• No results found

Op 17 september zijn we op uitstap geweest doorheen de Rupelstreek. We

hebben een busreis gemaakt doorheen Boom, Rumst, Terhagen, Noeveren

en zelfs tot in Hemiksem. René was onze gids van dienst en vertelde

allerhande sappige verhalen en weetjes van vroeger. Op Noeveren hielden

we een tussenstop voor een stukje taart en een tas koffie op de site van

emabb. Tegen half 5 was iedereen terug thuis, moe maar voldaan!

BEWONERSRAAD

DINSDAG 11 SEPTEMBER 2018

Aanwezig:

Veerdam: Mevr. Coppens Olga, dhr. Peeters Jef, mevr. Moons Maria, dhr. Antonissen Chris, mevr. De Hertogh Paula, dhr. Bienstman André, mevr. Eeckelaert José, mevr. Vinck Lydie, mevr. De Clerck Joanna, mevr. Peeters Juliana, mevr. Vangheluwe Blanche, dhr. Van Bulck Frans, mevr. De Busscher Regina en mevr. Verhaegen Odila

Schomme: Mevr. Verbesselt Maria, mevr. Parys Paula, mevr. Jacobs Paula en mevr.

Schepens Maria

Bovenstraat: Mevr. De Bruyn Julia, dhr. Maes Etienne, dhr. Schindler Jochen en dhr.

Vercruyssen Rudolf Directie: Sarah Boddaert Keuken: Jessica Kuiper Verslag: Liesbeth De Bodt

Verontschuldigd: mevr. De Ridder (voorzitter), dhr. Hoyaux (Algemeen Directeur).

Vorig verslag

Verslag van vorige vergadering werd goedgekeurd.

1.Opstart Pegode

Pegode is een organisatie die personen met een fysieke en/of een mentale beperking onder-steunt in wonen, werken en leven. Om de 14 dagen op donderdag komen er 6 personen en een begeleider langs in het WZC op de verschillende afdelingen om activiteiten met de be-woners te doen. Zij hebben hier ook een opleiding voor gehad. Vorige week was er al een uitstap naar de markt.

In het volgende krantje zal er een korte toelichting staan en zullen de medewerkers van Pe-gode ook voorgesteld worden.

2.Dementie

2.1. Demens – Praatcafé dementie Rupelstreek

*Belevingsnamiddag

Op 20 september 2018 is het feest. Dan viert het praatcafé Rupelstreek zijn 5-jarig bestaan met een belevingsnamiddag in de Schorre. Alle zintuigen zullen worden aan-gesproken: muziek, dans, eten, spel en nog veel meer voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

*Praatcafé

Op 13 november 2018 hebben we het over ‘Zinvolle tijdsbesteding’. Wat doe je im-mers als communicatie moeilijk wordt? Hoe breng je op een leuke manier samen tijd door? Deze namiddag gaat door in woonzorgcentrum Zonnewende te Aartselaar van 13u30-15u30.

2.2. Geplande activiteiten

*Liedjesvoorstelling ‘Kwijt’ door Koen Dewulf en Robbe Malschaert op 26 september om 19u30 in Taverne van den Beuk. Tickets hiervoor zijn aan de balie van het WZC te verkrijgen.

*Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Die dag wordt er een theehuis georgani-seerd in de animatiezaal op de 1ste verdieping. Tussen 13u45 en 16u. Bewoners en familie zijn welkom om te genieten van koffie/thee en een muffin. Gratis voor bewo-ners, voor familie €3 per persoon. Graag vooraf in te schrijven bij animatie.

3.Transmurale dienst

*Stage Eva: vanaf begin september tot eind februari doet Eva stage als psychologisch consulent in het WZC.

*Vervanging Katrien De Weerdt: vanaf september is Katrien gaan studeren. Zij wordt binnenkort vervangen door Tim Chantillon, die een 2-tal jaar geleden ook tijdelijk deel uitmaakte van het team transmurale dienst.

4.Activiteiten

*Feedback project steenbakkerijen: is een succes. Er is een rondleiding in Emabb ge-weest. Daarnaast was er etentje in De Root waarna er een rondleiding in ’t Geleeg en een demonstratie dakpan maken plaatsvond. In het najaar staat er een busrit door Ru-pelstreek gepland.

*Feedback barbecue: groot succes, er kwamen 140 eters. Opmerking dat het brochette/

varkensvlees moeilijk te eten was, taai. Er werd speciaal 2 soorten zachter vlees voorzien.

*Geplande activiteiten:

Mosselfeest: 14/10/2018 – inschrijven bij animatie

Week 3de leeftijd (19/11-23/11)

Kerstquiz: 7/12/2018 en aansluitend Kerstmarkt op zaterdag 8/12/2018 en zondag 9/12/2018

Verkiezingen

De oproepingsbrieven worden in de loop van week 39 (dus van 24-28 september 2018) ver-wacht. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Bewoner gaat zelf stemmen

Oproepingsbrief en ID afhalen aan de administratie WZC tijdens de kantooruren tot en met maandag 8/10

Indien begeleiding tot aan stembureau gewenst is, graag laten weten aan hoofdver-pleegkundige

Bewoner kan niet gaan stemmen Volmacht geven

Volmachtformulier aan administratie WZC/gemeente: invullen

Oproepingsbrief + medisch attest (klaargemaakt door instellingsarts): af te halen aan administratie WZC bij voorleggen van volmachtformulier Geen volmacht geven

Oproepingsbrief + medisch attest (klaargemaakt door instellingsarts) naar de gemeente vanaf 9/10/2018

Bewoners die na 8 oktober 2018 toch hun oproepingsbrief willen afhalen kunnen hiervoor bij het gemeentebestuur terecht. Zij moeten dan ook hun identiteitskaart komen afhalen aan de balie van het WZC.

6.Maaltijdbedeling

Opmerking van bewoner dat de tijd tussen soep en de aardappelen te lang is. Me-ningen hierover zijn verdeeld. Sommigen vinden het goed, anderen vinden het nog te snel na elkaar. Er werd bewust gekozen om de soep wat vroeger te laten komen om deze al wat te kunnen laten ‘zakken’ voor de hoofdmaaltijd.

Vraag om af en toe ’s avonds ook iets warms te geven vb.: krieken, pensen, weense worstjes,… Dit wordt voorgelegd aan de verantwoordelijke van de keuken.

Soms worden er zowel ’s morgens als ’s middags eieren gegeven. Vraag om dit wat meer te spreiden.

Eitjes waren onlangs nog zacht aan de binnenkant. Graag wat langer laten garen.

Voor bewoner is kippenborst moeilijk te eten. Vraag om dan gewoon een kippenfi-let te geven. Jessica volgt op.

Op zaterdag en zondag zou er weinig beleg zijn ’s avonds. Jessica volgt dit op.

Op afdeling Veerdam wordt er steeds aan dezelfde kant begonnen voor de maal-tijdbedeling. Het is de bedoeling om steeds af te wisselen.

Alle opmerkingen in verband met eten kunnen steeds doorgegeven worden aan ie-mand op dienst of Jessica. Zo kunnen er meteen aanpassingen gebeuren indien no-dig.

7.Allerlei

Recent werd Karin tijdens de leesgroep weggeroepen en is 30 min weggeweest.

Uitdrukkelijke vraag van bewoners om tijdens de activiteit de animatoren gerust te laten. Nu worden ze regelmatig weggeroepen/gebeld voor andere zaken. We probe-ren dit te vermijden.

Krantenverdeling op zaterdag gaat regelmatig mis. Als de kranten in de brievenbus worden gestoken, kunnen de bewoners er niet aan. Vraag om brievenbus te ver-plaatsen. Dit is niet mogelijk. Er wordt duidelijk tegen de Post en het Leesboetieks-ke gezegd dat de kranten op de balie moeten worden gelegd. Er wordt gevraagd aan dienst om dit meteen te melden.

Verdeling van de kleding gaat regelmatig verkeerd. Dit is al op verschillende be-wonersraden aangebracht maar er is geen verandering merkbaar. Van één bewoner zijn er 6 zakdoeken en een handdoek kwijtgegaan. Het sorteren van de was wordt zowel in de wasserij als op dienst nagekeken maar fouten zijn niet uit te sluiten. Er wordt gevraagd om dit te melden zodat dit kan opgevolgd worden.

Vraag om op de 2de verdieping iets van stoelen of zetels te plaatsen aan de lift zo-dat de mensen daar kunnen zitten.

Deuren van de kamer ’s nachts sluiten.

Vergadering werd gesloten om 11u15. Volgende vergadering gepland op 11/12/2018.

FAMILIERAAD

DINSDAG 11 SEPTEMBER 2018

Aanwezig:

Mevr. Callens Mathilde, mevr. Voet Bieke, mevr. Van der Vorst Anke, mevr. Vanden Bossche Nicole, dhr. Bruynseels Raymond, dhr. Borremans Luc, mevr. Mampaey, mevr. Rypens Marina, dhr. Rypens Rudy, mevr. Van Gijsel Diane, mevr. Pichal Yvonne en mevr. Verschaeren Greet.

Sociale dienst: Liesbeth De Bodt (verslag)

Transmurale dienst: Katrien Troch (ergo/referentiepersoon dementie), Eva (stagiaire) Hoofdverpleegkundige: John Van Doren (hoofdverpleegkundige Hoek)

Keuken: Jessica Kuiper, Luc Van Aerde Extern: Caroline De Pue

Verontschuldigd: mevr. De Ridder (voorzitter), mevr. Boddaert Sarah (directrice), A. Hoyaux (Algemeen Directeur)

Vergadering werd geopend om 14u.

Vorig verslag

Verslag van vorige vergadering werd goedgekeurd.

1.Opstart Pegode

Pegode is een organisatie die personen met een fysieke en/of een mentale beperking ondersteunt in wonen, werken en leven. Om de 14 dagen op donderdag komen er 6 personen en een begeleider langs in het WZC op de verschillende afdelingen om activiteiten met de bewoners te doen. Zij hebben hier ook een opleiding voor gehad. Vorige week was er al een uitstap naar de markt.

In het volgende krantje zal er een korte toelichting staan en zullen de medewerkers van Pegode ook voorgesteld worden.

2.Dementie

2.1. Demens – Praatcafé dementie Rupelstreek

Belevingsnamiddag

Op 20 september 2018 is het feest. Dan viert het praatcafé Rupelstreek zijn 5-jarig bestaan met een belevingsnamiddag in de Schorre. Alle zintuigen zullen worden aangesproken:

muziek, dans, eten, spel en nog veel meer voor mensen met dementie en hun mantelzor-gers.

Praatcafé

Op 13 november 2018 hebben we het over ‘Zinvolle tijdsbesteding’. Wat doe je immers als communicatie moeilijk wordt? Hoe breng je op een leuke manier samen tijd door? Deze namiddag gaat door in woonzorgcentrum Zonnewende te Aartselaar van 13u30-15u30.

2.2. Geplande activiteiten

Liedjesvoorstelling ‘Kwijt’ door Koen Dewulf en Robbe Malschaert op 26 septem-ber om 19u30 in Taverne van den Beuk. Tickets hiervoor zijn aan de balie van het WZC te verkrijgen.

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Die dag wordt er een theehuis geor-ganiseerd in de animatiezaal op de 1ste verdieping. Tussen 13u45 en 16u. Bewoners en familie zijn welkom om te genieten van koffie/thee en een muffin. Gratis voor bewoners, voor familie €3 per persoon. Graag vooraf in te schrijven bij animatie.

In 2019 zal er mogelijk de opstart van een praatgroep zijn voor mantelzorgers van personen met dementie. Hier kunnen allerlei zaken aan bod komen, vb.: verwer-king. Als er interesse is mag je dit altijd laten weten aan Katrien Troch.

3.Voorstelling Luc Van Aerde

Luc is de verantwoordelijke voor het cateringbedrijf Sodexo dat zorgt voor bestelling en be-reiding van de maaltijden in het WZC. Opmerkingen zijn altijd welkom. Graag wordt er kort op de bal gespeeld dus vraag vanuit de keuken om niet te lang te wachten met opmerkingen.

Aangezien regelmatig op afdeling Kaai beleg op is en niet iedereen een keuzemogelijkheid heeft, worden de hoeveelheden verhoogd om naar boven te laten gaan.

4.Uitleg inco-materiaal

Caroline De Pue is vertegenwoordiger van WM Supplies, de firma die zorgt voor levering van het incontinentiemateriaal en ondersteuning van het personeel in de keuze hiervan. Zij komt uitleg geven over het gebruik van de verschillende producten die in het WZC worden gebruikt.

Er wordt binnen het incontinentiemateriaal gewerkt met 2 groepen:

1. Ééndelig systeem: optrekbroekje of een kleefluier. Bedoeld voor personen die nog mobiel zijn, nog zelfstandig naar het toilet kunnen en beginnende incontinentie hebben.

2. Tweedelig systeem:

a. Inlegverband/inlegger dat kan ingeplakt worden in eigen ondergoed B .Inlegverband zonder kleefstrook, waarbij een netbroekje moet gebruikt worden.

Belangrijk bij beiden is dat het ondergoed of netbroekje goed aansluit.

Kwaliteit van het incontinentiemateriaal is de afgelopen jaren heel sterk verbeterd. Dit zorgt voor meer comfort: men transpireert niet meer en er gebeurt er ook een spreiding van de uri-ne over het volledige product. Er wordt gestreeft naar een volledige verzadiging op de con-trolemomenten en hiervoor wordt er gekeken naar de kleurindicator. Ook mixietraining blijft uiteraard belangrijk bij het gebruik van verschillende producten.

Het juiste product moet ook gebruikt worden op het juiste moment. Bewoners kunnen bij-voorbeeld in de loop van de dag gebruik maken van een ander product dan ’s nachts.

Als bewoners last hebben van een pijnlijke poep kan hiervoor verzorgende zalf gebruikt ook tijdelijk deel uitmaakte van het team transmurale dienst.

6.Feedback vorige familieraad

Speculoospasta wordt weldegelijk bij elke broodmaaltijd aangeboden, dit ligt altijd op de kar.

Het wisselend systeem in het luxe brood op zondag: er wordt voor zoveel mogelijk variatie gezorgd bij de maaltijden. In het systeem van bulk is het moeilijk anders te regelen. Vroeger was er op een ander vlak weer geen keuze: als je eenmaal iets had gekozen bleef dit altijd zo staan in het systeem. Familie kan altijd koffiekoeken of pistolets meebrengen in de weken dat dit niet is voorzien.

Voldoende flexibel staan tegenover later komen eten: de keukenmedewerker moet om 17u30 vertrekken, maar dat betekent niet dat er geen boterhammen meer te krijgen zouden zijn. Er is altijd brood en beleg op dienst en dan moet een mede-werker op dienst de betrokken bewoners kunnen helpen.

Tissues: zakdoeken worden voorzien door het WZC en kunnen getekend worden in de wasserij.

7.Activiteiten

Feedback project steenbakkerijen: is een succes. Er is een rondleiding in Emabb geweest. Daarnaast was er etentje in De Root waarna er een rondleiding in ’t Ge-leeg en een demonstratie dakpan maken plaatsvond. In het najaar staat er een bus-rit door Rupelstreek gepland.

Feedback barbecue: groot succes, er kwamen 140 eters. Opmerking dat dit minder geschikt was voor bewoners van de Kaai. Er was speciaal ook zachter vlees voor-zien zodat iedereen de mogelijkheid heeft om hier aan deel te nemen.

Geplande activiteiten:

*Mosselfeest: 14/10/2018 – inschrijven bij animatie

*Week 3de leeftijd (19/11-23/11)

*Kerstquiz: 7/12/2018 en aansluitend Kerstmarkt op zaterdag 8/12/2018 en zondag 9/12/2018

Uitdrukkelijke vraag van familie om eerst te overleggen met hen alvorens er een deelname mogelijk is aan een uitstap van bewoner. Dit moet van persoon tot persoon bekeken worden of animatie met de familie contact opneemt.

8.Verkiezingen 8.1 Procedure

De oproepingsbrieven worden in de loop van week 39 (dus van 24-28 september 2018) verwacht. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Bewoner gaat zelf stemmen

Oproepingsbrief en ID afhalen aan de administratie WZC tijdens de kantooruren tot en met maandag 8/10

Indien begeleiding tot aan stembureau gewenst is, graag laten weten aan hoofdverpleegkun-dige

Bewoner kan niet gaan stemmen Volmacht geven

°Volmachtformulier aan administratie WZC/gemeente: invullen

°Oproepingsbrief + medisch attest (klaargemaakt door instellingsarts): af te halen aan administratie WZC bij voorleggen van volmachtformulier

Geen volmacht geven

°Oproepingsbrief + medisch attest (klaargemaakt door instellingsarts) naar de gemeente vanaf 9/10/2018

Bewoners die na 8 oktober 2018 toch hun oproepingsbrief willen afhalen kunnen hiervoor bij het gemeentebestuur terecht. Zij moeten dan ook hun identiteitskaart komen afhalen aan de balie van het WZC.

8.2 Oefenen

Op 11/9 (namiddag) en 12/9 is er een stemcomputer in de Polyvalente Zaal waarop geoefend kan worden voor de verkiezingen.

9.Roken

Een aantal zorgkundigen/verpleegkundigen nemen gelijktijdig een (rook)pauze waardoor het bij een noodsituatie moeilijk wordt om iemand te kunnen bereiken. Het is zeker de bedoeling dat er steeds iemand bereikbaar is. Het is verboden gelijktijdig een rookpauze te nemen. Familie heeft gevoel dat deze rookpauzes ook soms lang duren. Er wordt regelmatig vastgesteld dat personeel gebruik maakt van de rookruimtes. Dit is voorbehouden voor bewoners en bezoekers van het WZC. In de binnentuin van afdeling staan asbakken die overvol zijn. Vraag om dit regelmatig te ledigen.

Er wordt gevraagd om klachten zo snel mogelijk door te geven zodat ze kunnen opgevolgd worden.

10.Kledij

Familie heeft gevoel dat niet iedereen op dezelfde golflengte zit voor het tekenen van kledij. Wat moet er extern getekend worden en wat kan hier. Schorten van dezelfde stof zijn nu al 3 weken weg, vorige keer was dit na een week al terug.

Er werd voor een bewoner een set van 3 stuks naar beneden gedaan (kleed, centuur en vestje). De eerste 2 zijn goed teruggekomen, het vestje is kwijt geraakt.

Van een bewoner is de lederen broekriem verloren gegaan.

Algemene opmerking dat de kledij niet goed verdeeld wordt.

11.Zorg

Bewoner heeft soms een goede en soms een slechte dag. Op een goede dag kan ze zich nog zelfstandig aankleden. Krijgt soms op een slechte dag te horen dat ze dit dan zelf moet doen, dat ze dat goed genoeg zelf kan, hoewel dat dat die dag niet het geval is.

Vraag om bij afwezigheid van de hoofdverpleegkundige op afdeling, een verantwoor-delijke aan te duiden. Familie heeft gevoel dat het anders niet goed op de dienst loopt. Belangrijk is ook dat de dienst op zichzelf kan functioneren, zonder aansturing van een hoofd. Er is steeds een hoofdverpleegkundige van wacht die tot 20u perma-nentie heeft.

Opmerking van familie dat bewoner hier in het WZC werd opgenomen, kon nog stappen maar vanaf dag één met de rolstoel naar de eetzaal is gebracht. Hierdoor is de mobiliteit van mevrouw heel fel achteruit gegaan. Mogelijkheid bekijken of kiné kan.

Er wordt ook rekening gehouden met wat de bewoners nog zelf willen.

Familie vindt dat er te weinig personeel op afdeling Kaai staat.

12.Maaltijdbedeling

Tassen worden te vol geschonken waardoor bewoners smossen met koffie of thee.

Graag extra pudding voorzien op afdeling Kaai.

Vraag om met avondmedicatie iets kleins om te eten te geven. Op elke afdeling is er

’s avonds nog een reserve zodat de bewoners nog iets kunnen eten.

Bewoner wordt om 16u al gehaald voor het avondeten. Familie vindt dit te vroeg.

13.Allerlei

Familie heeft het gevoel dat er niet veel met bewoner gebeurt en dat zij éénzaam is.

Vraag om de stoelen tussen Kaai en Veerdam te vervangen door een definitieve af-sluiting. Nu kruipt een bewoner steeds over de stoelen wat als gevaarlijk wordt erva-ren.

E-mailadressen voor anderen verbergen (BCC) als er een uitnodiging voor de fami-lieraad wordt verstuurd.

Affiche met uitnodiging versturen via Word/PDF. Familie die nu geen Publisher heeft kan dit niet lezen.

Hebben jullie een klacht of een melding, gelieve deze zo snel mogelijk door te geven zodat deze genoteerd en opgevolgd kan worden en niet te wachten tot de bewonersraad!

Vergadering werd gesloten om 16u.Volgende vergadering 11/12/2018 om 14u.

GERELATEERDE DOCUMENTEN