• No results found

HET GELIJKENDE MET HET GELIJKE GENEZEN

In document IN DIT NUMMER EN VERDER (pagina 48-53)

Carnivoor nr. 5 - 2019

lichaamssappen te verwijderen. Ook maakten ze gebruik van grote hoeveel-heden giftige stoffen zoals kwik, zilver, zwavel en arsenicum.

De Duitse geleerde dokter Samuel Hahnemann echter was geen grote voorstander van deze door de genees-kunde toegepaste methoden. Ze brachten volgens hem meer onnodig leed dan genezing. Hij verliet dan ook zijn eigen artsen praktijk en ging op zoek naar alternatieve methoden die werkelijk genezing zouden brengen.

Hij ontdekte dat Hippocrates, de vader van de geneeskunde uit de 4e eeuw, en de 15e-eeuwse arts Paracelsus het beiden hadden over het principe dat

het gelijkende het gelijke geneest. En met zijn kennis van de chemie begon Hahnemann toen te experimenteren en werd hij zijn eigen proefkonijn. Hij begon met de verschijnselen van malaria en documenteerde al zijn bevindingen. Het zweten, de koude rillingen, het verzwakte gevoel en alle andere tekenen van malaria. Dit leerde hem dat iets wat een ziekte kon ver-oorzaken het ook kon genezen en dat Hippocrates en Paracelsus dus gelijk hadden.

Dokter Hahnemann bleef nog jaren testen voordat hij zijn bevindingen wereldkundig maakte. En hij noemde het homeopathie, van de Griekse woorden homoios en pathos, die

res-pectievelijk gelijksoortig en lijden betekenen. Het zette het tegenover het toenmalige medische model dat hij allopathie noemde. Allo betekent in het Grieks verschillend.

EEN VOORBEELD

Neem een mens of dier dat last heeft van seizoensgebonden allergische reacties die je zou kunnen vergelijken met hooikoorts. Waterige ogen en een lopende snotneus. In plaats van het voorschrijven van antihistamine om de symptomen te onderdrukken wordt in de homeopathie Allium cepa ofwel ui gegeven. Ui geeft namelijk dezelfde symptomen als de hooikoorts. De sym-ptomen zullen nu snel afnemen zonder dat er medicijnen worden gebruikt.

GIFTIGE WERKING

Om de toxische werking van de sub-stanties te beperken gebruikte dokter Hahnemann in zijn experimenten de verschillende substanties verdund.

Daarnaast werden de oplossingen flink geschud. Echter, in plaats van minder krachtig werden de oplossingen door het verdunnen en schudden juist krachtiger. Door dit zogenaamde potentiëren verdwenen ook de giftige effecten van bijvoorbeeld kwik. Het veranderde de eens zo toxische stof in een krachtig medicijn. De potentie of-wel de vitale krachten werden vrijge-maakt.

Dit proces van potentiëren, verdunnen en schudden, is wat homeopathische

remedies onderscheidt van een-voudige oplossingen zoals kruiden tincturen.

KLASSIEKE HOMEOPATHIE De klassieke homeopathie gebruikt maar één remedie tegelijk. Van alle symptomen die een patiënt vertoont, fysiek, emotioneel en mentaal, wordt een herkenbaar ziektebeeld gevormd.

Vervolgens zal de homeopaat de remedie kiezen die het beste bij de symptomen van de hele patiënt past.

Vergelijk het met een legpuzzel. Alle afzonderlijke stukjes zeggen je niks, maar is de puzzel eenmaal gelegd dan is het beeld duidelijk. Zo puzzelt de homeopaat ook totdat hij een duidelijk beeld van zijn patiënt heeft. En iedere patiënt is anders. Voor iedere patiënt moet de juiste potentie worden gekozen.

Carnivoor nr. 5 - 2019

REMEDIES

De verschillende homeopathische remedies hebben verschillende potenties die gebaseerd zijn op het proces van verdunnen en schudden.

De drie meest voorkomende potenties worden weergegeven met de

romeinse letters X, C en M. Deze letters staan voor verdunningen van:

• X = 1 op 10 delen

• C = 1 op 100 delen

• M = 1 op 1000 delen

Om een potentie van 1C te maken wordt 1 druppel van de tinctuur toegevoegd aan 99 druppels alcohol en 10 keer geschud. Voor een 2C potentie wordt 1 druppel van de 1C oplossing toegevoegd aan 99 druppels alcohol en 10 keer geschud.

Het is lastig te bevatten dat hoe meer

je verdunt en schud hoe krachtiger de werking wordt.

Potenties van 30C of lager zijn behoor-lijk veilig. En in acute situaties kunnen die snel achter elkaar worden toege-diend. Voor chronische condities is het nodig om geduldig te zoeken naar de juiste oplossing.

HOMEOPATHIE VOOR KATTEN Homeopathie gebruiken voor dieren werkt hetzelfde als voor mensen.

Remedies kunnen met hetzelfde gemak en met dezelfde effectiviteit worden ingezet. Het toedienen van homeopathische remedies bij katten kan eenvoudig door de remedie op het voer aan te bieden. Voor dieren

worden de remedies vaak aangemaakt met water in plaats van alcohol.

Hierdoor zijn ze veel makkelijker toe te dienen. Zelfs makkelijker dan de steeds

herhalende doses van reguliere

Carnivoor nr. 5 - 2019

medicatie of sterke kruidenmengsels.

De homeopathische remedies hoeven minder vaak gegeven te worden, één druppel is meestal al genoeg. Hierdoor is de behandeling prettiger dan de ziekte die het moet genezen.

ZELF GENEZENDE VERMOGEN Homeopathische remedies activeren het natuurlijke zelf genezende ver-mogen van de kat. De Chinezen

noemen het Chi, de japanners ki en de yogi’s in India Prana. Een chiropractor heeft het over ‘Innate intelligence’.

Voor het genezen van een wondje zal de Chi ervoor zorgen dat dit proces van genezen snel verloopt om het lichaam weer optimaal te laten functioneren.

We hoeven niet gelijk naar de dieren-arts. Iedereen weet dat een wondje vanzelf zal herstellen. Zonder dit genezende vermogen kunnen mensen en dieren niet leven. Volgens de

homeopathie is deze vitale kracht in het lichaam verantwoordelijk voor het tonen van symptomen van ziekte en is het tevens gevoelig voor de kracht remedies.

Homeopathie werkt allereerst op het energetische veld van het lichaam en daarna pas op het fysieke lichaam zelf.

Of we het nu wel of niet precies kun-nen uitleggen, hoe het werkt is niet zo belangrijk. Maar iedereen weet dat we onszelf kunnen genezen. Een wondje heelt vanzelf.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HOMEOPATHIE EN

KRUIDENGENEESKUNDE?

Terwijl homeopathische remedies het lichaam stimuleren om zichzelf te

genezen van bijvoorbeeld een

bacteriële infectie, doen kruiden iets anders. Zij zijn de meer vriendelijke vorm van de reguliere medicijnen. Ze werken min of meer hetzelfde. Beide onderdrukken of veranderen ze de symptomen in het lichaam. Kruiden zijn ook chemische substanties die bijvoorbeeld bacteriën kunnen doden.

TOT SLOT

Heb je geen homeopathische dieren-arts in je omgeving dan kunnen kant en klare producten zeer behulpzaam zijn en voorkomen dat reguliere medicijnen moeten worden gebruikt.

En het mooie van dieren is dat ze er niet bij na hoeven te denken. Het placebo effect is niet relevant. Zieke dieren krijgen de remedies toegediend en de genezing zal plaats vinden. De kracht van homeopathie is dat het samen met de natuur zijn werk doet.

Het werkt samen met het lichaam aan het herstel.

 VERGEET NIET DAT DE

In document IN DIT NUMMER EN VERDER (pagina 48-53)