• No results found

Local Analog Default Service SF

5.1 Gerealiseerde features

In het vorige hoofdstuk zijn de verschillende features van de PCBX beschreven. Daarvan is de CCBS service niet ge"implementeerd. In plaats daarvan is er een Voice Mail en DeskPhone Service ontwikkeld. Wat deze, en de andere gerealiseerde, services doen en hoe ze gebruikt kunnen worden wordt in het vervolg van deze paragraaf beschreven.

5.1.1 POTS

De POTS service, het tweegesprek, werkt voor zowel een interne als een externe verbinding. ledere intern toestel heeft een drie cijferig telefoonnummer, dat nooit met een

o

zal beginnen. Met de '0' wordt gekozen voor een verbinding met een buitenlijn. Ii~ de Local Analog Default Service (LADS) wordt het eerste gekozen digit van de beller geanalyseerd, waarna POTS wordt gestart. Deze vraagt nog om twee extra digits waarna de verbinding tot stand zal worden gebracht.

Een aanvraag op een buitenlijn van de PCBX wordt op een andere manier afgehandeld.

Wanneer de aanvraag binnenkomt, is ook meteen het nummer bekend van het interne toestel waarnaar gebeld moet worden. Er wordt hier niet meer om digits gevraagd.

In de praktijk is gebleken dat decall setup time, de tijd die nodig is om het gebelde toestel te doen rinkelen, erg varieert. De tijdsduur tussen het geven van de opdracht om een toestel te doen rinkelen, en het werkelijke rinkelen varieert van 0 tot maximaal 5 seconden. Deze delay wordt niet veroorzaakt door de geschreven software, maar door de hardware en/of SCSA API

Wanneer de gebelde persoon niet opneemt, wordt er de mogelijkheid geboden een spraak bericht per e-mail naar de gebelde persoon te sturen (zie paragraaf 5.1.5).

Nadat er een verbinding tot stand is gebracht kan een van beide partijen een verbinding maken met een derde partij. Nadat hiermee een verbinding is gemaakt, kan er besloten worden een Transfer Call (paragraaf 5.1.3) of een Conference Call (paragraaf 5.1.4) uit te voeren.

De POTS service wordt afgesloten als bij beide toestellen de hoorn is neergelegd.

5.1.2 Call Forwarding

De Call Forwarding, of *21 service, wordt gebruikt om een toestel tijdelijk door te schakelen naar een ander toestel. Men kan zo aile aanvragen van gesprekken op een bepaald toestel laten arriveren op een toestel met een ander nummer. Men activeert de Call Forwarding service door bij de kiestoon '*21' te kiezen. Hierna moet men, door drie digits te kiezen, het telefoonnummer opgeven van het toestel, waarnaar moet worden doorgeschakeld. Daarna wordt opnieuw de kiestoon hoorbaar en staat het toestel doorgeschakeld. Het is aileen mogelijk om het toestel door te schakelen van waar men belt.

Het doorgeschakelde toestel is vanaf het moment waarop de Call Forwarding service is geactiveerd nog op twee manieren bereikbaar:

1. Men belt vanuit het toestel, waar naartoe is doorgeschakeld, naar het doorgeschakelde toestel. De aanvraag wordt niet doorgeschakeld (dit zou een busy signaal als gevolg hebben)

2. Een ander toestel staat doorgeschakeld naar het doorgeschakelde toestel. De *21 service schakelt maar een keer door, en voigt niet aile *21 akties.

Uitzondering 1 is bruikbaar binnen een bedrijf met een secretaresse. Nadat iemand zijn toestel doorverbonden heeft naar de secretaresse, komen aile gesprekken daar uit. De secretaresse kan dan, met behulp van de Transfer Call service, de persoon bereiken en hem op de hoogte brengen van het binnengekomen gesprek, waarna deze kan beslissen of hij het gesprek al dan niet aanneemt. De secretaresse kan dan het gesprek doorverbinden, of zelf afhandelen (zie figuur 5.1) .

..-.. "Teiiliiiiiii 0i"'doorgeschiikeiii" .

naar D2 :

Figuur5. 1 Uitzondering1bij Call Forwarding

Uitzondering 2 komt voort uit functioneel oogpunt. Er zijn redenen om het volgen van doorverbindingen niet te beperken tot een stap. Dit geeft echter twee problemen. Ten eerste is er het risico op cycles (zie figuur 5.2) die zeer moeilijk te detecteren zijn. Ten tweede kan het problemen opleveren wanneer twee mensen van plaats (en dus toestel) veranderen (zie figuur 5.3).

D I doorge- D2

doorge-schakeld naar D2 schakeld naar D3

~ §]

D5beltDi

~

§-C~t 1

~

D4 doorge- D3

doorge-schakeld naar D I schakeld naar D4

D5 belt persoon A

§-C

en krijgt persoon B

~ Persoon A (normaal bereikba

~ op DI) zit bij toestel D2 en

~ heeft zijn toestel doorgeschal

*21

Persoon B (normaal bereikbaar op D2) zit bij toestel D3 en heef! zijn toestel doorgeschakeld

Figuur5.2Gevaar voor Cycles Figuur5.3Ongewenste resultaten

Om de hierboven beschreven risico's te ontwijken, schakelt de Call Forwarding service maar een keer door.

De Call Forwarding service wordt opgeheven door bij de kiestoon '#21' te kiezen.

5.1.3 Transfer Call

De Transfer Call service wordt gebruikt om een gesprek door te verbinden naar een ander toestel. Deze service kan aileen tijdens een verbinding geactiveerd worden, door een hookflash te genereren. De meeste modeme telefoontoestellen bezitten een flash of 'R' toets, waarmee zo'n hookflash gegenereerd wordt. Het is ook mogelijk een hookflash te geven door kort de hoorn neer te leggen en op te nemen.

Het andere toestel hoort na activering van de Transfer Call service een 'alerting' toon, waarmee aangegeven wordt dat zijn toestel op 'hold' staat. Het toestel waarop de hookflash gegeven is, wordt een kiestoon hoorbaar. Er kan nu een (intern) nummer

hoorn neerleggen. De Transfer Call service is dan afgerond. Het is niet mogelijk om te wisselen tussen het derde toestel en het toestel op 'hold' (de zogenaamde ruggespraak).

Deze service mag meerdere malen achter elkaar worden uitgevoerd. Er kan echter aileen worden doorverbonden naar interne toestellen. Wanneer er geen verbinding kan worden gemaakt met het derde toestel, dan kan het oorspronkelijke gesprek worden hersteld door opnieuw een hookflash te genereren.

5.1.4 Conference Call

De Conference Call service is een uitbreiding van de Transfer Call Service. Deze service wordt op dezelfde manier gestart en bezit dus ook de mogelijkheden van de Transfer Call service. In plaats van doorverbinden, kan men een driegesprek op zetten door, na verbinding te hebben gemaakt met een derde toestel, nogmaals een hookflash te geven.

Hierna zijn de drie toestellen met elkaar verbonden. Tijdens een driegesprek is het niet meer mogelijk om nieuwe toestellen toe te voegen. Ook kan er geen toestel meer worden doorverbonden.

Het driegesprek wordt beeindigd wanneer een van de drie toestellen de hoorn neerlegt.

Hierna wordt er een tweegesprek (POTS) opgezet tussen de twee overgebleven toestellen. Deze zullen een korte tik horen tijdens hun verbinding. Tijdens het nieuwe tweegesprek kan er opnieuw een Transfer Call of Conference Call service uitgevoerd worden.

5.1.5 Voice Mail

De Voice Mail service is, samen met de DeskPhone service, in plaats van de CCSS service gei"mplementeerd. Met behulp van deze service is het mogelijk om, per e-mail, een ingesproken bericht te versturen naar iemand die de telefoon niet opneemt wanneer hij gebeld wordt. Op dat moment krijgt de beller een melding dat hij door op'#'te drukken, een Voice Mail bericht kan achterlaten op het e-mail account van de gebelde persoon.

De Voice Mail service verloopt in vijf fases:

1. Melding van Voice Mail optie (druk'#').

2. Opnemen van het bericht.

3. Beeindigen van het bericht (druk nogmaals '#').

4. Versturen van het bericht.

5. Melden aan de beller dat het bericht verstuurt is (of niet)

De gebelde persoon krijgt een e-mail binnen waarin een attachment zit van een 'wav-file'.

Deze kan hij aanklikken, waarna het bericht wordt afgespeeld (zie figuur 5.4).

Figuur5.4Een Voice Mail bericht

Om deze service te laten functioneren is het noodzakelijk dat toestellen gerelateerd zijn aan bepaalde personen (met een e-mail account). Dit is gedaan door in het nummerplan aan ieder telefoonnummer een e-mail adres toe te wijzen. Dit e-mail adres is door de

systeembeheerder van de PCBX te wijzigen. In een later stadium kan deze service met behulp van een User Agent en registratie worden gerealiseerd.

De Voice Mail service maakt gebruik van de Microsoft Messaging API. Deze wordt door Microsoft meegeleverd met Windows NT. Het is noodzakelijk dat er op de PCBX een mail-applicatie aktief is waarmee de mail verstuurd kan worden.

5.1.6 DeskPhone

De DeskPhone is een uitbreiding van de POTS service die de telefoon op de desktop van de PC brengt. DeskPhone is een kleine applicatie die op een PC kan werken die via het LAN met de PCBX is verbonden (zie figuur 5.5 ). Met behulp van deze applicatie kan er een nummer gekozen worden. Dit nummer wordt, samen met het nummer van het toestel dat bij de PC staat, via het LAN aan de PCBX doorgegeven. Deze laat dan eerst het eigen toestel overgaan en daarna het gebelde toestel. Op deze manier wordt er een verbinding tot stand gebracht.

PCBX •..

publiek netwer\.

LAN

Figuur5.5De PCBX samen met DeskPhone

Men kan zich voorstellen, dat dit programma uitgebreid kan worden tot een programma waarmee men uit een telefoonlijst een nummer kan ki~~en waarna de PC, via de PCBX, een verbinding opzet met het gekozen toestel.