• No results found

Gemeenten Gemeente Veldhoven

Het voorkomen

4.1 Gemeenten Gemeente Veldhoven

Binnen de gemeente Veldhoven werkt de organisatie SWOVE actief aan het welzijn van kwetsbare burgers uit de gemeente Veldhoven en dan met name gericht op ouderen, mensen met beperkingen en hun mantelzorgers. Zij richten zich op preventie, signalering, informeren, cliënt- ondersteuning en het versterken van het sociale netwerk. Binnen SWOVE is dan het Steunpunt Mantelzorg gevestigd.

Het Steunpunt Mantelzorg Veldhoven is er voor ‘alle’ mantelzorgers (jong en oud) uit Veldhoven en voor degene die langdurig voor iemand zorgen die in Veldhoven woont. Het Steunpunt ondersteunt de mantelzorger, door het geven van informatie en advies. Maar ondersteunt ook bij het organiseren van zorg en hulpverlening, voor diegene waarvoor zij zorgen. Daarnaast denken zij ook mee hoe de mantelzorger zijn eigen grenzen kan bewaken en zijn of haar eigen leven kan combineren, zonder zichzelf voorbij te lopen.

Steunpunt Mantelzorg verzorgt de mantelzorgwaardering. Mantelzorgers die redelijk wat

mantelzorgtaken hebben, krijgen een waardering die bestaat uit cadeaubonnen ter waarde van € 125,-.

Mantelzorgers met een beperkt aantal taken krijgen een waardering bestaande uit cadeaubonnen ter waarde van € 25,-. Jongeren (tussen 8 en 21 jaar) die in hun thuissituatie regelmatig zorgtaken hebben krijgen een waardering bestaande uit cadeaubonnen ter waarde van € 25,-.

Daarnaast heeft de gemeente Veldhoven “De morgen-gezond-weer-op-kaart’ voor ouderen en hun mantelzorgers. Het doel van de kaart is om inzicht te geven in het informeel netwerk van een oudere, om zo de inzet van preventieve voorzieningen te stimuleren. Hierdoor wordt er tijd bespaard voor de professional en voorkomt het de inzet van duurdere zorg. Omdat je altijd mantelzorger bent, biedt Steunpunt Mantelzorg, vanaf 2020, de extra verwenactiviteiten verspreid over het hele jaar.

En dit wordt Mooie Mantelzorg Momenten genoemd.

Respijtzorg is de vervangende mantelzorg en zorgt voor een tijdelijke of volledige overname van de taken van een mantelzorger met het doel hem/haar een beetje vrijetijd te geven. Naast het wegwijs maken in de wereld van de respijtzorg biedt SWOVE ook lokale respijtzorg-activiteiten zoals het Eetproject ‘Samen eten, even alles vergeten’.

Gemeente Bergeijk

In gemeente Bergeijk worden er inloopbijeenkomsten voor mantelzorgers georganiseerd.59 Dit is

georganiseerd, zodat de mantelzorgers even iets anders kunnen doen en hun eigen verhaal met anderen kunnen delen. De bijeenkomst wordt ook ondersteund door ervaringsdeskundigen. Er is echt aandacht voor de mantelzorgers en de mogelijkheid om andere mantelzorgers te ontmoeten. Ook worden er regelmatig gastsprekers uitgenodigd.

59 https://welzijndekempen.nl/inloopbijeenkomsten-mantelzorg/#1535892639749-8aa25515-a3c4 Oktober 25

Informatie

zorgaanbieders 4

Speciaal voor jonge mantelzorgers (tot 24 jaar) organiseert Welzijn de Kempen in verschillende gemeenten, waaronder Bergeijk, maandelijkse activiteiten waar ontspanning en lotgenotencontact centraal staan. Deze worden begeleid door een beroepskracht en vrijwilligers.60

Om mantelzorgers te ondersteunen heeft Welzijn de Kempen het Steunpunt Mantelzorg ingericht (Gemeente Bergeijk, Gemeente Bladel, Gemeente Eersel).

Welzijn de Kempen doet het volgende:

Als de zorgvraag langdurig en intensief is, ondersteunt Welzijn de Kempen mantelzorgers en gezinnen zodat zij hun zorg op een goede manier kunnen blijven leveren.

Welzijn de Kempen informeert professionals over de positie van mantelzorgers, hoe zij mantelzorgers kunnen herkennen en naar wie zij mantelzorgers kunnen doorverwijzen voor specifieke informatie en advies.

Welzijn de Kempen versterkt de ketensamenwerking waardoor het hulpverleningsaanbod aansluit bij de behoefte van mantelzorgers.

Welzijn de Kempen ontwikkelt nieuwe activiteiten die aansluiten bij de behoefte van mantelzorgers.

Welzijn de Kempen maakt de belangen van mantelzorgers bespreekbaar zodat gemeenten passend beleid kunnen ontwikkelen.

Welzijn de Kempen informeert mantelzorgers over zaken met betreking op wonen, welzijn, zorg en wet- en regelgeving.

Welzijn de Kempen licht professionals structureel voor in voorlichtingsbijeenkomsten of in teamvergaderingen van zorgaanbieders.61

Gemeente Waalre

Gemeente Waalre heeft een Steunpunt Mantelzorg, sinds 1 januari 2020, ondergebracht bij afdeling Goed voor mekaar Waalre (GvmW). Je kan bij het Steunpunt terecht voor informatie en advies, voor aanvraag van een vrijwillig maatje en een overzicht van bijvoorbeeld dagactiviteiten en welke vrijwilligersdiensten er worden aangeboden. Dit is ook om de overbelasting van de mantelzorgers te voorkomen.

Verder worden er zo nu en dan thema bijeenkomsten gehouden of een cursus/workshop.

Mantelzorgers van mensen met dementie worden gewezen op het Alzheimer café of verwezen naar de maandelijkse bijeenkomst van Waalre in Beweging. Dit is een contactgroep voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook is er een vorm van indicatievrije dagbesteding, waardoor mantelzorgers even de gelegenheid krijgen om een paar uurtjes vrijgesteld te zijn van zorg.

Gemeente Waalre zorgt ook voor een blijk van waardering. Per jaar wordt beslist in welke vorm dit uitgevoerd wordt. Al een aantal jaren hebben mantelzorgers een cadeaubon gekregen, die te besteden is bij lokale ondernemers. Voor 2020 is nog niet bekend in welke vorm de mantelzorgwaardering geregeld wordt.

GvmW is dagelijks bereikbaar van 09.30-12.00 uur tijdens het spreekuur in het Huis van Waalre (gemeentehuis).

Gemeente Eersel

In de regio bestaan veel ondersteuningsmogelijkheden, die erg divers zijn, zoals: ondersteunende gesprekken met lotgenoten en deskundige. Dit kan dan bij het Alzheimer Café en bijeenkomsten van Parkinsonvereniging de Kempen. Ook worden er voorlichtingen en informatie gegeven over mantelzorg.

Daarnaast is er praktische hulp en ondersteuning door bijvoorbeeld de vrijwilligers.62

60 https://welzijndekempen.nl/ondersteuning-jonge-mantelzorgers/

61 https://welzijndekempen.nl/steunpunt-mantelzorg/#1535913883875-152d9183-dcb8

62 https://www.eerselvoorelkaar.nl/mantelzorg Oktober 26

Oktober 27 Gemeente Eersel, Welzijn de Kempen en ZuidZorg-Extra organiseert het Zondags Uitje. Dit is specifiek

voor mensen met dementie en hun naasten (o.a. mantelzorgers). Iedere laatste zondag van de maand wordt er een bijzondere activiteit georganiseerd. Bij deze activiteit kunnen deelnemers ervaringen delen en hun hart luchten.63

Voor jonge mantelzorgers organiseert Gemeente Eersel, naast gemeentes Bergeijk en Bladel, een

maandelijkse activiteit om jonge mantelzorgers te laten ontspannen en ruimte te geven om hun verhaal te vertellen. Ook doet Gemeente Eersel mee aan Steunpunt Mantelzorg (Zie gemeente Bergeijk).

Gemeente Reusel-De Mierden

Mantelzorgers die een ondersteuningsvraag hebben, op welk vlak dan ook, kunnen terecht bij het Loket van A tot Z. Dit is geregeld via de gemeente Reusel-De Mierden. Het is een ‘breed’ loket, waar de inwoners met alle vragen op gebied van zorg terecht kunnen.

De consulenten zijn er voor alles dat binnen de Wmo valt en verwijzen door naar voorliggende voorzieningen. Zoals: vervoers- en klussendienst en maaltijdservice. Wanneer het nodig is geeft de consulent aan bij welke hulpverlener de hulpvrager terecht kan.

Daarnaast zijn er mantelzorgers die geen specifieke ondersteuningsvraag hebben maar hun verhaal kwijt willen en/of informatieve vragen hebben. Hiervoor heeft gemeente Reusel-De Mierden de mantelzorglijn.

De telefoontjes komen binnen bij het Loket van A tot Z. Zij behandelen de vraag zelf of verwijzen door naar een van de werkgroepen: zorg en welzijn of een mantelzorgmakelaar. De werkgroep zorg en welzijn wil en kan zo nodig emotionele ondersteuning bieden en/of op zoek gaan naar mogelijkheden, om de mantelzorger te ondersteunen. Ook is er een werkgroep mantelzorg die zich vooral richt op waardering en bekendheid van mantelzorgondersteuning. Er worden voorlichtingsavonden georganiseerd die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Jaarlijks wordt er een mantelzorgdag georganiseerd door de gemeente Reusel- De Mierden. Ook worden er mantelzorgcheques uitgegeven door de consulenten van het Loket van A tot Z.

De Gemeenten Reusel zegt dat het moeilijk is om mantelzorgers in beeld te krijgen. Zij ervaren dat

mantelzorgers vaak niet of te laat aan de bel trekken bij overbelasting. Ook herkennen mantelzorgers zich niet altijd in de term mantelzorger en vinden vooral dat ze het zelf moeten doen. Het is van belang om dit beter in beeld te krijgen, waardoor de gemeente gerichter op de behoeften kan inspelen.

Gemeente Bladel

In het gemeentehuis van Bladel is het Zorgloket gevestigd. Als er vragen zijn over zorg en ondersteuning, waaronder voor mantelzorgers, kan diegene terecht bij het Zorgloket. Het bieden van deze ondersteuning aan mantelzorgers, heeft als doel het risico van overbelasting te verkleinen en een burn-out te

voorkomen.

Deze mantelzorgondersteuning wordt onderverdeeld in de volgende groepen:

Voorlichting en informatie: nieuwsbrief, informatiegids, themabijeenkomsten, informatie- en adviesgesprek.

Individuele begeleiding: mantelzorgconsulent, opvoedkundige ondersteuning, psychosociale begeleiding.

Lotgenotencontact: inloopbijeenkomsten, huiskamerbijeenkomsten, familieavonden.

Ondersteuningsgroepen: bijvoorbeeld ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers van ouderen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met autisme, mensen met Parkinson. Ook is er een ondersteuningsgroep voor jonge mantelzorgers.

Cursussen en trainingen: verschillende cursussen voor bijvoorbeeld mantelzorgers van mensen met een borderline stoornis, met schizofrenie, een kind met een verstandelijke beperking.

Respijtzorg en praktische hulp: dagopvang en -verzorging voor ouderen, vrijwillige thuiszorg, buitenschoolse opvang voor kinderen met een verstandelijke beperking.64

63 https://www.eerselvoorelkaar.nl/activiteiten-dementievriendelijke-gemeente

64 https://www.bladel.nl/inwoner/zorgloket_42920/

Oktober 28 Naast deze ondersteuning biedt de gemeente Bladel, net als verschillende gemeenten in de regio, ook

maandelijkse activiteiten voor jonge mantelzorgers.

Gemeente Bladel valt ook binnen de gemeentes die Steunpunt Mantelzorg ‘De Kempen’ ingericht hebben (zie Gemeente Bergeijk). Onder gemeente Bladel valt ook Hoogeloon, Casteren, Hapert en Netersel, dus zij kunnen ook bij gemeente Bladel terecht

Gemeente Eindhoven

Mantelzorgers die minimaal acht uur in de week activiteiten voor ouderen uitvoeren, in de gemeente Eindhoven, zijn automatisch verzekerd bij Centraal Beheer.65

Gemeente Eindhoven biedt bepaalde subsidieregelingen aan voor vrijwilligersorganisaties die hulp bieden aan mantelzorgers. De vrijwilligersorganisaties kunnen subsidie krijgen om jaarlijkse ontmoetingsbijeenkomsten, inloopspreekuren en lotgenotencontact te organiseren voor mantelzorgers uit de gemeente Eindhoven.66

Het Steunpunt Mantelzorg Verlicht geeft ondersteuning aan mantelzorgers in Eindhoven. Hierbij horen ook mantelzorgers die zelf buiten Eindhoven wonen en een inwoner van Eindhoven ondersteunen.

Bij het steunpunt kan een mantelzorger terecht voor:

Informatie over ondersteuningsmogelijkheden

Emotionele ondersteuning

Ondersteuning bij het zoeken naar vervangende zorg

Advies over wonen en regelingen

Uit handen geven van regeltaken

Bemiddeling met andere organisaties

Luisterend oor, voor het vertellen van je eigen ervaringen en belevingen

Ook kan er gebruik gemaakt worden van het inloopspreekuur in het GGD gebouw te Eindhoven Clausplein 10. Openingstijden: maandag 13.00-15.00 uur en vrijdag 10.00- 12.00 uur.

Verder biedt Steunpunt Mantelzorg Verlicht verschillende activiteiten aan. Hierdoor kunnen mantelzorgers in contact komen met elkaar en/of leren over de zorg. Een mantelzorger kan met het Steunpunt

overleggen voor opvangmogelijkheden, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Soms worden er ook activiteiten geboden die de mantelzorger samen met de zorgvrager kan doen. Op de website van Steunpunt Mantelzorg Verlicht staat een vragenlijst die de mantelzorger kan invullen. Er wordt advies gegeven over de meest passende vorm van respijtzorg, zodat er zorg op maat gevonden kan worden.

Ook is er een meetinstrument EDIZ geplaatst. Dit is een vragenlijst die een mantelzorger kan invullen.

Wanneer deze is ingevuld, komt er advies over wat de mantelzorger kan doen om overbelasting te verhelpen en/of voorkomen.

Het Mantelzorgcompliment van gemeente Eindhoven wordt ook door Steunpunt Mantelzorg Verlichting geregeld. Als een mantelzorger zich inschrijft hiervoor, kan diegene in aanmerking komen voor het Mantelzorgcadeau.

Het Mantelzorgcadeau houdt in:

Een mantelzorgpas die aangeeft dat je een mantelzorger bent

Een mantelzorgkoffertje met informatie over verschillende organisaties die hulp bieden aan mantelzorgers

Een passe-partout om voordeliger te kunnen zwemmen

De nieuwsbrief

Verzekering Centraal Beheer

65 https://www.eindhoven.nl/inkomen-zorg-en-onderwijs/inkomen/verzekering-voor-vrijwilligers-en-mantelzorgers?search=mantelzorg

66 https://www.eindhoven.nl/inkomen-zorg-en-onderwijs/zorg/subsidie-informele-zorg?search=mantelzorg

Op 10 november, de jaarlijkse dag van de Mantelzorg, worden er verschillende activiteiten georganiseerd vanuit de gemeente Eindhoven.67

Naast het Steunpunt Mantelzorg Verlicht, kunnen mantelzorgers in Eindhoven ook terecht bij

‘WijEindhoven’ voor (tijdelijke) ondersteuning bij een bepaalde hulpvraag.

Gemeente Nuenen

In de gemeente Nuenen is er een Steunpunt Mantelzorg dat onderdeel is van de LEVgroep.

Een mantelzorger kan bij dit steunpunt terecht voor:

Emotionele steun, individueel of in groepsverband

Cursusaanbod en themabijeenkomsten

Praktische ondersteuning

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Activiteiten op de Dag van de Mantelzorg

Mantelzorg café (inloop)

Nieuwsbrief

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.30-12.30 uur.

Naast dit Steunpunt is er ook een ‘Centrum Maatschappelijke Deelname’. Zij ondersteunen op het gebied van verschillende hulpvragen of begeleiden in het zoeken naar professionele hulp. Het mantelzorgcompliment wordt door gemeente Nuenen gegeven in de vorm van een waardebon.68 Ook geeft de gemeente Nuenen verschillende maatwerkoplossingen. Hierbij kan het gaan om meer flexibele werktijden, thuiswerken of het aanpassen van het takenpakket.69

Op de website www.nuenenhelpt.nl staat veel informatie over de hulp voor mantelzorgers die in Nuenen geboden wordt. Zij verwijzen mantelzorgers door naar de plekken waar ze heen moeten als ze iets nodig hebben. Hierdoor wordt het overzichtelijker om dingen te regelen.

Gemeente Best

In gemeente Best is een Steunpunt Mantelzorg aanwezig, vanuit de Stichting Welzijn Best Oirschot (WBO). Dit steunpunt biedt zowel een luisterend oor als informatie, advies en begeleiding. Ook organiseren zij voorlichtingen en lotgenotencontact.

Naast het Steunpunt Mantelzorg WBO is er in de gemeente Best ook een ‘Ondersteuningsteam Bestwijzer’, hier kan een mantelzorger terecht met allerlei hulpvragen. Ook is er een

mantelzorgwaardering in de gemeente Best aanwezig. En zijn mantelzorgers verzekerd voor ongevallen en persoonlijke eigendommen.

Wat indirect ook meewerkt is dat mensen die initiatieven bieden, ter ondersteuning van mantelzorgers, mogelijkheid hebben tot een subsidie vanuit de gemeente Best. Hierdoor kan het mensen aansporen om mantelzorgers te gaan helpen, waardoor de mantelzorgers ondersteund worden.70

Gemeente Asten

In de gemeente Asten is een mantelzorger automatisch verzekerd voor de collectieve

vrijwilligersverzekering. Er is een mantelzorgwaardering in de gemeente Asten, waar een financiële bijdrage bij hoort van 100 euro.71

67 https://www.mantelzorgverlicht.nl/

68 https://www.nuenen.nl/

69 https://www.werkenmantelzorg.nl/organisatie/gemeente-nuenen/

70 https://www.gemeentebest.nl/

71 https://www.asten.nl/inwoners.html Oktober 28

Oktober 29 Vanuit Onis Welzijn werd in Asten het Steunpunt Mantelzorg georganiseerd, dit is stopgezet vanwege bezuinigingen. Mantelzorgers in Asten worden doorverwezen naar Sociaal Team Asten voor vragen.

Het Sociaal Team Asten is er ter ondersteuning bij het zoeken naar de juiste hulp bij de hulpvraag. De mantelzorgers blijven wel de nieuwsbrief ontvangen, maar het is niet zeker dat zij nog (gratis) deel kunnen nemen aan cursussen en bijeenkomsten.72 73

Gemeente Son en Breugel

Het Steunpunt Mantelzorg, in gemeente Son en Breugel, is onderdeel van de LEVgroep en biedt:

Emotionele steun, individueel en groepsgewijs (lotgenoten groepen)

Cursusaanbod en themabijeenkomsten

Praktische ondersteuning

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Activiteiten op de Dag van de Mantelzorg

Mantelzorg café (inloop)

Nieuwsbrief

Het Centrum Maatschappelijke deelname biedt spreekuren voor Mantelzorgers. Deze spreekuren vinden plaats op maandag en woensdag van 13.00-15.00 uur. Gemeente Son en Breugel biedt ook de mogelijkheid tot hulp bij het realiseren van een zogenaamde ‘mantelzorgwoning’. Dit is een woning speciaal verbouwd om makkelijker mantelzorg te kunnen ontvangen of verlenen, mocht dit echt noodzakelijk zijn.74

Gemeente Oirschot

Vanuit gemeente Oirschot biedt organisatie ‘WIJzer’ ondersteuning aan mantelzorgers door middel van het Steunpunt Mantelzorg. Het steunpunt biedt:

Informatie, advies en begeleiding

Emotionele en praktische ondersteuning

Cursusaanbod en themabijeenkomsten

Activiteiten voor mantelzorgers

Respijtzorg

Ook biedt WIJzer hulp bij het regelen van een mantelzorgmakelaar vanuit de LEVgroep. Een

mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers bij uitzoekwerk en regeltaken. Ze werken ook samen met de LEVgroep als het gaat om het aanbieden van workshops.75

Gemeente Oirschot biedt ook de mogelijkheid voor mantelzorgwoningen. De mantelzorgwaardering bestaat vanaf 2020 uit een bijeenkomst en een geschenk. Het soort geschenk wordt jaarlijks bepaald door de gemeente in samenwerking met WIJzer en zal een waarde hebben tussen de 10 en 50 euro.76

Onder gemeente Oirschot valt ook Oost- West en Middelbeers, dus bewoners van Oost- West en Middelbeers kunnen terecht bij gemeente Oirschot.

Gemeente Oisterwijk

De gemeente Oisterwijk verwijst voor hulp en ondersteuning bij mantelzorg naar de organisaties

‘Contourde Twern’ en ‘expertisecentrum Familiezorg’, beiden gevestigd in Tilburg. Het

mantelzorgcompliment van gemeente Oisterwijk bestaat uit een tegoedbon die bij lokale ondernemers te besteden is en die je kan aanvragen via Contourde Twern. In 2019 waren dit vier lokale cadeaubonnen met elk een waarde van 12,50 euro.77

72 https://www.oniswelzijn.nl/index.php/steunpunt-mantelzorg

73 https://www.sociaalteam-asten.nl/

74 https://www.sonenbreugel.nl/

75 https://www.wijzer-oirschot.nl/

76 https://www.oirschot.nl/

77 https://oisterwijk.nl/

Oktober 30 Bij Contourde Twern kun je als mantelzorger terecht voor:78

Informatie, advies en begeleiding

Je verhaal vertellen

Praktische hulp en zorg indelen

Lotgenotencontact

Expertisecentrum Familiezorg biedt zowel telefonisch als persoonlijk hulp en ondersteuning voor mantelzorgers. Zij bieden zowel emotionele als praktische ondersteuning, informatie en advies. De gesprekken zijn vooral bedoeld om te kijken wat er nodig is en welke organisaties daarbij betrokken kunnen worden. Ook biedt het Expertisecentrum Familiezorg bijeenkomsten en cursussen.79

Gemeente Hilvarenbeek

De gemeente Hilvarenbeek biedt ondersteuning aan mantelzorgers door middel van een

mantelzorgconsulent. Deze consulent komt bij je thuis en zij biedt een luisterend oor en denkt mee in oplossingen. De gemeente Hilvarenbeek benadrukt om op tijd een gesprek met de consulent aan te vragen, zodat er op tijd een oplossing of preventie kan worden ingezet voor het probleem waar je tegen aanloopt. Ook gemeente Hilvarenbeek heeft een mantelzorgwaardering. Deze waardering wordt vormgegeven in een tegoedbon van 40 euro. Je kan hiervoor in aanmerking komen via Contourde Twern in Hilvarenbeek.80

Gemeente Valkenswaard

Gemeente Valkenswaard biedt ondersteuning aan mantelzorgers via ‘Steunpunt Mantelzorg Verlicht Valkenswaard’. Je kunt hierbij telefonisch contact opnemen voor vragen of er komt een mantelzorgconsulent bij je thuis. Vanuit dit steunpunt worden ook verschillende bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers. Verder bieden zij informatie en advies, emotionele steun en praktische hulp. Ook kun je voor vragen over de ondersteuning vanuit de gemeente Valkenswaard terecht bij het Sociaal Team.81

Het mantelzorgcompliment in gemeente Valkenswaard bestaat uit een jaarlijkse bijeenkomst in de vorm van een theatervoorstelling of diner. Ook biedt de gemeente Valkenswaard de mogelijkheid voor het bouwen van een mantelzorgwoning, waar wel bepaalde regels en voorwaarden aanzitten. Om dat uit te zoeken biedt de gemeente daar ondersteuning bij via het omgevingsloket.

Iets wat ook handig is, is dat de gemeente Valkenswaard een mantelzorgparkeervergunning aanbiedt. Dit is een parkeervergunning zodat je als mantelzorger gratis kan parkeren in de straat van degene aan wie je zorg verleent.82

Onder gemeente Valkenswaard valt ook Dommelen, dus bewoners van Dommelen kunnen terecht bij gemeente Valkenswaard.

Gemeente Heeze-Leende

In Heeze-Leende wordt het Steunpunt Mantelzorg door Cordaad Welzijn georganiseerd. Je kunt bij het steunpunt terecht voor bijvoorbeeld informatie en advies, lotgenotencontact, een luisterend oor, cursussen, bijeenkomsten of respijtzorg. Qua respijtzorg heeft het Steunpunt een zogenaamde

‘Respijtwijzer’ gecreëerd waar je alle mogelijkheden kan vinden voor vervangende zorg. Er zijn ook professionele mantelzorgcoaches of -makelaars die ondersteuning kunnen bieden.

Je bent ook in gemeente Heeze-Leende automatisch verzekerd van de collectieve vrijwilligersverzekering onder de Vrijwilligerspolis van VrijwilligersNet Nederland. Er is ook sprake van mogelijkheid tot een mantelzorgwoning, welke geregeld kan worden via het omgevingsloket van de gemeente.

78 https://www.contourdetwern.nl/dit-doen-we/diensten-a-z/mantelzorgondersteuning/16482/mantelzorgondersteuning-oisterwijk.html

79 https://expertisecentrumfamiliezorg.nl/

80 https://www.hilvarenbeek.nl/voor-bewoners

81https://www.mantelzorg-valkenswaard.nl/

82https://www.valkenswaard.nl/home

Oktober 31 In gemeente Heeze-Leende wordt de mantelzorgwaardering uitgereikt in de vorm van een Mantelzorg Verwen Menu, deze wordt samengesteld door Steunpunt Mantelzorg en u als mantelzorger mag hierbij

Oktober 31 In gemeente Heeze-Leende wordt de mantelzorgwaardering uitgereikt in de vorm van een Mantelzorg Verwen Menu, deze wordt samengesteld door Steunpunt Mantelzorg en u als mantelzorger mag hierbij