• No results found

Gepercipieerde effecten op de NDSM-werf

In document De kunst van place making (pagina 69-72)

3 Place makingstrategieën in de praktijk, het veldonderzoek

3.6 Gebied 2: Casus NDSM-werf

3.6.5 Gepercipieerde effecten op de NDSM-werf

De respondenten hebben op de NDSM werf hebben diverse effecten waargenomen als gevolg van de activiteiten. Dit is in figuur 3.15 weergegeven. De effecten sluiten aan bij de beoogde veranderingen in het gebied. De beoogde media aandacht is bereikt. Door het inzetten van co- creatie en het oprichten van Stichting Kinetisch Noord die o.a. verantwoordelijk is voor het ge-

Waargenomen activiteiten casus NDSM Werf

A: Projectbureau B: beheerder exploitant C: gebruiker /Early adopter A B C

1 Marketing en Communicatie v v v

o Media aandacht : flyer /poster v v

o Promotie door bestuur lokale overheid v

o Social Media v v

o Blogs v v

o Promotie thema/vakbladen. v v v

2 Open dagen organiseren. v v

3 Tijdelijke/permanente. (kunst) tentoonstellingen. v

4 Feesten/muziekconcerten. v v v

5 Organiseren evenementen. v v v

6 Draagvlak creëren. v v

7 Ontwerp ateliers t.b.v. bevorderen creativiteit en ideeënvorming. v v

8 Inzet lokale kennis vakmanschap en professionals. v v

9 Tijdelijk of definitief gebruik van het bestaand vastgoed. v v v

10 Tijdelijk of definitief gebruik van bouwterreinen lege bouwgronden. v v v

11 Tijdelijke en permanente tentoonstellingen in Broedplaatsen o.a. o Kunst en cultuur

o Mode

o Design en Architectuur

v v v

12 Verbeteren sociale veiligheid. v v

13 Promotie door vooraanstaande Industr. ontwerpers & architecten. v

14 Tijdelijke studenten huisvesting. v v

15 Tijdelijke of definitieve horeca. v v v

16 Creëren ontmoetingsplaatsen. v v v

17 Organiseren deregulering binnen het gebied om vestiging mogelijk te maken. v v v

18 Onderhandelen (incentives) met grote en bekende ondernemingen om ze te

verleiden naar een plek. v

19 Aanpassing juridische instrumentarium (bv. vergunningen). v v

20 Bottum-up beschikbare arbeidskrachten. Werkgelegenheidsprojecten en

reguliere betaalde arbeid in de toekomst. v

21 Verbeteren bereikbaarheid gebied. v

22 Organiseren funding voor nieuwe initiatieven. v

23 Bevorderen initiatieven / start ups ondernemers. v v

24 Talentontwikkeling en werkgelegenheidsprogramma’s. v

25 Betaalde reguliere arbeidsplaatsen creëren. v v

26 Duurzaam en innovatief ondernemen. v v

bruik en verhuur van de gebouwen, is de beoogde samenwerking met de (creatieve)gebruikers van het gebied en de gebouwen bereikt. Met het aantrekken van grote ondernemingen wordt positief bijgedragen aan het beoogde doel. In het geval van het aantrekken van MTV in gebied is dit slechts deels bereikt omdat de beoogde samenwerking op het creatieve vlak met de ande- re creatieve ondernemingen in het gebied niet heeft plaatsgevonden. Het draagt wel bij aan de economische versterking van het gebied doordat andere toonaangevende bedrijven zich ook in het gebied vestigen. De ontwikkelingen in het gebied ondervinden ook de gevolgen van de hui- dige economische crisis. Het in aanbouw zijnde hotel zal naar verwachting ook bijdragen aan een positieve verandering in het gebied. Het zal de kennismaking met het gebied faciliteren en bevorderen.

Enkele belangrijke door de respondenten genoemde gepercipieerde effecten als gevolg van de activiteiten, zijn de volgende.

Er hebben zich toonaangevende ondernemingen in het gebied gevestigd. De bereikbaarheid van het gebied is verbeterd en de verbinding met het centrum is gelegd door de nieuwe pont- verbinding NDSM werf. Dat heeft mogelijk gemaakt dat studenten zich op de NDSM werf kon- den vestigen. De ontwikkeling van nieuw hotel is inmiddels in gang gezet door de private ont- wikkelaar. Dit zal de traffic in het gebied vergroten.

De kennismaking met het gebied is wordt optimaal gefaciliteerd door de evenementen hotelfaci- liteiten. Dit bevordert de aantrekkingskracht van het gebied. Place making heeft er toe geleid dat de lokale economie een impuls heeft gekregen.

Figuur 3.15 Gepercipieerde effecten casus NDSM-werf:

Gepercipieerde effectencasus NDSM-werf

(Bij alle partijen)

1 Creatievelingen van elders uit de stad zijn naar het gebied ge- komen door dat het gebied vrij toegankelijk is gemaakt.

2 Om het gebied verder te ontwikkelen heeft de gemeente het Pro- jectbureau Noordwaarts opgericht.

3 Om de realisatie en exploitatie van de lege hallen te organiseren en te beheren is de stichting Kinetisch Noord in het leven geroe- pen

4 Advertentiecampagnes en andere media aandacht hebben er voor gezorgd dat het gebied bekendheid kreeg en dat onderne- mers interesse toonden om zich er te vestigen.

5 Door verschillende grond- en vastgoedeigendom situatie in het gebied is vanuit de samenwerking van die partijen Stichting be- heer NDSM-werf Oost opgericht voor het buitengebied van NDSM werf Oost.

6 Om branding van het gebied te versterken op het creatieve vlak is MTV als onderneming in het gebied gehuisvest. Daarnaast zijn ook andere grote ondernemingen naar het gebied getrokken.

7 De projectontwikkelaar Biesterbos heeft een hotel ontwikkeld en ander commercieel vastgoed gerealiseerd dat leidt tot meer leef- baarheid en traffic in het gebied en economische versterking.

8 Als gevolg van o.a. de vestiging van grote ondernemingen en ander bedrijvigheid is een nieuwe pont –veerverbinding- ingezet met het centrum van de stad.

9 Voor de tijdelijke wooninvulling van het gebied is

studentenhuisvesting gerealiseerd en leidt dat tot een ander gebruik van het gebied door het vestigen van voorzieningen zoals horeca en winkels zoals een AH “To-Go”, voor o.a. die gebruikers.

creatieve ondernemers in het gebied door het gebruik van be- staand vastgoed en beschikbare bouwterreinen. Deze ontwikke- ling van broedplaatsen draagt positief bij aan de creatieve clus- tervorming en daarmee branding van het gebied.

11 Door verbetering van de fysieke veiligheid in het gebied en van de bestaande gebouwen, is het mogelijk gemaakt om grote eve- nementen te organiseren waarmee meer bekendheid wordt ge- geven aan het gebied omdat er meer bezoekers naar het gebied komen.

12 De voortgang en het bereikte resultaat van de ontwikkelingen en initiatieven tot nu toe, hebben ertoe geleid dat het investerings- besluit is genomen voor de verdere ontwikkeling van de NDSM- werf.

4

Analyse en synthese van de

In document De kunst van place making (pagina 69-72)