• No results found

Hoofdstuk 4 Randvoorwaarden / omgevingsaspecten

4.4 Milieu

4.4.3 Geluid

In het plangebied is zowel wegverkeerslawaai, spoorweglawaai als industrielawaai van belang.

Wegverkeerslawaai

Het plangebied ligt binnen de geluidzones van de Europaweg, de A7 (zuidelijke ringweg) en de Boumaboulevard, inclusief de nog aan te leggen aansluiting vanaf de Boumaboulevard (vanaf het station Europapark) naar de Duinkerkenstraat.

Dit betekent dat volgens de Wet geluidhinder akoestisch onderzoek uitgevoerd moet worden. Hieraan is uitvoering gegeven met het rapport 'Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Europapark', Milieudienst Gemeente Groningen, d.d. 28 september 2012. Hieruit blijkt dat in de deelgebieden langs deze wegen de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai (48 dB) wordt overschreden. Dit betekent dat voor deelgebieden waar geluidsgevoelige bestemmingen (bijvoorbeeld wonen, scholen) mogelijk worden gemaakt, hogere waarden moeten worden vastgesteld in het kader van de Wet geluidhinder. Dit hogere waardenbesluit wordt genomen voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld. Voor bestaande geluidsgevoelige bestemmingen, zoals De Linie en De Frontier, zijn in het kader van de vaststelling van het bestemmingsplan Europapark in 2002 al hogere waarden vastgesteld. Voor meer uitgebreide informatie wordt verwezen naar het genoemde akoestisch onderzoeksrapport.

Toelichting hogere waarde

De hogere waarde betreft uitsluitend de gevels van nieuwe geluidgevoelige bestemmingen die hoger worden belast dan 48 dB. Aangezien voor de locaties die het betreft de exacte invulling nog niet bekend is, is nog evenmin bekend waar die gevels komen te liggen. Om deze bestemmingen toch mogelijk te maken, wordt, gekoppeld aan dit bestemmingsplan, per deelgebied een hogere waarde vastgesteld. Die is gebaseerd op de hoogst mogelijke geluidsbelasting voor die locatie, zodat een nieuwe ontwikkeling altijd past binnen het hogere waardenbesluit. Vervolgens kan in de aanvraag van de

omgevingsvergunning de benodigde geluidsisolatie worden afgestemd op de daadwerkelijke geluidsbelasting.

Aanpassing zuidelijke ringweg

De effecten van de aanpassingen van de zuidelijke ringweg op het wegverkeerslawaai in het

Europapark zijn vooralsnog niet meegenomen in dit bestemmingsplan. Reden hiervan is dat momenteel een m.e.r. (milieu-effect-rapportage) wordt uitgevoerd. Besluitvorming over de aanpassingen van de zuidelijke ringweg wordt verwacht in de 2e helft van 2012.

De akoestische situatie in het Europapark zal door de aanpassingen van de zuidelijke ringweg

veranderen. Voor het plangebied zijn met name van belang: het verdiepen van de zuidelijke ringweg ter plaatse van De Linie en de eventuele nieuwe afrit vanaf de zuidelijke ringweg op de Bornholmstraat.

Interwijkverbinding Helperpark-Helperbrink

Als gevolg van de maatregelen aan de zuidelijke ringweg wordt, om de verkeersbelasting van het onderliggende wegennet op te vangen, een nieuwe verbinding overwogen tussen het Europapark en de Helperzoom. Gedacht wordt aan een tunnel in het verlengde van de Helperbrink. Deze verbinding maakt geen deel uit van het voorliggende bestemmingsplan. Wel zal de mogelijke realisatie van deze verbinding effect hebben op de verkeersstromen in het Europapark, dus ook op de geluidsbelasting vanwege het verkeer. Momenteel worden deze effecten doorberekend. In de volgende fase (het ontwerp) van het bestemmingsplan Europapark zullen deze effecten worden meegenomen.

Spoorweglawaai

Het plangebied ligt binnen de geluidszone van de spoorweg Groningen-Onnen. Dit betekent dat volgens de Wet geluidhinder akoestisch onderzoek uitgevoerd moet worden.

Verwezen wordt naar het rapport 'Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Europapark, Milieudienst Gemeente Groningen, d.d. 28 september 2012. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat in verschillende deelgebieden langs de spoorweg, waar geluidgevoelige bestemmingen mogelijk zijn, de voorkeursgrenswaarde (55 dB voor woningbouw, 53 dB voor andere geluidsgevoelige bestemmingen) wordt overschreden. De maximale grenswaarde wordt, in geen van de deelgebieden waar

geluidgevoelige bestemmingen mogelijk zijn, overschreden

Voor bestaande geluidsgevoelige bestemmingen langs het spoor (De Linie, De Frontier) zijn eerder al hogere waarden vastgesteld.

Voor de nog te ontwikkelen deelgebieden zal, vooruitlopend op deze ontwikkelingen, gekoppeld aan dit bestemmingsplan, een hogere waardenbesluit worden genomen.

Geluidproductieplafonds

Op 1 juli 2012 zijn voor rijkswegen en spoorwegen geluidsproductieplafonds ingevoerd. Een

geluidsproductieplafond geeft de toegestane geluidsproductie vanwege een weg of spoorweg aan. De geluidsproductieplafonds gelden op referentiepunten langs wegen en spoorwegen.

Bij bouwen langs hoofdwegen en hoofdspoorwegen blijft de Wet geluidhinder gelden, maar moet bij de berekening van de geluidsbelasting gebruik gemaakt worden van deze geluidsproductieplafonds. Voor het Europapark zijn van belang de geluidsproductieplafonds, die zijn vastgesteld voor de zuidelijke ringweg en de spoorlijn Groningen-Assen.

In het akoestisch onderzoek behorende bij het voorontwerpbestemmingsplan Europapark is nog geen rekening gehouden met de geluidsproductieplafonds. Dit zal gebeuren in de volgende fase, bij het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan.

Punt van aandacht daarbij is dat in de vastgestelde geluidsproductieplafonds nog geen rekening is gehouden met de actuele situatie:

 de bouw van het nieuwe treinstation en de vernieuwing van een deel van het spoor;  de plannen voor de reconstructie van de zuidelijke ringweg.

Beide ontwikkelingen hebben invloed op de geluidsbelasting in het gebied. De bouw van het station en vernieuwing van het spoor zijn al wel meegenomen in het huidige akoestisch onderzoek, behorende bij het voorontwerpbestemmingsplan. Voor de reconstructie van de zuidelijke ringweg wordt momenteel een milieueffectrapportage opgesteld. Pas na besluitvorming hierover kunnen deze effecten worden meegenomen. Mogelijk worden de geluidsproductieplafonds gezien de eerder genoemde

ontwikkelingen nog aangepast.

Industrielawaai

Het plangebied ligt in zijn geheel binnen de geluidzone van het industrieterrein Groningen-Zuidoost. Omdat het bestemmingsplan in een aantal deelgebieden geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk maakt, is akoestisch onderzoek verricht. Kortheidshalve wordt verwezen naar het rapport 'Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Europapark', Milieudienst Gemeente Groningen, d.d. 28 september 2012. Zoals in paragraaf 4.4.2. aangegeven wordt het gedeelte van het gezoneerde industrieterrein tussen de Bornholmstraat, de Europaweg en de zuidelijke ringweg onttrokken aan het gezoneerde

industrieterrein.

Op onderstaande afbeeldingen staan de huidige en nieuwe grenzen van het gezoneerde industrieterrein met de bijbehorende geluidzone weergegeven. Hieruit blijkt welk deel wordt onttrokken. Op deze afbeeldingen staat tevens de contour van de maximale grenswaarde voor industrielawaai (55 dB(A)). Deze contour ligt gedeeltelijk buiten het gezoneerde industrieterrein. Binnen deze contour kunnen geen geluidsgevoelige functies (bijvoorbeeld wonen, theorieonderwijs) worden toegestaan.

Huidige begrenzing gezoneerd industrieterrein en geluidzone

Toekomstige begrenzing gezoneerd industrieterrein en geluidzone

Echter, als binnen deze contour gebouwen worden gerealiseerd voor geluidongevoelige functies (bijvoorbeeld een kantoor of een bedrijf) verandert daarmee gelijk de 55 dB(A)-contour. Het gebouw heeft immers een afschermende werking voor het gebied erachter. In dat geval wordt het (volgens de Wet geluidhinder) mogelijk om in de geluidsluwte van nieuwe gebouwen geluidsgevoelige functies te realiseren (mits de geluidsbelasting lager is dan 55 dB(A)).