• No results found

Uitleg kledingwinkels

17. Geef je mening over de volgende stellingen: Helemaal

mee oneens

Helemaal mee eens …denk ik dat anderen op mij

neerkijken

…zullen anderen mij niet goed

genoeg vinden

…voel ik mij onzeker over hoe

anderen over mij denken

…zullen mensen mij minder

belangrijk ervaren dan anderen

...zullen anderen mij zien als klein en onbelangrijk

…zien mensen mij als een minder compleet persoon

…zien anderen mij als minderwaardig

…vinden anderen dat er minder bij hoor

Uitleg

Er volgen nu een aantal vragen over bekende personen. Het is niet van belang of jij zelf ook daadwerkelijk fan bent of naar deze personen kijkt of luistert of zelfs volgt op social media. Wij zijn alleen maar benieuwd naar of jij de persoon kent en hoe jij over deze personen denkt.

15. In hoeverre herken jij deze persoon?

Onbekend (1) Bekend (7)

0 0 0 0 0 0 0

16. Wie is deze persoon volgens jou? ….

17. Geef je mening over de volgende stellingen: Helemaal mee oneens

Helemaal mee eens Ik vind dat deze persoon

entertaint

Ik vind dat deze persoon er

aantrekkelijk uitziet

Ik vind deze persoon echt

Ik denk positief over deze

persoon

70

18. In hoeverre herken jij deze persoon?

Onbekend (1) Bekend

(7)

0 0 0 0 0 0 0

19. Wie is deze persoon volgens jou? ….

20. Geef je mening over de volgende stellingen: Helemaal mee oneens

Helemaal mee eens Ik vind dat deze persoon

entertaint

Ik vind dat deze persoon er

aantrekkelijk uitziet

Ik vind deze persoon echt

Ik denk positief over deze

persoon

Ik vind deze persoon cool

21. In hoeverre herken jij deze persoon?

Onbekend (1) Bekend (7)

0 0 0 0 0 0 0

22. Wie is deze persoon volgens jou? ….

23. Geef je mening over de volgende stellingen: Helemaal mee oneens

Helemaal mee eens Ik vind dat deze persoon

entertaint

Ik vind dat deze persoon er

aantrekkelijk uitziet

Ik vind deze persoon echt

Ik denk positief over deze

persoon

Ik vind deze persoon cool

Tot slot volgen er een paar algemene vragen. 24. Wat is jouw geslacht?

0 Man 0 Vrouw

71

25. Wat is jouw hoogst gevolgde opleidingsniveau? 0 VMBO

0 HAVO 0 VWO 0 MBO

72

Appendix B – Advertisements

Celebrity endorsement and functional brand

73 Equal-customer endorsement and functional brand

74 Control group functional brand

75

Appendix C – Parent letter informed consent

Geachte ouder/verzorger,

De school van uw kind, Scholengemeenschap Spieringshoek, verleent medewerking aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderzoeksinstituut ASCoR, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. ASCoR doet wetenschappelijk onderzoek naar media en communicatie in de samenleving.

Het onderzoek waarvoor wij medewerking hebben gevraagd, is getiteld “Jongeren en taboemerken” Het betreft een onderzoek waarvoor de deelname van kinderen in de leeftijdscategorie 13 tot 19 jaar onontbeerlijk is. Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen hoe jongeren een gevoel van schaamte ervaren ten opzichte van bepaalde merken en wat de invloed is van de vriendenkring op dit gevoel. In het algemeen vinden de kinderen het leuk om aan dergelijk onderzoek mee te doen.

Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door masterstudente, Samantha Elward, tevens oud- leerling van Spieringshoek. Middels deze brief willen wij u op de hoogte stellen van het onderzoek dat zal gaan plaatsvinden in de week van 5 oktober tot en met 9 oktober 2015. De onderzoeksprocedure is vrij kort van aard en zal weinig tijd innemen. Uw kind zal tijdens één van de lessen onder leiding van dhr. M. Visscher eenmalig een geprinte vragenlijst uitgedeeld krijgen. Het invullen van deze vragenlijst zal circa tien minuten duren. De antwoorden op deze vragenlijst blijven volledig anoniem; er wordt niet gevraagd naar persoonsgegevens. Als de onderzoeksresultaten van uw kind gebruikt worden in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, zal dit volledig anoniem gebeuren.

De deelname van uw kind aan dit onderzoek is vrijwillig. Indien u bezwaar heeft tegen deelname van uw kind aan dit onderzoek, dan kunt u dit (uiterlijk 2 oktober 2015) kenbaar maken aan de onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam (Samantha Elward; email: masterscriptie.samantha.elward@gmail.com ). Uw bezwaar zal zonder voorbehoud worden ingewilligd. Mocht uw kind tijdens de afname van het onderzoek willen stoppen, dan kan dat ook.

Als u nog verdere informatie over het onderzoek wilt, nu of in de toekomst, dan kunt u zich wenden tot de onderzoeker Samantha Elward (020-525 3003; masterscriptie.samantha.elward@gmail.com; Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam). Mochten er naar aanleiding van uw deelname aan dit onderzoek bij u klachten

76 of opmerkingen zijn, dan kunt u contact opnemen met het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam; 020-525 3680; ascor-secr-fmg@uva.nl. Een vertrouwelijke behandeling van uw klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en danken u bij voorbaat hartelijk voor uw medewerking aan dit onderzoek dat voor ons van grote waarde is.

Met vriendelijke groet, Samantha Felicia Elward

77

Appendix D – Questionnaire

Amsterdam, 29 september 2015 Beste deelnemer,

Je bent uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderzoeksinstituut ASCoR, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. ASCoR doet wetenschappelijk onderzoek naar media en communicatie in de samenleving.

Het onderzoek waarvoor wij medewerking hebben gevraagd, heet “Jongeren en merken”. Binnen dit onderzoek is het erg belangrijk dat jongeren in de leeftijdsgroep 12 tot 19 jaar deelnemen. Met dit onderzoek proberen wij meer te weten te komen hoe jongeren tegen merken aankijken.

Het onderzoek zal niet veel tijd innemen en is volledig anoniem. Wij zullen niet naar je naam vragen, dus we kunnen de antwoorden die je invult nooit terug leiden naar jou.

Wij willen je vragen het onderstaande door te nemen en een kruisje op de stippenlijn te zetten wanneer je de volgende stukjes tekst gelezen hebt.

• Ik verklaar hierbij op voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over de aard en methode van het onderzoek, zoals beschreven op dit informatieblad van het onderzoek “Jongeren en taboemerken”. Mijn vragen zijn naar tevredenheid beantwoord.

Gelezen: ….

• Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht deze instemming weer in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met het experiment. Als mijn onderzoeksresultaten gebruikt worden in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dit volledig geanonimiseerd gebeuren. Mijn persoonsgegevens worden niet door derden ingezien zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.

Gelezen: ….

Als je nog verdere informatie over het onderzoek wilt, nu of in de toekomst, dan kan je contact opnemen met de onderzoeker Samantha Elward (020-525 3003;

masterscriptie.samantha.elward@gmail.com; Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam). Ik hoop dat je hiermee alle informatie hebt gekregen die je nodig hebt. Ik wil je heel erg bedanken voor je inzet!

Met vriendelijke groet,

78

Bekijk de onderstaande advertentie goed. Neem alles wat je ziet goed in je op. Wanneer je dit gedaan hebt, kan je naar de volgende pagina om de vragen te beantwoorden over de advertentie. Je bent altijd vrij om weer terug te keren naar de advertentie om het nogmaals te bekijken.

79 Over het algemeen kan gezegd worden dat er twee redenen zijn waarom jij, ik en alle andere

consumenten bepaalde winkels bezoeken.

Sommige winkels bezoek je, omdat het gewoon écht nodig is. Er worden producten verkocht die belangrijk zijn om in leven te blijven. Een winkel waar bijvoorbeeld voedsel, drinken of medicijnen worden verkocht. Dit noem je een bezoek om functionele redenen.

Maar er zijn ook winkels die je bezoekt, omdat je daar artikelen koopt die wellicht wel belangrijk zijn, maar waarmee je vooral aan anderen kan laten zien wie je bent, wat voor stijl je hebt en waar je voor staat. Een winkel waar bijvoorbeeld kleding, accessoires of gadgets worden verkocht.

Dit noem je een bezoek om symbolische redenen.

1. Geef op basis van deze uitleg aan waarom jij denkt dat mensen de Brand X bezoeken.