• No results found

GESPREKKEN MET ACTOREN

In document Wijzer in de horeca (pagina 37-41)

Naast de interviews met de restaurants en de enquete zijn er verschillende gesprekken gehouden met actoren. In dit hoofdstuk zijn de belangrijkste punten uit deze gesprekken samengevat weergegeven.

5.1 Hoe kan duurzame vis gepromoot worden bij restauranthouders en

welke partij is hiervoor geschikt?

Er zijn vijf actoren gevraagd naar hun mening over waarom duurzame vis weinig aanslaat bij de horeca en hoe dat veranderd zou kunnen worden. Hieronder staat per gestelde vraag een opsomming van de genoemde antwoorden.

Redenen waarom duurzame vis weinig afname vindt bij restaurants:

- Geen prioriteit omdat het maar een klein deelassortiment van het assortiment is.

- Duurzame vis is een onduidelijk begrip, waarbij veel factoren een rol spelen. Bovendien is er een verschil van mening over wat duurzame vis is.

- Communicatie over duurzame vis moet door bediening verteld kunnen worden. - Duurzame vis inkopen kost extra tijd en/of geld.

- Horecabranche is lastig te benaderen omdat focus ligt bij operationele werkzaamheden. - Alleen MSC heeft op dit moment een traceersysteem. Ontbreken van een traceersysteem zorgt

voor onzekerheid over duurzaamheid van de vis .

Voorwaarden waaraan voldaan moet worden wil duurzame vis wel aanslaan:

- Makkelijk in kunnen kopen.

- Restaurants moeten eenvoudig kunnen weten waarom het wel of niet duurzaam is. - Er moet een marketingpotentieel uitgehaald kunnen worden.

- Kennis nodig bij restaurants over wat duurzame vis is.

- Voor populaire restaurantsoorten moet een duurzaam alternatief beschikbaar zijn. - Moet niet te veel geld kosten.

- Specialist laten communiceren die de taal van de restaurateurs/chef-koks spreekt en zich in hun mogelijkheden/uitdagingen kan verplaatsen.

- Een gecontroleerd traceersysteem dat duurzame vis garandeert.

Welke intermediairs zouden duurzame vis succesvol kunnen promoten bij restaurants?

- Koninklijke Horeca Nederland

- Vis & Seizoen

- Leveranciers die zich willen inzetten voor duurzame vis

- Personen/organisaties die een brug kunnen slaan tussen duurzame vis en de uitdagingen in de horecabranche

38

5.2 Overige resultaten uit de gesprekken

In deze paragraaf wordt nog aanvullende informatie gegeven die uit de gesprekken naar voren kwam en die een belangrijke basis vormen voor de conclusies en aanbevelingen in dit onderzoek.

Beperkte financiële middelen Stichting De Noordzee

Tijdens de gesprekken met Stichting De Noordzee werd duidelijk dat de financiële middelen van Stichting De Noordzee zeer beperkt zijn. Stichting De Noordzee kan maximaal 0,1 FTE besteden de promotie van duurzame vis bij de horeca. Of te wel, per week kan er 1 medewerker een halve dag besteden aan de promotie van duurzame vis bij restauranthouders en restaurantgasten.

Uitbreiding Vis & Seizoen

De Stichting Vis & Seizoen is op het moment van onderzoek bezig met werven van meer leveranciers van zijn programma. Wanneer er meer leverancier aan het programma van Stichting Vis & Seizoen mee doen, zijn restaurants die uit het 100% onbezorgd duurzaam assortiment willen afnemen niet afhankelijk van Jan van As (die momenteel als enige producten binnen het assortiment kan leveren). Door deze ontwikkeling is Stichting De Noordzee in een positie om vrijer Stichting Vis & Seizoen aan te bevelen, zonder daarbij een commerciële partij (Jan van As) te bevoordelen.

Verandering website van IENS

In het voorjaar van 2013 is het de bedoeling dat de website van IENS een andere lay-out krijgt. Om de website zo overzichtelijk mogelijk te krijgen geeft IENS de voorkeur aan slecht 1 optie voor duurzame vis. Zoals te zien is in het IENS duurzaamheidsprofiel, (figuur 4) zijn er op het moment van het onderzoek twee opties om aan te geven om met duurzame vis te werken. De eerste is dat restaurants kunnen aangeven met de VISwijzer van Stichting De Noordzee te werken, deze optie is niet gecontroleerd, en de tweede optie is dat een restaurant een MSC keurmerk heeft, deze optie moet door MSC worden

bevestigd voordat een restaurant dat kan aangeven. IENS wil in de toekomst slechts één optie voor duurzame vis.

Samenwerking Stichting Vis & Seizoen & Stichting De Noordzee

Stichting Vis & Seizoen en Stichting De Noordzee werken regelmatig samen, wanneer Stichting Vis en Seizoen een niet MSC gecertificeerde vis in haar assortiment op wil nemen dan dient deze door Stichting De Noordzee op duurzaamheid beoordeeld te worden. Stichting Vis & Seizoen huurt dan Stichting De Noordzee in om een assessment uit te voeren. Deze samenwerking verloopt echter niet altijd even soepel omdat er ergernissen tussen de partijen bestaan. Stichting Vis & Seizoen ergert zich aan de trage

afhandeling van de beoordelingen van Stichting De Noordzee en Stichting De Noordzee ergert zich aan de informatie op de website van Stichting Vis & Seizoen. Nu staat op de website van Vis & Seizoen informatie die in strijd is met de boodschap van Stichting De Noordzee. Bovendien kan de kleurcodering op de website van Stichting Vis & Seizoen voor verwarring zorgen: Op dit moment wordt op de website van Stichting Vis & Seizoen met kleuren de status van de duurzaamheidbeoordeling weergegeven. Een rood krulletje staat voor: niet duurzaam, een oranje krulletje staat voor: in beoordeling en een groen krulletje staat voor: duurzaam. Omdat bij Stichting De Noordzee oranje staat voor tweede keuze, kan dit voor verwarring zorgen bij bezoekers van de website van Vis & Seizoen (zie figuur 26).

39

Figuur 26: Kleurgebruik van Stichting Vis & Seizoen bij hun aanbod visassortiment

Huidige communicatie naar restauranthouder door Stichting De Noordzee

Op de website www.goedevis.nl is een pagina speciaal voor restauranthouders. Op deze pagina staat informatie voor restauranthouders om hun assortiment te verduurzamen. Op de pagina staat ook dat restaurants zich bij Stichting De Noordzee kunnen aanmelden, zodat zij ze kunnen helpen bij het

vergroenen van hun visassortiment. Stichting De Noordzee heeft echter niet de capaciteit of de financiële middelen om op dit moment restaurants hierbij te helpen. In figuur 27 is weergegeven welke informatie nu op de website van Goede VIS voor restaurants beschikbaar is.

Stichting De Noordzee heeft voor restauranthouders de ‘Goede VIS Inkoopgids’ ontwikkeld. De gids bestaat uit een handleiding en factsheets voor restauranthouders over de verschillende vissoorten. De gids is in 2011 gelanceerd en kost inclusief alle factsheets 399 euro. Wie de map koopt krijgt de huidige map, inclusief de gekochte factsheets plús jaarlijks de nieuwste versie van de factsheets. Door de beperkte capaciteit is Stichting De Noordzee er tot nu toe niet in geslaagd alle factsheets te produceren. Ondanks dat de map al een enkele restaurants is verkocht is deze nog niet volledig leverbaar. (zie bijlage IV voor het bestelformulier van de Goede VIS Inkoopgids)

40

41

6. ANALYSE VAN DE ONDERZOEKSRESULTATEN - HOOFDVRAAG 1

In document Wijzer in de horeca (pagina 37-41)