rapportage.

BEGRIPPENLIJST AMB:

Algemene Beoordelingsmethodiek 2016.

ADR:

Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route.

AFVALSTOFFEN:

Alle stoffen, preparaten of voorwerpen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen.

BEDRIJFSRIOLERING:

Een stelsel van buizen, verbindingstukken en elementen zoals straat- en trottoirkolken, gootelementen, verzamelputten en installaties, zoals slibvangputten, olie-waterscheider en controleputten voor de opvang en afvoer van bedrijfsafvalwater.

BEVI

Besluit externe veiligheid inrichtingen BODEMBEDREIGENDE ACTIVITEIT:

Bedrijfsmatige activiteit die gepaard gaat met het gebruik, de productie of de emissie van een bodembedreigende stof overeenkomstig de definitie van het Activiteitenbesluit.

BODEMBESCHERMENDE MAATREGEL:

Op de gebezigde stoffen en gebruikte bodembeschermende voorziening toegesneden handeling gericht op reparatie, schoonmaak, onderhoud, actie bij incidenten,

bedrijfsinterne controle, inspectie of toezicht ter voorkoming van bodemverontreiniging waarvan de uitvoering is gewaarborgd.

EUROPESE GEUREENHEID (OUE):

Eén Europese geureenheid is de hoeveelheid geurstoffen die, bij verdamping in één kubieke meter neutraal gas onder standaard condities, een fysiologische respons oproept bij een panel (detectiegrens) gelijk aan de respons die optreedt bij verdamping van 123 µg n-butanol (CAS-Nr. 71-36-3) in één kubieke meter lucht onder standaard condities (concentratie is 0,040 µmol/mol).

EMBALLAGE:

Verpakkingsmateriaal, zoals glazen en kunststof flessen, blikken en kunststof cans, metalen en kunststof vaten of fiberdrums, papieren en kunststof zakken, houten kisten, big-bags en intermediate bulkcontainers (IBC's).

GELUIDSNIVEAU IN DB(A):

Het niveau van het ter plaatse optredende geluid, uitgedrukt in dB(A), overeenkomstig de door de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) terzake opgestelde regels, zoals neergelegd in de IEC-publicatie no. 651, uitgave 1989.

GEUREMISSIE:

Hoeveelheid geur die per tijdseenheid wordt geëmitteerd uitgedrukt in Europese geureenheden; de geuremissie is gelijk aan de geurconcentratie in de geëmitteerde luchtstroom vermenigvuldigd met het debiet van de luchtstroom.

GEURIMMISSIE:

Geurconcentratie in de omgeving (per tijdseenheid).

GEURWAARNEMING:

De geur wordt minstens eenmaal waargenomen. De geur dient herkend te worden als een geur afkomstig van de inrichting en niet van andere bronnen uit de omgeving.

GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN:

Afvalstof die een of meer van de in bijlage III bij de kaderrichtlijn afvalstoffen genoemde gevaarlijke eigenschappen bezit.

GEVAARLIJKE STOFFEN:

Gevaarlijke stof als bedoeld in artikel 1, lid 1 onderdeel b, van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

LANGTIJDGEMIDDELD BEOORDELINGSNIVEAU (LAr,LT):

Het A-gewogen gemiddelde van de afwisselende niveaus van het ter plaatse, in de loop van een bepaalde periode optredende geluid en zo nodig gecorrigeerd voor de

aanwezigheid van impulsachtig geluid, tonaal geluid of muziekgeluid, vastgesteld en beoordeeld overeenkomstig de 'Handleiding meten en rekenen industrielawaai', uitgave 1999.

MAXIMALE GELUIDNIVEAU (LAmax):

Het hoogste A-gewogen geluidsniveau, afgelezen in de meterstand 'fast', verminderd met de meteocorrectieterm Cm. De meterstand 'fast' komt overeen met een tijdconstante van 125 milliseconden (ms).

NEN 6414:

Water en slib - Bepaling van de temperatuur.

NEN 6487:

Water - Titrimetrische bepaling van het sulfaatgehalte.

NEN-EN 13725:

Lucht - Bepaling van de geurconcentratie door dynamische olfactometrie.

NEN-EN 15259:

Luchtkwaliteit - Meetmethode emissies van stationaire bronnen - Eisen voor meetvlakken en meetlokaties en voor doelstelling, meetplan en rapportage van de meting

NEN-EN-ISO/IEC:

Een door het Comité Européen de Normalisation (CEN) geïmplementeerde norm van de International Organisation for Standardization (ISO) en/of de International

Electrotechnical Commission (IEC) die door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) is aanvaard als Nederlandse norm.

NEN-ISO:

Door de International Organisation for Standardization (ISO) uitgegeven norm die door het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) is aanvaard als Nederlandse norm.

NEN-ISO 10523:

Water - Bepaling van de pH.

NEN-ISO 22743/C1:

Water - Bepaling van sulfaat met een doorstroomanalysesysteem (CFA) incl.

correctieblad.

NEN-NORM:

Een door de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) uitgegeven norm (postbus 5059, 2600 GB Delft).

NRB:

Nederlandse Richtlijn Bodembescherming 2012, uitegegeven door Agentschap NL van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De NRB is te downloaden via

http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/publicaties/nrb-2012/

PGS:

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen, onder verantwoordelijkheid van vier departementen uitgebrachte richtlijnen voor opslag en handling van gevaarlijke stoffen (voorheen CPR-richtlijn). De adviesraad gevaarlijke stoffen heeft voor het tot stand komen van deze richtlijnen een adviserende taak. PGS richtlijnen zijn te downloaden via

www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl.

PGS 15:

Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15:2011, 'Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen:

richtlijn voor brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid'. Versie 1.1 van december 2012. Te downloaden via www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl.