• No results found

Inspraakreactie 5

Vereniging Dorpsgemeenschap Watergang - in10.02389

Nummer Beknopte weergave inspraakreactie Standpunt B&W

5.1 Uitbreiding met zo’n 85 woningen betekent een groei van minimaal 50% in aantal inwo-ners. Deze groei is op een dergelijk termijn (1 a 2 jaar) buiten proporties.

In de inspraakreactie voor Stiereveld heeft het college op deze inspraakreactie als volgt gereageerd:

“In het dorp Watergang zelf gaat het om een toevoeging van ca. 28 woningen (19 op Stiereveld en ca. 9 op Kanaaldijk 33/33b). Buiten het dorp, op de locatie ’t Schouw, gaat het om 55 woningen. Groei met minimaal 50 % van het aantal bewoners binnen 1 a 2 jaar is dus zowel wat betreft de aantallen als wat betreft de termijn niet aan de orde.”

Deze reactie is ook voor ’t Schouw nog van kracht. Zie verder ook het antwoord op vraag 3.1

5.2 De getoonde stedenbouwkundige visie gaat er vanuit dat de verkeersbeweging voortko-mend uit de individuele projecten binnen de aanwezige infrastructuur zullen worden opgelost. Dit is zelfs op het niveau van individuele projecten twijfelachtig. Het uitge-voerde integrale verkeersonderzoek is een stap in de goede richting.

Het integrale verkeersonderzoek van Goudappel Coffeng toont aan dat de bestaande infrastructuur, aangevuld met de nieuwe infrastructuur binnen de plangrenzen, de toe-name van verkeersbewegingen aankan. Wel zijn er een aantal maatregelen voorgesteld door het onderzoeksbureau die het college heeft overgenomen. Zie hiervoor de paragraaf

‘Verkeer’.

5.3 De momenteel gehanteerde salamitactiek van afzonderlijke projecten maakt het tevens mogelijk het voorzieningenniveau dat gekoppeld is aan de individuele projecten en visies

In de inspraakreactie voor Stiereveld heeft het college op deze inspraakreactie als volgt gereageerd:

zeer laag te houden, terwijl dit nu al minimaal is. “De geplande woningbouw in en nabij Watergang heeft, op locatieniveau, maar ook gekeken naar het totaal, een te kleine schaal om een goede basis te vormen voor het direct mee ontwikkelen van extra algemene voorzieningen. Veel voorzieningen hebben nu eenmaal een afzetgebied nodig van een bepaalde omvang en er is natuurlijk sprake van marktwerking. Wij zijn er wel van overtuigd dat door de woningbouw en de daarmee gepaard gaande groei van Watergang als geheel, er een beter economisch draagvlak ontstaat voor de vestiging van extra voorzieningen. Op de locatie Kanaaldijk 33/33b (projectnaam De Coöperatie) wordt bijvoorbeeld serieus gedacht aan vestiging van een kinderdagverblijf in het bestaande bedrijfspand. Daarvoor is inmiddels een principe aanvraag bij de gemeente ingediend.”

Deze reactie is ook voor ’t Schouw nog van kracht.

5.4 Om een eerlijk en afgewogen beeld te krijgen van de gevolgen van de totaliteit van de plannen van de gemeente, dient er voor Watergang een overkoepelende stedenbouw-kundige en maatschappelijk-culturele visie te worden opgesteld.

Met betrekking tot de overkoepelende stedenbouwkundige visie stelde het college in de inspraakreactie voor Stiereveld:

“Stedenbouwkundige samenhang wordt zoveel mogelijk gewaarborgd door inschakeling van een vast stedenbouwkundig bureau bij de opstelling van de stedenbouwkundige visies. Verder heeft de provincie Noord-Holland, bij de vaststelling van de rode contou-ren in 2003 en de vaststelling van de streekplanuitwerking Waterlands Wonen, reeds afgewogen waar verdere verstedelijking stedenbouwkundig en landschappelijk verant-woord is. Deze locatie en de andere locaties die in Watergang in voorbereiding zijn, passen daar binnen.”

Met betrekking tot de maatschappelijk-culturele visie stelde het college in de inspraakre-actie voor Stiereveld:

“Met betrekking tot de totstandkoming van een overkoepelende maatschappelijk-culturele visie, zijn wij van mening dat een dergelijke visie in samenwerking met de dorpsgemeenschap zou moeten worden opgesteld. De gemeente kan en wil daarbij parti-ciperen (indien gewenst). Verwezen wordt in dit kader bijvoorbeeld naar het initiatief Broeden op Broek (ook wel Visie op Broek genoemd), dat in Broek in Waterland is opge-start door de dorpsraad, de Broeker Gemeenschap, de Vereniging Oud Broek en inwo-ners van Broek in Waterland (www.visieopbroek.nl).”

Deze reactie is ook voor ’t Schouw nog van kracht.

5.5 Welke oplossing wordt geboden voor:

1. De integratie van nieuwe bewoners

2. Het gunnen van woningen aan Watergang gebonden personen

3. De grote afstand tussen de woningen bij het Schouw en de rest van het dorp 4. De onveilige wijze om van het Schouw bij het dorp te komen

In de inspraakreactie voor Stiereveld heeft het college op deze inspraakreactie gerea-geerd. Voor alle vragen blijft de van kracht, behalve voor vragen 1, 6 en 7.

1. Zie het antwoord op vragen 1.67 en 1.70.

2. “Hoewel de gemeente Waterland een uit vele kernen samengestelde gemeente is, hebben wij voor de volkshuisvesting een beleid dat duidelijk gericht is op

5. De toenemende overlast van verkeer op de Kanaaldijk

6. De toenemende overlast van verkeer dat de Jaagweg op en af wil 7. De toenemende overlast van parkeren in het dorp

8. De overlast als gevolg van bouwwerkzaamheden 9. Vervoer naar school

behartiging van de belangen van alle inwoners van en mensen die gebonden zijn aan de gemeente. Wij kunnen en willen daarbij geen onderscheid maken tussen de verschillende kernen.” Het college wil op dit punt in overleg gaan met de ontwikkelaar over een voorrangspositie voor aan Watergang gebonden personen en daarna aan Waterland gebonden personen t.a.v. de verkoop (en evt commerciële verhuur) van woningen.

3. “De selectie en projectie van de locatie het Schouw heeft meerdere redenen ge-had, waaronder:

a. de mogelijkheid om een transportbedrijf ter plaatse te saneren en daarmee een duidelijk ruimtelijke verbetering te creëren.

b. de mogelijkheid om de ter plaatse aanwezige bodemvervuiling te sa-neren.

c. de reeds aanwezige woonbebouwing en bedrijfsbebouwing in de di-recte nabijheid.

d. de ruimte voor ontwikkeling binnen de aanwezige rode contour.

Hoewel de locatie Schouw geografisch duidelijk buiten het dorp Watergang is gelegen, gaat het naar onze mening niet om grote afstanden.”

4. “De verbindingen tussen het Schouw en het dorp zijn naar onze mening goed en veilig te noemen met een fietspad over de Kanaaldijk en een autoverbinding via de N235.”

5. “Uit het verkeerskundig onderzoek, dat is gehouden voor deze woningbouw-ontwikkeling (Goudappel Coffeng, 2010) blijkt dat de bestaande infrastructuur de verkeersintensiteiten goed aankan. Wat betreft het behoud/verbetering van de verkeersveiligheid van de Kanaaldijk worden daarin adviezen gegeven, die zoveel mogelijk meegenomen worden bij de uitwerking van de plannen en worden besproken met de betreffende wegbeheerder.”

6. Woningbouwontwikkeling op ’t Schouw zal marginaal extra verkeer opleveren dat vanuit het oude dorp de Jaagweg op wil.

7. Bebouwing aan ’t Schouw zal geen extra parkeeroverlast in het oude dorp op-leveren. In ’t Schouw zelf worden voldoende parkeerplekken aangelegd, zie het antwoord op vraag 1.82.

8. “In het verkeersonderzoek worden conclusies getrokken en aanbevelingen ge-daan t.a.v. het bouwverkeer. Deze worden meegenomen bij de uitwerking van de plannen en daarover wordt overleg gevoerd met de betrokken wegbeheer-ders.”

9. “Het vervoer van kinderen naar school zal niet anders verlopen dan nu reeds het geval is.”

5.6 Welke voorzieningen horen bij een dorp van 650 inwoners? School, bibliotheek, sport en In de inspraakreactie voor Stiereveld heeft het college op deze inspraakreactie als volgt

spel, detailhandel, OV gereageerd:

“Voor enkele van deze voorzieningen is de basis gewoon te smal (o.a. school). Kinderop-vang kan vermoedelijk op korte termijn gerealiseerd worden in het pand Kanaaldijk 33.

Wellicht dat met de woningbouw en de groei die dat met zich meebrengt, voldoende economisch draagvlak ontstaat voor meer extra voorzieningen. Verder wordt bekeken of binnen de uitbreiding van De Dollard de vestiging van een horecavoorziening (koffiehuis o.i.d.) tot de mogelijkheden behoort, met zo mogelijk een voorziening voor dagelijkse boodschappen. Momenteel zijn er al uitstekende busverbindingen met Amsterdam en Purmerend.”

De reactie is ook voor ’t Schouw nog van kracht.

5.7 Wat is het standpunt van de gemeente om twee nabijgelegen kernen (de oude kern en de nieuwe kern op het Schouw), beide zonder voorzieningen, uit te breiden?

Ons standpunt is met de beantwoording van de vragen 5.5 en 5.6 deze vraag voldoende is beantwoord.

GERELATEERDE DOCUMENTEN