• No results found

Gemeentelijk beleid

In document Kern Zegveld (pagina 32-35)

Structuurvisie Woerden

De raad heeft op 2 juli 2009 een structuurvisie voor de gehele gemeente vastgesteld. Het doel van de structuurvisie is het bieden van een ruimtelijk ontwikkelings- en toetsingskader voor de gemeente Woerden voor de periode tot 2025, met een nadere concretisering voor de periode tot 2015 als ruimtelijke uitwerking van de (toekomstige) Strategische Visie 2025.

In het algemeen zijn de volgende opgaven voor de toekomst geformuleerd:

 maximaal profiteren van ligging in het Groene Hart;

 versterken van de identiteit van de afzonderlijke kernen;

 onderscheid tussen open veenweidegebied en mozaïeklandschap van oeverwallen Oude Rijn in tact houden / versterken;

 verantwoordelijkheid nemen in de regio: onderzoeken van mogelijkheden om te voorzien in regionale behoefte naar woon- en werklocaties, met respect voor cultuurhistorische waarden in het gebied;

 zuinig / zorgvuldig omgaan met ruimte;

 verbeteren van de bereikbaarheid, zowel van buiten af als binnen de kernen, nieuwe locaties voor wonen en werken bezien in relatie tot het bereikbaarheidsvraagstuk.

Afbeelding 5: uitsnede gewijzigde structuurvisiekaart

Op 28 maart 2013 heeft de raad van de gemeente Woerden de wijziging van de structuurvisie vastgesteld. Een van de belangrijkste aanpassingen is dat de gemeente Woerden afziet van een regionale opvangtaak voor bedrijventerreinen.

In de aangepaste structuurvisie wordt het volgende over Zegveld aangegeven:

Zegveld blijft een kleinschalig agrarisch georiënteerd dorp in het veenweidegebied. De ontwikkelingen die plaatsvinden, zijn gericht op de eigen kern en kleinschalig van karakter. Gestreefd wordt naar het in stand houden van het huidige voorzieningenniveau. Er wordt ruimte geboden aan beperkte woningbouw voor verschillende doelgroepen aan de randen van het dorp om de eigen groei op te kunnen vangen.

In de herziening van de structuurvisie is de uitbreiding aan de noordzijde (Broeksloot) geschrapt. Een nieuwe toe te voegen ontwikkeling aan de zuidoostzijde van het dorp is het project Hoofdweg/Milandweg. Samen met het projectgebied Zegveld zuidwest wordt een totaalvisie opgesteld voor de dorpsranden aan de zuidzijde van Zegveld. In deze totaalvisie wordt een raamwerk voor toekomstige bouwlocaties gecombineerd met veel aandacht voor de kwaliteit van de dorpsrand. Dit project is tevens een pilot voor de aanpak van andere dorpsranden in de gemeente Woerden. De spelregels uit de structuurvisie, zoals het wateraangepast bouwen, de groene zoom om het dorp en het dorpse karakter blijven van kracht.

Voorliggend bestemmingsplan heeft een conserverend karakter en maakt geen nieuwe ontwikkelingen (direct) mogelijk. Wel worden er drie wijzigingsbevoegdheden opgenomen teneinde (senioren)woningen en een kinderdagverblijf/naschoolse opvang mogelijk te maken.

Landschapsontwikkelingsplan.

In het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) voor Woerden wordt inzichtelijk gemaakt hoe de gemeente de ontwikkeling van het landschap voor de komende 10 jaar wil insteken. Rekening houdend met de ontwikkeling van de verschillende functies in het landelijk gebied wordt beschreven hoe de landschappelijke waarden behouden en versterkt kunnen worden. Daarnaast gaat de visie in op de mogelijkheden om het landschap te beleven.

Het LOP heft met name betrekking op het buitengebied, maar doe ook uitspraken met betrekking tot het karakteristieke bebouwingslint van Zegveld met haar bebouwing aan weerszijden van de Hoofdweg. Het agrarische karakter van het lint is een unieke kwaliteit die behouden dient te worden.

Een transformatie van agrarisch erf naar een ‘ bedrijfserf’ in het lint betekent dat er andere eisen aan het gebruik gesteld gaan worden. Grotere verhardingsoppervlakten en een toename van bebouwing, waarbij vaak over de gehele breedte van het erf gebouwd wordt, is daarvan het effect. Hierdoor verdwijnt de unieke karakteristiek van het lint en is er sprake van een schaalbreuk met de bestaande erven qua grootte en opbouw. De agrarische functie heeft dan ook het primaat voor het lint. Bij functieverandering van het erf of andere functies dient de schaal en maat van het erf uitgangspunt te blijven. Nieuwe bebouwing dient inpasbaar te zijn qua beeldkwaliteit en behoud van de karakteristiek van het lint. Grootschalige bedrijvigheid is ruimtelijk storend in het kleinschalige lint en past beter op een bedrijventerrein.

Kernrandzone

De provincie Utrecht heeft in de nieuwe Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie het begrip kernrandzone geïntroduceerd. Gemeenten worden daarbij gestimuleerd om voor dit gebied rondom stad of dorp een integrale visie op te stellen, waarin de bestaande en gewenste ruimtelijke kwaliteiten worden beschreven. Als de bestaande kwaliteit verbetering verdient, wordt in samenhang afgewogen met welke ontwikkelingen dit kan worden gefaciliteerd. Dit wordt opgesteld in plaats van een visie voor elk van de plekken of initiatieven afzonderlijk.

Een integrale visie voor de zuidkant van Zegveld biedt een prachtige kans om de samenhang tussen bestaande kwaliteiten en initiatieven in beeld te brengen en te onderzoeken welke aanvullende elementen de zuidrand van Zegveld kunnen verrijken en versterken. Op een dusdanige manier dat bestaande kwaliteiten opgespoord en versterkt kunnen worden, knelpunten tot oplossing gebracht worden, kansen benut worden en storende elementen als het kan worden geëlimineerd.

Woningaantallen leveren beleidsmatig een discussie op tussen provincie en gemeente. De gemeente wil in haar structuurvisie de groei van het dorp faciliteren en stelt voor dat buiten de rode contour te doen. De provincie is terughoudend met de ontwikkeling van dorpen en zeker binnen kwetsbare landschappen als het Groene Hart en indien gelegen binnen het veenweidegebied. Het beleid voor de kernrandzone als beleidsinstrument is bedoeld om bestaande situaties ruimtelijk te verbeteren. Als dit voor de uitvoerbaarheid nodig is, kan dit eventueel met een beperkte rode component.

4 Wonen

In document Kern Zegveld (pagina 32-35)